Radość przez łzy

Jeżeli dopiero dołączyliście do grona Użytkowników naszego Forum zapraszamy do krótkiej autoprezentacji.

Moderatorzy: saganka2, Barbel

Re: Radość przez łzy

Postprzez daria » 2009-12-12, 17:07

no to moja psica też się zalicza do Butelkowych Berneńskich Psów Pasterskich :mrgreen:
Iwonko masz rację ludzie śmiecą wszędzie,u mnie teraz gdy nie ma już na krzaczkach liści wyszło wszystko co znajduje się w krzakach :shock: okropność
daria

Ostrzeżeń: 0
psy: Cometa Balticanis (Birma)

Postprzez DolceVita » 2009-12-12, 21:26

no i moja psica zalicza się do tych Butelkowych Berneńskich Psów Pasterskich. To najlepsza zabawka oprócz patyków czasami wielkich konarów :mrgreen:
DolceVita
Moderator

psy: Demi (DolceVita Stróż Zagrody) (*),Mia i Figa

Postprzez Majszczur » 2009-12-12, 22:29

iwona_k1 napisał(a): Myślałam nawet o jakimś pomyśle na wprowadzenie skupu butelek.Wtedy zbieracze puszek zbierali by również plastikowe butelki... :roll:

Oglądałam kiedyś taki reportaż o bezdomnych z Nowego Yorku i ich sposobach na życie.
Utkwiła mi w pamięci pewna Murzynka, która uwielbiała spacerować ze swoim psem bodajże po Central Parku, ale denerwowały ją... śmieci, butelki i puszki. Nauczyła swojego pupila (jakąś krzyżówkę z border collie), że - i tu nie pamiętam dokładnie - albo aportował jej wszystkie znalezione butelki i puszki i ona je na jakimś wózeczku wywoziła z parku albo aportował i wrzucał do koszy na śmieci. W każdym razie po jakimś czasie miasto ufundowało dla niej i jej pupila comiesięczne wynagrodzenie za sprzątanie parku i w ten sposób oboje wskoczyli na wyższy level socjalny :mrgreen: Mnie mimo treningów awans społeczny wraz z psem nie wyszedł ;-) Berta nauczyła się wyciągać butelki nawet z bardzo wysokich kontenerów zamiast je tam posłusznie wrzucać :roll: :lol: ;-)
Majszczur

psy: BPP: BERTA (*)... GRANDA (Princess Lovely Lady)

Postprzez Cefreud » 2009-12-13, 10:15

Freud jest bardziej ekologiczny i na łąkach wynajduje: uszczelki od pralek,lodówek i innych sprzętów agd, koła od rowerów itp.Był by idealnym testerem jakości w firmie Stomil :lol:
Cefreud

psy: CeFreud (*),Wall-e i Kubuś-sz koty,Pimki(*)

Postprzez EwaM » 2009-12-13, 15:28

Nera natomiast szuka wszystkiego co roztacza intensywny,niepowtarzalny,trwały aromat i natychmiast się w tym tarza :evil: :evil: Zupełnie nie do opanowania :roll: Ostatnio popadamy w konflikty na tym tle,bo nie bardzo chce mi się ją kąpać po każdym spacerze,a wytrzymać z tak wyperfumowaną panienką pod jednym dachem się nie da :mrgreen:
EwaM

psy: Nera-prawie BPP i Bora-prawie bokser:))))

Postprzez kerovynn » 2009-12-14, 10:42

Hmmm... mnie by te butelki nie zmartwiły ;-) a nawet wolałabym je od... zużytych chusteczek higienicznych - fuuuuujjjj!!!! na które nieprzytomnie rzuca się Eśka. :roll: :roll: :roll: jakies fetysze, czy co?? ;-)
kerovynn

psy: DSPP Ester Czandoria Ogar Pl Nokturn Olfactus

Postprzez iwona_k1 » 2009-12-14, 11:34

Chusteczki i ludzkie ..to o czym była mowa też :oops: dobre do zjedzenia i wyperfumowania :oops: ale butelkę jeżeli uda się jej stłamsić-najpierw przegryza żeby wypuścić powietrze -póżniej rozrywa i czasem udaje jej się połknąć kawłek... :-( ale przy koszach oddaje :-)
iwona_k1

psy: Ursa Puchate Kreple,Zorn(*) Agis Petkowskie Wzg

Postprzez Majszczur » 2009-12-14, 20:58

kerovynn napisał(a):Hmmm... mnie by te butelki nie zmartwiły ;-)
Ooojjj jestem pewna, że by Cię zmartwiły gdyby Ci gadzina wysmyknęła się z obroży i puściła cwałem na środek skrzyżowania, bo właśnie kawalkada samochodów ruszyła na zielonym i psica usłyszała umiłowany trzask zgniatanej pod kołami butelki :evil: Albo jakbyś musiała wyciągać gada przewieszonego przez okno cudzego samochodu, bo właśnie chciała ukraść płyn do spryskiwacza leżący na siedzeniu (w takiej super poręcznej plastikowej butelczynie z uchwytem, co to pysio elegancko się wpasowywało i można było nieść ponad nosem jak trofeum) już nie wspomnę o tym jak raz zakosiła facetowi wprost z ręki 5- litrowy baniaczek z wodą oligoceńską (w Wa-wie są takie punkty z ogólnodostepnym ujęciem "zdrowej wody"). Pamiętam jak kiedyś dała susa do pionowo ocembrowanego kanału przed galerią Stara Papiernia, bo... z nurtem malowniczo spływała sobie buteleczka :roll: Nie zapomnę osłupienia spacerowiczów, jak zobaczyli następujący obrazek: mój mąż zwisa głową w czeluść rowu, ja rękami trzymam go za kostki, a kolanami przyciskam do ziemi histeryzującą i wyrywającą się Majkę. Wywlekliśmy jakoś cudem naszego wymoczka z rowu, w pysku miała oczywiście co ?!?... bu-te-lecz-kę :-P
Zasmarkana chusteczka czy gówienko to fetysze tylko obrzydliwe, a miłość do buteleczek była w naszym przypadku po prostu niebezpieczna. Mina Berty na spacerze w podczęstochowskich lasach zaśmieconych do granic możliwości - bezcenna :mrgreen: Nie wiedziała biedaczka w którą stronę patrzeć :lol: wszędzie butelki, miliony butelek, pies miał iście podręcznikowy oczopląs :lol: ;-)
Majszczur

Postprzez agalorek2 » 2009-12-14, 21:56

A myślałam, że tylko ja mam problem z chusteczkami. Bono odda mi nawet znalezioną na spacerze, starą, wymemlaną przez inne psy kość, ale zużyta chusteczka higieniczna w rowie to przysmak, który natychmiast ginie w paszczy.
agalorek2

psy: Berneńczyk Bono

Postprzez kerovynn » 2009-12-15, 10:55

agalorek2 napisał(a):zużyta chusteczka higieniczna w rowie to przysmak, który natychmiast ginie w paszczy.

nie wiem co w tym jest.... nasz dalmatyńczyk chusteczki wręcz uwieeeelbiał. A już wniebowzięty był gdy ktoś z domowników miał katar :roll: - tak go nęciły te chustki, ze sam sie nauczył w kuchni otwierać szafkę z kubłem na smieci.
Majszczur napisał(a):Ooojjj jestem pewna, że by Cię zmartwiły

Ja absolutnie nie bagatelizuję problemu i wierzę, że jest to mocno kłopotliwe. Bardziej miałam na myśli to zabranie Esi z pyska plastikowej butelki jest hm... mniej obrzydliwe niż wyciąganie zasmarkanych czy zasr.... chusteczek. Szarpnięcia mnie nie przerażają bo Eśka ma inne odpały (małe psy, koty i wróble - potrafi wystartować do nich z szybkością huraganu) i ja na spacer wychodzę prawie jak Rambo w dżunglę :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Suńka nie chodzi w obroży tylko w mocnej, skórzanej uprzęży, zapinanej na metalowe klamry (wygodnej zresztą), przy ruchliwej ulicy idzie na krótkiej, podwójnej smyczy, na podwójnym karabinku , a ja sunę blisko płotów i ogrodzeń by w razie szarpnięcia móc się czegoś złapać :mrgreen: :mrgreen: Oczy non stop na około głowy, i obserwuję niunię starając sie przewidzieć jej reakcje na ludzi - nie wiem co jest grane, ale czasami na niektórych ludzi reaguje tak jak na zaprzyjaźnione osoby. Z dziką radością i entuzjazmem skacze, staje na tylnych łapach i usiłuje "dać pyska" - a są to obce, przypadkowe osoby :roll: , które obok niej przechodzą obojętnie, a wręcz emanuje od nich niechęć do zwierzaków. Zupełnie tego nie rozumiem bo wszystkich innych mija obojętnie, czasem tylko w okolicach przestanku MPK usiłuje wywąchać jakie kto ma kanapki na drugie śniadanie.
Zdarza się to sporadycznie, ale wiadomo, ze wystarczy chwila nieuwagi - więc wolę uważać każdego dnia :-)
kerovynn

psy: DSPP Ester Czandoria Ogar Pl Nokturn Olfactus

Postprzez Majszczur » 2009-12-15, 14:48

kerovynn napisał(a): Z dziką radością i entuzjazmem skacze, staje na tylnych łapach i usiłuje "dać pyska" - a są to obce, przypadkowe osoby :roll: , które obok niej przechodzą obojętnie, a wręcz emanuje od nich niechęć do zwierzaków. Zupełnie tego nie rozumiem
:mrgreen: pewnie sunia potajemnie uczestniczy w warsztatach szkoleniowych i poczuła misję edukacyjną na temat "wszyscy kochajmy zwierzęta" ;-) i "dawaniem pyska" chce przekonać sceptyków jaki z niej sympatyczny i milusiński zwierz ;-)
Zasr...e husteczki i ekskrementy też przerabialiśmy, ale w nieszkodliwym natężeniu. W ogóle wszelkie wonne elementy otoczenia były podniecające (choć nie w takim stopniu jak buteleczki). Dopóki nie zainstalowano u nas kontenerów do segregowania śmieci klasyczny śmietnik odwiedzał regularnie pewien bezdomny zbierający puszki, butelki i inne (chyba też tam sypiał). Berta zawsze reagowała na niego niezwykle entyzjastycznie i z umiłowaniem w ślepiach podążała w jego stronę. Oczywiście nie umknęło to jego uwadze. Kiedyś skapitulowałam i pozwoliłam się jej wylewnie przywitać z kloszardem, ku jego wielkiemu zadowoleniu zresztą. Dumny pan śmietnikowy rzekł: "Dobry pies, zna się na ludziach" nie zdając sobie sprawy z tego, że po prostu strrrasznie brzydko pachniał w okolicach siedzenia i dodatkowo trzeszczał plastikowymi butelkami :roll: :lol: ;-)
Dzisiaj przeglądając ofertę zabawek interaktywnych dla psów natknęłam się na super buteleczkę szkoda że nie miałyśmy z Bertą takiej...
Majszczur

Postprzez Majszczur » 2010-01-03, 16:29

Stary rok z koszmarnymi wspomnieniami odszedł, nowy rok zaczął się dla nas równie fatalnie i boleśnie...

Odwiedziliśmy naprawdę wieeele hodowli (mąż wziął specjalnie urlop na tą okoliczność), obejrzeliśmy kilkadziesiąt szczeniąt, nabiliśmy na licznik ponad 2100km, wlekliśmy ze sobą umęczone dzieciaki, zatoczyliśmy ogromne koło po Polsce i wróciliśmy do punktu wyjścia, czyli... nadal nie mamy bernusia... :-|
Nie mamy bo... jedyna hodowla, w której wreszcie zdecydowaliśmy, że ten szczeniak to właśnie TEN nam przeznaczony, TEN którego tak długo szukaliśmy... odmówiła nam sprzedaży bez słowa wyjaśnienia, a nawet wplatając pokrętne kłamstwo, że dany szczonek jest już sprzedny choć nie jest, bo coraz to znajduję świeże ogłoszenia z jego zdjęciem, a na stronie www hodowli znów pojawił się anons, że jest wolny.
Ot taki okrutny kaprys osoby zarządzającej hodowlą :-?
Poniżej moje dzieci z naszą Bertą, może to one odstraszyły sprzedającą, bo zanim z nimi nie przyjechaliśmy nic nie zapowiadało takiego fatalnego finału :-?

Obrazek

http://i703.photobucket.com/albums/ww37 ... dziaki.jpg

http://i703.photobucket.com/albums/ww37 ... G_2415.jpg

Pomijając ogromne rozczarowanie z jakim dane nam było się zmierzyć, to takie potraktowanie potencjalnego przyszłego właściciela szczonka totalnie zniechęca do przemyślanego kupowania psa w legalnych hodowlach. Bo o ileż łatwiej iść na pobliski bazar lub do pseudo... tam nikt nie odmówi sprzedaży...

:-(
Majszczur

Postprzez Zuzanda » 2010-01-03, 16:44

No ale w wielu dobrych i fajnych hodowlach czeka sporo szczeniaczków na dom .
Może jeszcze raz przyjrzyjcie sie maluszkom , które czekają :-) . Życze powodzenia
Zuzanda

psy: Laponia ,Tomek(*) ,Bleki
Hodowla: Black Velvet

Postprzez Majszczur » 2010-01-03, 17:09

Wiesz Zuzanda, ale ja mam wrażenie że kręcę się w kółko. Wszędzie trafiam na te same ogłoszenia, gdzie albo już dzwoniłam i szczeniąt już nie ma albo byłam osobiście i chemii nie było (do Was też kiedyś dzwoniłam).
A poza tym mam troszkę potrzaskane serce po tym wydarzeniu, bo naprawdę nie dość że wybór i decyzja były poprzedzone bardzo skrupulatnymi przemyśleniami to jeszcze ten psiak po prostu nas czymś ujął, nawet (może to głupio zabrzmi) ale jakby szykował się do podróży z nami, bo zasnął tuż przy drzwiach wyjściowych jak wychodziliśmy...
Majszczur

Postprzez daria » 2010-01-03, 17:21

hmm,przykro,ciekawe czym kierował się hodowca....
|gdzieś jest ten Wasz maluszek tylko musicie się odnaleźć,głowa do góry
daria

Postprzez Majszczur » 2010-01-03, 17:44

daria napisał(a):hmm,przykro,ciekawe czym kierował się hodowca...

sami zachodzimy w głowę i pojęcia nie mamy... ale cokolwiek kierowało tą osobą okrutnie pograło na naszych uczuciach. Jak ochłonęliśmy z pierwszego osłupienia tej samej nocy po powrocie do domu mąż wysłał maila z tymże zapytaniem, niestety do dzisiaj pozostał bez odpowiedzi.
Ponieważ ta osoba żywo uczestniczy w życiu forum mam nadzieję, że w końcu wyjaśni mi powód swej decyzji, a szczególnie podawania nieprawdziwych informacji na temat sprzedaży tego malucha :-| (gdyby nie to, to pomyślelibyśmy, że to jakieś nieporozumienie, niedogadanie)
Strasznie to przykre... teraz przeżywamy jakby dwie żałoby... jedną oczywistą po Bercie, a drugą po maluchu, który od chwili zapadnięcia decyzji przestał być dla nas anonimowm szczonkiem :-|
Ostatnio edytowano 2010-01-03, 18:08 przez Majszczur, łącznie edytowano 1 raz
Majszczur

Postprzez daria » 2010-01-03, 17:56

:shock: :shock: :shock: Magda przykro mi że Was to spotkało ,dzieciaki pewnie już czekały na nowego kompana,nie poddawajcie się się choć niesmak pozostanie ,inny maluszek gdzieś tam na Was czeka
daria

Postprzez Drixon » 2010-01-03, 18:01

no chyba nie o dzieci chodzi :shock: ... bo Bern to pies rodzinny a kontakt z małymi dziećmi doskonale wpływa na psychikę .. ciekawe :-|
Drixon

Postprzez Przemo » 2010-01-03, 18:31

O masz.
Co to za hodowla?
To jakies kompletne hamstwo. :shock: :shock: :shock:
Przemo

psy: Bera(*)

Postprzez meggy » 2010-01-03, 18:47

Nie chcę bronić hodowcy ale tak jak potrzebna niektórym nabywcom "chemia" do tego by wybrać szczonka tak i hodowcy szukają tej chemii u nabywców, i jeśli nie czują ze to odpowiednia osoba po prostu nie sprzedają szczonka.
Przykro mi ,ze Was Magdo to spotkało ,zwłaszcza żal mi waszej córeczki :-/ .Niestety wżyciu różnie bywa,każdy kieruje się innymi priorytetami.
meggy

Hodowla: FCI " Majowy Skarbiec "

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Przedstawiamy się!