Już niedługo właściciele BPP ;)

Jeżeli dopiero dołączyliście do grona Użytkowników naszego Forum zapraszamy do krótkiej autoprezentacji.

Moderatorzy: saganka2, Barbel

Już niedługo właściciele BPP ;)

Postprzez Zouza » 2013-02-04, 16:57

Witam :)

Po długich negocjacjach z moim już prawie mężem <haha> postanowiliśmy, ze na wiosnę/lato w naszym domu zagości kolejny 4 nożny przyjaciel :)
Po śwince morskiej i króliku czas na upragnionego przeze mnie i córkę psa. :)
Co do rasy także nie obyło się bez negocjacji miedzy Huskym ( wybór Łukasza ) i ewentualnie Goldenem.
Udało mi sie jednak postawić sprawę na swoim i cala rodzina tak jak ja zakochała sie w Berneńczyku.
Od zawsze ta rasa łapała mnie za serce, to też gdy zapadła decyzja o psie postarałam sie, żeby był to Berneński Pies Pasterski.
Z tego co juz zdążyłam się dowiedzieć psy te sa łagodne i tolerancyjne do dzieci jak i innych zwierząt domowych.
Na czym mi przede wszystkim zależny ponieważ córka ma 3lata.

Wiec mam kilka pytań na które była bym bardzo wdzięczna gdybyście mi mogli odpowiedzieć :)
Pies będzie przebywał sam w domu ok 3-4h. dziennie chyba, ze cos wypadnie to wtedy trochę dłużej.
Mamy M-3 które nie wiem czy będzie wystarczające dla tego psiaka :)
Jak wygląda karmienie i jak i czym najlepiej karmić BPP ponieważ słyszałam, ze ta rasa może mieć problemy z żołądkiem.
Jak reagują na mniejsze zwierzęta w domu?

Witam wszystkich i z góry dziękuje za pomoc ;)
Pozdrawiamy :)
Zouza

Ostrzeżeń: 0

Re: Już niedługo właściciele BPP ;)

Postprzez marieanne » 2013-02-04, 17:27

3-4h to żaden problem, mieszkanie również nie - o ile zapewnicie mu odpowiednią ilość ruchu, wysiłku umysłowego i czasu z Wami tak poza tym wszystkim :-)

Co do zwierząt w domu - to pies pasterski, nie ma powodu by swoich domowników gnębił czy cos w ten desen ;) ustalcie od początku jasne zasady (np. "nie ganiamy kotka", "nie gryziemy królika") i bedzie ok ;)

A czym karmić - zapraszam do działu Żywienie - trzeba podjać własną decyzję, ilu ludzi, tyle opinii w tej kwestii ;)
marieanne
Moderator Działu

psy: BPP x3: Bohun, Zuzia i Bromba :)
Hodowla: Śledzikujący Bern FCI

Postprzez Zouza » 2013-02-04, 18:24

Dziekuje za szybka odpowiedz ;)

Mam nadzieję, że królik nie będzie dla niego "żywą zabawką" choć nie wiem o kogo sie bardziej martwic psa czy królika ;)

Ruchu na pewno mu nie braknie :) Przy naszej baaardzo żywej 3latce będzie miał go az za duzo :)
Jesli tylko bedzie cieplo to bedzie szalał na działce kolo miasta z corka i labradorem który będzie świetnym kompanem zabaw :)

Zastanawia mnie także sprawa wycieczek rowerowych z Berneńczykiem. Ponieważ słyszałam, że nie są dla niego korzystne.

A może znacie jakieś hodowle na śląsku?
Zouza

Postprzez marieanne » 2013-02-04, 18:53

Kilka forumowych hodowli nawet jest na śląsku - zajrzyj w aktualne mioty ;-) Na pewno Asia z Pasterskiego Klejnota jest z Rybnika ;) a reszta to się nie wgłębiałam, ale pewnie ktos jeszcze.

Co do wycieczek rowerowych: na pewno stopniowo, z umiarem, nie w okresie gwałtownego wzrostu. No i zależy jaki Wam się egzemplarz trafi - nasze w tym roku spróbujemy na rowery trochę pozabierać, ale mamy naprawdę aktywne psy + mają bardzo dużo ruchu na codzien, więc są przygotowane ;-)
marieanne
Moderator Działu

Postprzez Zouza » 2013-02-04, 19:27

Wiadomo, ze nie beda to spektakularne wypady rowerowe z 6miesiecznym psem.
Wycieczki bardziej "spacerkowe" tępo na pewno nie będzie szalone.
Ale gdy już będzie "dorosłym" psem chętnie na male wycieczki chciała bym zabrać ewentualnie na mały wypad w gory ;)
Zouza

Postprzez Bijou » 2013-02-04, 19:46

<tak> <tak> <tak> jestem z Rybnika :-D
Bijou

Postprzez Zouza » 2013-02-04, 20:26

Super :) Do Rybnika od nas trochę ponad godzinę drogi :)
Planujecie jakis miot na wiosne/lato?
Zouza

Postprzez koralik » 2013-02-04, 20:54

Witamy serdecznie :-D
Co do innych czworonożnych domowników - po konkretnym ustaleniu zasad problemu nie będzie :-D
Jest tu na forum taka jedna spryciula która żyje w zgodzie z kotami i... szczurkami - chodzą po niej,zagrzebują się w futrze i żyją :-D
koralik

psy: DSPP - Rico, DSPP - Mozart

Postprzez marieanne » 2013-02-04, 20:56

Zouza napisał(a):Wiadomo, ze nie beda to spektakularne wypady rowerowe z 6miesiecznym psem.
Wycieczki bardziej "spacerkowe" tępo na pewno nie będzie szalone.
Ale gdy już będzie "dorosłym" psem chętnie na male wycieczki chciała bym zabrać ewentualnie na mały wypad w gory ;)

A to góry to co innego ;)
Nasze po górach chodzą - pierwszy raz były jak Bohun miał nie skonczony rok, a Zuzia 7 miesięcy. Daliśmy im w kość konkretnie ;) ale psy były bardzo zadowolone, uwielbiaja ten typ aktywności. Latem bylismy na szlaku i 11h i dawały radę bez żadnych problemów - tylko tak jak mówię - na codzien mają dużo ruchu, więc to nie było takie rzucenie na głęboką wodę.
marieanne
Moderator Działu

Postprzez Agama » 2013-02-04, 20:58

Witaj
co do wycieczek rowerowych to rzeczywiście niezbyt trafiony pomysł chociaż dla chcącego nic trudnego mój wnusi Pierre miał przyczepkę specjalna do roweru najpierw małą a póżniej większą . Wędrówki uwielbiaja więc na pewno spełni wasze oczekiwania ;)
Moje wnusie kilka mieszkają z królikiem i świetnie sobie radzą ;) inne z kotami i miłość kwitnie :love:
Agama

psy: Philadelphia, Alhambra, Fiona, Kayah i Nemezis
Hodowla: Z CICHEJ GÓRKI

Postprzez Zouza » 2013-02-04, 21:15

Jedno jest pewne, ze nie wezmę psa na 10h w gory jesli bedzie cale dnie spędzał na kanapie :)
Tak jak pisałam wczesnej pies będzie mial zapewnione duzo ruchu szczególnie od wiosny do wczesnej jesieni :)
Więc jak od wiosny zacznie szalec to spokojnie na wypad w gory bedzie w dobrej formie :)
A wycieczki rowerowe hm.. chyba bardziej powinnam je nazwac spacerami ponieważ z 3latką w sumie wtedy juz 4 latka :D Na własnym rowerku szalonej prędkości sie nie osiąga :)

Mam nadzieje, ze z reszta zwierzaków sie dobrze dogada kwestia wychowania z tego co piszecie :)
A królik w domu też dużo czasu spędza poza klatka i ciekawa jestem kto kogo bedzie bardziej zaczepiał :)
Zouza

Postprzez Bijou » 2013-02-04, 21:29

Zouza napisał(a):Super :) Do Rybnika od nas trochę ponad godzinę drogi :)
Planujecie jakis miot na wiosne/lato?

Jeszcze na 100% nie wiemy :]
Bijou

Postprzez asian_b » 2013-02-04, 21:57

Moja droga załączam mały dowód że o królika możesz być spokojna <tak>
obrazek
Obrazek został zmniejszony.
Dogadują się wyśmienicie. Na początku Fiona chciała podgryzać króliczka ale po to by się z nią bawił a teraz liże go po uszach :okok:
Ja osobiście polecam ci Hodowlę Z Cichej Górki <okok>
asian_b

psy: E-Fiona Z Cichej Górki

Postprzez Zouza » 2013-02-04, 22:08

asian_b napisał(a):Dogadują się wyśmienicie. Na początku Fiona chciała podgryzać króliczka ale po to by się z nią bawił a teraz liże go po uszach :okok:
Ja osobiście polecam ci Hodowlę Z Cichej Górki <okok>

Znając bojowy nastrój królika jak mu sie cos nie podoba to jeszcze bedzie tak że to pies bedzie musial uważać <rotfl>

Jakies namiary na tą hodowle ? ;)
Zouza

Postprzez Barbel » 2013-02-04, 22:10

Zouza napisał(a):

Jakies namiary na tą hodowle ? ;)
i inne hodowle...
Dział ogłoszenia - "mioty aktualne"
do wyboru do koloru
Barbel
Moderator

psy: Barnaba (*),

Postprzez marieanne » 2013-02-04, 22:11

Kilka postów wyżej odpowiadała Ci Agama - czyli własnie Agnieszka z Cichej Górki :mrgreen: ma banerek kierujący na stronę w podpisie ;-)
marieanne
Moderator Działu

Postprzez Zouza » 2013-02-04, 22:24

Dobrze Dobrze dopiero sie ucze :D

I postaram sie być bardziej spostrzegawcza ;)

Aktualne mioty niestety mi nic nie dadzą ponieważ w tym momencie czeka mnie duży remont w domu i wesele tuz tuz wiec nie będę miala czasu dla malucha jak juz wszystko ogarnę to na pewno będę tam zaglądać w poszukiwaniu malucha dla nas :)
Zouza

Postprzez marieanne » 2013-02-04, 22:30

W takim razie dział wyżej - Mioty planowane - jest dla Ciebie :mrgreen:
marieanne
Moderator Działu

Postprzez Barbel » 2013-02-04, 22:54

Zouza napisał(a): w tym momencie czeka mnie duży remont w domu

Teeeee... z tym remontem, to może troche poczekaj <hahaha> szczeniaka odchowaj :mrgreen: mniej strat będzie ;-)
Albo rób remont pod psa - znaczy sie - wszedzie płytki łącznie z lamperiami ;-) zapraszamy do wątków "budowlanych" - czyli "największa psia buda - nasz dom" :bugi: :bugi:
Barbel
Moderator

psy: Barnaba (*),

Postprzez Solonek » 2013-02-05, 00:51

Moja Sonia trafiła do mnie do domu już jako dorosła panna, z 10 szczeniąt. Kota zaakceptowała od razu, chociaż strasznie bałam się o niego jak nagle wpadł do kuchni, gdzie przebywała i zaczął zaczepiać szczeniaki. Ona udawała chyba, że tego nie widzi :-D teraz jest tylko ona i kot, to Łobuziak może robić z nią co tylko chce. Niejednokrotnie rzuca się na nią w celu zabawy / zaczepki. Ona tylko wstaje i odchodzi :-D natomiast obce koty spotykane podczas spacerów z chęcią goni :-D dla niej Łobuz jest jej stadem, a stada się przecież nie krzywdzi :-D
Solonek

psy: Sonia

Następna strona

Powrót do Przedstawiamy się!