parvati71 napisał(a):Piesek nie będzie z hodowli, kupujemy od znajomych nie będzie miał rodowodu, ale jego rodzice są oboje z rodowodem;) Wcześniej pisałam że będę miała go dopiero jesienią, ale sprawy przybrały zupełnie inny obrót i piesek pojawi się w domciu już w niedzielę! Jestem strasznie szczęśliwa, wiedząc że będę mogła zajmować się tak wspaniałym psem jakim jest berneńczyk.))
parvati71 napisał(a):Piesek nie będzie z hodowli, kupujemy od znajomych nie będzie miał rodowodu, ale jego rodzice są oboje z rodowodem;) Wcześniej pisałam że będę miała go dopiero jesienią, ale sprawy przybrały zupełnie inny obrót i piesek pojawi się w domciu już w niedzielę! Jestem strasznie szczęśliwa, wiedząc że będę mogła zajmować się tak wspaniałym psem jakim jest berneńczyk.))
parvati71 napisał(a):... Nie jestem aż tak zamożna żeby wydać pieniądze na psa z rodowodem, a są to dość duże sumy ponieważ orientowałam się wchodząc na strony hodowli...
parvati71 napisał(a):Allam, każdy może mieć swoje zdanie na ten temat ja mam odmienne.
Kamil napisał(a):parvati71 napisał(a):... Nie jestem aż tak zamożna żeby wydać pieniądze na psa z rodowodem, a są to dość duże sumy ponieważ orientowałam się wchodząc na strony hodowli...
A co jeśli pies zachoruje i będzie wymagał leczenia, którego koszty przekraczają nawet zakup psa bez papierów ? Kupując szczeniaka z dobrej hodowli zawsze możesz liczyć na pomoc ze strony hodowcy, kupując psa bez rodowodu nie.
Skoro interesujesz się psami tej rasy wiesz już zatem ile kosztuje utrzymanie berneńczyka, szczególnie w pierwszym roku jego życia, gdy rośnie, potrzebuje wysokiej jakości karmy i suplementów wspomagających rozwój stawów. W moim przypadku worek dobrej karmy kosztował ok 200 zł, starczał na ok 3 tygodnie.
Jeśli stać Cię na taki wydatek co miesiąc, więc już teraz zacznij odkładać po 200 zł miesięcznie, a na wiosnę w przyszłym roku będzie Cię stać na rasowego szczeniaka Berneńskiego Psa Pasterskiego
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości