Anirysova napisał(a):Jeśli podałam Bravecto 30.03, to czy wystarczy do 30.06.![]()
Na Śląsku Advantix przestał działać już w zeszłym roku
U mnie spowodzeniem wystarcza i mam nadzieje ze nawet dluzej ale nie ryzykuje. W zaleznosci od sytuacji kleszczowej podaje Bravecto w okresie najwiekszej aktywnosci kleszczy a potem zakraplam lub wkladam obroze w okresach kiedy aktywnosc jest niska na ok.2 mies. a potem znow Bravecto.
Shogun i Kama nie ja mam problem i nie chce mi sie z Toba wchodzic w dyskusje bo mam wrazenie ze Ty negujesz wszystko czego nie rozumiesz, nawet to co jest napisane i wytlumaczone....ale jako wet, technik czy ktokolwiek inny aspirujacy do miana specjalisty zdrowia zwierzat powinnas rozrozniac toksyczna krew w rozumieniu jej toksycznosci przy transfuzji a krew zawierajaca toksyczne substancje dla stawonogow

Z mojej strony EOT w odniesieniu do Twoich odmiennych poglądów

Nie kazdy ma FB wiec pozwole sobie skopiowac wpis gabinetu wet , ktory w sposob dosc przejrzysty tlumaczy dzialanie ...
DERMAWET - Gabinet Dermatologiczny dla Psów i Kotów
Ze względu na żywą dyskusję o preparacie Bravecto na stronie naszego gabinetu podaję do ogólnej wiadomości szczegółowe informacje na temat tego preparatu.Dla osób niezwykle dociekliwych jeszcze specjalny link na temat tego produktu. jednocześnie informuję,że w naszym gabinecie podaliśmy preparat Bravecto ponad 2000 pacjentów,w tym szczeniętom z nużycą,młodzieży ze świerzbowcem drążącym,ciężarnym suczkom i cavalier king charles spanielom z jamistością rdzeniową.I był jeden problem-nasz stały pacjent weścik miał ból brzuszka oraz luźny stolec przez 24 godziny po podaniu tego preparatu.Reszta w doskonałej formie.Mieliśmy też przypadek kradzieży Bravecto z biurka w naszym gabinecie to znaczy rozbawiony pacjent zamiast sięgnąć po kolejny kawałek wędzonej kaczej piersi zjadł dwie naszykowane tabletki Bravecto a tylko jedna była przeznaczona dla Niego gdyż drugą otworzyłam dla jego siostry.Ten złodziejaszek rownież nie miał żadnych dolegliwości.A oto szczegółowe info1. Jak należy rozumieć punkt 5.2 (właściwości farmakokinetyczne) ChPLW w brzmieniu:
„Po podaniu doustnym, fluralaner podlega szybkiemu wchłanianiu osiągając najwyższe stężenie w osoczu w ciągu jednego dnia. Pokarm poprawia wchłanianie. Fluralaner podlega dystrybucji ogólnoustrojowej i osiąga najwyższe stężenie w tkance tłuszczowej, następnie w wątrobie, nerkach i tkance mięśniowej. Przedłużona trwałość i wolna eliminacja z osocza (t1/2 = 12 dni) oraz brak ekstensywnego metabolizowania zapewniają utrzymywanie się skutecznego stężenia substancji fluralaner w okresie pomiędzy podaniami kolejnych dawek. Obserwowano indywidualne wahania parametrów Cmax oraz t1/2. Główną drogą eliminacji jest wydalanie niezmienionej substancji fluralaner wraz z kałem (~90% dawki). Wydalanie przez nerki jest drugorzędną drogą eliminacji.”?
a. Fluralaner jest substancją o lipofilną (stąd pokarm znacznie zwiększa biodostępność leku), jako substancja lipofilna jest obecny w wysokim stężeniu w tkance tłuszczowej, ale nie dochodzi w niej do kumulacji leku
b. Fluralaner jako substancja czynna w wysokim stopniu łączy się z białkami osocza – stąd jego stężenie będzie wysokie wszędzie tam, gdzie w dużej ilości docierają białka osocza wraz z krwią (m.in. w nerkach, przez które przepływa 30% objętości wyrzutowej serca).
c. Fluralaner nie podlega metabolizmowi i jako lek lipofilny nie może być wydalany z moczem (bo nie rozpuszcza się w wodzie, mniej niż 0,001% leku jest eliminowane przez nerki, bo szczątkowe ilości albumin, czyli białek, niewykrywalne w rutynowych badaniach moczu mogą być w nim obecne), więc jedyną drogą eliminacji, jest wydalenie produktu z kałem, ale aby do tego doszło fluralaner musi z powrotem z żółcią (produkowaną w wątrobie) dostać się do dwunastnicy.
d. Przez okres 12 tygodni około 90% dawki leku zostanie wydalona z kałem do otoczenia, reszta w kolejnych tygodniach (stężenie leku w organizmie obniża się stopniowo, a w ciągu kilkunastu tygodni przestaje być wykrywalne à poniżej 5ng/ml osocza).
e. Osiągnięcie „wysokiego” stężenia w tkance lub narządzie nie oznacza, że dany lek ma wpływ na tą tkankę lub narząd – aby lek oddziaływał na dane tkanki lub narządy, to muszą one albo posiadać receptory na komórkach, z którymi połączy się substancja czynna, lub lek musi podlegać metabolizmowi do produktów, które są w stanie oddziaływać na komórki organizmu; wiadomo, że fluralaner nie ulega metabolizmowi oraz jako substancja czynna jest wysoce selektywny w stosunku do receptorów GABA i glutaminianowych, które blokują kanały chlorkowe komórek nerwowych, ale u STAWONOGÓW. Budowa tych receptorów u stawonogów jest inna, bardziej prymitywna niż u ssaków i tylko w przypadku receptorów owadów czy pajęczaków fluralaner pasuje, jak klucz do zamka i ujawnia się jego działanie bójcze wobec pasożytów zewnętrznych.
2. Badania bezpieczeństwa:
a. Lek jest bezpieczny dla psów z będący homozygotami ujemnymi dla genu MDR 1, artykuł (plus zapis w ChPLW):
http://parasitesandvectors.biomedcentra ... -3305-7-86
b. Lek jest bezpieczny dla szczeniąt nawet w dawce 5 x wyższej od 56mg/kg (dawka terapeutyczna 25-56 mg/kg) podawanej co 8 tygodni, co zostało potwierdzone w badaniach przyżyciowych – badania ogólne, hematologicznych, biochemicznych krwi, badania moczu oraz badaniach pośmiertnych - sekcja plus histopatologia narządów i tkanek, artykuł (plus zapis w ChPLW):
http://parasitesandvectors.biomedcentra ... -3305-7-87
c. Przed wprowadzeniem na rynek bezpieczeństwo fluralaneru potwierdzono w badaniach terenowych (przed rejestracyjne badania III fazy), artykuły:
http://parasitesandvectors.biomedcentra ... 3305-7-375
http://parasitesandvectors.biomedcentra ... -3305-7-83
pozdr