nika napisał(a):Pytanie od laika:
We wzorcu rasy czytamy, że wadą u Bernów jest zbyt mocno skręcony włos. Czy poprzez strzyżenie nie eliminuje się tego mankamentu?
Beata i Fiona napisał(a):Małgośka nie wrzucaj wszystkich psów do jednego worka
to że pies ma krótką sierść nie znaczy od razu że jest golony czy strzyżony! patrz chociażby nasza Fiona i Variatka, jest wiele psów z naturalnie krótsza sierścią, które są "ładną, jednolitą bryłą"
nie trzeba psa strzyc żeby robił wrażenie, wystarczy odpowiednia pielęgnacja czy prezentacja
jz napisał(a):Beata i Fiona napisał(a):Małgośka nie wrzucaj wszystkich psów do jednego worka
to że pies ma krótką sierść nie znaczy od razu że jest golony czy strzyżony! patrz chociażby nasza Fiona i Variatka, jest wiele psów z naturalnie krótsza sierścią, które są "ładną, jednolitą bryłą"
nie trzeba psa strzyc żeby robił wrażenie, wystarczy odpowiednia pielęgnacja czy prezentacja
Gosia wydaje się że nigdzie nie napisała że jak pies ma krótką sierść to na pewno był "cięty"
Inną rzeczą jest czy berny w ogóle ciąć czy też nie?
Ja preferuję żeby nie ciąć,w końcu na ringu powinien być oceniany pies a nie groomer. Myślę że dobry fachowiec przez umiejętne cięcie czy też strzyżenie jest w stanie ukryć/poprawić niektóre mankamenty poszczególnych osobników i może się zdarzyć że będą wygrywać nie te psy które na to zasługują (ze względu na swoją budowę, szatę itd) tylko te które trafiły do lepszego fachowca.
Niestety, jeżeli u sędziów będzie tendencja do preferencji dla psów "pluszaków" z pod ręki groomera, wkrótce każdy hodowca czy mu się to podoba czy też nie,chcąc osiągnąć sukces na ringu ( a każdy tego chce) będzie przed wystawą zasuwał do zakładu na poprawienie fryzurki.
Nie chodzi mi też o to żeby psa nie przygotowywać do wystawy w ogóle, w końcu to konkurs piękności, tylko o zachowanie umiaru w rasie która wywodzi się od "Burków" podwórkowych a nie od ozdóbek z "pańskich" salonów.
Powyższa dyskusja idzie jednak w kierunku "jak ciąć żeby było dobrze" a nie "czy ciąć i dlaczego" i obawiam że to wskazuje na tendencję jaka będzie w niedalekiej przyszłości dotyczyła przygotowaniach berneńczyków do wystawy.
meggy napisał(a):Berny mają na prawdę różne gatunki szaty ,Dilli i Donna(siostry Dzez maja dłuższe i obfite futra ,a ona ma krotkie i gęste.takie ,ze trudno dojść do skóry. Gdzies u nas w galeri wstawialam zdjęciababka Denwerkowa mówi ,że to po dziadku
meggy napisał(a): Nigdzie nie napisałam ,że jak bern ma krótką sierść to na pewno jest cięty
Beata i Fiona napisał(a):meggy napisał(a): [ mój post w żadnym wypadku nie jest atakiem na Twoją osobę, poprostu piszę co myślę
meggy napisał(a):Beata i Fiona napisał(a):meggy napisał(a): [ mój post w żadnym wypadku nie jest atakiem na Twoją osobę, poprostu piszę co myślę
to miło dziękuję![]()
ostatnio troche tego było.
Robert34 napisał(a):Panie Józefie na taki właśnie komentarz czekałem z Pana stronywielki szacun dla Pana za wiedzę, wkład w rasę oraz dar talentu przygotowania psa do wystawy
nika napisał(a):Czy ktoś zdefiniował pojęcie krótkiego włosa u psów?
Powrót do - Wszystko o groomingu, kąpieli i linieniu
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość