3-berny napisał(a):Kruszon nie zgodze sie z Toba ze na portalach nie oglaszaja sie dobre hodowle.Przejrzyj i zobacz ile hodowli forumowych informuje o sprzedazy szczeniat, a takze o planowanych miotach.Wg mnie jest to ulatwienie dla nabywcy dotarcia do wiekszej ilosci hodowli.
Oczywiscie masz prawo się nie zgadzać - dzięki Bogu to forum właśnie temu służy
Ja pisałem że "bardzo dobre"

Fakt, że ogłaszają się tam hodowle forumowe jest mi jak najbardziej znany... - jednak to nie zmienia mojego zdania

, gdyż po prostu nie uważam wszystkich forumowych hodowli za "bardzo dobre" (dla mnie takich w Polsce jest 5-6 i może 1-2 z nich czasem korzystają z allegro czy gratki) i nie wszystkie "bardzo dobre" są obecne na forum.
Poza tym uważam, że wszyscy hodowcy powinni zbojkotować ten portal gdyż dopuszcza on sprzedaż "podróbek" przez pseudohodowców, którzy "psy w typie" określają mianem "BPP bez rodowodu".
Dlatego uważam allegro w tym przypadku raczej za źródło dezinformacji.
3-berny napisał(a): Portal aukcyjny to taki wykaz hodowli w pigulce.Latwiej wtedy dotrzec do hodowli ktora ma aktualnie miot.
Z tym stwierdzeniem to z kolei ja się nie zgodzę

Zdarzało mi się i nadal zdarza przeglądać allegro pod tym kątem i raczej nie można nazwać tego wykazem... Tak jak pisałem powyżej, wiele topowych hodowli się tam nie "reklamuje", bo po prostu nie musi - i tak wszyscy zainteresowani wiedzą, że mają własne sensowne linie i przemyślane krycia i u nich trzeba szczeniaka rezerwować z wyprzedzeniem.
Do tego rzetelność niektórych ogłoszeń na allegro pozostawia wiele do życzenia

- szczególnie teksty w stylu "od razu widać że piesek będzie odnosił sukcesy na wystawach"...
Nie należy również zapominać o "bardzo dobrych" hodowlach zagranicznych, które z przyczyn oczywistych na allegro się nie "reklamują", a zakup psiaka w ramach UE (z wyjątkiem GB) jest przecież niezwykle prosty.