Karson napisał(a):Obroża zaciskowa wyczynia więcej szkody psu niż korzyści.
Zresztą jak już ktoś napisał - na szkoleniach nie ma miejsca dla ludzi z psami w obrożach zaciskowych. Skądś się to musi brać.
Dag napisał(a):Karson napisał(a):Nie ukrywam - biję się z myślami o kolczatce w kontekście wyprowadzania psa na krótkie siku przez moje córy (12 lat). Ale narazie stawiamy na szkolenie, ćwiczenie i pomysłowość w odwracaniu uwagi piecha zanim on szarpnie.
Wylogowany Glonek napisał(a):Raczej należy wychodzić z nimi na spacery, nawet krótkie. A nie dawać narzędzie do którego nie mają wystarczającej ilości siły i wiedzy potrzebnej do ich używania.
Trzymcie się ciepło Glonek
Dag napisał(a):Zdaję sobie sprawę z minusów kolczatki, ale niestety wyjścia dzieci z psem to nie moje lenistwo czy widzimisię. Poprostu jestem w pracy, a dzieci wracają do domu ze szkoły wcześniej. Na dłuższe 1 - 1,5 godz. dwa spacery dziennie wychodzę z piechem sama, ale krótkie siku w ciągu dnia to niestety nie mam możliwości. Stąd moje kombinacje
Powrót do - Obroże, szelki, smycze
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość