akkna napisał(a):Witam,
widzę ze dyskusja zeszła na tematy "badawcze" Chciałam zapytac w jakim wieku najlepiej robic badania na dysplazje. Spotkalam sie ostatnio z opinia weta, ktory stwierdzil ze pierwsze badanie powinnam zrobic suni w wieku 4 miesiecy. Moja Basma konczy za kilka dni 8 miesiecy....z kolei moja weterynarz twierdzi, ze z badaniem powinnam poczekac...sama nie wiem:(
My zrobiliśmy "wstępne badania" w wieku 5 miesięcy. jest to czas, kiedy przy wykrytych problemach mozna na tyle pomóc psu, aby we względnym komforcie dożył swojej starości.
Nasza Rota była operowana w wieku 7 miesięcy, dzisiaj nia ma oznak chorobowych, nie kuleje, nie ma problemów ze wstawaniem, a obraz Rtg jest dobry. Oczywiście po tej operacyjnej korekcie z wiadomych wzgledów została skreślona raz na zawsze z naszych planów hodowlanych.
Te same wstępne badania zrobiliśmy kiedyś Winter (dziś dorosła zdrowa suka), a niedawno Scarlett (też wypadły super).
Jak chcesz więcej sie dowiedzieć na temat badań, to poczytaj wątki o dysplazji w dziale zdrowie.
Warto wiedzieć, co robic, aby zapobiegac a nie leczyć.