Dzień dobry

Jeżeli dopiero dołączyliście do grona Użytkowników naszego Forum zapraszamy do krótkiej autoprezentacji.

Moderatorzy: saganka2, Barbel

Re: Dzień dobry

Postprzez kreska » 2013-03-08, 17:09

marie napisał(a):Trochę od Ciebie daleko - Wawa. Ale PO jakiejś wystawie zapraszamy na spacer. Ogrodzone 2 ha lasu z prywatnym bagnem. A Owca bernoli lubi bardzo - w większości nie marudzą, że ten płyn do kąpieli dziwnie pachnie ;)

to my mamy pewnie blizej i chetnie się kiedyś wprosimy większą ekipa;))albo z przyjemnoscia wybierzemy gdzies na spacer na neutralnym gruncie (mniej bagnistym);))
w farbowanym futerku prezentuje sie pieknie :mrgreen:
http://szwajcary.com/obrazky/8960_1362697048.jpg

pozdr
kreska

Ostrzeżeń: 0
psy: Fibi,Bibi,Balu,Lila,Lilawati, Solo i Łatka(*)
Hodowla: SOULBERN

Postprzez Agama » 2013-03-08, 17:58

"
Systematykę molosów przeczytałam starannie szukając informacji o landseerach, ale... tu jest ich po prostu najwięcej :D Strona niflandii nie działa, a gdzie się nie poszuka, z forum molosy włącznie, wszystkie odsyłacze prowadzą do Rzymu... to znaczy szwajcarów :)"

Bo to jest zarażliwa miłość :love: :love: :love: :love:i wielu sie tu zaraziło -sama do nich należę
Agama

psy: Philadelphia, Alhambra, Fiona, Kayah i Nemezis
Hodowla: Z CICHEJ GÓRKI

Postprzez marie » 2013-03-08, 22:10

Ano, ja już ostatkami zdrowego rozsądku ciągnę :D
Ale jeszcze chwileczkę muszę pociągnąć, bo się przymierzam do zmiany lokum, a szajba z organizacją nowego terenu, budową itd, to nie jest dobry moment na wychowywanie szczeniora. Zsocjalizowałby się wprawdzie z klasą robotniczą i oswoił z samochodem zasuwając 2 razy dziennie w tę i z powrotem po 20 km w jedną stronę, ale nie wiem czy starczyłoby mi czasu i energii na wycieczki do miasta. A ja mam po swojej suczy hopla na punkcie socjalizacji. Baba wzięta z hodowli 7 miesięczna - dla Białego to 100 lat za późno - ze skazą kenelową i przez 4 lata "bawiłam się" w resocjalizację psa lękowego. Skutecznie, ale z następnym wolałabym standardową wersję :)
marie

psy: Owca biały owczarek szwajcarski

Postprzez Drixon » 2013-03-08, 22:18

landki to tak w zasadzie pół na pół - i Niemcy i Szwajcaria ;-) no może 3/4 niemiecka rasa -ale to Albert Heim (Szwajcar) miał spory wkład w odbudowę rasy i uznanie rasy jako odrębnej.
Tak więc Landki można uznać częściowo za Szwajcarską rasę :)
Każda z tych ras ma wiele zalet ale też sporo wad, ale mam nadzieję że studiując to forum wyciągniesz odpowiednie wnioski i.... zdecydujesz, która rasa bardziej Ci odpowiada

Marie, witaj :)
Drixon

Postprzez annasm » 2013-03-08, 22:59

Witamy.
My mamy bliziutko, rzut beretem przez tory. :radocha: Bardzo chętnie się na spacerek wprosimy.
annasm
Administrator

psy: CHUCK Tanais(*), WINNIE(*) I COOPERS CHOICE

Postprzez anula » 2013-03-08, 23:00

Do tego landki zdecydowanie łatwiej się socjalizuje niż berny :))
anula

Hodowla: Astrolabium

Postprzez marie » 2013-03-08, 23:11

annasm napisał(a):Witamy.
My mamy bliziutko, rzut beretem przez tory. :radocha: Bardzo chętnie się na spacerek wprosimy.

Skoro znalazłaś mapę, znajdziesz i telefon, zadzwoń i się umówimy :)

Drixon napisał(a):Każda z tych ras ma wiele zalet ale też sporo wad, ale mam nadzieję że studiując to forum wyciągniesz odpowiednie wnioski i.... zdecydujesz, która rasa bardziej Ci odpowiada

Marie, witaj :)

No i tak decyduję i decyyyyduuuuję... :)
Ja zasadniczo mam dwie podstawowe wytyczne: ma być bardzo propsia ("-a", bo u mnie same baby w stadzie i tak już chyba zostanie) i wyszkalalna. I tu chyba, bo jeszcze chcę się trochę poprzekonywać ;) wygrywa landek, ze względu na większą wytrzymałość. Boję się, że dla Berna 2-3 godziny zabawy z energetycznymi psami ciurkiem to mogłoby być trochę za duże obciążenie fizyczne.

anula napisał(a):Do tego landki zdecydowanie łatwiej się socjalizuje niż berny :))

Po tym co sobie z Owieczką zafundowałam, to mi chyba przeciętny bern nie straszny :D
marie

Postprzez marie » 2013-03-08, 23:29

Tu jeszcze Owcór w barwach ochronnych, nawet strzałeczka jej się wybarwiła, tylko w negatywie :D

obrazek
Obrazek został zmniejszony.

Z którymś z "wychowanków"

obrazek

Z maluchami

obrazek

W locie

obrazek

Monochromatycznie - na białym spacerze
I z negatywem

obrazek
obrazek

I nieczęste u nas sceny łóżkowe :oops: Owcórowi na łóżku zazwyczaj za gorąco, a kota woli niepodzielne posłania.

obrazek
marie

Postprzez kreska » 2013-03-09, 01:23

Boję się, że dla Berna 2-3 godziny zabawy z energetycznymi psami ciurkiem to mogłoby być trochę za duże obciążenie fizyczne.

wszystko zalezy od berna :mrgreen:

pozdr
kreska

psy: Fibi,Bibi,Balu,Lila,Lilawati, Solo i Łatka(*)
Hodowla: SOULBERN

Postprzez marie » 2013-03-09, 19:48

Serio? To nie jest kwestia "ciężkiej konstrukcji"? Bardzo wielu nie znam, w sumie parenaście, generalizując bawią się bardzo chętnie, ale po kilku (może kilkunastu) minutach ganianki przechodzą w tryb zabawy bardziej stacjonarnej. Dość długo, tym, które znam, zabiera regeneracja i powrót chęci do ganiania. Do tego, z tego co słyszałam i obserwowałam szybko się starzeją.
Jak to wygląda z Waszej perspektywy?
marie

Postprzez Drixon » 2013-03-09, 23:38

Marie, napisz do Irka-Dżiani - mają i landki i berny .. 7letni Anubis vel Buxus aportował,brykał i cieszył się jak półroczny szczeniak.
A.... z własnego doświadczenia to mój prawie 4 landseer ani na chwilę nie traci tempa życia, energii i zapału. Ten zapał i energia landseera doskonale wpływa na mojego bernusia, który w tym roku skończy (daj Boże) 5 lat.. Bern szaleje i rozbraja jak roczne szczenię ;-)
Oczywiście to wszystko zależy od charakteru psa, ale nie znam 'leniwego' Landseera (chociaż znam prawie wszystkie w PL).
Drixon

Postprzez marie » 2013-03-10, 18:33

Takie miałam właśnie obserwacje: landki SĄ aktywne, berny się zdarzają. A ja mam zamiar tę biedną przyszłą sucz zaprzęc do ciężkiej roboty ]:->
marie

Poprzednia strona

Powrót do Przedstawiamy się!