"Niemożliwie burzliwa dyskusja" Długowłosy DSPP

Wszystko na temat hodowli Dużych Szwajcarów, a także dyskusje na temat rasy.

Moderator: annasm

Re: Czy jest szwajcarem?

Postprzez asia78 » 2008-06-23, 11:48

Niesamowite. Aż trudno jest w to uwierzyć.
Słyszałam o brązowych szwajcarach, ale myślałam że wyglądaja jak havana braun Appenzellery.
A ten jest taki jaśniutki.
Coraz bardziej mi sie podoba na tym forum.
Gładkie szwajcary dochodzą do głosu, bardzo mnie to cieszy.
asia78

Ostrzeżeń: 0
psy: Appenzellerka Amanda

Postprzez 3-berny » 2008-06-23, 12:01

<<Gdy kupowaliśmy Szwajcara za granica podpisywaliśmy umowę , która obejmowała odpowiedzialność hodowcy "za wady ukryte" i wszystko jasne , wiec może ta dyskusja też pomoże w ucywilizowaniu zakupu psów w Polsce . A przypadki zmian genetycznych zdarzają się we wszystkich gatunkach >>
Tylko w jaki sposob zmusic naszych WSZYSTKICH hodowcow aby w umowach znajdowal sie taki zapis.Wydaje mi sie ze jest tu duze pole do wykazania sie dla wladz naszego zwiazku.Przeciez moznaby wprowadzic obligatoryjnie jeden rodzaj umow obowiazujacy wszystkich hodowcow zrzeszonych w ZK a wtedy wielu nabywcow nie byloby oszukiwanych a hodowca nie czul sie tak bezkarnym .Obawaiam sie ze jest to tylko moje a moze i niewielkiej grupy marzenie,bo wiekszosc nigdy nie zgodzi sie na taki zapis w obawie przed roszczeniami. A swoja droga ten rudo-brazowy szwajcar ma wiele uroku.
Ostatnio edytowano 2008-06-23, 12:12 przez 3-berny, łącznie edytowano 1 raz
3-berny

psy: Kler,Daisy i Emir

Postprzez Aga-2 » 2008-06-23, 12:04

magat napisał(a):może ta dyskusja też pomoże w ucywilizowaniu zakupu psów w Polsce .

Nic dodać, nic ująć. O to wlaśnie chodzi. Żeby czlowiek się nie bal kupić szczeniaka z polskiej hodowli.
W tej chwili jest tak, że ceny szczeniąt w niektórych przypadkach nie odbiegają już wiele od cen zachodnich,
a odpowiedzialność hodowcy nie różni się od odpowiedzialności handlarza na bazarze - psa kupuje się na ryzyko kupującego, po cenie, na jaką się zgodzil. W przypadku pojawienia się problemu hodowca rozklada ręce z pytaniem: "mnie pan wini???"
Aga-2
Moderator

Postprzez Szam » 2008-06-23, 12:15

Hmmm....to powodzenia, sprobujcie kupic psa w belgii, danii czy gdzie indziej z gwarancja na wady ukryte :) Bo ja tu dac gwarancje np. na braki zebowe, wade zgryzu?? Czesc wad wychodzi przy niedopilnowaniu i niewlasciwym prowadzeniu szczeniecia, i co wtedy??

Aga, kupujesz szczenie, nie przyszlego championa, na dobra sprawe nie wiesz co wyjdzie, nie wiesz czy nie bedzie mial dysplazji, przodozgryzu czy czegos tam.

Z ciekawosci, czy ktos kupujacy za granica np. w Belgii czy innym zachodnim kraju dostal gwarancje??
Szam

psy: Jamajka, Lulu, Hummer, Gina & aussiki

Postprzez magat » 2008-06-23, 12:22

Nie chodzi o wady , które nie dadzą championatu tego nikt nigdy nie będzie gwarantował tylko o wady które dyskwalifikujące -czyli kupujemy psa z metryką i okazuje sie , ze niezupełnie to ta rasa, którą wybraliśmy chociażby z prozaicznego powodu -bo nam sie podoba
magat

Postprzez jujka » 2008-06-23, 12:25

Czytam ten wątek ze sporym zainteresowaniem i pomijając kwiestię między obiema Paniami, która w moim mniemaniu powinna się toczyć pomiędzy nimi, faktycznie została tu poruszona dość istotna kwestia. Uważam, że porządnie spisana umowa to podstawa, której żaden hodowca nie powinien odpuszczać. Dla dobra własnego i osoby, która tego psiaka kupuje. To przynajmniej jakaś tam gwarancja. Jakaś tam, bo to i tak jest bardziej... umowna kwestia. Co z tego bowiem, że wpisuję w umowę dokładnie to, jakie ewentualne odstępstwa od wzorca posiada szczenię, o ile w związku z tym obniżam jego cenę. Zaznaczam też punkt, który podpisuje nabywca, a który stanowi, że powyższe szczenię NIE będzie dopuszczone do rozrodu. Ludź mi to podpisuje i...? Mam możliwość sprawdzenia, czy faktycznie nie dopuszcza suki/psa do rozrodu?... Kolejna rzecz, już tutaj poruszana, to luka w prawie Związku, która totalnie pozostawia hodowcę samemu sobie. Bo załóżmy, że mamy szczenię, które sprzedajemy jako peta. Obniżamy cenę, zaznaczamy w umowie, itd. Następnie właściciel zmienia zamiary i zaczyna wystawiać psa... Bo przecież nie ma żadnej możliwości zaznaczenia w dokumentacjach, że pies jest niehodowlany. I...? Moim zdaniem tu powinno być wymyślone jakieś sensowne rozwiązanie - np. wpis w rodowód...

Co zaś tyczy się wad, zgadzam się w pełni z Szam! Jak można dać gwarancję na "wady ukryte", skoro za ich część faktycznie MOŻE być odpowiedzialne nieprawidłowe żywienie/prowadzenie/obciążanie psa? Jestem strasznie ciekawa, jak to faktycznie wygląda w wypadku zachodnich hodowli i jak ew. wyglądałaby droga prawna w przypadku, kiedy nabywca chciałby hodowcę do tej odpowiedzialności pociągnąć?
jujka

Postprzez Busola » 2008-06-23, 12:27

3-berny napisał(a):Wydaje mi sie ze jest tu duze pole do wykazania sie dla wladz naszego zwiazku.Przeciez moznaby wprowadzic obligatoryjnie jeden rodzaj umow obowiazujacy wszystkich hodowcow zrzeszonych w ZK a wtedy wielu nabywcow nie byloby oszukiwanych a hodowca nie czul sie tak bezkarnymi.Obawaiam sie ze jest to tylko moje a moze i niewielkiej grupy marzenie,bo wiekszosc nigdy niezgodzi sie na taki zapis w obawie przed roszczeniami. A swoja droga ten rudo-brazowy szwajcar ma wiele uroku.

No i temat powraca jak bumerang.
Obawiam sie że władz ZK wcale nie interesuje dobre imię hodowli szwajcarów (innych ras z resztą też).
Nie będzie kontroli nad hodowlami póki nie powstanie klub z prawdziwego zdarzenia. Nie taki co tylko raz do roku pieniądze na puchary zbiera, ale taki któremu drogi jest los 4 ras w Polsce.
"3-berny" , wiesz już kilkakrotnie był na forum wałkowany temat klubu i innych inicjatyw mogących poprawić "jakość" (przepraszam za określenie) hodowli w naszym kraju. Jakoś dziwnie ci którzy powinni być najbardziej tym zainteresowani w takich dyskusjach milczą.
Nie jesteś osamotniony/a w swych marzeniach :lol:

Przy okazji chciałabym ponowić pytanie, bo chyba nikt z mogących na nie odpowiedzieć go nie zauważył.
Jakie konsekwencje wyciągane są wobec kierownika sekcji który dopuścił sie niekompetencji i niestaranności podczas przegladu miotu :?:
Busola

Postprzez jujka » 2008-06-23, 12:30

magat napisał(a):Nie chodzi o wady , które nie dadzą championatu tego nikt nigdy nie będzie gwarantował tylko o wady które dyskwalifikujące -czyli kupujemy psa z metryką i okazuje sie , ze niezupełnie to ta rasa, którą wybraliśmy chociażby z prozaicznego powodu -bo nam sie podoba

Ola, ale masz przecież umowę podpisaną z hodowcą, na podstawie której jesteś w stanie udowodnić, co chciałaś kupić i za co zapłaciłaś. Masz możliwość wykonania badań genetycznych i na tej podstawie stwierdzenia, że jest to szczenię będące dzieckiem konkretnej pary psów. Jeśli geny zaprzeczyłyby temu, masz podstawę prawną do dociekania roszczeń.

Zupełnie inna kwestia to wada. Bo widzisz, np. złamany ogon nie sprawia, że szczenię przestaje być szwajcarem/ berneńczykiem/labradorem. Sprawia natomiast, że zwierzę NIE NADAJE się do hodowli. Jest psem rasowym - jak najbardziej. Ale posiada WADY i w związku z tym nie powinno być rozmnażane. Tu jest li tylko taki "myk", że hodowca jest zobowiązany POINFORMOWAĆ nabywcę, że dane szczenię nie ma szans być zwierzęciem hodowlanym, a więc i wystawowym.
jujka

Postprzez Busola » 2008-06-23, 12:50

o ile mi wiadomo u dużych długą sierść mozna zauważyc już po urodzeniu, a na pewno w wielku 7-9 tygodni,
więc nie bardzo wierze w dobrą wolę hodowcy jak i w doświadczenie i wiedze kierownika sekcji.
Tylko siąść i płakać.
Busola

Postprzez magat » 2008-06-23, 12:51

Przepraszam, może źle sie wyraziłam "wady ukryte" w umowie chodziło o uzębienie. Myśle , ze takie dyskusje na forum są potrzebne, bo jeśli chcemy aby było mniej niekochanych wyrzuconych zwierząt i staramy się przekonac , że powinno sie psa kupować w hodowli z dokumentami a nie pod bazarem to jest szansa, że coraz więcej osób będzie postępowało mniej emocjonalnie i obie strony " transakcji" będą bardziej świadome swoich praw i obowiązków.
magat

Postprzez Cefreud » 2008-06-23, 12:55

zgadzam się z tym.Freud ma parę wad ale na pierwszy rzut oka widać że jest bernem.Andre niestety nie przypomina swojej rasy.Jak potem kupić psa z hodowli a nie z bazarku jeśli ma się takie doświadczenia?
Cefreud

psy: CeFreud (*),Wall-e i Kubuś-sz koty,Pimki(*)

Postprzez 3-berny » 2008-06-23, 13:45

Przeciez nikt nie wymaga od hodowcy aby mial rtg w oczach i zapewnil ze np u suki narzad rodny jest prawidlowy lub pies ma obie nerki/przepraszam Busola/.Tu nie o te wady chodzi.Sa wady dyskwalifikujace i te sa widoczne i o takich mowimy i te powinny byc uwidoczniane w umowie.Nabywca moze byc kompletnym ignorantem i dla niego bernus o cudownie kreconej siersci bedzie najpiekniejszy ,ale to hodowca w sposob nawet "lopatologiczny"powinien mu wytlumaczyc jaka jest to wada i jezeli zdecyduje sie na kupno obowiazkowo wpisac w umowe.Wtedy nawet jezeli nabywca psa wystawi, bo nikt mu tego nie zabroni, nie moze miec pretensji o zdyskwalifikowanie. Dla duzej grupy ludzi pojecie pies rasowy to wlasnie taki bez wad i takich oczekuja w hodowlach.Niestety my nie mozemy domagac sie wyciagniecia konsekwencji od kierownika za przeglad/on tylko podpisal karte a pewnie jakas asystentka dokonala przegladu,na wytlumaczenie moze byc ,ze caly miot byl puszysty/moga tylko jedynie nabywcy feralnych szczeniat.Ciesze sie ze chociaz ktos mnie popiera w tym aby umowy byly obowiazkowe i aby hodowcy chociaz czesciowo odpowiadali za to co wychodzi z ich hodowli.
3-berny

Postprzez Anirysova » 2008-06-23, 13:55

Szam napisał(a):Z ciekawosci, czy ktos kupujacy za granica np. w Belgii czy innym zachodnim kraju dostal gwarancje??

My dostaliśmy umowę i od hodowli włoskiej i od duńskiej, że gdyby z zakupionego szczeniaka wyrósł pies niehodowlany, to mamy prawo albo zwrócić go, albo dostać zwrot części wydatkowanej kwoty. Także hodowcy zagwarantowali sobie, że gdybyśmy kiedykolwiek chcieli sprzedać nabytego od nich psa, to mają prawo pierwokupu.
Ale te hodowle są chyba wyjątkowe, bo od ponad roku szukamy fajnego szczeniaka i te hodowle z którymi mieliśmy kontakt (z Belgi, Norwegi i Szwecji), takich gwrancji nie przewidują.

Chciałam zauważyć, że są standardowe wzory umów opracowane przez Związek Kynologiczny, ale z tego co słyszałam od hodowców, to najczęściej nabywcy szczeniąt nie mają ochoty na podpisywanie takich umów :->

Tu można zobaczyć wzór takiej UMOWY
Anirysova
Moderator

psy: Monia, Wiki, Banu, Sisi i Duma
Hodowla: Anirys Team FCI

Postprzez Guard » 2008-06-23, 14:28

No nie tylko zagraniczne hodowle podpisują umowy dając gwarancję zwrotu części poniesionych kosztów w przypadku nieprzewidywalnych wydarzeń. My też w naszych umowach sprzedaży umieściliśmy zapis gwarantujący 50% zwrot ceny szczeniaka w przypadku stwiedzenia wady uniemożliwiajacej zakwalifikowanie psa/sukę jako reproduktora/suke hodowlana pod warunkiem przeprowadzenia kastracji. Wydaje mi sie to uczciwym rozwiązaniem.
Guard

psy: Parwuś, Rota, Scarlett, Winter(*), Moris(*)

Postprzez Busola » 2008-06-23, 14:38

3-berny napisał(a):Przeciez nikt nie wymaga od hodowcy aby mial rtg w oczach i zapewnil ze np u suki narzad rodny jest prawidlowy lub pies ma obie nerki/przepraszam Busola/.Tu nie o te wady chodzi.Sa wady dyskwalifikujace i te sa widoczne i o takich mowimy i te powinny byc uwidoczniane w umowie.Nabywca moze byc kompletnym ignorantem i dla niego bernus o cudownie kreconej siersci bedzie najpiekniejszy ,ale to hodowca w sposob nawet "lopatologiczny"powinien mu wytlumaczyc jaka jest to wada i jezeli zdecyduje sie na kupno obowiazkowo wpisac w umowe.Wtedy nawet jezeli nabywca psa wystawi, bo nikt mu tego nie zabroni, nie moze miec pretensji o zdyskwalifikowanie. Dla duzej grupy ludzi pojecie pies rasowy to wlasnie taki bez wad i takich oczekuja w hodowlach.Niestety my nie mozemy domagac sie wyciagniecia konsekwencji od kierownika za przeglad/on tylko podpisal karte a pewnie jakas asystentka dokonala przegladu,na wytlumaczenie moze byc ,ze caly miot byl puszysty/moga tylko jedynie nabywcy feralnych szczeniat.Ciesze sie ze chociaz ktos mnie popiera w tym aby umowy byly obowiazkowe i aby hodowcy chociaz czesciowo odpowiadali za to co wychodzi z ich hodowli.

TAK TAK TAK :-)

no to w takim razie po co jest ten przegląd, bo ja może czegoś tu nie rozumiem?

nie obrażam sie za te nerki - Kojka była uboższa o jedną, ale za to charakteriem przewyzszała niejednego berna ;-)
Busola

Postprzez Szam » 2008-06-23, 15:48

U nas umowa takze jest, ma raptem 6 stron :) Jezeli u psa wystapi dysplazja mozliwy jest zwrot czesci wartosci szczeniecia pod warunkiem sterylizacji. Kazdy wlasciciel dostaje kopie protokolu przegladu miotu, u szczeniecia niewystawowego sa opisane wady, i jest zakaz rozmnazania szczeniat niewystawowych a wystawowe moga byc tylko rozmnazane na zasadach zwiazku (szczenieta krajowe).
Szam

psy: Jamajka, Lulu, Hummer, Gina & aussiki

Postprzez Margo » 2008-06-23, 16:31

Dla osób zainteresowanych tym tematem przypominam właściwy adres do korespondencji:
Związek Kynologiczny w Polsce
ul. Lubelska 5/7
03-802 Warszawa

Sekcja Molosów i Szwajcarskich Ras Pasterskich ma dyżur we wtorki w godzinach 17.00 - 18.30

Jestem pewna, że osoby zainteresowane uzyskają tam stosowne informacje.
Margo

Postprzez Aga-2 » 2008-06-23, 16:58

Szam napisał(a):U nas umowa takze jest, ma raptem 6 stron :) Jezeli u psa wystapi dysplazja mozliwy jest zwrot czesci wartosci szczeniecia pod warunkiem sterylizacji. Kazdy wlasciciel dostaje kopie protokolu przegladu miotu, u szczeniecia niewystawowego sa opisane wady, i jest zakaz rozmnazania szczeniat niewystawowych a wystawowe moga byc tylko rozmnazane na zasadach zwiazku (szczenieta krajowe).

No, to w Twojej hodowli jakąś gwarancję kupujący otrzymuje i tym się różni zakup od Ciebie od zakupu "na bazarku". Oby było więcej takich hodowli!
Aga-2
Moderator

Postprzez 3-berny » 2008-06-23, 17:19

Szam jestes w tym nielicznym ulamku procenta doskonalych i profesjonalnych hodowcow ktorzy maja takie umowy.Niestety w wiekszosci to z umowy dowiadujesz sie ,ze pies jest zdrowy i hodowca nie gwarantuje ocen doskonalych na wystawach.Koniec i kropka.Nie masz jednego slowa o tym ze cos ci sie od hodowcy nalezy.No jest jeszcze jedno"nabywca uiszcza podatek za sprzedanego psa". A przeciez tak powinno byc we wszystkich hodowlach..Niestety czesto sami hodowcy celowo wprowadzaja w blad oferujac psa.Ja sama prawie tak dalam sie zaczarowac hodowcy,ktory oferowal mi pewnego przyszlego niemal interch. i wspanialego reproduktora zastrzegajac sobie nawet umowa bezplatne krycia i cale szczescie ze zabraklo mi kasy na to cudo i w domu przyszlo opamietanie .Po roku spotkalam psa na 2 wystawach gdzie otrzymal ocene db i dyskwalifikacje a od wlascicieli dowiedzialam sie ze taka sama umowe o krycie spisano z nimi oczywiscie nie zagwarantowano pisemnie ze to bedzie napewno champion. Takich hodowcow jest wielu ,im nie zalezy na jakosci miotow tylko na kasie i zrobia wszystko zeby sprzedac psiaki dopuszczajac sie nawet oszustwa.Busola my nie wiemy co naprawde jest wpisane w karte miotu.No a nasi sedziowie pozostawiaja w wiekszosci wiele do zyczenia.Wystarczy spojrzec na ich uprawnienia ,wszystkie grupy ,wszystkie rasy czyli alfa i omega ,Takie wszechstronne omnibusy co to sa do wszystkiego czyli do niczego.
3-berny

Postprzez Fenka » 2008-06-23, 18:06

jujka napisał(a):Bo przecież nie ma żadnej możliwości zaznaczenia w dokumentacjach, że pies jest niehodowlany. Moim zdaniem tu powinno być wymyślone jakieś sensowne rozwiązanie - np. wpis w rodowód...

Jak można dać gwarancję na "wady ukryte", skoro za ich część faktycznie MOŻE być odpowiedzialne nieprawidłowe żywienie/prowadzenie/obciążanie psa? Jestem strasznie ciekawa, jak to faktycznie wygląda w wypadku zachodnich hodowli i jak ew. wyglądałaby droga prawna w przypadku, kiedy nabywca chciałby hodowcę do tej odpowiedzialności pociągnąć?

Ja kupiłam piesia w Czechach i w umowie jest napisane, że w przypadku śmierci pieska do 12 m-ca z powodu "wrodzonych wad rozwojowych, potwierdzonych autoryzowaną autopsją", hodowca zobowiązuje się do odszkodowania w formie bądź nowego szczenięcia z następnego miotu, bądź finansowej.
Ponadto w rodowodach rodziców, których kopie otrzymałam, są wpisy, że psy są hodowlane.
Fenka

psy: Argon vel Dream Šťastná Berjanka

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Duży Szwajcarski Pies Pasterski