Barbel napisał(a):Ella, lamblioza jest tak popularnym "rodzajem" zarobaczenia, że trudno uwierzyć. Nawet wsród ludzi. Mnóstwo dzieci w przedszkolach ma lamblie. W osiedlowych piaskownicach lamblie buszują stadami. Czasem nie ma efektow zewnetrznych a nosisz w sobie takiego pasażera na gapę. ( a'propos - przebadaj sie ) Nie ma co rozdzierac szat - obcy jak obcy, trzeba go zwalczyć i tyle.
Barbel,wiem jak popularny w populacji ludzkiej i psiej jest ten pasożytujący pierwotniak.Zapewne i ty wiesz,że w większości przypadków zakażenie tym pasożytem przebiega bezobjawowo lub daje mało zauważalne objawy.Bywa jednak ,że czasami(tak jak u mojej suni)zakażenie jest tak masywne,że niesie za sobą szereg bardzo przykrych dla pieska objawów i często następstw na stałe.Nie wiem czy wiesz,że pierwotniak ten namnaża się w kryptach jelitowych i może trwale uszkadzać nabłonek jelit,a wtórnie powadzić do zaburzeń motoryki przewodu pokarmowego,to samo dotyczy dróg żółciowych,w skrajnych przypadkach zostaje trwale zaburzone wchłanianie substancji odżywczych w jelitach,co powoduje,że zwierzak jest chudy,niedożywiony(pomimo,że właściciel dostarcza mu pełnowartościowego pożywienia),nie wspomnę o alergiach,problemach z sierścią i problemach skórnych(egzemy),które typowe są dla wszystkich chorób pasożytniczych.
Oczywiście,że nie ma co rozdzierać szat i wiadomo trzeba leczyć.Wyleczenie często bywa niełatwe,objawy mogą nawracać i często wielokrotnie trzeba powtarzać kurację,która polega na stosowaniu nieco wyższych dawek niż przy zwykłym,profilaktycznym odrobaczaniu,co jak wiadomo nie jest obojętne dla zdrowia i samopoczucia pieska.
Częstość występowania tego pasożyta moim zdaniem nie powinna nas uspokajać(a wydaje mi się ,że to sugerujesz Barbel).
Założyłam ten wątek,żeby zwrócić uwagę na ten problem,bo jak widzisz zdarzyło się ,że moja mała szwajcarka stała się ofiarą bagatelizowania tego problemu.A przecież wystarczy uświadomić "nieświadomych"hodowców,jak ważne jest odrobaczanie szczeniąt i jakie preparaty powinno się w tym celu stosować,i że czasami warto zainwestować we właściwe środki odrobaczające mając na celu utrzymanie dobrej renomy hodowli i zdrowie szczeniąt.
Pozdrawiam cię serdecznie.