Szczenięta w Szumiącej Kniei- miot L

Postprzez Kasia » 2006-11-30, 12:33

Jak widzę Borkę otoczoną maluchami to jakbym siebie widziała w niedzielny poranek...z kazdej strony wystaje jakas odnoga ale tylko co któraś jest moja :mrgreen:
Kasia

Ostrzeżeń: 0

Postprzez Halina » 2006-11-30, 12:38

Kasia jest tak. Przez pierwsze trzy dni nie wychodziła prawie wogóle, tylko krótkie siusiu. I karmienie na okrągło przez całą dobę. Po paru dniach laktacja się normuje i zaczyna mamusia robić przerwy między karmieniami. Co w praktyce oznacza , że odchodzi nieco na bok od maluchów (głównie żeby się ochłodzić na kafelkach). Stopniowo też częściej zaczyna wychodzić na dwór na pół godzinki. Wie , że do szczeniąt niktnie wejdzie. Znaczy nikt oprócz nas. Gdy jest na podwórku a reszta ferajny chce zajrzeć przez drzwi do domu to goni towarzystwo.

A tak wogóle to Borze wcale nie uśmiechało się rodzenie w domu. Jest to jednak sprzeczne z naturą. Tak z moich obserwacji. Mniej więcej około dwóch tygodni przed porodem Bora nie załatwiała swoich potrzeb na terenie podwórka (podwórko bardzo duże). Wyciągała mnie czy Ryśka, żeby wyjść za ogrodzenie. Szłam z nią do lasu i dopiero gdzieś z 200 m od domu się załatwiała. Zaznaczam że wcześniej to nie miało miejsca.
Poza tym parę dni przed porodem zaczęła przygotowywać sobie ewentualne legowiska na poród. Przygotowała takich 4 sztuki. Dwa w stodole, jedno pod takimi schodami prowadzącymi na strych budynku gospodarczego i jedno jeszcze z boku.

W dniu porodu już nie jadła. No i z pewną natarczywością zaczęła jeszcze kończyć to legowisko pod schodami. wiedziałam, że poród w takim razie będzie niedługo. Już w tym czasie trudno było mi ją wywołać z tego miejsca. Dokładnie to wogóle nie zwracała uwagi na moje wołanie. Legowisko było tak głębokie, że Bora gdy tam weszła chowała się razem z głową. Jak się patrzyło na wprost to nie było jej wogóle widać. Dopiero gdy zawołałam resztę psów i podeszły blisko do niej to wyszła no i poszła ze mną do domu. To jednak nie to samo nie ma możliwości kopania co jest naturalne. Rzuciłam jej górę szmat żeby mogła sobie zrekompensować niemożność kopania. Porwła wszystkie te szmaty na drobne strzępki. No i po godzinie już był pierwszy maluch LEDA.

Trochę się rozpisałam ale Kasia Saganka mnie zainspirowała. I tak obserwując wszystkie psie zachowania widzę , że to co z naszego punktu widzenia jest w porządku i powinno być normą z punktu widzenia psa wygląda zgoła inaczej.
Halina
Moderator

psy: Karo, Sotella,Ofra, Kora[*], Bora[*], Berni[*]
Hodowla: Szumiąca Knieja

Postprzez Gość » 2006-11-30, 16:37

Halina napisał(a):A teraz glutki , ukończony 1 tydzień życia. Jest to poważny wiek a więc i imiona muszą mieć nie!? :-P

SUCZKI - 1 TYDZIEŃ

LADY - zarezerwowana a imię wybrała przyszła właścicielka, zresztą słusznie. A jak będzie chciała to się zdradzi czyja jest :-D . W każdym razie wspaniałe ręce :-D
Obrazek

Halinko, ja co prawda sugerowalam Ci na gg LADY, ale przyznaj sie - nie chodzi o mnie??? Choc ja ją chętnie schrupię :-) Taka słodziutka :-) Imiona świetne!!!

Brombkowa
Gość

Postprzez Magda » 2006-11-30, 18:14

Śliczności! Mogłabym cały czas tak na nie patrzeć ;-)

Mam też takie filmiki z dzieciństwa Bastka, jeszcze u mamusi - kocham je oglądać. Takie małe bernusie są niesamowite!

Ucałuj Halinko wszystkie w te cudne noski :-)
Magda

Postprzez Halina » 2006-11-30, 19:03

:-D ha, ha Asiu nie nie chodzi o ciebie. Jak wspomniałam imię wybrała przyszła właścicielka a nie sądzę żebyś ty się pod nią podszywała :lol: :lol: :lol:
Halina
Moderator

Postprzez Stróż » 2006-12-01, 00:35

Halinko

ten długi tekst opisującyzachowanie Bory przed porodem przypomina nam nasza Berni, była juz taka gruba że się nie ruszała (urodziła wtedy 13 szczeniaków) , ale przed porodem wykopała taką dziurę w ogrodzie, że można było wejść i nóg nie było widać. Zastanawialiśmy się jak miała siłę. Rodziła w domu ale dziury dalej próbowała kopać tyle, że w wykładzinie więc bardzo podobnie jak Twoja Bora.

Szczeniaki śliczne!!!
Stróż

Postprzez Halina » 2006-12-01, 09:35

Dzięki Stróżu!!!! Wiesz Bora jeszcze do tej pory jak wychodzi na dwór to przeszukuje te swoje legowiska i zawsze wraca z utytłanym nosem. Czekamy na wasze maluchy!

No a u mnie na stronie zebrane do kupy te pierwsze 1,5 tygodnia życia glutków.
Tutaj można sobie pooglądać:
http://republika.pl/halina/images/rozpo ... odnie.html
Halina
Moderator

Postprzez Barbapapa » 2006-12-01, 09:50

Ja mogę bez końca je oglądać. Wspaniałe.
Barbapapa

psy: Wobler(DSPP,Dublin(7/11/14);Znak Zodiaku(*14/8/10)
Hodowla: Barbapapa-psy

Postprzez Ewa » 2006-12-01, 10:40

Ja również mogę na okrągło oglądać Twoje relacje :-D śliczności. Widzę ,że moja wybranka już ma nowy domek sunia nr.3chyba Lady Dark ,a Lilli już też ma domek?bo to druga moja wybranka :-D czochranka dla maluchów i reszty kniejowatych :lol:
Ewa

Postprzez Ania Gd » 2006-12-01, 12:27

Album rewelacyjny.
Ania Gd

Postprzez Sabina » 2006-12-01, 13:07

Halinka super!!
Sabina

Postprzez Roxanka » 2006-12-01, 13:42

Bomba!!! Jak zawsze zresztą.
Roxanka

psy: TUNDRA Maltabar [']

Postprzez Grażyna i Coffee » 2006-12-01, 13:49

Halinka powinnyśmy Cię po "ręcach" całować że nas raczysz takimi wspaniałymi zdjeciami i Bogu dziekować , że dał Ci taki talent.
Album super , a mnie rozczuliło zdjece spracowanego leśniczego , dopiero przy człowieku widać porporcje , jakie one są malutkie :-o
Serdeczności dla Was i głaskanka (dla całej 13(?) :-)
Grażyna i Coffee

Postprzez Halina » 2006-12-01, 14:07

Ewa suczka numer 3 to LUNA DARK rzeczywiście jest już zamówiona to ona właśnie jedzie do Anglii.
Suczka nr 2 czyli LADY też jest zamówiona - to dla odmiany jest mój typ jak do tej pory.
Reszta wolna.....

Dziękuje wszystkim.....a ręce Grażynko ... kiedyś przy okazji nadstawię do całowania :lol: (żart oczywiście)
Halina
Moderator

Postprzez dorka07 » 2006-12-01, 22:19

ah ah....jakie te psiaki są cudne...wszystkie bez wyjątku...prosze je poczochrac ode mnie :-D bardzo sie ciesze ze halinko dzieki Tobie mozemy uczestniczyc w zyciu tych cudnych malych bernusiow, patrzec jak sie rozwijaja z dnia na dzien...codziennie zagladam tutaj i patrze na kniejowe maluchy...serdecznie pozdrawiam..aha halinko dostalam maila - dziekuje ;-)
dorka07

Postprzez Halina » 2006-12-05, 17:12

Hej ho Kniejki skończyły pełne dwa tygodnie życia są już prawie dorosłe, chociaż prawie robi wielką różnicę :-D

No i co się dziwisz? Chodzę normalne chyba?
Obrazek

To ja słodka Lilli
Obrazek

Trochę się zawiązaliśmy
Obrazek

Lady ma japę jak mało kto, trzeba szykować dużo jedzonka
Obrazek
Halina
Moderator

Postprzez czereda » 2006-12-05, 18:17

Och Halinka jakie one są rozkoszne, ale ci zazdroszczę, my jeżeli będą maluchy to jeszcze sporo musimy poczekać.
czereda

Postprzez Ania i Kontra » 2006-12-05, 21:19

No, rzeczywiście, prawie dorosłe... Ledwie ślipka otworzyły i już im się coś poplątało :-) Ależ one, Halinko, słodkie są! Kontrusia też kiedyś taka mała była???
Ania i Kontra

psy: Kontra ['] i Contica

Postprzez Gocha » 2006-12-06, 23:46

Halinko na ostatnim zdjęciu to chyba Berneński Krokodyl Kniejowy :lol: słodkie maleństwa !
Gocha

psy: Ozzy [*], FBI-Zoy,Pooh- Niko wszystkie Altura

Postprzez Magda » 2006-12-07, 00:02

Śliczności coraz fajniejsze!!! Buziaczki dla nich wszystkich i pozostałych Kniejaków :-) !!
Magda

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do 2006