Entlebucher

Wszystko na temat hodowli oraz dyskusje na temat ras.

Moderator: annasm

Re: Entlebucher

Postprzez J.&A. » 2008-09-21, 13:47

Ze względu na warunki pogodowe przekładamy spotkanie.
Kolejny termin "roboczy" to niedziela za tydzień, 28 września, godzina 16.00, ta sama łączka. :-)
J.&A.

Ostrzeżeń: 0
psy: Entlebucher

Postprzez J.&A. » 2008-09-23, 14:26

Czy możemy przełożyć to spotkanie na na przedpołudnie? Na przykład na 11.00-12.00?
J.&A.

Postprzez asia78 » 2008-09-23, 15:11

Stworzyłam oddzielny wątek do umawiania się na spacerki. :->
asia78

psy: Appenzellerka Amanda

Postprzez marcinek » 2008-09-25, 09:29

Bylem w Niedziele na wystawie w Zielonej Gorze. wybrałem się , zeby zobaczyć jak taka wystawa wygląda, Buczera ze sobą nie bralem. W sumie bylo wystawionych ponad 900 psów . Ze szwajcarów najliczniejszą grupe tworzyły Berneńczyki. Bylo też 5 duzych szwajcarów i 5 entli. Przyglądałem się uważnie i stwierdziłem , że Buczer wyróżnial by się ogonem i strzałką na głowie między oczami. Ogonem bo jak go podnosi do góry to zawija się w taki rogal i końcówka ogona dotyka grzbietu . Entli z takim ogonem tam nie było , ale jeden miał skrocony ogon. Jeżeli chodzi o strzałke na glowie to Buczer nie ma wyrażnej białej strzałki tylko taką cieniutką białą kreske. Nie znam wynikow wystawy bo przyglądalem sie też innym rasom. Następna wystawa ma byc w marcu 2009 r. teraz wiem , ze psa trzeba zglosić msc. wcześniej . Mam zamiar wystawić Buczera. Moze ktoś kto tam był i wystawiał psa napisze jakie byly wyniki.
marcinek

Postprzez asia78 » 2008-09-25, 09:46

Appenzellery maja zakręcone ogonki :-P
Jeżeli chodzi o umaszczenie, to ja już wiem, że nie ma ono największego znaczenia.
Ważniejsza jest budowa ciała, proporcje itp
asia78

Postprzez lilia3 » 2008-09-25, 18:11

Nie to Entliczki mają kopiowane ogonki -czyli rodzą się czasem z krótkim a Apki mają zawsze długie ogonki :!: :!: :!:

Jeśli chodzi o wystawę w Zielonej to;
1lokata wygrała sunia z hodowli Szwajcar cwc
2 to sunia Era Porażynianka cwc
3 piesek z hodowli Szwajcar
lilia3

psy: Entlebucher. Duży Szwajcarski Pies,Appenzeller

Postprzez bado » 2008-09-25, 20:48

Czy ktoś zna wyniki klubowej w Warszawie?
bado

psy: entlebucher

Postprzez ania dąbrowa górnicz » 2008-09-25, 23:29

Ojej juz dawno do was nie zaglądałam ale nas przybyło troszkę, srasznie sie ciesze, a zdjecia z wystawy super, świetnie ze mozna zobaczyc naraz enliczki
A mam pytanie czy ktos sie wybiera do Zabrza :?: :-)
ania dąbrowa górnicz

Postprzez asia78 » 2008-09-26, 11:53

lilia3 napisał(a):Nie to Entliczki mają kopiowane ogonki -czyli rodzą się czasem z krótkim a Apki mają zawsze długie ogonki :!: :!: :!:

A czy ktoś napisł, że jest inaczej?
Apki mają długie i zakręcone ogonki.
asia78

Postprzez marcinek » 2008-09-27, 23:40

Asia ma racje. Przecież nikt z nas nie pisał , że apki mają krótkie ogony. Rozmowa dotyczyla tego czy entlebucher może mieć zagięty ogon a przy podniesieniu zakręcony w rogal.
marcinek

Postprzez ikrys » 2008-09-28, 17:42

Witam wszystkich wlascicieli małych szwajcarów.Od dwóch dni mam w domu 8 tygodniowego entlebucherka .Ma na imię Tiago i jest kochany choć na razie troszeczkę wystraszony i smutny z powodu rozstania ze starym domem.Tak z marszu chciałam zapytać czym karmicie swoje pieski, ja podaję eukanubę tak jak poradzili mi hodowcy ale mój mały puszcza po tym takie wiatry że przebywanie z nim w jednym pokoju jest dosyć kłopotlwe. Czy waszym pieskom to się zdarza bo nie wiem czy to wina karmy czy taka ich natura ;-)
ikrys

psy: tiago

Postprzez Cez63 » 2008-09-28, 18:12

Witaj! Mamy nowego Entlebucherka na forum :-D
Spróbuj zmienić karmę np. na Hills-a lub Royala. Mój mały Dino jadł Hills-a ryż z jagnięciną i było ok. Oczywiście mówimy o suchej karmie :) Możesz ją nieco zwilżyć wodą aby młode ząbki dały radę ją zjeść.
Pozdrawiam.
Cez63

psy: Dino - Entlebucher

Postprzez ikrys » 2008-09-28, 18:23

Dzięki, tak zrobię, tylko dam mu parę dni na zaaklimatyzowanie się u nas w domu. W hodowli Tiago miał towarzystwo siostry i trzech dorosłych psów a trafił do domku z małymi dziećmi i to są dla niego duże zmiany więc nie będe go stresować nowym jedzeniem tak odrazu,niemniej muszę coś s tym śmierdziuszkiem zrobić .
Pozdrawiam :-)
ikrys

Postprzez J.&A. » 2008-09-29, 09:21

Hej hej,
My karmiliśmy naszą Luśkę przez kilka miesięcy Acaną (też poleconą przez hodowcę) i to co się działo w kwestii wiatrów to trudno opisać. :-) Choć, poza tym, wyglądała świetnie, zdrowo, sierść lśniła. Baliśmy się zmieniać, żeby jakiś sensacji żołądkowych nie dostała. Ale któregoś dnia po prostu zabrakło nam karmy i nigdzie nie mogliśmy tej nieszczęsnej Acany zdobyć, przerzuciliśmy ją więc na Hillsa i jest ok. Nie to, żeby jej się nie zdarzało, ale jest o wiele lepiej.
Też zastanawiam się czy to kwestia rasy (mój poprzedni pies w ogóle nie miał takich przypadłości) czy kwestia karmy (poprzedniemu gotowaliśmy).
Pozdrowienia dla naszego nowego forumowicza. :-)
P.S. Jak jest wystraszony to pewnie dużo śpi? Nasza też tak miała. Pierwsze dni przespała. Teraz z nostalgią wspominam te czasy, bo jak już się rozkręciła, to i w ubikacji nie można się przed nią schować. ;-)
J.&A.

Postprzez ikrys » 2008-09-29, 11:29

Śpi rzeczywiście bardzo dużo, ale tylko przy mnie. Jak tylko się ruszam, natychmiast zrywa się i idzie za mną poczym kładzie się i zpowrotem zapada w drzemkę . Rano zdrzemnął się w łazience pod moimi nogami kiedy myłam zęby a zostawiony na chwilę sam zaczyna piszczeć i skrobać w drzwi. Chyba nie czuje się jeszcze pewnie.
Pozdrawiam
ikrys

Postprzez bado » 2008-09-29, 12:03

Mój Bado choć ma już ponad 5 mies. robi tak samo, śpi przy moich nogach a jak tylko wstaję to on idzie za mną, wygląda to śmiesznie. Rzadko idzie na swoje posłanie i tam śpi w spokoju - głównie tylko w nocy.
bado

Postprzez ikrys » 2008-09-29, 15:56

A czy Bado zostaje sam w domu ? Nie bardzo wiem jak zabrać sie za to.
ikrys

Postprzez monikajunosza » 2008-09-29, 16:23

Witamy, witamy nowego forumowicza i nowa psinkę.
Co do karmy to my karmimy Arisa karmą Propag (tam nam polecili hodowcy) wersją dla dorosłych średnich ras. Aris jadł ją chetnie jak był szczeniakiem i teraz też, sensacji wiatrowych po niej nie miał :lol: . Natomiast jeśli zdarzy mu się czasem przejśc na cos innego: jakies danie z mięsa, kość naturalna, to ratuj się kto może :mrgreen: :oops: . Nie wiem czy ten typ tak ma? Sensacji w postaci rozwolnienia nie ma tylko wiatry.
Teraz zamierzamy przejsc na Royal bo coś nasza pociecha zaczęła kręcic na starą karmę nosem.
Jeśli chodzi o zostawianie jak był mały, to był bardzo nieszczęśliwy i zdażało mu się coś pogryźć: buta, noge od fotela, wykładzinę, nigdy nic nie pogryzł w naszej obecnosci. Teraz juz mu minęło. Natomiast jeśli zostaje sam w ogrodzie a my gdzies wyjeżdżamy to ze złości kopie doły :evil: parę razy dostał lanie ale n ie przyniosło one żadnego rezultatu, więc zrezygnowaliśmy z karcenia. Pozostało nam zasypywanie tych bunkrów :-D
Tak naprawde to każdy pies jest inny ale wszystkie entlebucherki mają jedną cechę - nieodstępują domowników na krok a juz zwłaszcza ukochanej osoby.
monikajunosza

Postprzez bado » 2008-09-29, 16:41

Bado zostaje czasem sam w domu na ok. 5-6h i widać że wtedy tęskni bo jak mu zostawię rano jedzenie to go nie ruszy dopóki nie wrócę do domu. W domu jeszcze nic nie pogryzł nawet jak zostaje sam ale za to na podwórku wykopał nam tuję, drugą podkopał, pozjadał mi wszystkie bratki - więc nie mam co zakładać ogrodu :mrgreen: ogólnie lubi kopać dołeczki :evil: Nasz jest na Eucanubie i też sadzi okropne bąki :roll:
bado

Postprzez bado » 2008-09-29, 16:44

I jeszcze mam pytanie - jak zachowują się wasze psiaki jak wracacie po paru godzinach? Bado mało co się nie skręci z radości strasznie skacze jakby mógł to by zaczął latać :mrgreen:
Czy to jest kwestia wychowania psa żeby mniej skakał na witaną osobę czy to natura Entla?
bado

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Appenzeller i Entlebucher