Rozmnażanie psów nie mających HD A

Moderator: Anirysova

Czy jesteś za rozmnażaniem psów nie mających HD A/A?

Tak
39
49%
Nie
40
51%

Liczba głosów : 79

Postprzez Poker » 2008-01-28, 13:30

:-(
i tu jest pies pogrzebany :evil:
pytanie bez odpowiedzi - jak to zrobić coby właściciele zechcieli prześwietlać psy i dawać hodowcom dane do statystyk miotów :roll:

zwróćcie uwagę, że jak ktoś z Polski kupi psa za granicą to mu nawet do głowy nie przyjdzie , że mógłby nie dawać hodowcy zwrotnych info, psy rosną u nas w kraju, a statystyki na stronach "obcych" hodowli są, a u nas"jak kamień w wodę", wystawy nie są obowiązkowe (jak się nie hoduje) ale zdrowie powinno.
Poker

Ostrzeżeń: 0
psy: Poker (*)Hugo(*)O MójTySmutku, Porto CzarująceOczy

Postprzez Margo » 2008-01-28, 14:12

bea napisał(a):Margo wiem o takim wymogu,aczkolwiek ciekawa jestem jak jest w przypadku gdy pies ma HD0/0,a suka C.A w sprawie dyskusji B-C Karolina nie twierdziła,ze opisywany ponoć przez Ciebie przypadek jest polskim.Kazala mi szukac na środkowym forum bo tam według niej powinien znajdowac się ów post.Mnie jak dotad nie udało sie go znależć,wiec trzeba by zapytac Karolinę,mozliwe,ze cos jej się pokręciło.Napisalam -opisywany "ponoć" przez Ciebie gdyż jak rozumiem nie wypowiadalaś sie w takim temacie ,.Chyba nic złego sie nie stalo nawet jeżeli Karolinie sie cos pomyliło,takie połaczenia sa mozliwe w innych krajach.Szkoda jezeliby ktos taki przypadek wyłapał i to juz z ocena wynikow miotu pare lat temu istniałaby szansa, by sprawdzic wyniki nastepnych pokoleń .Moze Karolina wykopie ten wątek.Mam nadzieję,ze sie nie obraziłas,nie sadze by Cefreud miala zle intencje piszac do mnie taka informacje,bo gdybym tak sadziła nie podawalbym jej do publicznej wiadomości,bo po jakiego grzyba ;-) Bo chyba nie posądzasz mnie o to,bym w ten sposób podważala Twoja wiedze jako sędziego :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: Nie no w to to nie uwierzę,bez jaj ;-)

Po pierwsze HD 0/0 czy HD A lub ED 0/0?
Po drugie HD A,C - taki wynik w Polsce nie istnieje, ponieważ wynik badania w kierunku dysplazji do rodowodu wpisywany jest bez podziału na biodro lewe i prawe. Jak ogólnie wiadomo jest oznaczenie A, B, C, D, E.
Temat dysplazji zawsze budził, budzi i podejrzewam, że będzie budził wiele emocji.
Co do obrażania - to jest mi do tego jak najdalej.
Sama próbowałam dziś poszukać tego wątku na starym forum, ale stare forum zniknęło.
Margo

Pierwszy miot w Hodowli " Przyjaciel Bernuś "

Postprzez Poker » 2013-01-10, 17:21

przydomek hodowlany bardzo fajny

Spoiler:
Poker

Re: Pierwszy miot w Hodowli " Przyjaciel Bernuś "

Postprzez markor09 » 2013-01-10, 17:46

Poker napisał(a):przydomek hodowlany bardzo fajny

Spoiler:

Zdaję sobie sprawę, że przydomek fajny ?! a co do HDC(lekkie!) nie przypominam sobie żebym prosiła o jakieś komentarze <mysli> Skoro HDC jest dopuszczone do hodowli to w czym problem? Wszystko należy robić z głową, na ojca szczeniąt nie jest wybrany byle jaki pies tylko jeden z lepszych jeśli nie najlepszy z reproduktorów w Polsce. W rodowodzie którego nie widnieje ani jedno HDC.
Jeśli masz potrzebę pisać po to tylko żeby wszyscy wiedzieli że ktoś taki jak Poker jest na forum to uprzejmie proszę nie w moich wątkach, po co je zaśmiecać!?! <szok>
markor09

psy: KAMI i GOTYE -berneński pies pasterski
Hodowla: Przyjaciel Bernuś

Postprzez ewazoltowska » 2013-01-10, 18:11

markor09 napisał(a):

Spoiler:

Zdaję sobie sprawę, że przydomek fajny ?! a co do HDC(lekkie!) nie przypominam sobie żebym prosiła o jakieś komentarze <mysli> Skoro HDC jest dopuszczone do hodowli to w czym problem? Wszystko należy robić z głową, na ojca szczeniąt nie jest wybrany byle jaki pies tylko jeden z lepszych jeśli nie najlepszy z reproduktorów w Polsce. W rodowodzie którego nie widnieje ani jedno HDC.
Jeśli masz potrzebę pisać po to tylko żeby wszyscy wiedzieli że ktoś taki jak Poker jest na forum to uprzejmie proszę nie w moich wątkach, po co je zaśmiecać!?! <szok>

No no nie wiedziałam że mamy tylko czytać ,ciumkac i zawsze Wszystko wychwalac bo to jest watek Markor09
W 100% zgadzam się z Poker. Po jaką ch******* oczywiście poza kasą rozmnazać sunię z HDC i nic to ,że tatuś nienarodzonych jest och ,ach .To jest tylko natura .Mam tez pytanie czy jezeli ,u któregoś z malenstw pojawi sie ta wada pokryjesz wszelkie koszty leczenia i rehabilitacji .
Sory ale jakoś mi to nie pasuje do działana dla dobra rasy...
Spoiler:
.
ewazoltowska

psy: Bey w typie BPP

Postprzez Barbel » 2013-01-10, 18:12

markor09 - każdy ma prawo pisać, nie obrażając. Grażyna nie napisała jednego obraźliwego słowa, wiec pohamuj.
Spoiler:
Barbel
Moderator

psy: Barnaba (*),

Postprzez marieanne » 2013-01-10, 18:33

Już nawet abstrahując od tego, czy miot ładny będzie czy nie, czy rodzice sensowni czy nie..... Niestety moim zdaniem taka reakcja na normalny komentarz nie jest zbyt dobrą reklamą dla hodowcy. Hodowca umie wyjaśnić, dlaczego akurat tę sukę postanowił pokryć akurat tym psem, czego oczekuje, co to skojarzenie może dobrego rasie przynieść - i tego typu odpowiedź jest właściwą na zarzut (choc nie wiem czy to zarzutem nazwać mogę?) dotyczący sensowności takiego krycia. To co widać w tym wątku niestety (jak dla mnie - potencjalnego nabywcy szczeniaka) nie świadczy dobrze, a wręcz fatalnie.

Moim osobistym zdaniem, jeśli pies mający HD C faktycznie może coś dobrego wnieść (ma inne cechy, które są świetne), a para do niego dobrana jest mądrze i sensownie - to ja przeszkód nie widzę. Ale tylko w takim przypadku (nie odnoszę się tu konkretnie do tego skojarzenia).
marieanne
Moderator Działu

psy: BPP x3: Bohun, Zuzia i Bromba :)
Hodowla: Śledzikujący Bern FCI

Postprzez markor09 » 2013-01-10, 19:03

ewazoltowska napisał(a):
markor09 napisał(a):

Spoiler:

No no nie wiedziałam że mamy tylko czytać ,ciumkac i zawsze Wszystko wychwalac bo to jest watek Markor09
W 100% zgadzam się z Poker. Po jaką ch******* oczywiście poza kasą rozmnazać sunię z HDC i nic to ,że tatuś nienarodzonych jest och ,ach .To jest tylko natura .Mam tez pytanie czy jezeli ,u któregoś z malenstw pojawi sie ta wada pokryjesz wszelkie koszty leczenia i rehabilitacji .
Sory ale jakoś mi to nie pasuje do działana dla dobra rasy...
Spoiler:
.

nie oczywiście że nikt nie oczekuje żeby się wszyscy zachwycali i podziwiali czy coś.... Jeśli chodzi o zarzut że rozmnażam dla pieniędzy to lekka przesada, jest to nasz pierwszy miot więc po czym takie stwierdzenie!!!!! Hodowla w żadnym wypadku nie jest moim źródłem dochodów nie żyję z tego, jeśli o to chodzi!!!
Nie po to jest wpisane że suczka ma HDC żeby mnie biczować na forum! Tylko żeby była jasność, ja nie ukrywam że ma taki czy inny wynik. Ja wiem jaki jest mój pies jakie ma zalety,a jakie wady, jeśli jest ktoś zainteresowany to bardzo proszę.
Nikogo nie chcę ani urazić ani obrazić.Jeśli coś mi się podoba to pisze, jeśli nie to chociaż przykrości innym nie robię i nie piszę nic.
Ten wątek nie był po to żeby mi wytykać wady psa czy że moje szczenięta będą takie czy takie! chciałam się podzielić DLA MNIE szczęśliwą wiadomością!
markor09

Postprzez marieanne » 2013-01-10, 19:08

Ale czemu odbierasz to w kwestii chęci zrobienia Ci przykrości?
Dyskusje na temat sensowności hodowli, tego co dobre, a co złe są potrzebne.
A Twoja reakcja totalnie nieadekwatna. Skoro masz powody, które sprawiły, że dopuściliście sukę do rozrodu, to dlaczego nimi się nie "bronisz", tylko rzucasz inwektywami...? Przydałaby się merytoryczna dyskusja zwyczajnie.
marieanne
Moderator Działu

Postprzez markor09 » 2013-01-10, 19:28

marieanne napisał(a):Ale czemu odbierasz to w kwestii chęci zrobienia Ci przykrości?
Dyskusje na temat sensowności hodowli, tego co dobre, a co złe są potrzebne.
A Twoja reakcja totalnie nieadekwatna. Skoro masz powody, które sprawiły, że dopuściliście sukę do rozrodu, to dlaczego nimi się nie "bronisz", tylko rzucasz inwektywami...? Przydałaby się merytoryczna dyskusja zwyczajnie.

Może trzeba by było założyć wątek "czy warto rozmnażać suczki i psy z HDC" i tam pisać, wszyscy dobrze wiemy że nie tylko moja suczka ma taki wynik i też są rozmnażane z takim wyjątkiem że są to hodowle już znane.Akurat ten wątek nie był do tego stworzony!
Decyzję o dopuszczeniu konsultowałam z wetem jak i dobór reproduktora, żeby zmniejszyć ryzyko wystąpienia tej choroby. Rodzice mojej Kami obydwoje mają HDA ! ?
markor09

Postprzez marieanne » 2013-01-10, 19:31

A do czego jest stworzony ten wątek?
Bo do ciumkania jak sama mówisz nie, do dyskusji również nie... wiec po co?
marieanne
Moderator Działu

Postprzez markor09 » 2013-01-10, 19:36

marieanne napisał(a):A do czego jest stworzony ten wątek?
Bo do ciumkania jak sama mówisz nie, do dyskusji również nie... wiec po co?

Z mojej strony tylko i wyłącznie informacja dla tych zainteresowanych( czy zaszła czy nie). i tylko tyle. <mysli>
a nie po to żeby kogoś do czegoś zachęcać!
markor09

Postprzez Poker » 2013-01-11, 01:04

nie chciałam Cię obrazić, faktycznie wyszło tak, że spaprałam szczeniaczkowy wątek, powinnam założyć nowy "anonimowy" w planowanych miotach, więc tylko gwoli wyjaśnienia - wiem, że HD C jest dopuszczone do hodowli, nie jestem jakoś szczególnie nawiedzona i uprzedzona pod tym względem, ale jestem autentycznie przerażona aktualną ilością miotów, które mają oboje rodziców z HD A (co i tak 100% gwarancji że będzie A u wszystkich szczonów nie daje) więc wyraziłam tylko swoją opinię, po co rozpoczynać hodowanie (pod takim fajnym przydomkiem) z sunią z lekką dysplazją. Nie każdy bernuś powinien mieć potomstwo - jego brak w niczym nie umniejsza jego wartości. Jak gdzieś wyczytałam - nie łudź się że udoskonalisz rasę, zrób wszystko aby jej nie popsuć. Życzę zdrowych maluchów.
Poker

Re: Rozmnażanie psów nie mających HD A

Postprzez Cefreud » 2013-01-14, 09:47

ostatni znajomi uśpili szczeniaka ( innej rasy olbrzymiej) z powodu dysplazji. Rodzice tak jak u Ciebie- suka z HDC ojciec z HDA. Jeśli skojarzenie nie jest jakieś wybitne, to w ogóle bym sobie takowe odpuściła.
Wydaje mi się, że psiaków z HDA z podobnym rodowodem do tego w/w jest na tyle sporo, że akurat z suką HDC bym sobie odpuściła
Cefreud

psy: CeFreud (*),Wall-e i Kubuś-sz koty,Pimki(*)

Postprzez Barbel » 2013-01-14, 09:52

Bo to C musi donosić ciążę. W tychże biodrach. Pies z C jest o wiele mniej narażony.
Barbel
Moderator

psy: Barnaba (*),

Postprzez Ella » 2013-01-14, 11:39

Dokładnie popieram powyższe posty <tak>
Hodowca oprócz zysku powinien mieć też na uwadze dobro rasy(a może przede wszystkim, jeśli kocha psy).Zupełnie nie rozumiem PO CO (???)rozmnażać psy,które nie są doskonałe pod względem zdrowotnym.
Niejeden właściciel ze względu na koszty uśpi szczenię z dysplazją,niejeden odda do schroniska,bo go nie będzie stać...
Można by było ryzykować ,gdyby chodziło o rasę ginącą,ale w przypadku bernów,których jest zatrzęsienie, nie widzę sensu powoływania na świat miotu po rodzicach,z których choćby jedno ma wynik badania stawów gorszy niż HDA.
Ella

psy: JOKASTA i BAILA MORENA (DSPP)
Hodowla: Swiss Diamond FCI

Postprzez ewazoltowska » 2013-01-14, 12:34

Ella napisał(a):Dokładnie popieram powyższe posty <tak>
Hodowca oprócz zysku powinien mieć też na uwadze dobro rasy(a może przede wszystkim, jeśli kocha psy).Zupełnie nie rozumiem PO CO (???)rozmnażać psy,które nie są doskonałe pod względem zdrowotnym.
Niejeden właściciel ze względu na koszty uśpi szczenię z dysplazją,niejeden odda do schroniska,bo go nie będzie stać...
Można by było ryzykować ,gdyby chodziło o rasę ginącą,ale w przypadku bernów,których jest zatrzęsienie, nie widzę sensu powoływania na świat miotu po rodzicach,z których choćby jedno ma wynik badania stawów gorszy niż HDA.

TAK.Tym bardziej ,że rodzice suni byli wolni od dysplazji a u niej wyszła .Co będzie u szczeniakow ? /oby byly zdrowe/.
Już nie raz nie dwa na tym Forum zwracano uwagę jakie powinno sie przyjmowac priorytety w hodowli
1.Zdrowie i długowiecznosc przodków
2. Psychika
3.wygląd.
Na marginesie tej całej dyskusji może ktoś potrafi udzielic odpowiedz dlaczego sunia-pies z dysplazja uzyskuje uprawnienia hodowlane , a wady umaszczenia/ czy jak kiedyś ktoś wspominał o za krótkim ogonie/ już mogą dyskwalifikować ?
ewazoltowska

psy: Bey w typie BPP

Postprzez Szam » 2013-01-14, 12:46

To nie sa wytyczne tylko polskiego zwiazku. Za granica tez mozna rozmnazac psy z HDC (lekka dysplazja). Tyle sie mowi o niezawezaniu puli genetycznej.... Najlepiej odstrzelic wszystko.
Warto pamietac, ze psach zdrowych takze sie rodza osobniki dysplastyczne a po dysplastycznych zdrowe. I gdyby dziedziczenie bylo takie superlatwe, to eliminujac psy z dysplazja z hodowli nie byloby szczeniat chorych, warto poczytac jak na zdrowie wyszlo to przy hodowli owczarkow niemieckich.... mimo rozmnazania psow wylacznie z A od wielu wielu lat, dysplazja jak byla tak jest.

Ilosc miotow to inna bajka.
Szam

psy: Jamajka, Lulu, Hummer, Gina & aussiki

Postprzez Ruda » 2013-01-14, 12:57

Myślę, że ta dyskusja znowu kręci się wokół uwarunkowań hodowlanych naszego Związku Kynologicznego. Dopóki nie będzie ściśle określonych i przestrzeganych zasad kwalifikacji do hodowli, można sobie w zasadzie tylko podyskutować... Jasne, że zawsze mozna powiedzieć o etyce hodowcy, etc. Natomiast ( pisałam już o tym "na entlebucherach"), gdyby nasz drogi Związek chciał iśc za Europą, wszystko byłoby dużo prostsze.Niemcy, Austria, Szwajcaria na pierwszym miejscu stawiają właśnie zdrowie. Jesli wyniki badań nie są zgodne z wymogami, jest po sprawie. U entli to np: dysplazja, PRA, EU. Wymogi są ścisle określone i koniec gdybania.Dopiero kiedy tu jest OK. można przystąpić do przeglądu dopuszczającego psa do hodowli. Ech daleko nam do normalności...
Ruda

psy: cyrus@urania

Postprzez Anirysova » 2013-01-14, 13:20

Ruda - przecież są ściśle okreslone zasady w ZK. Można rozmnażać psy z HD-A, HD-B (bez dysplazji) oraz z HD-C (lekka).W Finlandii można także rozmnażać z HD-D (średnia).
Ja 12 lat temu, gdy kupowalismy pierwszego berneńczyka też tak myślałam, że żadne HD-C ale zdanie zmieniłam.
Wolę mieć berneńczyka z HD-C w papierach, który nie oczuwa żadnych dolegliwości, jest sprawny i żyje długo niż psa z HD-A, ale chorowitego i krótko żyjącego, albo agresywnego, lub lękliwego.
Wiem to z własnego doświadczenia, bo mamy w domu 8,5 letniego Orsona (HD-C), ze wspaniałym charakterem, który nadal nie ma problemów z ruchem oraz Kinga (HD-A), który wszystkiego się boi i ma non stop problemy ze skórą (alergie).
No i tak jak pisze Szam, dochodzi zawężenie puli genowej.
Anirysova
Moderator

psy: Monia, Wiki, Banu, Sisi i Duma
Hodowla: Anirys Team FCI

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do - Hodowlane dylematy na różne tematy, czyli o wszystkim po trochu; inne problemy i kwestie.