1)Po pomyślnym przejściu testu dopuszczającego do hodowli (Körung) i uwzględnieniu wszystkich wymagań hodowlanych wymienionych powyżej, reproduktor może być dopuszczony tylko do 21 miotów, które powinny być zarejestrowane w Księdze Miotów SSV. Dlatego też nie może być więcej niż 7 miotów rocznie, licząc od dnia narodzin pierwszego miotu. Reproduktory, które ukończyły 8 lat (96 miesięcy) nie są poddawane żadnym restrykcjom jeśli chodzi o liczbę miotów.
1)Suki hodowlane, których potomstwo osiągnęło 18 miesięcy, nie są dopuszczane do ponownego krycia, dopóki co najmniej 2 psy (w miotach z pojedynczym szczeniakiem – 1) z tego miotu (możliwie 1 piesek i 1 suczka) nie zostaną przebadane pod kątem HD i ED przez lekarza uprawnionego przez SSV. To właśnie rozumiemy przez pojęcie „kontrola
miotu” (Nachzuchtkontrole). Komitet Hodowlany (reprezentowany przez naczelnika oddziału dla danego obszaru) określa razem z hodowcą, podczas inspekcji miotu, które ze szczeniąt powinny być uwzględnione w kontroli miotu.
Reproduktory, które ukończyły 8 lat (96 miesięcy) nie są poddawane żadnym restrykcjom jeśli chodzi o liczbę miotów.
kreska napisał(a):Asiu Rekinowa ja jestem jak najbardziej za stworzeniem regulacji, tylko musimy pamietac o jednym, ze monopolu na rozmnazanie miec nie bedziemy i to ze powstanie stowarzyszenie/klub , ktory bedzie rzadzil sie takimi regulacjami nie oznacza ze nie bedzie hodowcow nie zrzeszonych z uprawnieniami hodowlanymi ZKwiec problem nam nadal pozostanie
![]()
pozdr
kreska napisał(a):Asiu Rekinowa ja jestem jak najbardziej za stworzeniem regulacji, tylko musimy pamietac o jednym, ze monopolu na rozmnazanie miec nie bedziemy i to ze powstanie stowarzyszenie/klub , ktory bedzie rzadzil sie takimi regulacjami nie oznacza ze nie bedzie hodowcow nie zrzeszonych z uprawnieniami hodowlanymi ZKwiec problem nam nadal pozostanie
![]()
Nie zgodze sie z jednym cytowanym stwierdzeniem:
- Kod: Zaznacz cały
Reproduktory, które ukończyły 8 lat (96 miesięcy) nie są poddawane żadnym restrykcjom jeśli chodzi o liczbę miotów.
a co jesli pies jest w bardzo dobrej kondycji i moze...czy nie nalezaloby wprowadzic ograniczenia wieku
nie znam sie tak dobrze na fizjologii psow ale mysle ze jest w jakims stopniu zblizona do ludzi i przyznam ze w tym wieku to juz wystepuje wysokie ryzyko roznych "powiklan"
![]()
pozdr
Myślę, że w obu postach Karoliny mamy całe sedno: nie wszyscy będą (chcieli) należeć do klubu, ale ci, co będą, będą chcieli hodować zgodnie z zasadami, bo będzie im się to najzwyczajniej OPŁACAŁO, nie tylko finansowo, ale dłużej żyjące (mam nadzieję) psy, chwalone linie, uznanie, dobra opinia, dostęp do międzynarodowych baz...
eśli swoje zdanie o repro chciałaś zakończyć: " i może /zejść/", to odpowiadam - po to wymyślono inseminację... Naseinie takiego repro jest "bardzo cenne". Nie muszę chyba tłumaczyć, dlaczego... w tej rasie.
Tess napisał(a):Ilu użytkowników liczy forum? Kilkuset. Ilu należy do ZKwP? Większość. Ilu zadeklarowało chęć założenia klubu? Garstka. Ja jako członek ZKwP deklaruję, że ćhetnie do klubu rasy przystąpie. 1 osoba już jest jeszcze 99 - w tym hodowcy...
Caly czas, bylam swiecie przekonana, ze chcecie stworzyc cos innego, niz to co juz do tej pory jest w Polsce.![]()
AniRysTeam i Jz maja w stu procentach racje, stworzyc taki klubik to zadna wieksza filozofia i naprawde nie rozumiem po co kolo tego tyle gadania.Ze wzgledu na tak wielka tendecje do "obrazania sie" na forum, nie smialam Panstwa o to zapytac, dlaczego nie pomyslicie logicznie i jezeli nie ma chetnych do pracy w tym kierunku mozecie przeciez przystapic do innego klubu, ktory juz istnieje i te wszystkie formalnosci ma pozalatwiane.
Dobrze wszyscy wiemy, ze w Polsce dziala juz klub ktory zrzesza, psy szwajcarkie nazywa sie on Klub Molosow i Szwajcarskich Psow Pasterskich http://www.klubmolosow.pl/index.html , do tego klubu przystapili juz ludzie, ktorzy maja berenczyki. Wydawalo mi sie ze nie chcecie takiego klubu tylko planujecie dazyc w calkiem innych kierunku, tzn przeciwdzialac pseudohodowcom, a otworzenie takiej organizacji tylko posrednio wplywa na przeciwdzialanie w tej sprawie.
Jesli nie znajda sie chetni do pracy, wstapcie do tego klubu a z Zarzadem w drodze negocjacji zawsze mozna wprowadzic zmiany, ulepszajace przyszla dole bernenskiego psa pasterskiego. Ci ludzie sa w temacie i napewno pomoga Wam cos zmienic. Kazdy bedzie mial z tego jakas korzysci: Panstwo z Bernusiami i Klub, bo dzieki Panstwa czlonkowstu zacznie sie rozwijac.
Inne rasy bez najmniejszych problemow otworzyly kluby , a u Panstwa stanowi to taki wielki problemRatujecie pieski, organizujecie przejazdy, robicie zbiorki pieniedzy a nie ma chetnych aby zalatwic pare formalnosci.....moi drodzy to jest wstyd.
![]()
![]()
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości