Dlaczego wysterylizować suczkę...

Moderator: Anirysova

Re: Dlaczego wysterylizować suczkę...

Postprzez Natalia i Galwin » 2009-02-06, 15:06

Przed 5tym miesiącem :?: Z tego co ja wiem, to przed zakończeniem wzrostu kośćca.
Natalia i Galwin

Ostrzeżeń: 0
psy: Galwin (*)

Postprzez Aga-2 » 2009-02-06, 15:48

Bernerin napisał(a):Pyometra to ropomacicze.

:oops: a wystarczyło wejść na internet, żeby sprawdzić. Sorki. Czyli jednak w artykule było o ropomaciczu. Jaki to człowiek niedouczony :oops: i leniwy przy tym :oops:
Aga-2
Moderator

Postprzez Aga-2 » 2009-02-06, 17:03

Szam napisał(a):To dodaj jeszcze, ze rosnie ryzyko dysplazji jezeli wysterylizujesz psa przed 5 miesiacem, a nietrzymanie moczu zdarza sie jezeli suka przed sterylizacja jest b.mloda.

Już się robi ;-)
"HD polega na nieprawidłowym uformowaniu stawu biodrowego z towarzyszącym mu rozwojem artretyzmu. Wpływ mają uwarunkowania genetyczne, hormonalne i środowiskowe, w tym dieta. W jednym opracowaniu, opisującym wzrost przypadków dysplazji u samic i samców psa sterylizowanych lub wykastrowanych przed 5 miesiącem życia, nie jest jasne czy diagnoza HD była wystawiona przez lekarza weterynarii we wszystkich przypadkach."
Można różnie interpretować ten fragment, ale nie wydaje mi się, żeby była w nim zawarta wzmianka o wzroście lub spadku ryzyka. Starałam się tłumaczyć dokładnie słowo po słowie.

Co się tyczy nietrzymania moczu ,to w tym artykule napisano tak:
"Podczas gdy wiele opracowań dokumentuje korelację pomiędzy sterylizacją a wystąpieniem przypadków nietrzymania moczu, jedno przedstawia korelację pomiędzy występowaniem tego schorzenia a wiekiem suki, w jakim zabieg sterylizacji był wykonany. W opracowaniu tym stwierdzono, że sterylizacja wykonana przed ukończeniem przez sukę 3 miesiąca życia zwiększała znacznie prawdopodobieństwo wystąpienia nietrzymania moczu, w porównaniu do tego samego zabiegu wykonanego później."
Jeszcze jest napisane, że objawy schorzenia można kontrolować farmakologicznie. Z doświadczenia mojej sąsiadki mogę powiedzieć, że rzeczywiście, tak, da się kontrolować, ale suka, w tym wypadku Dobermann, musi mieć podawane leki dożywotnio i codziennie. Jeśli zdarzy się o tym zapomnieć, to sąsiadka musi każdorazowo prać legowisko, że nie wspomnę o zapachu moczu unoszącym się w domu o poranku :-| . Trzeba nadmienić, że suka ta została wysterylizowana w wieku ponad 2 lat. Z kolei moja suka, Rottweiler, została wysterylizowana 4 lata temu, w wieku lat 7, i nigdy nie zauważyłam u niej objawów nietrzymania moczu.
Ten artykuł opiera się na licznych opracowaniach, a z kolei te opracowania opierają się na statystykach, czyli przebadanych setkach psów i suk. W naszym przypadku zwykle mamy do czynienia z pojedynczymi osobnikami i ich kastracja czy sterylizacja nie podlega prawom statystyki. U nas będzie wynik zero-jedynkowy. Oczywiście możemy się bawić w obliczanie prawdopodobieństwa, a nawet powinniśmy się w to pobawić przed podjęciem decyzji czy swojego psa poddać, czy też nie poddawać go temu zabiegowi. Dlatego ważne jest żeby mieć świadomość nie tylko blasków, ale i cieni z tym związanych, aby wybrać świadomie i odpowiedzialnie, biorąc pod uwagę ewentualne następstwa dokonanych wyborów.
Aga-2
Moderator

Postprzez Aga-2 » 2009-02-06, 17:16

Halina napisał(a):Agatka dzięki wielkie ...

Halinko, Ty wiesz, że ja z przyjemnością :mrgreen:
Do innych: nie ma za co, ale miło mi, że komuś się to przyda ;-)
Aga-2
Moderator

Postprzez Aga-2 » 2009-02-06, 19:06

Właściwie cały artykuł został przetłumaczony. Brakuje mu tylko zakończenia. Oto ono:

"Podsumowanie
Jak więc pogodzić te wszystkie informacje, aby pomogły w podjęciu decyzji w indywidualnych przypadkach?
W rozważaniach należy wziąć pod uwagę częstość występowania różnych schorzeń, predyspozcje rasowe oraz to, jak poważne zagrożenie zdrowia i życia stanowią poszczególne choroby.
Dla suk nie przeznaczonych do rozrodu najlepszym zaleceniem jest wykonanie sterylizacji przed pierwszą rują ze względu na dużą częstotliwość występowania i wysoki odsetek złośliwej odmiany raka sutka oraz bardzo znaczny spadek częstości występowania tej choroby po sterylizacji.
Przedstawiony wzrost występowania nietrzymania moczu u suk sterylizowanych przed 3-cim miesiącem życia i zwiększenia możliwości wystąpienia uszkodzenia wiązadła krzyżowego u suk sterylizowanych przed 6-tym miesiącem życia sugeruje, że sterylizacja po ukończeniu przez nie 6-ciu miesięcy, ale przed pierwszą rują przynosi najwięcej korzyści.
Dla suk ras, u których wycięcie gonad zwiększa możliwość wystąpienia złosliwych odmian raka oraz u suk przeznaczonych do rozrodu więcej korzyśic przyniesie sterylizacja w starszym wieku.

Dla samców psa kastracja obniża częstość występowania schorzeń, stanowiących niewielkie zagrożenie zdrowia, a może podwyższyć ryzyko wystąpienia dużo poważniejszych chorób.
Dla samców nie przeznaczonych do rozrodu należy zadecydować kiedy i czy w ogóle kastracja jest zalecana w zależności od rasy psa i predyspozycji tej rasy do schorzeń mogących wystąpić po tym zabiegu.

Jako hodowcy jesteście źródłem informacji dla ludzi szukającym psa do towarzystwa, wystawowego, pracującego lub rodzinnego. Jako weterynarze stoimy na straży zabepieczenia dobrego zdrowia wszystkich zwierząt, żyjących w naszym społeczeństwie.

Wypada, aby wszyscy z nas zastanowili się uważnie dlaczego zalecamy sterylizację lub kastrację u psów, aby upewnić się, że nie przedkładamy własnej wygody ponad ich zdrowie.
Dla każdej poszczególnej suki i psa, dokładne rozważenie, z uwzględnieniem ich rasy, wieku, trybu życia i przydatności do rozrodu musi stanowić składową decyzji o tym, czy i kiedy powinny być one poddane temu zabiegowi.

Do Kasi Szam: Ten fragment artykułu sugeruje jednak, że ryzyko nietrzymania moczu wzrasta u suk u których zabieg sterylizacji przeprowadzono przed 3-cim miesiącem życia. Miałaś rację. Jak się tłumaczy po kawałku to traci się obiektywne spojrzenie na całość tłumaczonego tekstu :->
Aga-2
Moderator

Postprzez Agama » 2009-02-12, 22:31

Ja też przyłączam się do podziękowań
Agama

psy: Philadelphia, Alhambra, Fiona, Kayah i Nemezis
Hodowla: Z CICHEJ GÓRKI

Postprzez meggy » 2009-02-13, 11:13

super :->
meggy

Hodowla: FCI " Majowy Skarbiec "

Postprzez Boyowa » 2009-02-13, 11:27

Moja suczka ma cieczke teraz, czy musze odczekać jakiś czas po ciecze aby ją wysterelizować ? :->
Boyowa

psy: Beastie Boy Majowy Skarbiec

Postprzez Anuta » 2009-02-13, 12:21

Sterylizację suczki planowo przeprowadza się w fazie spoczynkowej cyklu (Anoestrus).
Musisz więc poczekać ok. 3 mies , no chyba, że zajdzie w niechcianą ciążę, wtedy przeprowadza się usuniącie ciężarnej macicy.
Anuta

psy: Astra(*), Nora(*) i Indi(*), Jumper, KeyRa

Postprzez Aga-2 » 2009-02-13, 12:23

Kasia214 napisał(a):Moja suczka ma cieczke teraz, czy musze odczekać jakiś czas po ciecze aby ją wysterelizować ? :->

Suczkę sterylizuje się w okresie spokoju między cieczkami. Najlepiej skonsultuj sprawę z weterynarzem. On powinien najlepiej ustalić termin.
Aga-2
Moderator

Postprzez Boyowa » 2009-02-13, 13:57

Aha ;-) Bardzo dziękuje ;-)

Anuta napisał(a):no chyba, że zajdzie w niechcianą ciążę,

Nie to napewno nie ;-) :mrgreen:
Boyowa

Postprzez Anna Rozalska » 2009-02-13, 14:48

Lamia była sterylizowana dokładnie 3 tygodnie po zakończeniu cieczki. To jest najlepszy moment na zabieg. Im zabieg przeprowadzany jest pozniej tym może wystąpić ciąża urojona a wtedy znowu trzeba czekać. Nam termin zabiegu i potrzebnych badań tzn. konieczna morfologia ( ja na wszelki wypadek rpiłam też EKG) wyznaczył wet.
Osobiście nie żałuęj tej decyzji po Lamia wreszcie zaczęła normalnie jedć ( w czasie ciązy urojonej prawie nic nie jadła 3 tygodnie) i skończyły się cieczki co 5 i 4 miesiace.
Anna Rozalska

psy: Lamia Aninbernus TM Inzaghi
Hodowla: Kamień Milowy

Postprzez Martyna » 2009-02-17, 13:57

Moja Hera została wysterylizowana, miała wtedy chyba około 1,5 roku. Powodem były głównie jej problemy zdrowotne, ale również fakt, że Hera jest suczką bez rodowodu ;)
Martyna

psy: BPP Hera (*), obecnie BA Milka i MOPS Lusia

Postprzez dariacw » 2009-03-13, 09:40

Moja labradorka wczoraj została wysterylizowana. Cieszę się, że w końcu się zdecydowałam. To dla jej zdrowia. Mam nadzieję, że dzięi temu unikniemy ropomacicza, raka sutków i tym podobnych paskudztw.
dariacw

psy: DSPP Swissy i labek Unga

Postprzez kerovynn » 2009-03-19, 15:56

Ester na dniach kończy rok i jest dwa miesiące po pierwszej cieczce. Bardzo bym chciała, żeby jak najdłużej była zdrowa i dlatego jestem zdecydowana na sterylizację, choć strasznie się tego boję, a raczej jakichś powikłań itd... Dla mnie to ciężki temat bo w przeciągu 1,5 roku straciłam trzy psy (wypadek, padaczka, starość/choroba) i gdyby jeszcze Esi coś się stało to sobie z tym nie poradzę.Naczytałam się tyle, ze już mam mętlik w głowie. Czy ktoś mógłby mi jednoznacznie powiedzieć, czy mam ją sterylizować teraz czy można poczekać aż będzie starsza?
kerovynn

psy: DSPP Ester Czandoria Ogar Pl Nokturn Olfactus

Postprzez Boyowa » 2009-03-19, 15:59

Moja Sonia miała cieczke od 2 do 15 lutego ;-) I chciałam ją na początku Maja wysterelizować, dobrze robie ? Czy będzie ''za gorąco'' na taki zabieg ? :-> I czy minie odpowiedni czas od lutego ??
Boyowa

Postprzez Aga-2 » 2009-03-19, 17:01

kerovynn napisał(a):Czy ktoś mógłby mi jednoznacznie powiedzieć, czy mam ją sterylizować teraz czy można poczekać aż będzie starsza?

Mam wrażenie, że spokojnie możesz jeszcze poczekać nawet parę lat. Zwróć uwagę jak przebiegają kolejne cieczki i co następuje po nich - czy występuje tzw. ciąża urojona, czy Esia ma upławy. Jeśli nie zdarzy się nic niepokojącego, to nie musisz się spieszyć ze sterylizacją. Jeśli będzie inaczej, to wtedy skonsultuj sprawę z weterynarzem. To jeszcze młoda suka, jeszcze się rozwija. Daj jej przynajmniej porządnie dojrzeć. Ja bym tak zrobiła. :->
Aga-2
Moderator

Postprzez Anna Rozalska » 2009-03-20, 09:31

Im wczesniej zdecydujesz sie na sterylizację tym bardziej uchronisz suczkę przed ropomaciczem czy nowotworem sutków. Ja żałuję, że nie zrobiłam tego po pierwszej cieczce bo wtedy zachorowalność byłaby znikoma.
Czas 3 miesiące po cieczce jest za długi na wykonanie zabiegu. Najlepszym terminem jest 3, 4 tygodnie po zakończeniu cieczki. Należy powiedzieć wetowi kisdy cieczka sie zaczęła a wtedy on ustali termin badań i zabiegu.
Anna Rozalska

psy: Lamia Aninbernus TM Inzaghi
Hodowla: Kamień Milowy

Postprzez dariacw » 2009-03-20, 10:31

Jeśłi poczekasz 2-3 miesiące po cieczce ze sterylką to sunia może dostac ciążę urojoną i nie będzie można wykonać zabiegu. Tak więc jak pisze Anna Rozalska najlepiej nie czekać tak długo, a także im sunia młodsza tym większe prowdopodobieństwo że unikniecie chorób.
dariacw

psy: DSPP Swissy i labek Unga

Postprzez kerovynn » 2009-03-20, 13:48

Dzięki za informacje, u mnie sprawa lekko się skomplikowała, bo dziś rano zauważyłam plamy na materacu Esi. Wygląda mi to na drugą cieczkę a pierwsza skończyła się zaledwie 12 stycznia...Eśka je z apetytem, jest chętna do zabawy a nawet trochę pobudzona więc to raczej nie żadna choroba...
kerovynn

psy: DSPP Ester Czandoria Ogar Pl Nokturn Olfactus

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do - Wszystko o sterylizacji.