witam wielbicieli dużych szwajcarów

Jeżeli dopiero dołączyliście do grona Użytkowników naszego Forum zapraszamy do krótkiej autoprezentacji.

Moderatorzy: saganka2, Barbel

witam wielbicieli dużych szwajcarów

Postprzez kropa » 2012-12-17, 17:04

Jeszcze nie mamy go w domu, ale w pierwszych dniach stycznia 2013 obieram z hodowli w wielkopolsce dspp. Po kontakcie telefonicznym dosłownie kilka dni temu byłem w hodowli, widziałem i wybrałem pieknego, dużego psa. Poprzednio przez ponad 9 lat mieliśmy ridgebacka rodezyjskiego (który sprawdził się w 100%, był cudownym psem) i gdy zdechł myśleliśmy o kolejnym rodezjanie lub podobnej w wielu cechach rasie (duży, budzący respekt, silny, nieagresywny, pewny siebie, dobry i zżyty z rodziną stróż). Bardzo dużo czytałem i stwierdziłem, że podobne cechy ma dspp. A dodatkowo pozbawiony jest jednej cechy rodezjana, która sprawiała nam czasem dużo kłopotu - uciekania "w teren". Wszystko mi sie zgadzało, na zdjęciach dspp bardzo podobał sie nam wszystkim (żonie, córce i mnie), ale nigdy nie widzieliśmy tej rasy w naturze. Wyczaiłem więc, że niedługo będzie wystawa w nowym Dworze Mazowieckim, gdzie będzie wystawiany dspp. Pojechaliśmy, no i ..... zakochaliśmy sie od pierwszego wejrzenie (podobnie było z rodezjanami, gdy pierwszy raz widzieliśmy je na wystawie). Teraz nie mozemy się doczekać, gdy odbierzemy naszego szczeniaka, mamy już wybrane imię - Brando.

Wszystkich wielbicieli rasy pozdrawiam bardzo serdecznie!

Kropa
kropa

Ostrzeżeń: 0
psy: Brando
Hodowla: Czandoria

Re: witam wielbicieli dużych szwajcarów

Postprzez magdax134 » 2012-12-17, 19:00

Witamy serdecznie z małym szwajcarem ;). Jeśli mozna wiedzieć z jakiej hodowi jest Brando ? ;))
magdax134

psy: Entlebucher Fado

Postprzez kropa » 2012-12-17, 19:06

z Czandorii.
kropa

Postprzez NataliaK-G » 2012-12-17, 19:14

Witajcie na forum :-)
NataliaK-G

psy: Bono Duży Szwajcarski Pies Pasterski
Hodowla: Lubuski Opiekun

Postprzez kerovynn » 2012-12-17, 19:56

No to będziemy "rodziną" ;-) też mam DSPP z Czandorii. Masz rację - duże na spacerach trzymają się blisko właściciela, choć w przypadku mojej dziewczynki było tak dopiero gdy dorosła. Za szczeniaka zdarzało się jej pomknąć za sarnami. A poza tym to świetne psy rodzinne, szczególnie delikatne wobec maluchów, oczywiście za wyjątkiem czasu szczenięcego gdy lubią podszczypywać ;-)
kerovynn

psy: DSPP Ester Czandoria Ogar Pl Nokturn Olfactus

Postprzez Argo » 2012-12-17, 20:04

Witamy i pozdrawiamy <faja> Poznaliśmy się w Nowym Dworze przy ringu... Miałam nadzieję, że odezwiecie się na Forum. Jak mały Brando podrośnie, musimy spotkać się na spacerze
Pozdrowienia od Agnarra :mrgreen:
Argo

psy: Agnarr, wcześniej Argos Koneser

Postprzez Joni00 » 2012-12-17, 20:58

Witam <hura> , rozumiem, że psiak po Bochunie i Corneli ? Jeśli tak to jesteśmy rodziną. A tak w ogóle to jesteście może z Poznania ?
Joni00

psy: Ramzej (Ziomek) Czandoria & Lamia Czandoria

Postprzez Ella » 2012-12-17, 23:55

Witamy,wiem,że nie możecie się doczekać pojawienia się malucha w domu-doskonale pamiętam te chwile oczekiwania <buja_w_oblokach>
My rok temu odbieraliśmy naszą Jokusię :-D
Ella

psy: JOKASTA i BAILA MORENA (DSPP)
Hodowla: Swiss Diamond FCI

Postprzez kropa » 2012-12-18, 00:03

Argo - dziękuję Wam jeszcze raz za kontakt z hodowcą i miłą rozmowę! Koniecznie za jakis czas musimy się spotkać na spacerze z psami!

Joni00 - jestem z Łomianek pod Warszawą.
Może ktoś z mojej okolicy (północ W-wy) ma dużego szwajcara?

Dziękuję wszystkim za miłe przyjęcie. Pozdrawiam całą naszą "rodzinę" po Bohunie i/lub Cornelii. Swoją drogą to ten Bohun nieźle sie "narozmnażał".
kropa

Postprzez kerovynn » 2012-12-18, 10:17

kropa napisał(a):Swoją drogą to ten Bohun nieźle sie "narozmnażał".
I bardzo dobrze, zwłaszcza, że dzieci są do niego podobne nie tylko urodą ale i fantastycznym charakterem. Jadąc do Czandorii pierwszy raz - aby tylko zobaczyć psy zdecydowani byliśmy na mniejsze szwajcary, ale Bohun zauroczył nas od pierwszego wejrzenia i wróciliśmy do domu z jego córką. I to był najszczęśliwszy dzień w moim życiu :-D
kerovynn

Postprzez kropa » 2012-12-18, 11:37

Mam nadzieję, że nie ma w Polsce bardzo dużo dspp (ja po raz pierwszy zobaczyłem tego psa na żywo dopiero niedawno na wystawie), że nie jest to i nie stanie się nigdy rasa popularna. I nie kieruje mną żaden snobizm (żeby chwalić się posiadaniem rzedkiej rasy psa), ale troska o czystość tej rasy. Podobnie rzecz się ma z rodezjanami, kiedyś rasą bardzo rzadką (mój był bodajże 60 psem tej rasy w Polsce). Każdy rodezjan był wtedy, jak opis w książce, żadnych niespodzianek, typ psa taki, jaki został ileś tam lat temu wyhodowany w Rodezji. Teraz na ulicach i wystawach widzę coraz więcej rodezjanów bojaźliwych (przez to często agresywnych), małych i chudych (wyjściowo to pies wysokości dspp, mniej masywny ale bardzo dobrze umięśniony). Nie twierdzę oczywiście, że wszystkie rodezjany w Polsce są takie, w sumie to nadal średnio popularna rasa. Ale gdy wzrasta popularność danej rasy i ilość nieprofesjonalnych hodowli - uważam, że "psuje" się genetyka psów. Kolejne mioty są coraz mniej podobne charakterem, zachowaniem a potem i cechami fizycznymi do wzorca, swojego pierwowzoru.
Czy ktoś ma informacje ile dużych szwajcarów jest w Polsce? I ciekawy jestem, czy popularność tej rasy szybko rośnie, czy nadal jest to pies dla koneserów/doświadczonych właścicieli?
kropa

Postprzez wiki1710 » 2012-12-18, 13:28

Witaj.
Nie znam danych liczbowych co do ilości DSPP w Polsce.
Widać natomiast olbrzymi wzrost zainteresowania tymi psami. Są piękne, mają z reguły dobry, stonowany charakter, ich pielęgnacja nie przysparza wielu problemów. I między innymi te cechy "dużych" będą powodem do coraz większej popularności rasy. Miarą tej rosnącej popularności niestety jest pojawienie się pseudohodowli z dużymi szwajcarami.
Nie będę chyba złym prorokiem gdy napiszę, że ta rasa też będzie psuta przez chciwych i nieodpowiedzialnych ludzi jak każda inna popularna rasa (patrz BPP). Oby nie.....
wiki1710

psy: Nelly (DSPP), Layla (BPP)

Postprzez Ella » 2012-12-18, 13:57

Ilość DSPP w Polsce dość szybko rośnie,ilość hodowli również.Podobnie jak Wiki myślę,że "zepsucie"rasy jest nieuniknione.Obserwuję ,że zaczynają się w niektórych hodowlach niekorzystne dla rasy "ruchy"mające na celu przede wszystkim zysk(niekoniecznie najlepsze skojarzenia,zbyt wczesne krycia niedojrzałych suk,zbyt częste krycia).Niewiele jest hodowli gdzie ponad wszystko bierze się pod uwagę dobro rasy i suki.Bywając czasami na wystawach ,zauważyłam,że obok pięknych,masywnych psów,o wyglądzie wzorcowym,bywają smukłe,delikatne,słabo umięśnione szwajcary,które pretendują do tytułu"suki hodowlanej"czy "reproduktora".
Jestem zwykle optymistką,ale im bardziej wgłębiam się w temat ,tym więcej mam wątpliwości.
Myślę,że niestety DSPP mogą podzielić los berneńczyków-to tylko kwestia czasu <bezradny>
Jedyne co wielbiciele rasy mogą zrobić w tej kwestii to zwracanie uwagi na nieprawidłowości (choćby na forach).

Spoiler:
Ostatnio edytowano 2012-12-18, 14:16 przez Ella, łącznie edytowano 1 raz
Ella

Postprzez kropa » 2012-12-18, 14:13

Wiki1710, Ella - nie są to optymistyczne wieści...
kropa

Postprzez Ella » 2012-12-18, 14:30

Niestety.
Myślę,że dopóki w Polsce nie będzie surowych,restrykcyjnych zasad przyznawania statusu suki hodowlanej i reproduktora,dopóki sędziowie na wystawach będą zbyt"pobłażliwi"
Spoiler:
,dopóki założenie hodowli będzie sprawą prostą -problem będzie istniał.
Myślę,że Związek Kynologiczny w Polsce powinien ostro ZACZĄĆ działać w tej kwestii.
Ella

Postprzez kerovynn » 2012-12-18, 18:56

Ja niestety też spotkałam sunię DSPP, prawdopodobnie z "chodoffli" - niewiele większa od dorosłego appenzellera, nerwowa, lękliwa. Właścicielka bardzo o nią dba ale wściekła jest na sprzedawcę, że tak ją oszukał i zmarnował psiaki.
kerovynn

Postprzez koralik » 2012-12-19, 09:46

Witajcie na forum!
kropa my jesteśmy prawie z Nowego Dworu Maz (jakieś 3 km od),więc gdybyś miał chęć odwiedzić "dorosłe" Duże zapraszamy :-D albo z puchatą kuleczką albo bez :-D
koralik

psy: DSPP - Rico, DSPP - Mozart

Postprzez kropa » 2012-12-19, 11:48

Koralik - dzięki za zaproszenie! Napewno chcielibyśmy zobaczyć "dorosłych sąsiadów" Brando, poznać was i porozmawiać chwilkę o Dużych. Może w styczniu jakoś?

A do reszty forumowiczów - może by tak nie zachwalać za bardzo dspp przed innymi? Nie robić im zbyt dobrego PR? Żeby nie stały się popularne, co grozi tym, co w poprzednich wpisach. Pamiętam, że właściciele rodezjanów też apelowali, żeby nie rozgłaszać wszem i wobec zalet tego psa, bo wszyscy będą chcieli go mieć.
Co Wy na to?
kropa

Postprzez Gosia1812 » 2012-12-19, 12:00

Witamy na forum.
Nie bardzo wiem, czy niezachwalanie da okreslony efekt. Mi się zawsze wydawało, że istotna jest cena za jaką się kupuje szczeniaka. I powinna ona być na tyle wysoka, aby psiaki trafiały do odpowiednich osób. Tu nie tylko charakter odgrywa rolę, ale również wygląd. Wielokrotnie spotykałam się z opiniami osób spotkanych na spacerze, że tak ładnego psa to jeszcze nie widzieli. ;> I pytają co to za rasa? Ostatnio sąsiadka mi powiedziała, że to najładniejszy pies na osiedlu :lol: :lol: :lol: Chyba urosłam od razu o jakieś 10 cm.

Gosia z Kajką
Gosia1812

psy: DSPP Kajka
Hodowla: Z Chełmskiego Grodu

Postprzez wiki1710 » 2012-12-19, 12:11

Tak Gosiu, cena - masz rację. Ale pseudo "bez problemu" wywali 3,5 tys zł za szczeniaka z rodowodem, aby potem do końca jego żywota co cieczkę powoływać na świat maluchy, które zejdą po 500 czy 1000 zł - szybko mu się zwrócą nakłady.

Kropa...ciężko jest nie zachwalać tej rasy ;-) skoro każdy widzi jak jest <tak>
Żartem wspomnę, że zachwaliłam w/w Gosi dużego (zamiast berna) i proszę jaka zakochana w psie :] i słusznie.

Niestety, obserwując rodzimych hodowców, działania/ich brak ZK i ustawodawców, żadna rasa nie może czuć się bezpiecznie.
wiki1710

psy: Nelly (DSPP), Layla (BPP)

Następna strona

Powrót do Przedstawiamy się!