Moderator: Anirysova
kreska napisał(a):Cefreud napisał(a):zgadzam się z Tobą, ale 11 mc nie występuje chyba nigdzie.
11 miesiecy niepodlega zadnym norma dlatgo nalezy wystapic o warunkowe krycie,( warunkowe krycie jest mozliwe w momencie kiedy komisja hodowlana w oddziale wyrazi zgode na wniosek hodowcy, czasem psu brakuje ostatniej wstawy, testow, badan lub wieku.) W zaleznosci od oddzialu jest ono akceptowane lub tez nie , jesli wniosek jest zlozony po fakcie krycia powinien skonczyc sie chociaz upomnieniem , ale szczeniaki z tego skojarzenia i tak beda uznane i beda mialy metryki, nie ma takiej mozliwosci aby wyszly w swiat bez papierow...
Dzieje sie tak nie tylko u nas ale rowiez w innych krajach ...przyklad z US, 8 miesieczy pies, jego wlascicielka mysala ze pies jeszcze "nie moze ", kryla psem ktorego sobie upatrzyla...po urodzenu szczeniat w trakcie rozwoju zaczela zauwazac bardzo duze roznice u rodzenstwa, zaniepokoilo ja to, tak bardzo ze zrobila badania DNA i wyszlo ze mlody jednak moze , mogli miala miot po dwoch tatusiach
![]()
pozdr
2kreski napisał(a):To ja też mam pytanie trochę off ale.trochę i w temacie ;
czy jeżeli pies ma badania ale wykonane w wieku 12 miesięcy, to.są one wiarygodne? Wszyscy weci ( sztuk 3), z którymi konsultowalam ewentualne zdjęcia u Coco, mówili że po 18 miesiącu - wiedząc że mi nie jest potrzebny wpis tylko wymierna diagnoza.
Spoiler:
Szam napisał(a):Ania tylko w regulaminie dla samców nie ma nic takiego jak warunkowe krycie. Zerknij sobie.
kreska napisał(a):11 miesiecy niepodlega zadnym norma dlatgo nalezy wystapic o warunkowe krycie,( warunkowe krycie jest mozliwe w momencie kiedy komisja hodowlana w oddziale wyrazi zgode na wniosek hodowcy, czasem psu brakuje ostatniej wstawy, testow, badan lub wieku.)
kreska napisał(a):Dzieje sie tak nie tylko u nas ale rowiez w innych krajach ...przyklad z US
Aga-2 napisał(a):kreska napisał(a):11 miesiecy niepodlega zadnym norma dlatgo nalezy wystapic o warunkowe krycie,( warunkowe krycie jest mozliwe w momencie kiedy komisja hodowlana w oddziale wyrazi zgode na wniosek hodowcy, czasem psu brakuje ostatniej wstawy, testow, badan lub wieku.)
W wieku 11 miesięcy brakuje wszystkich warunków, wymaganych przez ZK:
- doskonałe wyniki z wystaw PO ukończeniu 15 mies.
- prześwietlenie stawów PO ukończeniu 15 mies - jaką wiarygodność ma prześwietlenie psa w wieku - jeśli by był prześwietlany przed kryciem - w wieku 10 miesięcy???
- testy psychiczne w wieku co najmniej 12 miesięcy
A hodowca na swoim profilu FB chwali się, że za parę dni (po ukończeniu 12 miesięcy) jego pies już będzie mógł kryć wszystkie sukiCiekawe kto go tak uświadomił...
Tak a propos widzę, że wyniki prześwietleń psa zostały dopisane. Na szczęście dla hodowcy ma dobre, ale co by było, gdyby okazało się inaczej?kreska napisał(a):Dzieje sie tak nie tylko u nas ale rowiez w innych krajach ...przyklad z US
US nie ma się co sugerować, bo tam można rozmnażać wszystko co się rusza, byle było zarejestrowane w AKC. Tylko szanujący się hodowcy robią badania, prześwietlenia i wystawy i dokumentują wszystko na Berner Garde. Reszta robi co chce. Nie ma żadnych odgórnych wymagań.
ewazlotowska napisał(a):moim zdaniem SKANDAL te szczeniaki nie powinny mieć prawa do rodowodu /dostać tylko metryki / a sprzedawane z obowiązkiem kastracji-sterylizacji po osiągnieciu odpowiedniego wieku. Ale to są tylko pobożne życzenia. "Kowalski" pojedzie kupi i być moze zaloży kolejną hodoflę.....
3-berny napisał(a):............. ale szczenie jedenastomiesięczne to skoro hodowcy zabrakło rozsądku powinna zadziałać komisja hodowlana.Gdyby to był jeszcze pies o unikatowym niespotykanym rodowodzie który wniesie wartościowe geny dla rasy i zaraz po kryciu zniknie to też bym rozgrzeszyła.Jednak w przypadku gdy ani pies ani suka nie są tymi cudownymi nadzwyczajnymi "egzemlarzami"wyrażenie zgody na takie krycie było całkowicie zbędne..................
3-berny napisał(a): Kreska mam pytanie bo widzę że jesteś "mocna" w przepisach ZK.Czy w/w reproduktor będzie musiał w przepisowym wieku 15 mies powtarzać całą procedurę dopuszczenia do rozrodu?Może przecież być problem z uzyskaniem ocen doskonałych bo wiadomo młodzieży wiele uchybień się wybacza ale które już w kl dorosłych nie przechodzą.
3-berny napisał(a):.........Komisje jak widać przyklepią wszystkie prośby ..
3-berny napisał(a):.......ale ja pamiętam czasy gdy uprawnień hodowlanych nie można było zdobyć w kl.młodzieży.
MartaD napisał(a):.............naprawdę rozumiem wiele, szczególnie, że sama staję często przed różnymi dylematami, ale nie widzę żadnych podstaw do tego, żeby usprawiedliwiać to krycie....
Powrót do - Wszystko dot. rozmnażania i rozrodu. Dobór hodowlany. Inbreed.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości