Ja swoje ,wy swoje .ja nie rozumiem jakie dobro ma wynikac dla psów z tego,ze dwie osoby ktore malo wiedza bede o tym dyskutowac?Najpierw trzeba pomyslec o zbieraniu danych i to jak najpełniejszych i wiarygodnych,znac podstawy genetyki by moc o czyms rozmawaic ,a tak sa to rozmowy o gruszkach na wierzbie.Rzuciałas Kasiu Saganko nazwa hodowli włoskiej i co z tej wymiany zdań sie dowiedzielismy,ze dla kogos jest fuj bo tam linia mocno inbredowana.i co? to to jest ta wiedza , o która sie bijecie dla dobra psów.W takiej formie wybaczcie ...jak to nazwac by nikogo nie urazic.. a powiem tralala......najpierw konieczne sa dokładne zalozenia i musi podac je hodowca ,a nie maja stanowic prywatne domysly potem powinny byc bardzo dokladne statystyki,a dopiero potem przedstawiajac taki material mozna mówic o jakiejs wartosci poprawy zakladanej przez hodowce,a my tak :to fajne ,_to bee,dlaczego a bo ja mam teorie taka..a co (,a na dodatek kogos nie lubię,ale o tym sza ) ............tia.Moze miast tracic czas na te ambitne rozmowy pomóc Tess zawiazac fundacje ,napisac program dla zdrowia rasy,zacząć myslec jak zbierac dane ,bo to jest to co mozna rzeczywiscie zrobic dla dobra rasy.Jednak bardziej popularna jest obcja by pokrytykowac sobie innych,bez zadnych konsekwencji dla siebie,nawet gdyby sie wygłaszalo bzdury.a wszystko to pod plaszczykiem dobra psów.Chetnie sie przyłacze do kazdej rozsadnej inicjatywy mogacej sluzyc prawdziwemu dobru zwierząt,natomiast prosze nie liczyc na moj udzial w ocenianiu innych hodowli(prócz tych ,ktore w oczywisty sposób łamia regulamin hodowlany lub prawa zdrowego rozsądku)bo według mnie słuzy to bardzo róznym celom ,ale nie dobru psów. Mam jakas wiedze genetyczna ,ktora zdobyłam w trakcie studiow i przez obserwacje 10-letnią rasy i dzięki temu zdaje sobie sprawe jak trudny i zlozony jest to temat i jak łatwo wysnuwa sie błedne teorie.dlatego to co mogę radzic to rozsadek , dokształcanie sie nieustawiczne i pokore wobec natury.Oczywiscie mozna mnie nazwać ku polepszeniu własnego humoru nadeta przemądrzala babą, prosze bardzo ,moja duma dla dobra psów to zniesie