Witamy z Diną :)

Jeżeli dopiero dołączyliście do grona Użytkowników naszego Forum zapraszamy do krótkiej autoprezentacji.

Moderatorzy: saganka2, Barbel

Re: Witamy z Diną :)

Postprzez Karna/Luna » 2011-05-21, 23:17

witamy serdecznie na forum :radocha2: życzymy samych dobrych chwil ze swoją Dianą <pies> myślę, że dobrze zrobiłaś, że ją zabraliście z takiego miejsca i stworzyliście prawdziwy kochający dom :love:
Karna/Luna

Ostrzeżeń: 0
psy: Luna

Postprzez BlackSpark » 2011-05-23, 16:40

Karna/Luna napisał(a):witamy serdecznie na forum :radocha2: życzymy samych dobrych chwil ze swoją Dianą <pies> myślę, że dobrze zrobiłaś, że ją zabraliście z takiego miejsca i stworzyliście prawdziwy kochający dom :love:

Tylko nie - Diana - ;P nie nie ;D
DINA :) moja kochana :)
BlackSpark

psy: Dina-BPP oraz mixy Luna i Bella:)

Postprzez Dagata » 2011-05-23, 17:17

<tak> Czekamy na foto - galerię ślicznotki!
Dagata

psy: Nemo, Noemi [*]

Postprzez Karna/Luna » 2011-05-23, 19:02

BlackSpark napisał(a):Tylko nie - Diana - ;P nie nie ;D
DINA :) moja kochana :)

DINA <luzik>
oczywiście DINA :mrgreen: sorki i czekamy na nowe fotki <pies>
Karna/Luna

psy: Luna

Postprzez nukari » 2011-05-23, 19:44

Witamy, super, że psina znalazła szczęśliwy dom <brawo>
nukari

Postprzez Apcik » 2011-05-23, 21:02

witamy serdecznie :mrgreen:
Apcik
Moderator Działu

psy: Cezary

Postprzez allam » 2011-05-23, 23:32

Witam jeszcze raz (poprzednio w galerii Diny). Miłego i owocnego pobytu.

dorciaj napisał(a):My patrzymy na to troszkę z innej strony ;-) - Pseudohodowca funkcjonuje na zasadzie "jest popyt = jest podaż" - czyli to, że Ty kupiłaś Dinę niejako zachęca go do powoływania na świat kolejnych szczeniaków ... i znów kolejna psinka tak jak Twoja będzie siedziała gdzieś w kojcu, wypuszczana raz dziennie :-( .
Pseudohodowle to bardzo złożony problem - osoba, która się z nimi spotkała, tak jak Ty, tylko podczas zakupu szczeniaka - nie do końca zdaje sobie z tego sprawę.

Dorotko, masz rację, że patrzymy na problem pseudo z innej strony. Ale ja nie potrafię z czystym sumieniem powiedzieć, że umiałabym zostawić psa w takich okolicznościach. Gdybym była zdecydowana na psa, a szukałabym bez rodowodu, też bym zapłaciła. Żeby szukać psa z rodowodem trzeba mieć wiedzę o pseudo.
A wiedzę tę można zdobyć tylko od zapaleńców r=r - tylko żeby się tą wiedzą dzielić trzeba mieć z kim. :-)
allam

Postprzez daria » 2011-05-23, 23:45

Alla,święta racja,myślę że prawie każdy z nas kupił kiedyś psiaka,z rynku,ogłoszenia,itd.Tak jest i będzie, tylko pytanie na ile świadomie kupi kolejnego psiaka,czy jednak stwierdzi że ten świstek jest potrzebny,czy wiedza na temat rodowodu wleci jednym a wyleci drugim uchem.
Ja zawsze zadaję pytanie dlaczego zdecydowano o zakupie psa tej a nie innej rasy,i ciekawi mnie czy ludzie przed zakupem psiaka dowiadują się na temat charakteru,potrzeb danej rasy.
daria

psy: Cometa Balticanis (Birma)

Postprzez allam » 2011-05-23, 23:54

Dario, wierzę, że jeżeli tu zostaną to po raz drugi nie kupią z pseudo. Dlatego z uporem "walczę" o każdego nowego forumowicza, żeby został.
Do wszystkiego trzeba dorosnąć, nikt nie rodzi się mądry. Tylko szkoda, że jak człowiek już zmądrzeje, to inni nie chcą go słuchać :lol: :lol: . No cóż, mądrość nie jedno ma imię :->
allam

Postprzez dorciaj » 2011-05-24, 06:56

allam napisał(a): A wiedzę tę można zdobyć tylko od zapaleńców r=r - tylko żeby się tą wiedzą dzielić trzeba mieć z kim. :-)

Alla - a ja doskonale o tym wiem :mrgreen: i z takiego samego założenia wychodzę :mrgreen: - nie widać tego w moich postach ? <mysli>
dorciaj

psy: Fito Piorun Aris

Postprzez allam » 2011-05-24, 10:58

dorciaj napisał(a):Alla - a ja doskonale o tym wiem :mrgreen: i z takiego samego założenia wychodzę :mrgreen: - nie widać tego w moich postach ? <mysli>

Wiem, że wiesz, ale... Ten, kto Cię zna - widzi, ktoś nowy, "nie w temacie" nie zrozumie i odbierze to tak jak ja na dzień dobry na forum :lol: :lol: (bez urazy, ale zastanawiałam się o co tym nawiedzonym chodzi :lol: :lol: . Tylko że ja byłam w komfortowej sytuacji - miałam psa z rodowodem, a nawet dwa. I zostałam tutaj z przekory, bo wcale niczym mnie do tego nie nie zachęciliście. Fakt, na mnie nie musiało Wam zależeć, bo z pseudo nie kupię a wychować się mnie nie da. :-) Ale bardzo mi szkoda psów bez rodowodu, których właściciele pojawili się na forum (Bogna czy nawet "doctore" i wielu innych), bo pobyt tutaj uczy. Oni zostali pozbawieni tej wiedzy i jest duże prawdopodobieństwo, że następnego psa też kupią w pseudo :sciana: :kulka:
allam

Postprzez kerovynn » 2011-05-24, 19:59

Gdybym miała kupować następnego psa to na pewno nie szukałabym świadomie i celowo w pseudohodowlach, żeby bydlakom interesu nie nakręcać. Ale gdybym przypadkowo trafiła na jakąś taką właśnie bidę - zaniedbaną, niekochaną, w zamknięciu to pewnie próbowałabym ją stamtąd wydobyć. I pewnie niejeden z forumków, broniących zasady r=r tez by pękł. Bo teorie to jedno, a bliskie spotkanie ze szczonkiem patrzącym na nas jak na ostatnią deskę ratunku to już zupełnie co innego <mysli> .

Witamy :-D :-D :-D :-D :-D
kerovynn

psy: DSPP Ester Czandoria Ogar Pl Nokturn Olfactus

Postprzez daria » 2011-05-24, 20:29

Aniu,masz rację <tak> cieszę się że pańciostwo Diny nie strzeliło focha,człowiek uczy się całłłłe życie,ja życzę miłego forumkowania <luzik>
daria

psy: Cometa Balticanis (Birma)

Postprzez ewazoltowska » 2011-05-24, 20:52

kerovynn napisał(a):Gdybym miała kupować następnego psa to na pewno nie szukałabym świadomie i celowo w pseudohodowlach, żeby bydlakom interesu nie nakręcać. Ale gdybym przypadkowo trafiła na jakąś taką właśnie bidę - zaniedbaną, niekochaną, w zamknięciu to pewnie próbowałabym ją stamtąd wydobyć. I pewnie niejeden z forumków, broniących zasady r=r tez by pękł. Bo teorie to jedno, a bliskie spotkanie ze szczonkiem patrzącym na nas jak na ostatnią deskę ratunku to już zupełnie co innego <mysli> .

TAK bo jeżeli nie mamy parcia na wystawy to wybieramy SERCEM a rozum....zostaje gdzieś daleko.
Ostatnio edytowano 2011-05-24, 22:43 przez Anonymous, łącznie edytowano 1 raz
Powód: poprawiono cytat
ewazoltowska

psy: Bey w typie BPP

Postprzez Poker » 2011-05-25, 10:57

witam nowych na forum ;-)

ewazoltowska napisał(a):TAK bo jeżeli nie mamy parcia na wystawy to wybieramy SERCEM a rozum....zostaje gdzieś daleko.

bez przesady z tym parciem na wystawy, ja też wybierałam sercem i nie tylko ja
Poker

psy: Poker (*)Hugo(*)O MójTySmutku, Porto CzarująceOczy

Postprzez BlackSpark » 2011-07-01, 18:55

Witam Was.
Wiem, że jak będziecie to czytać, to krew się w was zagotuje z nerwów… bo mnie też się już gotuje.

Potrzebuje od was rady, bo ja już trace nerwy. Otóż moim rodzicom nie da się wytłumaczyć tego, że Diny nie można (nie powinno się) rozmnażać.

Staram się wytłumaczyć mojej mamie, że Dina nie jest psem do rodzenia szczeniaków, powiedziałam, że nie jest to pies rodowodowy, a tylko takie można świadomie rozmnażać, inaczej niszczy się rase, oraz często życie piesków.
Uznali z ojcem, że opowiadam bzdury i kto mi tych bzdur nagadał!!!!!!!!!!!!!!!!! Zabrakło mi słów na to….

Powiedziałam im, że się na tym nie znają, a ja wystarczająco się o tym naczytałam.
To nic nie daje ;/

Mówiłam również, że zrobilibyśmy tym szczeniakom krzywdę, co z tego, że ładne, jak charaktery mogłyby mieć trudne, Dina owszem jest bardzo mądrą psina, ale jest dzikuską przez to jakie miała dzieciństwo. Szczeniaki mogły mieć równie trudny charakterek jak ich mama, robiłyby wiele problemów nowym właścicielom i w ostateczności mogłby wylądować w schronisku albo na ulicy, w najlepszym wypadku (dobra w złym) byłyby odizolowane od ludzi siedząc w kojcu.

Nie znamy rodziców Diny, nie mamy pewności jakie miały charaktery itp., itd.
Kolejne co chciałam przekazać mamie to fakt, że jeżeli chce szczeniaki, niech kupi psa z rodowodem i załatwi uprawnienia do tego, ale też nie dały efektu moje słowa.

Mój ojciec, strach wam się przyznać, chciał dopuścić do Diny psa – Berna – nie mam pojęcie czy z rodowodem, ale zapewne nie – już w tym roku!! Zamarłam i tłumaczyłam, że nie można, poza tym Dina jest za młoda (jedyny argument, który przyjął do siebie). Po czym stwierdził, że może w przyszłym roku.

Zamierzam załatwić u weterynarza zastrzyki dla Diny, żeby nie mogła mieć młodych, bo sterylizacja nie wchodzi póki co w gre, ponieważ moi rodzice się nie zgodzą, dopóki nie zrozumieją tego, a do nich mówić, to jak kamieniami o ścianę rzucać, jeszcze któryś się odbije i to ja obrywam ;/
Zapłacę za zastrzyk ja, ponieważ nie liczę na to, że rodzice by dali…

Piszcie prosze, jakie jeszcze argumenty mogę im przedstawić, bo ja już nie wiem, na spokojnie już nie daje rady, a nerwowo to nic nie daje, uważają, że opowiadam jakieś bzdury ;(

I nie krzyczcie na mnie, bo to nie moja wina, że tak jest.

Moi rodzice mają całkowicie inny pogląd na te sprawe, ponieważ nie mają NAJMNIEJSZEGO pojęcia o tym... ehh :(
Również nie mają pojęcia o tym jak wychowywać Dine, zajmuje się tym tylko ja, beze mnie tutaj ten pies by zdziczał całkowicie, masakra ;/
Nie spodziewałam sie, że tak będzie, gdybym wiedziała, odradzałabym im za wszelką cene berneńczyka, te psy potrzebują mase uwagi, towarzystwa, Dina ma to tylko dzięki mnie...

Innymi psami potrafili sie zajmować, nigdy nie było problemów, psy były zadbane, dobrze sie mialy, tą rasą nie potrafią... ma ona inne potrzeby niż mieszaniec taki jak Luna, ja o tym wiem i staram sie zapewnić jej to czego potrzebuje.

<załamka>
BlackSpark

Postprzez Barbel » 2011-07-01, 19:02

Kasiu, moze argument o jednym jedynym miocie i postepie geometrycznym populacji da cos do myślenia ???
Barbel
Moderator

psy: Barnaba (*),

Postprzez allam » 2011-07-01, 19:07

No to mnie udowodniłaś :-D
A coś ty chciała, tak od razu i bez bólu rodziców wychować :lol: :lol:
Co do antykoncepcji (psiej) Ci nie pomogę, ale napewno znajdzie się ktoś, kto pomoże. :-)
:lol: :lol: A wogóle dobrze Ci tak, teraz zobaczysz jak trudno jest uczyć tych, co wiedzą najlepiej :lol: :lol:
Czasami się zastanawiam, czy nie byłoby lżej w kamieniołomach :lol: :lol:
Trzymaj się swoich SŁUSZNYCH przekonań a będzie dobrze. :okok: :love2:
allam

Postprzez BlackSpark » 2011-07-01, 19:11

Fajnie, że "'dobrze mi tak" ...
tylko, że jest różnica między -swoim zdaniem, a -brakiem wiedzy na temat... bo ja od samego początku wiedziałam, że psa bez rodowodu nie powinno sie rozmnażać.
BlackSpark

Postprzez allam » 2011-07-01, 19:18

BlackSpark napisał(a):Fajnie, że "'dobrze mi tak" ...

ależ to był żart nawiązujący do batalii jaką ostatnio toczyłyśmi w związku z Atosem :-D

Oczywiście, że Ci współczuję i rozumiem, że jak człowieka trafia, tu mu nie do śmiechu. Ale skoro uzgodniliście, że jeszcze za wcześnie to mamy troszkę czasu, żeby coś wspólnie wymyśleć. Mam świadomość, że żadne mądrości w tym przypadku nie zdadzą egzaminu, trzeba trochę pogłówkować, ale nie jesteś z tym sama :-D .
allam

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Przedstawiamy się!