no niestety ale Ania ma rację, na wychowanie szczeniaka nie wystarczy 1 książka, przede wszystkim, niech szczeniak pobędzie trochę w domu z wami, ale niech ma też miejsce do odpoczynku, taką jego świętą przestrzeń, najlepiej legowisko w danym pomieszczeniu, i nauczcie dzieci, że jak pies jest tam to za nic w świecie nie można go zaczepiać. Zapiszcie się do psiego przedszkola, tam, pokierują wami jak się "obchodzić z psem" a od książki zawsze lepsza będzie rozmowa więc może zamówcie sobie najpierw lekcje dla siebie u jakiejś doświadczonej osoby, najlepiej tresera czy zoopsychologa taką rozmowę, nawet dla waszych dzieci będzie większym autorytetem, i bardziej do tematu pewnie podejda jak ktos obcy im wytłumaczy co i jak, może póki jeszcze psa nie macie pójdźcie ze 2 czy 3 razy jako widz na takie szkolenie, no już chyba nawet ostre czytanie tego forum da wam więcej niż jedna książka, większość ludzi tu ma już doświadczenie i uwierz mi nie poparte jedną książka, sama przeczytałam ich nie wiem ile zanim zawitał do nas pies, i każda była inna, każda trochę inaczej podchodziła do tematu. Ja osobiście unikała bym tylko Cesara milana. Ale jak na dobry początek poleciłabym "sygnały uspokajające" abyście nauczyli się choć trochu rozumieć psa i jeszcze "" kliker - skuteczne szkolenie psa" te 2 pozycje ja bym poradziła na początek, ale nie że przeczytam 2 książki i jestem najmądrzejszy na całym świecie