Witamy! :)

Jeżeli dopiero dołączyliście do grona Użytkowników naszego Forum zapraszamy do krótkiej autoprezentacji.

Moderatorzy: saganka2, Barbel

Re: Witamy! :)

Postprzez Barbel » 2012-03-29, 19:39

Patison napisał(a):Umowa jest. Reszta część pieniędzy ma zostać dostarczona przy odbiorze metryki. Nie zakładam żadnych komplikacji, chociaż przyznam, że jest to dziwne. Sama w emocjach nie zapytałam o co chodzi.
.

Aaa, no to wszystko wiadomo - jezeli nie zapłaciliście za całość od razu, to pies jest tez wydawany "na raty" - przynajmniej tak to wygląda ;-)
Ja jak kupowałam psa, to go zaliczkowałam połową koniecznej sumy kiedy miał 5 tygodni, całość zapłaciłam przy odbiorze psiaka ;-)
Barbel
Moderator

Ostrzeżeń: 0
psy: Barnaba (*),

Postprzez marieanne » 2012-03-29, 20:14

Barbel napisał(a):
Patison napisał(a):Umowa jest. Reszta część pieniędzy ma zostać dostarczona przy odbiorze metryki. Nie zakładam żadnych komplikacji, chociaż przyznam, że jest to dziwne. Sama w emocjach nie zapytałam o co chodzi.
.

Aaa, no to wszystko wiadomo - jezeli nie zapłaciliście za całość od razu, to pies jest tez wydawany "na raty" - przynajmniej tak to wygląda ;-)
Ja jak kupowałam psa, to go zaliczkowałam połową koniecznej sumy kiedy miał 5 tygodni, całość zapłaciłam przy odbiorze psiaka ;-)

Hm, ale to troche chyba inna sytuacja niż opisywana... z tego co rozumiem tutaj nie zapłacili wszystkiego dlatego, że nie było metryki? dobrze rozumiem?

W każdym razie - skoro jest umowa, to powinno być ok. Przy okazji można dopytać o co chodzi ;-)
marieanne
Moderator Działu

psy: BPP x3: Bohun, Zuzia i Bromba :)
Hodowla: Śledzikujący Bern FCI

Postprzez Patison » 2012-03-29, 21:17

Jestem wykończona po dzisiejszym dniu. Biegające ADHD nie do zmęczenia. Z siusianiem jest problem, ale myślę, że do pokonania.Chociaż nie wiem czy dobrze go uczę.
Nie chce sam być w ogrodzie i nie mam pomysłu jak go do tego przekonać. W domu w zasadzie bez problemu się dogadaliśmy. Wie, że nie może wchodzić do kuchni, sypialni i pokoju dziennego. Nie trzeba niczym zastawiać.

Ogólnie jestem trochę wystraszona bo ostatniego szczeniaka miałam 12 lat temu :D I już zapomniałam jak to jest.

EDIT: Właśnie nie do końca z tą metryką jest tak. Bardzo poplątana sytuacja :) Nie będę się rozpisywać. Dam znać jak już papierek będzie u mnie.
Patison

psy: Berneński Pies Pasterski - Bazyl

Postprzez beta68 » 2012-03-29, 21:25

Witam! Psiak ciudny, a PAN po "przegonce" za biegającym psiakiem będzie zdrowszy. (Na pocieszenie my z naszym roczniakiem, tez b. szybko chodzimy po lesie, ostatnio tam wybieramy sie na spacerek)
beta68

psy: Collin
Hodowla: z Abra- ber

Postprzez marieanne » 2012-03-29, 21:44

My mamy frisbee i do siebie nawzajem z TŻtem rzucamy :-D - polecam zabawę ;-)
A psy biegają od jednego do drugiego.... przynajmniej do pewnego momentu <faja>
marieanne
Moderator Działu

psy: BPP x3: Bohun, Zuzia i Bromba :)
Hodowla: Śledzikujący Bern FCI

Postprzez Justynka » 2012-03-29, 23:03

a dlaczego koniecznie chcesz go samego zostawiać w ogrodzie? taki maluch najchętniej ciągle byłby ze swoim stadkiem, zresztą z dorosłym berneńczykiem jest podobnie :mrgreen: do zostawania samego w domu też trzeba go bardzo stopniowo przyzwyczajać..
Justynka

psy: Pako

Postprzez Barbel » 2012-03-29, 23:06

Ja bym sie bała, ze mi go ktos ukradnie z ogrodu.
Barbel
Moderator

Postprzez Patison » 2012-03-29, 23:14

Aaaaa tam, nikt nie ukradnie na takiej wsi. To chyba jedyny pies, który mieszka tu w domu, jest członkiem rodziny, a nie tylko psem do budy.
Ja się tylko boję żeby nic nie zjadł pod moją nieuwagę. Wszystko trafia do tego pyszczka.
Patison

Postprzez Barbel » 2012-03-29, 23:23

wiesz - ja tez mieszkam na wsi, w bocznej uliczce i z 2 stron mam same pola. To jest moment - przejadą złomiarze, zyczliwi, co im sie spodoba, przez przypadek zapomna zamknąć furtki.... W zeszłym roku weszła pani z przesyłką, mimo dzwonka na furtce, i tabliczki. Nie wpadła na pomysł, żeby zamknąć za sobą....
Barbel
Moderator

Postprzez Danka2208 » 2012-03-29, 23:52

Moj ma 2 lata i tez mieszkam na wsi, i też jedynym psem, który mieszka w domu i z którym chodzi się na spacer, ale nie zostawiłabym go na dworze, bo tak jak Ania mówi bałabym się o niego.
Danka2208

psy: Frodo
Hodowla: Pamajo Canis Familiris

Postprzez Małgorzata » 2012-03-30, 09:02

Serdecznie witamy. Ja też mam Bazyla, tyle tylko, że to DSPP
Małgorzata

psy: Bazyli - DSPP
Hodowla: Salto Neris

Postprzez goslava » 2012-03-30, 09:48

nie zostawiaj go samego na dworzu bo mały bernuś myśli, że to jakaś kara dla niego (ludzie nawet na wsiach kradną psy a szczególnie takie ładne), powinien być ze swoimi ludźmi wtedy czuł będzie się bezpieczniej, ja moją Dianeczkę też trzymam w domu z nami a ma niecałe 6 m-cy i nie wyobrażam sobie żeby ją wygnać na dwór (serce by mi pękło), mąż mój wpadł jakiś czas temu na taki szalony pomysł, żeby ją dać do kojca i tylko zapytał 2 czy 3 razy i więcej już nie, prędzej on sam by w tym kojcu wylądował niż moja królewna :-D
goslava

psy: Diana
Hodowla: Słońca Łan FCI

Postprzez Ella » 2012-03-30, 14:26

Witam serdecznie prawie rówieśnika mojej Joki(DSPP)-moja sunia ma 4 m-ce.
Mieszkamy w aglomeracji śląskiej,ale w soboty jesteśmy w Jaworzu k/Bielska na zajęciach "psiego przedszkola"-szkółka Canis.Bardzo polecam-fajna sprawa dla takich maluchów,mają okazję na świetną zabawę w szczeniacko-psim gronie ,no i czegoś się uczą przy okazji <tak> .Instruktorzy mają dużą wiedzę na psie tematy,można podyskutować i zasięgnąć rady .
A Jokusia odsypia potem te zajęcia i mamy spokój :radocha:

Co do samodzielnego przebywania w ogrodzie,to
z Joką jest podobnie-uwielbia pożerać korę,różne gałązki,liście trującego dla psów bluszczu i rododendrona,dlatego nigdy nie jest sama -zawsze ktoś ma ją na oku.Przy okazji uczymy,że nie może skubać roślin.Moim zdaniem taki mały szczeniaczek nie powinien sam biegać po ogródku,może się to skończyć wizytą u wet-a.
A ,że są śliczne takie maluchy i wszyscy się zachwycają, to też bym się bała,że ktoś ukradnie maleństwo.
Pozdrawiamy i niech się zdrowo chowa puszysty piękniś <papa>
Ela i Joka DSPP

dobra poprawiałysmy jednoczesnie ;-).
Ostatnio edytowano 2012-03-30, 14:46 przez Ella, łącznie edytowano 1 raz
Ella

psy: JOKASTA i BAILA MORENA (DSPP)
Hodowla: Swiss Diamond FCI

Postprzez Patison » 2012-03-30, 16:45

Ta puchata istotka nawet ze mną odkurza, więc o samodzielnym hasaniu nie ma i raczej nie będzie mowy. Ja osobiście nie jestem tak krytycznie nastawiona do samodzielnego spędzania czasu przez psa w ogrodzie, ponieważ poprzednik lubił sobie zrobić spacer, obwąchać wszystkie kąty i wrócić. Oczywiście jako już dorosły psiak, a nie szczeniak. Zobaczymy później :)

P.S dziękuję wszystkim za miłe powitania :)
Patison

Postprzez Dagata » 2012-04-01, 00:41

:-D Witam!
Cudne skarpeteczki!
Takiego małego skarbu trzeba pilnować jak oka w głowie (nawet na wsi)!
Dagata

psy: Nemo, Noemi [*]

Postprzez tysia » 2012-04-01, 15:53

Patison może założycie galerię? ;-) Na pewno każdy chętny zobaczy Waszą kuleczkę. ;>
tysia

psy: Ejmi i Gacek (kundelki)

Postprzez Patison » 2012-04-01, 23:17

Właśnie dodałam jedno zdjęcie z dzisiaj, kiedy tylko spadło trochę śniegu mały zaczął szaleć ze szczęścia.
Patison

Postprzez GosiaBorys » 2012-04-02, 11:34

Przystojniaczek ! :)
GosiaBorys

psy: Borys

Postprzez Sabulina » 2012-04-02, 14:55

marieanne napisał(a):My mamy frisbee i do siebie nawzajem z TŻtem rzucamy :-D - polecam zabawę ;-)
A psy biegają od jednego do drugiego.... przynajmniej do pewnego momentu <faja>

Takie pytanko przy okazji: a jak nauczyłaś dwa psiaki, ze bieganie od jednego do drugiego to super zabawa?
Moje sunie jak jestem z nimi, to każda chce sie bawić tylko ze mną -> jak rzucam fresbee, czy cokolwiek innego, to lecą obie ale jedna na drugą szczeka i chce przegonić/odgonić, no i nie ma takiej super zabawy - która dopadnie pierwsza to jej...... i za nic nie odda drugiej, a pilnuje zdobyczy jak najcenniejszego skarbu, i koniec zabawy....
Sabulina

psy: Sabi, Efi (BPP)
Hodowla: bernevirtus

Postprzez NataliaK-G » 2012-04-17, 19:42

Witamy Pięknego Psiaka :) Bono & Natalia
NataliaK-G

psy: Bono Duży Szwajcarski Pies Pasterski
Hodowla: Lubuski Opiekun

Poprzednia strona