maat napisał(a):Uważajcie z tymi imionami: Avantura, Adehade...oj mogą być kłopoty, takie : "nomen- omen" u mnie się sprawdza
Ale bardzo mi się podobają imionka a małych to mi nie pokazujcie bo je zjem na surowo

Madzia, rzeczywiście z tymi imionami to właśnie tak bywa, jak piszesz - patrz UNCLE BEN

. Opowiem skąd się wzięło imię Avantura. Otóż w momencie urodzenia wzięliśmy dziecię na ręce jeszcze mokre i oślizgłe

, a ta z całej swej (wcale nie małej

) siły zaczęła się rozpychać łokciami i wrzeszczeć. Zdziwieni wypuściliśmy ją na posłanie, a ta dawaj - cała naprzód i już była przy cycu! Potem niejednokrotnie obserwowaliśmy jak rozpycha rodzeństwo torując sobie drogę do wyżerki. Tak naprawdę jednak to wszystkie szczeniaki jak na razie są bardzo grzeczne i spokojne. Zresztą patrząc na rodziców nie mają po kim dziedziczyć nadpobudliwości

Tylko przy jedzeniu - wiadomo - kto pierwszy ten lepszy!
Co do Adehade, to musiałabym zapytać dzieci skąd wzięło im się to imię. Owszem, dziewuszka bardzo żywotna mimo, że najmniejsza i najlżejsza z miotu, a może właśnie dlatego.
Ponieważ dzieci wstawiały pierwsze opisane zdjęcia maluchów na forum, to nie chciałam im robić przykrości i już kontynuowałam z tymi imionami. Jednak po cichu tak sobie myślę, że jak przyjdzie do wypełniania metryczek, to imiona nieco zmienię, zostawiając te same skróty. Na przykład dla Avy - Avangarda, a dla Ady - Adria. Co o tym myślicie? A może są jakieś inne pomysły? Zresztą jeśli przyszli właściciele zdążą przed odbiorem miotu przez ZK, to sprawa podlega ich decyzji. My też dla Asty wybieraliśmy imię samodzielnie.
No, i się zaczęło - imię Asty. Bogini Astaroth, to inaczej Astarte, Isztar, w Egipcie Izis. Nadając jej to imię kierowaliśmy się takimi przesłankami. Kto jednak się orientuje, lub kto poszuka w internecie, to znajdzie informację, że Astaroth to także imię diabła

i to rodzaju męskiego

Oczywiście każdą rzecz można można postrzegać w dwojaki sposób: Dla jednych (w tym dla nas) Astaroth to bogini miłości, płodności i urodzaju, a dla drugich - grzechu, pożądania, próżności...