Psiak z "Naszej Radosci"

Jeżeli dopiero dołączyliście do grona Użytkowników naszego Forum zapraszamy do krótkiej autoprezentacji.

Moderatorzy: saganka2, Barbel

Re: Psiak z "Naszej Radosci"

Postprzez anula » 2008-11-03, 20:54

Ma rację, z całą pewnością. Z kolei te które kryją się po kątach mogą być w przyszłości lękliwe. Poprzyglądaj się im trochę dłużej.
anula

Ostrzeżeń: 0
Hodowla: Astrolabium

Postprzez Fusia » 2008-11-03, 20:57

anula napisał(a):Ma rację, z całą pewnością. Z kolei te które kryją się po kątach mogą być w przyszłości lękliwe. Poprzyglądaj się im trochę dłużej.

Jejku przydałby sie jakis specjalista to obiektywnej oceny :shock: ale wierze, ze wybiore tego jedynego, najwspanialszego, najpiekniejszego - po prostu mojego :-)
Fusia

psy: Tola - "NASZA RADOSC"

Postprzez katarina1 » 2008-11-03, 21:01

hodowca powinien dać ci kilka wskazówek i opowiedzieć o kazdym po troszku, potem to już zależy od Ciebie
katarina1

psy: Lusia Spartańska Osada, Goliat (*)Spartańska Osada

Postprzez anula » 2008-11-03, 21:02

Na pewno.
Ostatnio edytowano 2008-11-03, 21:03 przez anula, łącznie edytowano 1 raz
anula

Hodowla: Astrolabium

Postprzez Fusia » 2008-11-03, 21:03

katarina1 napisał(a):hodowca powinien dać ci kilka wskazówek i opowiedzieć o kazdym po troszku, potem to już zależy od Ciebie

Masz racje, p.Magda na pewno mi cos podpowie :-)
Fusia

Postprzez Wydra » 2008-11-04, 00:34

Witaj!życzę Ci abyś wybrała tego pieska który jest Ci przeznaczony :lol:
Wydra

Postprzez Fusia » 2008-11-04, 18:53

Roma napisał(a):Witaj!życzę Ci abyś wybrała tego pieska który jest Ci przeznaczony :lol:

dziekuje :-)

A dzis bylam w zoologicznym zeby kupic cos fajnego dla psiaka i wiecie...kupiłam tylko jezyka (choc i to nie wiem czy jest dobre). Jest taki wybor, ze ja zglupiałam, nie wiem jaka smycz czy obroze kupic, jaka miske (ile litrow, metalowa czy plastikowa), co do gryzienia...czy takie prasowane kosci, czy takie buciki ze skory? Podpowiedzcie prosze...Jaka jest najlepsza smycz i obroza dla bernusia? Skorzana pogryzie...Ile mm powinna miec taka smycz czy obroza?
pozdrawiam
Fusia

Postprzez Apcik » 2008-11-04, 19:04

ja miałam na poczatek do nauki chodzenia na smyczy taką zwykła parciana 1m i chyba 1cm albo 1,5 cm szerokosci... pies na poczatku gryzł ja niemilosciernie, ale gdy już troszke podrósł i zmadrzał to kupiłam mu skórzana obrózke(czerwona i uwaga nie daj sie zwieść temu, że ładnie wygląda na czarnym bernusiu bo tak jak ja i inni forumowicze mozesz miec psa z poderżniętym gardłem i wspaniałą różowa kryze na piersi :lol: ) i parciana juz szeroka smycz z pożadnym karabinkiem.(do skórzanych nie mam przekonania)
Apcik
Moderator Działu

psy: Cezary

Postprzez Fusia » 2008-11-04, 19:16

Apcik napisał(a):ja miałam na poczatek do nauki chodzenia na smyczy taką zwykła parciana 1m i chyba 1cm albo 1,5 cm szerokosci... pies na poczatku gryzł ja niemilosciernie, ale gdy już troszke podrósł i zmadrzał to kupiłam mu skórzana obrózke(czerwona i uwaga nie daj sie zwieść temu, że ładnie wygląda na czarnym bernusiu bo tak jak ja i inni forumowicze mozesz miec psa z poderżniętym gardłem i wspaniałą różowa kryze na piersi :lol: ) i parciana juz szeroka smycz z pożadnym karabinkiem.(do skórzanych nie mam przekonania)

czyli nie kupowac czerwonej?bo taka wlasnie chcialam :mrgreen:
Fusia

Postprzez Apcik » 2008-11-04, 19:19

napewno nie skórzanej :lol: ... chyba, że masz pewnośc ze twoj psiak sie nie zamoczy i nie puści ona farby ;-) albo masz sposób jak usunąć róż z futerka(szampony z wybielaczem nie dawały rady) :shock:
parciana czerwona może być bo noe farbuje(sama taką miałam ;-) )
Apcik
Moderator Działu

Postprzez Fusia » 2008-11-04, 19:30

Apcik napisał(a):napewno nie skórzanej :lol: ... chyba, że masz pewnośc ze twoj psiak sie nie zamoczy i nie puści ona farby ;-) albo masz sposób jak usunąć róż z futerka(szampony z wybielaczem nie dawały rady) :shock:
parciana czerwona może być bo noe farbuje(sama taką miałam ;-) )

no ja wlasnie myslalam o zakupie obrozy i smyczy parcianej :-) a czy jest szansa, zeby ta jedna obroza i smycz bedzie pasowac i na doroslego psa? (o ile sie wczesniej nie rozleci i oczywiscie dopasowujac odpowiedni rozmiar). A taka parciana jest wytrzymała? Widzialam rozne rozmiary np smyczy tzn S, M, L, XL (dla najwiekszych psow) i nie wiem ktora najlepsza dla berna, ta XL byla naprawde spora (jesli chodzi o szerokosc i karabinczyk)

Moze ja wrzuce te rozmowy do nowego watku np o wyprawce dla szczeniaka?
Fusia

Postprzez Apcik » 2008-11-04, 19:40

myśle, że ze smycza nie bedzie problemu.. gorzej z obróżka.. bo nie wyobrażam sobie 8 tyg berna w 2-3 cm obróżce owinietej dwa razy wokól niego...parciana obróżka to nie duży wydatek ja na tą piersza wydałam chyba 5 zł a wytrzymała do 4 msc.. a potem kupiłam nową...
jeżeli smycz jest taśmowa to na dużego berna kupilabym taką szerokości 3 cm z pożądnie obszytym uchem i mocnym karabińczykiem... ja taką mam ;-) a z rozmiarami takimi jak piszesz do spotkałam sie tylko w przypadku do smycz automatycznych i obrozami ale nie zwyklymi smyczami... poprostu posiedz dłużej przy tych smyczach, poogladaj z każdej strony i zdecyduj która wytrzyma na spacerze z 45kg bernem :-P
Apcik
Moderator Działu

Postprzez Zuzanda » 2008-11-04, 19:41

na głównej stronie portalu jest link przygotowanie wyprawki warto zajrzeć
portal.php?show=6
Zuzanda

psy: Laponia ,Tomek(*) ,Bleki
Hodowla: Black Velvet

Postprzez Fusia » 2008-11-04, 19:43

Apcik napisał(a):myśle, że ze smycza nie bedzie problemu.. gorzej z obróżka.. bo nie wyobrażam sobie 8 tyg berna w 2-3 cm obróżce owinietej dwa razy wokól niego...parciana obróżka to nie duży wydatek ja na tą piersza wydałam chyba 5 zł a wytrzymała do 4 msc.. a potem kupiłam nową...
jeżeli smycz jest taśmowa to na dużego berna kupilabym taką szerokości 3 cm z pożądnie obszytym uchem i mocnym karabińczykiem... ja taką mam ;-) a z rozmiarami takimi jak piszesz do spotkałam sie tylko w przypadku do smycz automatycznych i obrozami ale nie zwyklymi smyczami... poprostu posiedz dłużej przy tych smyczach, poogladaj z każdej strony i zdecyduj która wytrzyma na spacerze z 45kg bernem :-P

smycze, ktorych wielkosci podałam były smyczami parcianymi, ale mozna bylo regulowac ich dlugosc, koszt to ponad 40 zł...a obroze to rzeczywiscie kupie mniejsza dla szczeniaka,a pozniej zmienie na wieksza :-)
Fusia

Postprzez Ania Gd » 2008-11-04, 19:47

Fusia napisał(a):A dzis bylam w zoologicznym zeby kupic cos fajnego dla psiaka i wiecie...kupiłam tylko jezyka (choc i to nie wiem czy jest dobre). Jest taki wybor, ze ja zglupiałam, nie wiem jaka smycz czy obroze kupic,
skórzaną z miękką podściółką od środka; bo skóra i futerko szczeniaczka są delikatne
Fusia napisał(a):jaka miske (ile litrow, metalowa czy plastikowa),
metalową odradzam na początku bo bywa że niektóre psiaki się ich boją ze względu na hałas i lustrzane odbicie
Fusia napisał(a):co do gryzienia...czy takie prasowane kosci, czy takie buciki ze skory?
bardzo dobry pomysł; ja tylko odradzam dla malucha wędzone świńskie uszy; fajne są te prasowane białe kości; kup największe; one dobrze działają na zęby;
Fusia napisał(a):Podpowiedzcie prosze...Jaka jest najlepsza smycz i obroza dla bernusia? Skorzana pogryzie...
smycz i obroża nie powinny w domu leżeć w zasięgu psich zebów; do gryzienia sa zabawki; ja polecam zarówno smycz jak i obrożę z miękkiej ale szerszej skóry; są takie z dodatkową podkładką od wewnątrz też z mięciutkiej skórki; nie kupuj za dużej obroży ani smyczy; to nie ma sensu; musisz założyć od razu że za pół roku będziesz musiała kupić nową większą obrożę
Fusia napisał(a):Ile mm powinna miec taka smycz czy obroza?pozdrawiam

Tutaj masz doskonałej jakości smycze i obroże.
Prosto od producenta : http://www.dino.pl
Takie same są w moim sklepie.
Powodzenia
Ania Gd

Postprzez Fusia » 2008-11-04, 19:55

Ania Gd napisał(a):
Fusia napisał(a):A dzis bylam w zoologicznym zeby kupic cos fajnego dla psiaka i wiecie...kupiłam tylko jezyka (choc i to nie wiem czy jest dobre). Jest taki wybor, ze ja zglupiałam, nie wiem jaka smycz czy obroze kupic,
skórzaną z miękką podściółką od środka; bo skóra i futerko szczeniaczka są delikatne
Fusia napisał(a):jaka miske (ile litrow, metalowa czy plastikowa),
metalową odradzam na początku bo bywa że niektóre psiaki się ich boją ze względu na hałas i lustrzane odbicie
Fusia napisał(a):co do gryzienia...czy takie prasowane kosci, czy takie buciki ze skory?
bardzo dobry pomysł; ja tylko odradzam dla malucha wędzone świńskie uszy; fajne są te prasowane białe kości; kup największe; one dobrze działają na zęby;
Fusia napisał(a):Podpowiedzcie prosze...Jaka jest najlepsza smycz i obroza dla bernusia? Skorzana pogryzie...
smycz i obroża nie powinny w domu leżeć w zasięgu psich zebów; do gryzienia sa zabawki; ja polecam zarówno smycz jak i obrożę z miękkiej ale szerszej skóry; są takie z dodatkową podkładką od wewnątrz też z mięciutkiej skórki; nie kupuj za dużej obroży ani smyczy; to nie ma sensu; musisz założyć od razu że za pół roku będziesz musiała kupić nową większą obrożę
Fusia napisał(a):Ile mm powinna miec taka smycz czy obroza?pozdrawiam

Tutaj masz doskonałej jakości smycze i obroże.
Prosto od producenta : http://www.dino.pl
Takie same są w moim sklepie.
Powodzenia

bardzo dziekuje za rady! ciesze sie, ze jest takie forum, gdzie moge wzbogacic swoja wiedze. Mam nadzieje, ze moj psiak bedzie mial wszystko czego potrzebuje :-)
Fusia

Postprzez Ania Gd » 2008-11-04, 20:02

Jeszcze dopiszę:
Obroża szer. 20-22 mm (na początek) później 25-30 mm.
Smycz szer. 18 mm .

PS. Fusiu, dziękuję za podziękowania hi hi hi
ale nie musisz cytować takich długich postów, bo się nam strasznie wątek "rozwlecze". :mrgreen:
Ania Gd

Postprzez Fusia » 2008-11-04, 20:05

Ania Gd napisał(a):PS. Fusiu, dziękuję za podziękowania hi hi hi
ale nie musisz cytować takich długich postów, bo się nam strasznie wątek "rozwlecze". :mrgreen:

no to jeszcze raz bardzo dziekuje i juz nie bede cytowac tak dlugich postow :-P
Fusia

Postprzez Hekate » 2008-11-04, 20:25

nasz początkowy zestawik, obróżka i smycz mają 1cm szerokości, lekkie- aby na szczeniaku nie wisiał ciężki karabinek jak na "dorosłej" smyczy, skórzane z miękką podściółką tak jak pisała Ania, dodarkowo rególacja i zamykanie na klips- według mnie szybciej się zakłąda, nam tej firmy nie zafarbowała :-P
teraz komplecik czeka na następnego bernusia :mrgreen: jak widzisz mimo że Altuś cały czas chodził w obróżce nie zdołał jej zdewastować :lol:
Obrazek
Obrazek
Hekate

Postprzez Mira » 2008-11-04, 20:35

Fusiu u nas najlepiej sprawdziły się szelki ;-) , Mirek chodzi i jeździ w nich od 3 miesiąca ...
Mira

psy: Miro Uśmiech Michała

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Przedstawiamy się!