Clifford napisał(a):A dane pochodzą z szacunków
Vel_Pan_Rekin napisał(a):Clifford napisał(a):A dane pochodzą z szacunków
Grzesiek, a na czym oparłeś szacunki?
Lekuchno znajdziesz w sieci 350 hodowli bernów zrzeszonych w ZK. Polskich. To mało?
Już kiedyś robiłam tu wyliczenie: każda hodowla minimum 1 suka, minimum jeden miot w roku, minimum 6 szczonków - daje nam to rok w rok 2100 szt. maluchów.
A wiele hodowli ma więcej suk, więc i kryć w roku więcej, wiele tez suk rodzi więcej szczonków (niektóre tylko mniej). Na przestrzeni 5 lat mamy ponad 10 000 bernów z rodowodem. Plus psy sprowadzane... Mało?
Drugie tyle to pseudo lub hodowle szemranej jakości.
brunka napisał(a):Nikt z nas nie zapytał z jakiego powodu Grzegorzu kupiłeś psa bez rodowodu.
Czy była to tylko kwestia niższej ceny czy zadecydowały też inne względy?
Bo, jak piszesz chciałbyś jednak żeby uznano go za w pełni rasowego.
SwissW napisał(a):Pozwole sobie napisać kilka słów odnośnie Waszej dyskusji.
Oczywiście bardzo popieram akcję r=r i rozumiem całe przesłanie tej akcji, ale... Przysło mi na myśl takie pytanie- czy uważacie, że w czasach "błędów i wypaczeń" kiedy to ZKWP przyznawał metryki tylko pierwszym 6 szczeniętom w miocie, cała reszta to kundelki w typie rasy? Chociaż były przecież po rodowodowych rodzicach.
Clifford napisał(a):SwissW napisał(a):Pozwole sobie napisać kilka słów odnośnie Waszej dyskusji.
Oczywiście bardzo popieram akcję r=r i rozumiem całe przesłanie tej akcji, ale... Przysło mi na myśl takie pytanie- czy uważacie, że w czasach "błędów i wypaczeń" kiedy to ZKWP przyznawał metryki tylko pierwszym 6 szczeniętom w miocie, cała reszta to kundelki w typie rasy? Chociaż były przecież po rodowodowych rodzicach.
O rany! Wreszcie Ktoś zaskoczył!!Dzięki, dzięki, dzięki..... skoro bocian żyje to i my będziemy!!!
SwissW napisał(a):Pozwole sobie napisać kilka słów odnośnie Waszej dyskusji.
Clifford napisał(a):Sporo czytałem na ten temat (jak wszyscy) i Clifford w 100% wszystkim wymogom stawianym rasie.
Czy może orientujecie się na temat stwierdzenia/uznania rasowości na podstawie ekspertyzy PZK?
Clifford napisał(a):i tu dochodzimy do rozróżnienia rasy i rodowodu.
Swoją drogą to zwróćcie proszę uwagę:
o przynależności do określonej rasy decyduje zespół cech i zgodności tych cech zo do ilości i wartości ze wzorcem
terminologia rodowód występuje w odniesieniu do możliwości udokumentowania faktu przynależności do określonego rodu
W moim przypadku nie decydowały względy finansowe a kwestia określenia priorytetów:
- jakie stworzenie chcę mieć i dlaczego
- czy stopień zaspokojenia moich potrzeb będzie w jakimkolwiek stopniu zależny od oficjalnego stwierdzenia przynależności mojego psa do określonego psiego rodu
(opcjonalnie - czy mojego psa wogóle to obchodzi z jakiego jest rodu)
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości