Moderator: Anirysova
annasm napisał(a):Dyskutowaliśmy już na temat homeopatii - w wątku o alternatywnych metodach leczenia.
viewtopic.php?f=97&t=8789
Nadal mogę się podpisać pod tym co wtedy napisałam.
I nadal uważam że może być szkodliwa wówczas gdy jest stosowana zamiast tradycyjnych metod leczenia. Tzn nie uważam żeby homeopatia szkodziła sama z siebie ale odstawienie leków i zaprzestanie terapii na pewno tak.
annasm napisał(a):I nadal uważam że może być szkodliwa wówczas gdy jest stosowana zamiast tradycyjnych metod leczenia. Tzn nie uważam żeby homeopatia szkodziła sama z siebie ale odstawienie leków i zaprzestanie terapii na pewno tak.
Drixon napisał(a):Baranica uparłeś/łaś się jak szczerbaty na suchary ...
już wiemy i przyjęliśmy do wiadomości, że nie jesteś zwolennikiem tej metody leczenia - ale pozwól innym się przekonać czy to działa czy też nie.
Potwierdzam, że u psów się sprawdza - hotspoty wytrzebione dzięki homeopatii, a i u ludzi mogę z uśmiechem powiedzieć że działa (opanowane ataki astmy).
Jeżeli coś ma pomóc to pomoże, a już na pewno nie zaszkodzi.
Polacy raczkują w temacie homeopatii, zielarstwa dla psów, żywienia psów itp - rzuć okiem na niemieckie opracowania, oni potrafią wykorzystać każdą szansę ... nawet niekonwencjonalnymi ścieżkami ...
baranica napisał(a):Podawanie informacji nikomu jeszcze nie zaszkodziło, no może jedynie firmom produkującym homeopatyki - ich sprzedaż na szczęście spadła o połowę w Polsce w ciągu 10 lat.
Aga-2 napisał(a):A to może wyjaśnij nam wszystkim na czym niby polega to "szczęście"
s.z. napisał(a):Tych "szczęść" to mamy wiele, brak dostępu do ziół, suplementów, witamin bo te sukcesywnie sa wycofywane z rynku, za to mamy też na "szczęście" sól drogową, rakotwórczy aspartam, fluor w wodzie, amalgaty w plombach itd.itp.
annasm Jak umrze pokolenie przedwojenne to całe statystyki.......trafi.
s.z. napisał(a):To jedna z pozycji![]()
http://www.dobreksiazki.pl/b17546-insulina-nasz-cichy-zabojca.htm?gclid=COPO2vqNyrcCFQeW3godRxwAiQ
s.z. napisał(a):Tych "szczęść" to mamy wiele, brak dostępu do ziół, suplementów, witamin bo te sukcesywnie sa wycofywane z rynku, za to mamy też na "szczęście" sól drogową, rakotwórczy aspartam, fluor w wodzie, amalgaty w plombach itd.itp.
annasm Jak umrze pokolenie przedwojenne to całe statystyki.......trafi.
To jedna z pozycji![]()
http://www.dobreksiazki.pl/b17546-insulina-nasz-cichy-zabojca.htm?gclid=COPO2vqNyrcCFQeW3godRxwAiQ
baranica napisał(a):Na tym że coraz mniej ludzi daje się oszukiwać szarlatanom i coraz mniej ludzi płaci 2500zł za kg cukru.
Aga-2 napisał(a):(...) Jeszcze u człowieka można sobie tłumaczyć, że się zasugeruje, że efekt placebo, ale u psa?
(...)
Aga-2 napisał(a):Przed chwilą się żaliłeś, że nie pozwalamy mieć ludziom swojego zdania, a teraz Ty wszystkim - czy tego chcą, czy nie - wmawiasz na siłę swoje racje.
Aga-2 napisał(a): Nie tylko ja, ale kilka innych osób pisało tutaj, że ma pozytywne doświadczenia z leczeniem niekonwencjonalnym. My widzimy dobre skutki kuracji czy to u siebie, czy u naszych psów, a Ty nam imputujesz, że się dajemy oszukiwać szarlatanom... Jeszcze u człowieka można sobie tłumaczyć, że się zasugeruje, że efekt placebo, ale u psa?
Proponuję, żebyś sobie swoje zdanie zachował, ale może nie ciesz się jak nam wycofują z Polski kolejne leki homeopatyczne, dobrze?
baranica napisał(a):Ja osobiście uważam że zostaliście oszukani. Przecież piszę to w waszym interesie a tak bardzo się o to złościcie. Nie namawiam nikogo do niczego, mam swoje zdanie - niestety niepopularne tutaj. Napisałem tylko o tym aby osoby które się na to zdecydują dokładnie sprawdziły co to jest, jak niby działa i jakie są dowody na to działanie. To takie niedobre i złe? Przecież wszystkim zależy na zdrowiu i bezpieczeństwie i zwierzaków i nas samych.
A cieszyć się będę zawsze jeśli wg mnie dzieją się pozytywne rzeczy.
Drixon napisał(a):jeżeli dla Ciebie oszustwem jest sprzedaż leku homeopatycznego -fiolki za 7 zł wystarczającą na X czasu, a nie jest oszustwem podawanie przez weta sterydu na 'wszystko' (począwszy od kulawizny, przez biegunkę a skończywszy na braku apetytu) to sam sobie wystawiasz ocenę.
Kupiłeś Berneńczyka - jedną z najbardziej chorowitych ras, szczerze Ci życzę byś NIGDY nie musiał odwoływać się do takiej metody leczenia, a najlepiej żebyście u weta byli tylko gośćmi, raz w roku na obowiązkowym szczepieniu na wściekliznę - jak my
baranica napisał(a):Aga-2 napisał(a):Przed chwilą się żaliłeś, że nie pozwalamy mieć ludziom swojego zdania, a teraz Ty wszystkim - czy tego chcą, czy nie - wmawiasz na siłę swoje racje.
Gdzie się żaliłem o cokolwiek takiego? Cytat poproszę.
Czemu jeśli mam inne zdanie to zaraz że nie pozwalam innym na manie swojego.
baranica napisał(a):A pokazywanie wyników badań naukowych to wmawianie czegokolwiek?
baranica napisał(a):Nikomu na siłę się nie da niczego wmówić, można jedynie samemu poczytać i wyrobić sobie zdanie. Ale najpierw trzeba wiedzieć że istnieje druga strona medalu bo tego na tym forum nie widać.
baranica napisał(a):Ja osobiście uważam że zostaliście oszukani.
Aga-2 napisał(a):Proszę bardzo, oto Twój cytat:Czemu jeśli mam inne zdanie to zaraz że nie pozwalam innym na manie swojego.
Aga-2 napisał(a):baranica napisał(a):A pokazywanie wyników badań naukowych to wmawianie czegokolwiek?
Nie zauważyłam, żebyś pokazał jakieś wyniki badań naukowych![]()
baranica napisał(a):STANOWISKO NACZELNEJ RADY LEKARSKIEJ:
http://www.awronka.nazwa.pl/txt/txthtml/homeopatia3.htm
http://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(05)67177-2/fulltext
Podsumowano 220 badań (w tym 110 nad homeopatią) i konkluzja była taka że działa jak placebo.
Aga-2 napisał(a):Oczywiście można poczytać, ale zależy na jakie tekstu źródłowe się trafiJa osobiście wyrobiłam sobie własne zdanie na ten temat po tym, jak zobaczyłam efekty stosowania leków na moich psach. Czy można przedstawić lepszy dowód? Ja mam żywy, chodzący i szczekający dowód skuteczności aparatu Mora, leków homeopatycznych i medycyny chińskiej we własnym domu
![]()
baranica napisał(a):Dlaczego nie ma rzetelnych, powtarzalnych i przeprowadzonych przez niezależne ośrodki badań skuteczności homeopatii? Dlaczego prawo takich badań nie wymaga przed dopuszczeniem środków do obrotu? Dlaczego nie są stosowane w leczeniu szpitalnym i klinicznym? Mnie osobiście to bardzo zastanawia ale jestem w mniejszości.
Anyway, kończę ten temat, jestem tu nowy a już sobie wrogów narobiłem innymi poglądami i to wśród samych moderatorów, robi się niebezpiecznie
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość