Ania mama Julki

Jeżeli dopiero dołączyliście do grona Użytkowników naszego Forum zapraszamy do krótkiej autoprezentacji.

Moderatorzy: saganka2, Barbel

Ania mama Julki

Postprzez anna2405 » 2008-10-20, 18:19

Witajcie!
Uczę się berneńczyka! Jest cudny. Mój kłopot polega na tym,ze mam niepełnosprawną córkę-Julkę (12 lat). Jak ona zareaguje na nowego członka rodziny? Jak on poradzi sobie z jej padaczką i uposledzeniem umysłowym? Więcej napisałam w dziale dogoterapii.
Pozdrawiam Was cieplutko i obiecuję czytac wszystko o Waszych pieskach, bo muszę sie duuuużo nauczyć :-)
anna2405

Ostrzeżeń: 0
psy: berneński pies pasterski

Re: Ania mama Julki

Postprzez agusia » 2008-10-20, 18:25

Witajcie :-) Musisz nam koniecznie przedstawić swoją córę :mrgreen:
agusia

psy: Omena Szumiąca Knieja

Postprzez Drixon » 2008-10-20, 18:28

wypowiem się jako właścicielka dorosłego psa i szczeniaka -berneńczyków - sama mam córkę 11letnią oraz 3 letnią siostrzenicę - tez Julkę - Drix ma nieziemską wprost cierpliwość do dzieci - czy to 'swoje' czy obce, Drix pozwala im na wszystko, ogon,uszy, pychol, łapki - wszystko może być dotykane, miziane, głaskane, aż do bólu ... nie wiem jak z innymi, ale Berneńczyki to bardzo opanowane psy, cierpliwe, i tolerancyjne ... może jakiś doświadczony hodowca coś więcej powie - Pani Ala ze spartańskiej osady działa w kynoterapii - na pewno pomoże !
Drixon

Postprzez Tess » 2008-10-20, 18:51

Witajcie! :mrgreen:
Wszystko zależy od charakteru psa i od rodzaju niepełnosprawności. Już klikam na "dogoterapię" - postaram się podpowiedzieć co nieco. Faktem jest, że nie wszystkie berneńczyki dobrze reagują na gwałtowne zachowania dzieci autystycznych, krzyki, niekontrolowane odruchy. Pozdrawiam serdecznie!
Tess

psy: Niuniuś i Mila ( Maisa Szumiaca Knieja )

Postprzez anna2405 » 2008-10-20, 19:02

Dziękuję za odzew! Julia jest nasłodszą dziewczynką jaką znam-nikt jej nie nauczył kłamac, oszukiwać, psocić. Zna wyłacznie dobre zachowania-wszelkie napady złości związane są z jej chorobą i na szczęście wystepują już coraz rzadziej! Niestety nie ma koleżanek (nauczanie indywidualne w domu).... Nie mamy strony internetowej-jedyny slad na temat Julkii w necie jest tutaj- www.preludium.net/julia
Julka wciąż robi postępy-każda umiejętność wymaga znacznie więcej czasu niż u zdrowych dzieci, jednak radość także jest wielo, wielokrotnie większa :lol:
Budujemy dom-to takze w duzej czesci zasluga Julii. Nie chcemy,zeby jej zycie toczylo sie w wiezowcu, przed telewizorem. Na naszej dzialce Julia dostaje skrzydel-ma wolna przestrzen i może biegać do woli!-co jest jej ulubionym zajęciem (oprócz oglądania przejeżdżających aut).
W procesie wychowywania Julki musielismy wykazac sie olbrzymią cierpliwoscia (nie wspomnialam o cechach autystycznych)-z tego co czytam o tresowaniu szczeniąt-mam wrazenie,ze to przerabialam ;-)
Wedlug specjalistow Julka ma zaburzona synteze, analize, logiczne i abstrakcyjne myslnie i wiele innych etykiet. A ja opowiem Wam krotka-moja ulubiona historie.
Pewnego dnia Julka mówi (jej mowa jest takze mocno opożniona-troche przypomina 3 letnie dziecko)
-gdzie jest nikt?
ja-....?
Julka-gdzie jest nikt?!(to pytanie padlo jeszcze wiele razy, bo Julia MUSI znac odpowiedz)
ja, nieco rozbawiona tą sytuacja nachyliłam się do niej i z wielkim usmiechem powiedzialam-Nie ma żadnego Nikta! :lol:
Julia-to kto jest na korytarzu?
ja-Nikt!
Julia, zupelnie powaznie-JEST NIKT! :mrgreen:
anna2405

psy: berneński pies pasterski

Postprzez Anirysova » 2008-10-20, 19:44

:-D

Witamy bardzo serdecznie :-)
Anirysova
Moderator

psy: Monia, Wiki, Banu, Sisi i Duma
Hodowla: Anirys Team FCI

Postprzez Alicja i Spartki » 2008-10-20, 20:00

Pani Aniu witamy bardzo serdecznie i Julcie i panią.
Alicja i Spartki

psy: spartki w ilosci 10 szt
Hodowla: spartanska Osada

Postprzez agusia » 2008-10-20, 20:03

Przesłodkie dziewczę z Julci :-D
agusia

psy: Omena Szumiąca Knieja

Postprzez Agama » 2008-10-20, 20:22

Witajcie dziewczyny Moja córcia to też Julka -ma 6 lat .Przesyłamy pozdrowionka :mrgreen:
Agama

psy: Philadelphia, Alhambra, Fiona, Kayah i Nemezis
Hodowla: Z CICHEJ GÓRKI

Postprzez Hekate » 2008-10-20, 23:28

Serdecznie witamy
Hekate

Postprzez Wydra » 2008-10-21, 00:19

Witajcie na forum.Życzę Tobie i Julci abyście znalazły swojego psa.Pewnie już się taki urodził.Dobrze szukajcie :lol:
Wydra

Postprzez beatka » 2008-10-21, 08:55

Witamy serdecznie :-D .
beatka

psy: AFRA

Postprzez Roxanka » 2008-10-21, 10:33

Witajcie serdecznie. Mogę napisać tylko, że też mamy w rodzinie niepełnosprawne dziecko i mimo, że Roxa nie wychowuje się z małymi dziećmi jest dla Tomka bardzo przyjazna i czuła. Nigdy nie zdarzyło się żeby na niego warknęła. Pozwala mu się miętosić jedynie w okresach napadów złości jakie mu się zdarzają po prostu odchodzi na bok nie wiedząc co się dzieje.
Myślę, że jak piesek będzie się wychowywał z dzieckiem i przyzwyczai sie do do nietypowych zachowań Julci, to nie będzie żadnych problemów.
Pozdrawiam serdecznie.
Roxanka

psy: TUNDRA Maltabar [']

Powrót do Przedstawiamy się!