anula napisał(a):Ma rację, z całą pewnością. Z kolei te które kryją się po kątach mogą być w przyszłości lękliwe. Poprzyglądaj się im trochę dłużej.
katarina1 napisał(a):hodowca powinien dać ci kilka wskazówek i opowiedzieć o kazdym po troszku, potem to już zależy od Ciebie
Roma napisał(a):Witaj!życzę Ci abyś wybrała tego pieska który jest Ci przeznaczony
Apcik napisał(a):ja miałam na poczatek do nauki chodzenia na smyczy taką zwykła parciana 1m i chyba 1cm albo 1,5 cm szerokosci... pies na poczatku gryzł ja niemilosciernie, ale gdy już troszke podrósł i zmadrzał to kupiłam mu skórzana obrózke(czerwona i uwaga nie daj sie zwieść temu, że ładnie wygląda na czarnym bernusiu bo tak jak ja i inni forumowicze mozesz miec psa z poderżniętym gardłem i wspaniałą różowa kryze na piersi) i parciana juz szeroka smycz z pożadnym karabinkiem.(do skórzanych nie mam przekonania)
Apcik napisał(a):napewno nie skórzanej... chyba, że masz pewnośc ze twoj psiak sie nie zamoczy i nie puści ona farby
albo masz sposób jak usunąć róż z futerka(szampony z wybielaczem nie dawały rady)
![]()
parciana czerwona może być bo noe farbuje(sama taką miałam)
Apcik napisał(a):myśle, że ze smycza nie bedzie problemu.. gorzej z obróżka.. bo nie wyobrażam sobie 8 tyg berna w 2-3 cm obróżce owinietej dwa razy wokól niego...parciana obróżka to nie duży wydatek ja na tą piersza wydałam chyba 5 zł a wytrzymała do 4 msc.. a potem kupiłam nową...
jeżeli smycz jest taśmowa to na dużego berna kupilabym taką szerokości 3 cm z pożądnie obszytym uchem i mocnym karabińczykiem... ja taką mama z rozmiarami takimi jak piszesz do spotkałam sie tylko w przypadku do smycz automatycznych i obrozami ale nie zwyklymi smyczami... poprostu posiedz dłużej przy tych smyczach, poogladaj z każdej strony i zdecyduj która wytrzyma na spacerze z 45kg bernem
skórzaną z miękką podściółką od środka; bo skóra i futerko szczeniaczka są delikatneFusia napisał(a):A dzis bylam w zoologicznym zeby kupic cos fajnego dla psiaka i wiecie...kupiłam tylko jezyka (choc i to nie wiem czy jest dobre). Jest taki wybor, ze ja zglupiałam, nie wiem jaka smycz czy obroze kupic,
metalową odradzam na początku bo bywa że niektóre psiaki się ich boją ze względu na hałas i lustrzane odbicieFusia napisał(a):jaka miske (ile litrow, metalowa czy plastikowa),
bardzo dobry pomysł; ja tylko odradzam dla malucha wędzone świńskie uszy; fajne są te prasowane białe kości; kup największe; one dobrze działają na zęby;Fusia napisał(a):co do gryzienia...czy takie prasowane kosci, czy takie buciki ze skory?
smycz i obroża nie powinny w domu leżeć w zasięgu psich zebów; do gryzienia sa zabawki; ja polecam zarówno smycz jak i obrożę z miękkiej ale szerszej skóry; są takie z dodatkową podkładką od wewnątrz też z mięciutkiej skórki; nie kupuj za dużej obroży ani smyczy; to nie ma sensu; musisz założyć od razu że za pół roku będziesz musiała kupić nową większą obrożęFusia napisał(a):Podpowiedzcie prosze...Jaka jest najlepsza smycz i obroza dla bernusia? Skorzana pogryzie...
Fusia napisał(a):Ile mm powinna miec taka smycz czy obroza?pozdrawiam
Ania Gd napisał(a):skórzaną z miękką podściółką od środka; bo skóra i futerko szczeniaczka są delikatneFusia napisał(a):A dzis bylam w zoologicznym zeby kupic cos fajnego dla psiaka i wiecie...kupiłam tylko jezyka (choc i to nie wiem czy jest dobre). Jest taki wybor, ze ja zglupiałam, nie wiem jaka smycz czy obroze kupic,metalową odradzam na początku bo bywa że niektóre psiaki się ich boją ze względu na hałas i lustrzane odbicieFusia napisał(a):jaka miske (ile litrow, metalowa czy plastikowa),bardzo dobry pomysł; ja tylko odradzam dla malucha wędzone świńskie uszy; fajne są te prasowane białe kości; kup największe; one dobrze działają na zęby;Fusia napisał(a):co do gryzienia...czy takie prasowane kosci, czy takie buciki ze skory?smycz i obroża nie powinny w domu leżeć w zasięgu psich zebów; do gryzienia sa zabawki; ja polecam zarówno smycz jak i obrożę z miękkiej ale szerszej skóry; są takie z dodatkową podkładką od wewnątrz też z mięciutkiej skórki; nie kupuj za dużej obroży ani smyczy; to nie ma sensu; musisz założyć od razu że za pół roku będziesz musiała kupić nową większą obrożęFusia napisał(a):Podpowiedzcie prosze...Jaka jest najlepsza smycz i obroza dla bernusia? Skorzana pogryzie...Fusia napisał(a):Ile mm powinna miec taka smycz czy obroza?pozdrawiam
Tutaj masz doskonałej jakości smycze i obroże.
Prosto od producenta : http://www.dino.pl
Takie same są w moim sklepie.
Powodzenia
Ania Gd napisał(a):PS. Fusiu, dziękuję za podziękowania hi hi hi
ale nie musisz cytować takich długich postów, bo się nam strasznie wątek "rozwlecze".
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości