iwona_k1 napisał(a):To straszne!!!Współczujemy.
Chciałam zapytać czy charakter eltenbuchera jest zbliżony do berneńczyka?Ile waży eltenbucher?Czy łatwo go ułożyć?Jakie są typowe choroby?Z góry dziękujemy za odpowiedź.

na pewno sa tak samo kochane, oddane i wierne, podazaja za czlowiekiem krok w krok. wieczni optymisci ;)
ale glowna roznica to zapewne to ze potrzebuja wiecej ruchu, sa wszedobylskie, ciagle cos chca robic (np. moja santa traktuje spacery zadaniowo - nie dla niej czlapanie przy nodze wlasciciela, pilka, patyk czy freesbie musi byc w akcji caly czas, widac jaka jest nakrecona na to aby cos robic, byc ciagle w ruchu)
inna roznica to taka ze entlebuchery sa do obcych bardzo nieufne, z bernem pewnie nie bedzie takiego problemu aby ktos obcy go pomizial, natomiast z entlem nie ma szans. oszczeka wszytsko i wszytskich jezeli cos wzbudzi jego podejrzenie :) (santa wczoraj oszczekala "grozna" miotle lezaca w trawie pod domem

)
sa to psy pojetne, jednak w pierwszym roku zycia moga cierpiec na psie ADHD ;) nasze początki ze szkoleniem byly dosc trudne, sante wszytsko rozpraszalo, garnela sie do kazdego psa, miala probemy z koncentracja, jednak systematyczne cwiczenia przysniosly rezultaty. widze w niej spora roznice jezeli chodzi o wiek szczeniecy a teraz, jest grzeczna, slucha sie, podporzadkowuje chociaz czasami potrafi sobie popyskowac jak cos jej sie nie podoba ;)
w domu bardzo szybko nauczyla sie obowiazujacych regul, nic nigdy nam nie zniszyczla, wchodzi tylko na te lozka ktore jest powiedziane, ze moze, czeka przed kuchna na posilek itp.
z wychowaniem nie bylo zadnego problemu :)
bardzo ladnie dopasowala sie do naszego trybu zycia, wie ze szalenstwa dzieja sie na spacerze, tam sie moze wybiebac i wyszalec a w domu zazwyczaj jest spokojna i odpoczywa.
jezeli chodzi o wage to u suki srednio ok 20 kg (19-22) z tego co ja sie spotkalam, u samcow moze byc troche wiecej, ale czesto tez w tej okolicy.
jezeli chodzi o choroby to sa to psy uznawane za raczej zdrowe, czytalam o chorobach oczu, moze zdarzyc sie dysplazja stawow biodrowych (znalazlam kiedys liste na jakiejs amerykanskiej stronie na ktorej entelbuchery znajdowaly sie gdzies ok 50 miejsca na 150 ras majacychc sklonnosci do dysplazji)