BoBer napisał(a):Kresko…, czy mogłabyś podać jakieś źródło z którego korzystasz…?
Chciałbym też abyś podała konkretne przykłady efektów ubocznych działania np. MSM (Methylsulfonylmethane).
Ja słyszałem…, iż podobno takim efektem jest porost włosów w miejscach nieporządanych…,
ale u żadnego psa jeszcze tego nie zauważyłem…
Inne pytanie moje to czym się różnią preparaty kupowane w sklepach (nazywasz je wysokoprzetworzonymi),
od preparatów, które pozyskujesz jak twierdzisz po przez gotowanie (czyli jak rozumiem są to preparaty wysokoprzetworzone…, chyba już bardziej nie da się ich przetworzyć)?
Pozdrawiam
Wasz BoBer
Drogi Bobrze,
Swoja wiedze czerpie z wyksztalcenia, doswiadczenia zawodowego i ogolno dostepnych danych, nie uzurpuje sobie prawa do wszech wiedzy, nie omylnosci i jedynie slusznego zdania jak to jest w Twoim przypadku ale dla przykladu (produkt na stawy zawierajacy ten skladnik znajdz sobie sam)
http://www.annales.gumed.edu.pl/attachm ... winski.pdfJa nie gotuje, staram sie tego nie robic lub robic to bardzo rzadzko(galaretke podaje nie jako wywar a z gotowej zelatyny, ktora oczywiscie jest przetworzona ale bardziej naturalna od skladnikow w suplementach, ,reszta skladnikow przewaznie to surowizna)...być moze wedlug Twojej opinii mam male doswiadczenie ale od lat posilki ,ktore serwuje moim czworonoga sprawdzaja sie na stawy i nie tylko i mimo aktualnie dosc sporej nadwagi u suki w wieku ponad 6 lat ze stawami nie mamy problemow (odpukac

) ale może to kwestia tak dobrych genów, ktorych nie sposob popsuc bledami zywieniowymi

Niestety nadwaga jest moim bledem ale nie ze wzgledu na rodzaj podawanego pokarmu a ilosci ....
W temacie MSM jak mniemam przetestowales ten preparat na sobie i wiesz gdzie,co i jak zarasta

tylko prosze nie dziel sie ze mna spostrzezeniami
W 2000 roku FDA(US Food and Drug Administration)wydało komunikat , wzywajacy promotorów MSM do zaprzestania i powstrzymania sie z deklaracjami dotyczacymi terapetycznych własciwosci tej substancji. W Polsce substancja przez dlugi okres nie mogla przejsc wdrozenia do obrotu do stosowania u ludzi . Mała skala przeprowadzonych badań na ludziach i zwierzetach (badano skladnik a nie preparaty zawierajace MSM) sugeruja ze moze dawac pewne korzysci w zapaleniu kości istawów.
W opublikowanych badaniach klinicznych MSM nie wykazała żadnych poważnych skutków ubocznych, ale nie ma żadnych zweryfikowanych danych na temat skutków długotrwałego stosowania u ludzi i zwierzat
Jesli uwazasz ze slusznym jest podawanie mlodym, zdrowym psom skladnikow przeciwbolowych, przeciwzapalnych...to à votre salut!ale chyba bardziej pasowaloby bon appétit!
Marketing i PR potrafia sprzedac duzo , malo wartosciowych produktów i ludzi

zawsze sie znajdzie grupa zwolennikow i przeciwników a zycie zweryfikuje po latach sluszność ich "za" i przeciw" .
pozdr