Entlebucher

Wszystko na temat hodowli oraz dyskusje na temat ras.

Moderator: annasm

Re: Entlebucher

Postprzez marcinek » 2010-03-08, 00:02

Jacówka a może przemyśl przygarnięcie psa Bilbo , który jest w typie entlebuchera. On byl w schronisku a teraz znalazl dom tymczasowy u Asi od nas z forum. W dziale,, Ogloszenia o adopcji szwacarów'', znajdziesz o nim informacje.
marcinek

Ostrzeżeń: 0

Postprzez jacowka » 2010-03-08, 09:23

Wiem jakie mogą być problemy z psami schroniskowymi. My planujemy agroturystyke, co wiąże się z przyjazdem różnych osób i z różnymi zwierzętami.Dla psa z schroniska nigdy do końca nie wiadomo co może spowodować stres i co za tym idzie różne reakcje. Mam syberiana husky - to psy które lubią rządzić, dlatego biorąc dorosłego psa chce znać jego cechy charakteru a to daje tylko pies z rodowodem i z pewnego źródła. Inaczej tylko szczeniak i to taki który w przyszłości nie zawalczy o pozycje.
jacowka

psy: owczarek niemiecki, syberian husky

Postprzez asia78 » 2010-03-08, 10:38

Jacówka zajrzyj do wątku Bilbo. To jest pies ze schroniska, który jest u mnie na tymczasie.
Moim zdaniem to jest mniej problemowy pies niż moja rodowodowa Amanda.
Jest wielkości i maści Entlebuchera, a na dodatek jest niesamowicie przyjazny do ludzi,
więc z turystami nie byłoby problemu.
Z innymi psami też umie sobie radzić, skutecznie wysyła sygnały uspokajające.
W schronisku był uznawany za psa którego można dać do każdego kojca.

Nie namawiam, ale właśnie po to ludzie biorą psy na tymczas, żeby można było psa poznać i dzięki temu dać mu większe szanse na odpowiedni dom, dopasowany do jego cech.
asia78

psy: Appenzellerka Amanda

Postprzez daria » 2010-03-08, 10:52

Czasem psiak po przejściach jest bardziej ułozony przez życie niż niejeden "arystokrata" ;-)
daria

psy: Cometa Balticanis (Birma)

Postprzez jacowka » 2010-03-08, 11:41

Tak jak daria napisała "czasem. Moja młodsza córka jest lekko bojażliwa. Przyzwyczajona do zwierząt, ale bardzo(!!!) ostrożna. Nie mogę pozwolić na żadne niekontrolowane warknięcie. Nie było w naszym domu żadnego szwajcara, a kundelek sąsiadów, chociaż mały jest nie przewidywalny i Ona się go boi. Psy ze schronisk wymagają szczególnej uwagi i wiedzy.Jestem pełna podziwu dla osób takich jak Asia, i życzę Jej i Bilbo znalezienia dla niego fajnego domku.
jacowka

psy: owczarek niemiecki, syberian husky

Postprzez daria » 2010-03-08, 11:46

jacowka bo te małe to są najbardziej nieprzewidywalne ;-) :mrgreen:
Życzę abyście szybko znaleźli tego "Waszego"szwajcara
daria

psy: Cometa Balticanis (Birma)

Postprzez asia78 » 2010-03-08, 13:23

Znam kilka entli i żaden nie jest tak przyjazny do ludzi jak mój Bilbo.
Co więcej nie znam entla który nawet po jakimś czasie okazywał zainteresowanie i przyjaźń dziecku.
Nasza Ama jest z nami od szczeniaka i wierz mi było ciężko. Dzieci mi płakały, że nie chciały takiego psa, który gryzie je po nogach. I teraz też dzieci są dla niej mało ważne.
Apki i entle to psy jednego Pana, może nie zrobią dziecku krzywdy, ale nie liczyłabym, że pies wybierze sobie na Pana dziecko. (Chyba że dziecko ma ok 12 lat i pracuje z psem- szkoli go)
Bilbo w stosunku do moich dziewczynek jest bardzo delikatny.
Wczoraj Zosia niechcący na niego nadepnęła, to tylko się podniósł i pomachał ogonem.
Potem położył się w tym samym miejscu i spał dalej.
Powinnaś wybrać się na jakąś wystawę na której będą entle i sprawdzić ich zachowanie.
Ja uważam, że Entl i apek to jest fantastyczny pies, ale dla nastolatka lub młodej pary, która zapewni mu dużo ruchu i zainteresowania.
asia78

psy: Appenzellerka Amanda

Postprzez J.&A. » 2010-03-09, 20:56

Gdzie jest wątek o Bilbo? Nie mogę go znaleźć ... :-(
Asia jesteś WIELKA!
J.&A.

psy: Entlebucher

Postprzez Agnieszka » 2010-03-09, 21:10

Agnieszka

psy: www.czandoria.pl

Postprzez J.&A. » 2010-03-09, 22:58

Dziękuję!
J.&A.

Postprzez Lusica » 2010-03-10, 22:00

Witam, jesteśmy nowi na forum, za nami wątek powitalny. Dziękujemy wszystkim za serdeczne przyjęcie. Nasza Lusi jest z hodowli Kawalkada. To mieszanka niespożytej energii z wielką dozą czułości skierowanej jednak tylko i wyłącznie w kierunku domowników. Nie wiem czy Wasze pieski też są nieufne do innych - kiedy na spacerze, dajmy na to, ktoś z obcych chce się przywitać reagują swym charakterystycznym dla entli hauuuuuuuuuu.
To samo z odwiedzającymi nas osobami, każdego z gości wita okrutnym jazgotem, ciężko ja uciszyć....Macie podobny problem?,czy może nasza mała tak zawzięcie walczy o swoje terytorium z każdym kto próbuje się na nie dostać.....Rozpoczęliśmy w zeszłym roku PT w Baritusie, niestety sroga zima a potem cieczka uniemożliwiły nam ukonczenie kursu, aczkolwiek właśnie tam trener nam zwrócił uwagę, a propo moich rozterek, że są to psy okrutnie terytorialne i będzie problem z oduczeniem ich powitalnych okrzykow na cześć odwiedzających.....
Obiecuję więcej fotek, dziś dopiero "złamałam kod ich zamieszczania"-przyznam trochę to trwało...:)
Lusica

Postprzez Olcia » 2010-03-10, 22:32

U nas niestety Negra sama zaczepia obcych. Ostatnio wyżebrała pieszczoty u pana w metrze. Gości wita z radością, jeśli szczeka, to żeby zwrócić na nią uwagę. Raz tylko trzymała dystans przed gościem i długo próbowała go przegonić.

Entle to psy stróżujące i nie ma w tym nic dziwnego, że Lusia broni swojego obejścia. Tutaj pomogą jedynie ćwiczenia i konsekwencja.

Będziecie kontynuować szkolenie w Baritusie? My mamy za sobą przedszkole na Gocławiu, a teraz robimy PT na Bemowie.
Olcia

psy: entlebucherka Negra

Postprzez Lusica » 2010-03-10, 23:06

Jeśli chodzi o kontynuację to z racji innych zobowiązań- egzaminy dzieciaków do gimnazjum - weekendy mamy zajęte, pewnie dopiero po wakacjach i z racji rejonizacji na Gocławiu. Widziałam filmiki Negry i wiem jak dużo potrafi. Jest super - rewelacyjnie przybija piątkę :-)
Nasza za smakołyk zrobi wszystko......Widziałam,że startujecie w ND na wystawie. Trzymamy kciuki.... a może i my się wybierzemy...
Lusica

Postprzez santa » 2010-03-11, 17:01

Lusica napisał(a):Witam, jesteśmy nowi na forum, za nami wątek powitalny. Dziękujemy wszystkim za serdeczne przyjęcie. Nasza Lusi jest z hodowli Kawalkada. To mieszanka niespożytej energii z wielką dozą czułości skierowanej jednak tylko i wyłącznie w kierunku domowników. Nie wiem czy Wasze pieski też są nieufne do innych - kiedy na spacerze, dajmy na to, ktoś z obcych chce się przywitać reagują swym charakterystycznym dla entli hauuuuuuuuuu.
To samo z odwiedzającymi nas osobami, każdego z gości wita okrutnym jazgotem, ciężko ja uciszyć....Macie podobny problem?,czy może nasza mała tak zawzięcie walczy o swoje terytorium z każdym kto próbuje się na nie dostać.....Rozpoczęliśmy w zeszłym roku PT w Baritusie, niestety sroga zima a potem cieczka uniemożliwiły nam ukonczenie kursu, aczkolwiek właśnie tam trener nam zwrócił uwagę, a propo moich rozterek, że są to psy okrutnie terytorialne i będzie problem z oduczeniem ich powitalnych okrzykow na cześć odwiedzających.....
Obiecuję więcej fotek, dziś dopiero "złamałam kod ich zamieszczania"-przyznam trochę to trwało...:)

coz... typowy entl ;-)

Santa skonczyla PT w Baritusie :mrgreen: wczesniej byl tam Frodo, a teraz Negra. Mysle ze beda miec dosc dobre rozeznanie jezeli chodzi o charakter entli ;-)
santa

Postprzez J.&A. » 2010-03-11, 22:05

Typowy, typowy.
Nasza Luśka też jest potwornie nieufna w stosunku do obcych. Tylko przy jednej koleżance uspokoiła się dość szybko (co nie oznacza, że nie jazgotała przez pierwsze pięć minut i powarkiwała przez następną godzinę), ale to dlatego, że koleżanka bardzo życzliwie do niej nastawiona, a co bardzo ważne nie bała się (sama ma psa), no i te obwarzanki ... Przyniosła w charakterze przełamania lodów a z Lusi łasuch i smakosz.
Standardowo jest to dłuższy jazgot, po dłuższym czasie postawa "ok, znoszę twoją obecność, ale mam Cię na oku i spróbuj tylko coś gwałtownie zrobić".
Jednocześnie faktycznie bardzo do nas przywiązana (a uwielbia wszystkich, których poznała jak była mała), ale bynajmniej nie objawia się to przylepnością czy pieszczoszkowatością, raczej "byciem przy nas w każdej sytuacji i każdym miejscu". Co najbardziej mnie cieszy, te cechy "są aktywne" również na spacerach, raczej nie ma szans, żeby nam uciekła. Biega sobie b. często bez smyczy, zawsze w zasięgu wzroku i nawet jeśli gdzieś się na chwilę zagapi wystarczy raz stanowczo krzyknąć, a już jest obok.
Generalnie, jak czytam szczęśliwych :-) posiadaczy entlebucherów, ich mają identycznie lub bardzo podobnie.
J.&A.

Postprzez Agnieszka » 2010-03-11, 22:27

:-) :-) :-)
Agnieszka

psy: www.czandoria.pl

Postprzez anizbi » 2010-03-11, 23:41

Lusica napisał(a):Witam, jesteśmy nowi na forum, za nami wątek powitalny. Dziękujemy wszystkim za serdeczne przyjęcie. Nasza Lusi jest z hodowli Kawalkada. To mieszanka niespożytej energii z wielką dozą czułości skierowanej jednak tylko i wyłącznie w kierunku domowników. Nie wiem czy Wasze pieski też są nieufne do innych - kiedy na spacerze, dajmy na to, ktoś z obcych chce się przywitać reagują swym charakterystycznym dla entli hauuuuuuuuuu.

Witamy siostrzyczkę :-)

Mufa też lubi zajodłować, ale przy gościach czyni to zwykle tylko "na powitanie" a potem już jest spokojna. Może dlatego, że przebywając codziennie od rana do popołudnia w ogrodzie jest bardziej przyzwyczajona do obcych mając przez siatkę sąsiadów i ich psa a za płotem przechodniów.
anizbi

psy: Volta i Figa - entlebucherki

Postprzez santa » 2010-03-12, 01:43

jacowka napisał(a):Tak jak daria napisała "czasem. Moja młodsza córka jest lekko bojażliwa. Przyzwyczajona do zwierząt, ale bardzo(!!!) ostrożna. Nie mogę pozwolić na żadne niekontrolowane warknięcie. Nie było w naszym domu żadnego szwajcara, a kundelek sąsiadów, chociaż mały jest nie przewidywalny i Ona się go boi. Psy ze schronisk wymagają szczególnej uwagi i wiedzy.Jestem pełna podziwu dla osób takich jak Asia, i życzę Jej i Bilbo znalezienia dla niego fajnego domku.

tak apropo tych naszych ostatnich spostrzezen odnosnie zachowania entli, jacowka naszly mnie pewne przemyslenia...
Napisalas ze macie zamiar prowadzic agroturystyke.... entlebuchery to psy bardzo nieufne i z dystansem wobec obcych. bronia swojego terytorium gdyz maja niezwykle silny instynkt strozujacy. to nie sa psy, tak jak wczesniej zauwazyl Marcin jak labradory ktore z usmiechem na pysku powitaja kazdego goscia. wrecz przeciwnie, raczej beda ostraszac kazdego kto wejdzie na podworko...
jezeli traficie z okresem socjalizacyjnym na sezon wakacyjny, na najwiekszy ruch wsrod turystow, jest szansa ze entl bedzie akceptowal nieznajomych i przywyknie do obcych na swoim terenie. jednak musielibyscie sie postarac o bardzo czeste i intensywne kontakty z tymi ludzmi, gdyz nieufnosc tych psow jest ich cecha charakterystyczna i wpisana we wzorzec. czy jednak w pelni sezonu znajdziecie na to czas?
a co jednak gdy np. wezmiecie psa ktory bedzie dostastal na jesieni , w zime, wczesna wiosna? w bieszczadach, na odludziu, wsrod lak, pol, z dala od ludzi i calego zamieszania z nimi zwiazanego? masz gwarantowanego malego dzikusa, ktory kazdego goscia potraktuje jak wroga a sezon wakacyjny stanie sie dla was koszmarem.

Zastanowcie sie czy to na pewno pies, ktory spelni Wasze oczekiwania, jakich cech poszukujecie. Mysle ze w przypadku czestych wizty obcych ludzi o wiele lepiej sprawdza sie wieksze szwajcary - Bernole albo Duze.
Ostatnio edytowano 2010-03-12, 01:50 przez santa, łącznie edytowano 1 raz
santa

Postprzez santa » 2010-03-12, 01:49

Ola widze ze Wasza stronka ma nowa odslone :mrgreen: wow to zdjecie z kwiatkami mnie powalilo :lol: jaka z Negry DAMA :lol: :mrgreen:
santa

Postprzez HAGRID » 2010-03-12, 09:49

santa napisał(a):Zastanowcie sie czy to na pewno pies, ktory spelni Wasze oczekiwania, jakich cech poszukujecie. Mysle ze w przypadku czestych wizty obcych ludzi o wiele lepiej sprawdza sie wieksze szwajcary - Bernole albo Duze.

Duży Szwajcar bez dobrej socjalizacji też nie wszystkich ludzi wpuści spokojnie na swój teren. Mój w pełni toleruje sąsiadów i dobrych znajomych, którzy często u nas bywają, ale zdarza mu się "pilnować" gości, szczególnie tych, u których wyczuwa obawę. To mało komfortowe dla gościa, dla gdy każda zmiana miejsca jest śledzona wzrokiem i pomrukiem pokaźnego psiaka.

Czytam ostatnio o entlikach, bo moi znajomi przymierzają się do zakupu małego szwajcara. Trochę oczekują, że będzie to mniejsza wersja naszego psiaka, ale widzę że entliki są bardziej charakterne.

A stronka rzeczywiście bardzo fajna, dla mnie najlepsze wspólne zdjęcie przedstawicieli wszystkich ras. :-)
HAGRID

psy: DSPP

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Appenzeller i Entlebucher