Moderator: Anirysova
Jeśli dostałaś zdjęcia z powrotem do ręki i dopiero teraz się zastanawiasz gdzie je wysłać, to obawiam się, że nie jest to w porządku.
Nie do końca wiedziałam w którym wątku tę kwestię poruszyć i czy wogóle, ale do rzeczy. Przeglądając różne watki i strony internetowe hodowli natknęłam się na taki oto przypadek. Hodowla właśnie oznajmiła, że mają pierwsze szczenięta, cieszą się, co oczywiste. Zaglądam na stronę, tam informacja o szczeniętach , a tuż poniżej informacja o suczce-matce tych szczeniaków z opisu sędziego wynika że "ciało suczki jeszcze w rozwoju" , zaraz potem została pokryta. Urodziła szczenieta w wieku 21 miesięcy, z pewnością spełniła wymogi hodowlane.... Ale tak się zastanawiam skąd ten pośpiech, czemu jej właściciele nie pozwolili aby jej własny rozwój się zakończył. A na stronie jest informacja, że w sposób odpowiedzialny i profesjonalny chcą prowadzić hodowlę. Może ja czegoś nie wiem i nie rozumiem ale jakoś to się kupy nie trzyma.
No, jeśli tak niespójne informacje znalazłaś na stronie, to trudno się dziwić, że Cię to zastanowiło. Jak dla mnie to wygląda na bezmyślność. Hodowca, jeśli sam nie ma doświadczenia, to powinien polegać na opinii sędziego. Jeśli sędzia podczas oceny wydał opinię, że suka jest jeszcze w rozwoju, to warto było poczekać z kryciem i miotem do czasu, kiedy zakończy ona wzrost somatyczny. No, chyba że hodowca nie zgadza się z opinią sędziego, tylko wtedy po co wstawia ją na stronę?
Niestety niedoświadczeni hodowcy często tak postępują, że jak mają badania, testy psychiczne, w papierach wbitą pieczątkę "suka hodowlana", to już na nic nie patrzą, tylko kryją. Z formalnego punktu widzenia wszystko jest w porządku, ale niektórych taka decyzja może zdziwić, albo i oburzyć
Roma napisał(a):Podobnych przypadków nawet na naszym forum nie brakuje.
Niespełna 5-cio letnia suka ma już za sobą 4 mioty
albo niespełna 4-ro letnia suka jest już po3-cim miocie
niestety doświadczeni też tak postępują i w ich przypadku nie jest to raczej wynikiem niewiedzyAga-2 napisał(a): Niestety niedoświadczeni hodowcy często tak postępują (...)
Tak samo jak formalnie poprawne jest krycie na jesień i wiosnę (czyli cieczka w cieczkę) byle w papierach nie było tego samego rokuagas napisał(a):Ale formalnie wszystko w porządku- ja dziękuję za takie" profesjonalne i odpowiedzialne" podejście do tematu![]()
na emeryturę zawsze jest czas (im wcześniej tym lepiejAga-2 napisał(a): Niektórzy hodowcy zakładają rozmnażanie u suki nieco wcześniej i nieco wcześniej też przeznaczają ją na emeryturę.
Aga-2 napisał(a):To chyba zależy z kim Twój wet współpracuje w zakresie oceny zdjęć. Generalnie procedura jest taka, że albo się jedzie do weta uprawnionego od razu do zrobienia zdjęć, albo się je wykonuje u takiego, który współpracuje z wetem uprawnionym. Taki wet najpierw bierze od Ciebie rodowód Twojego psa/suki, a potem wykonuje zdjęcia i je ocenia sam, albo wysyła razem z rodowodem do weta uprawnionego.
Jeśli dostałaś zdjęcia z powrotem do ręki i dopiero teraz się zastanawiasz gdzie je wysłać, to obawiam się, że nie jest to w porządku. Przecież gdyby sobie każdy sam wysyłał zdjęcia gdzie chce, to jaka byłaby gwarancja, że połowa z tych zdjęć nie zostałaby podmienionaPo prostu procedury postępowania są inne, a przynajmniej jak ja robiłam prześwietlenia moim sukom, to były inne.
meggy napisał(a):Uwazam ze najlepszy okres na pierwsza ciaze to wiek ok 2lat .
Wszystkie moje sunie urodzily pierwsze mioty w okolicy 2roku zycia.
Ciaze znosily dobrze porody naturalne ,bez komplikacji.
Jesli sunia jest zdrowa ,nie widze przeciwskazan do krycia po ukonczeniu 18 m-ca wrecz przeciwnie.
Najlepszy okres do krycia to wiek miedzy 2 - 3 rokiem życia.
Suki kryte w pozniejszym wieku czesto rodza mniej liczne mioty i czesciej zdarzaja sie u nich komplikacje zwiazane z ciaza ,porodem i odchowaniem szczeniat.
Aga-2 napisał(a):meggy napisał(a):Uwazam ze najlepszy okres na pierwsza ciaze to wiek ok 2lat .
Jesli sunia jest zdrowa ,nie widze przeciwskazan do krycia po ukonczeniu 18 m-ca wrecz przeciwnie.
Suki kryte w pozniejszym wieku czesto rodza mniej liczne mioty i czesciej zdarzaja sie u nich komplikacje zwiazane z ciaza ,porodem i odchowaniem szczeniat.
Gosia, jak najbardziej masz rację, że w wieku 2 - 3 lat jest najlepszy czas na pierwszy miot.
Krycie po ukończeniu 18 miesiąca dla jednej suki może być ok, a dla innej trochę za wcześnie. Należy pamiętać o tym, że nasza rasa dojrzewa późno, a w takim przypadku jeśli mówimy o rozbieżności m. 18 a 24 miesiącami (2 lata) - pół roku to jest naprawdę dużo. Pamiętajmy, że jedna suka będzie miała pierwszą cieczkę w wieku 6 - 7 miesięcy, a inna w wieku 15 miesięcy. Są duże rozbieżności i dlatego każdy przypadek trzeba by rozpatrywać indywidualnie.
Akurat w przypadku krycia suki 19- to miesięcznej, jak to ma miejsce przy naszych obecnych rozważaniach, nikt by się pewnie nie zdziwił, gdyby nie prawie jednoczesny w czasie wpis sędziego, że suka "jeszcze w rozwoju". To już budzi wątpliwości, czy to sędzia się pomylił, czy też hodowca był niedoświadczony i źle ocenił swoją sukę.
meggy napisał(a): Zgadza sie kazda suka jest inna i kazda nalezy traktowac indywidualnie.
Jaednak dla jednego sedziego dana suka bedzie dojrzala ,a dla innego w fazie rozwojuDlatego dobrze by bylo by sunia miala wiecej opini sedziow , jesli pojawia sie taki opis.Np suka w pelenej szacie i przy jej braku to czesto dwa rozne psy
Barbapapa napisał(a):Kwiatki znajdziesz wszędzie. W Warszawie, z własnych doświadczeń nie robię ani zdjęć, ani wpisów do rodowodu psów i kotów. Z "chorym" psem jadę do Wrocławia, ze "zdrowym" do Olsztyna. ( opisywałam to nieraz w innych wątkach).
meggy napisał(a):Aga-2 napisał(a):meggy napisał(a):Uwazam ze najlepszy okres na pierwsza ciaze to wiek ok 2lat .
Gosia, jak najbardziej masz rację, że w wieku 2 - 3 lat jest najlepszy czas na pierwszy miot.
Krycie po ukończeniu 18 miesiąca dla jednej suki może być ok, a dla innej trochę za wcześnie. Należy pamiętać o tym, że nasza rasa dojrzewa późno, a w takim przypadku jeśli mówimy o rozbieżności m. 18 a 24 miesiącami (2 lata) - pół roku to jest naprawdę dużo. Pamiętajmy, że jedna suka będzie miała pierwszą cieczkę w wieku 6 - 7 miesięcy, a inna w wieku 15 miesięcy. Są duże rozbieżności i dlatego każdy przypadek trzeba by rozpatrywać indywidualnie.
Akurat w przypadku krycia suki 19- to miesięcznej, jak to ma miejsce przy naszych obecnych rozważaniach, nikt by się pewnie nie zdziwił, gdyby nie prawie jednoczesny w czasie wpis sędziego, że suka "jeszcze w rozwoju". To już budzi wątpliwości, czy to sędzia się pomylił, czy też hodowca był niedoświadczony i źle ocenił swoją sukę.
Zgadza sie kazda suka jest inna i kazda nalezy traktowac indywidualnie.
Jaednak dla jednego sedziego dana suka bedzie dojrzala ,a dla innego w fazie rozwojuDlatego dobrze by bylo by sunia miala wiecej opini sedziow , jesli pojawia sie taki opis.Np suka w pelenej szacie i przy jej braku to czesto dwa rozne psy
Powrót do - Początki hodowli, czyli co każdy hodowca wiedzieć powinien. Nie tylko sprawy papierkowe.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość