Jesteśmy szczęśliwymi posiadaczami owczarka berneńskiego z hodowli Aresibo. Początkowo mieliśmy jak każdy z Was pewnie te same problemy czyli sikanie w domu i dwukrotnie zdarzyło mu sie zostawić coś więcej. Później te problemy ustały i pojawiły się następne z gryzieniem ścian, opasek drzwi wewnętrznych dosłownie wszystkiego. Przeczekaliśmy ten okres i po wymianie ząbków było zdecydowanie lepiej. W wieku 18 tygodni zgodnie z zaleceniem wykonaliśmy badanie pod kątem dysplazji. Wszystko wskazało na to, że nie ma takiego podejrzenia dopiero w wieku 6 miesięcy w trakcie szkolenia trenerka zwróciła nam uwagę na nieprawidłowości w chodzeniu. Stąd wykonaliśmy ponownie prześwietlenie i okazało się, że nie ma dysplazji ale doktor stwierdził, że Rasty ma przyprost stawu skokowego.
Piszę o tym, ponieważ sam nie odnalazłem żadnych informacji szukając pieska na interesujące mnie tematy. Podejrzewam, że cały miot Y będzie miał taki sam 'defekt'. Co do Rastiego - jest to nasz pierwszy pies w ogóle i to pierwszy, który mieszka ze mną i obecną narzeczoną docelowo miał przebywać na zewnątrz ale tak mocno go pokochałem z moją partnerką, że nie wyobrażam sobie go na zewnątrz i uważam, że to wielka krzywda dla tej rasy jeśli inne pieski wykazują podobne cechy co nasz Rasty.
Pozdrawiamy serdecznie wszystkich właścicieli berneńczyków- nasz Rasty to mały szaleniec, który zaskarbia sobie sympatię innych właścicieli piesków i z wielką przyjemnością lubi być głaskany i pieszczony przez nich.
Ah. nie wiem jak Rasty ale polecam wszystkim Krakvet na ul. Sanockiej w Krakowie- mili sympatyczni i przede wszystkim kompetentni ludzie.
Rasty, Karolina i Grzesiek

Obrazek został zmniejszony.