Moderator: Anirysova
iwona_k1 napisał(a):Przykro mi bardzo ale nigdy się z Wami nie zgodzę...Każdy ma prawo do własnego zdania i ja to szanuję.
Ale jeżeli pies czy suka odejdzie w wieku 10 lat na histio np to znaczy ,że należy ją rozmnożyć bo dożyła 10 lat i była ładna?
iwona_k1 napisał(a):Pies zazwyczaj ma matkę i ojca ...![]()
iwona_k1 napisał(a):Tak uważam ,że rozmnażanie berneńczyków powinno być znacznie ograniczone-przynajmniej w tych przypadkach w których znane są przyczyny śmierci.
iwona_k1 napisał(a):Nie można porównywać sytuacji teraźniejszej kiedy przepływ informacji i dostęp do tych informacji oraz rozwój wiedzy weterynaryjnej jest znaczny z tym co było choćby 5 lat temu kiedy takiej wiedzy nie było.
iwona_k1 napisał(a):Uważam,że kupno suczki,zrobienie jej hodowlanki i rozmnożenie doprowadza do tego,że mamy ...ile hodowli w Polsce 350?
iwona_k1 napisał(a):a berny pomijając już aspekt zdrowotny lądują na łańcuchach i schronach.
iwona_k1 napisał(a):Dla mnie to nie jest argument ,że należałoby zlikwidować 90% hodowli.Jeżeli jest wiedza na ten temat to znaczy ,że wszyscy świadomie rozmnażają chore psy.Czy tak mam to rozumieć? Przepraszam,nie wszyscy-90%.
annasm napisał(a):Współczynnik inbredu (IC) Baxy wynosi aż 7,8 %.
Ale patrząc na jej wiek i formę wydaje się że nie ma on w tym wypadku wpływu ani na chorobowość ani na długość życia. Żeby móc się jednak wypowiadać sensownie co do wpływu tego inbredu należało by mieć dane dotyczące jej rodzeństwa miotowego i poczekać aby wiedzieć ilu lat dożyje (w stosunku do wieku swojej matki Wadery). Dobrze by było mieć też dane dotyczące długości życia przodków na których Baxa jest zinbredowana.
Co do Carmen jej IC dla 4-pokoleniowego rodowodu wynosi 0 (nie uwzględnia on inbredu w linii Baxy bo nie mają wspólnych przodków) - bardziej miarodajny w tym przypadku jest współczynnik utraty przodków (AVK) który w tym skojarzeniu wynosi 93% co jak na naszą polską populację bernów wydaje się być wynikiem całkiem niezłym.
Jeżeli Anita dobierze reproduktora nie spokrewnionego z Carmen IC dla tego skojarzenia wyniesie 0 a AVK wzrośnie.
gosiakds napisał(a):annasm napisał(a):Współczynnik inbredu (IC) Baxy wynosi aż 7,8 %.
Ale patrząc na jej wiek i formę wydaje się że nie ma on w tym wypadku wpływu ani na chorobowość ani na długość życia. Żeby móc się jednak wypowiadać sensownie co do wpływu tego inbredu należało by mieć dane dotyczące jej rodzeństwa miotowego i poczekać aby wiedzieć ilu lat dożyje (w stosunku do wieku swojej matki Wadery). Dobrze by było mieć też dane dotyczące długości życia przodków na których Baxa jest zinbredowana.
Co do Carmen jej IC dla 4-pokoleniowego rodowodu wynosi 0 (nie uwzględnia on inbredu w linii Baxy bo nie mają wspólnych przodków) - bardziej miarodajny w tym przypadku jest współczynnik utraty przodków (AVK) który w tym skojarzeniu wynosi 93% co jak na naszą polską populację bernów wydaje się być wynikiem całkiem niezłym.
Jeżeli Anita dobierze reproduktora nie spokrewnionego z Carmen IC dla tego skojarzenia wyniesie 0 a AVK wzrośnie.
Czy można wiedzieć w jaki sposób się to wylicza, bo jak dla mnie to w tym rodowodzie jest jedno wielkie kazirodztwo. Przepraszam, nie chcę nikogo urazić, tylko ja się na tym nie znam zupełnie, a ciekawi mnie to zagadnienie
Barbel napisał(a):Gosia - poprzedni post ma juz półtora roku.....
Powrót do - Wszystko dot. rozmnażania i rozrodu. Dobór hodowlany. Inbreed.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości