Dyskusja na temat zasadnosci i zasad tworzenia katalogu

Moderator: Anirysova

Postprzez bea » 2008-04-20, 09:20

Be wrózenie z fusów jest dla mnie dzialaniem calkiem nieprofesjonalnym jezeli chodzi osprwy hodowli i jeszcze raz powiem po doswiadczonym hodowcy,ktorego szanuje ja oczekuje czegos wiecej niz publiczne wrózby,
bea

Ostrzeżeń: 0

Re: Dyskusja na temat zasadnosci i zasad tworzenia katalogu

Postprzez Kasia » 2008-04-20, 19:03

Próbowałam nadrobic wszystko co pisaliście i mi entuzjazm opadał, wiec jesli sie powtórze za kims to wybaczcie - czy Wy wyobrazacie sobie podawanie danych do takiego katalogu tak na słowo honoru włascicieli psa? mam na mysli dane dotyczące chrób /zdrowia/ przyczyny smierci. Przeciez to jest bez sensu. Jesli to nie będą dane potwierdzone - skany dokumentów od weterynarza to wogóle sobie mozemy dac spokój i wszyscy doskonale wiecie dlaczego.

Druga sprawa - w takim katalogu mogą byc umieszczone TYLKO dane podane przez włascicieli lub za ich pisemną zgodą - mało juz mielismy "jazd" chociazby o logo forumowe które miało byc wspolna własnoscią? Pamietajmy ze wszystko jest fajnie jak jest fajnie. A jak juz przestanie byc fajnie to co?
Kasia

Postprzez Anna Rozalska » 2008-04-21, 08:54

Dlaczego uważasz, że to wszystko jest bez sensu? To właśnie glówniwe właściciele mieliby podawać wiarygodne informacje na temat chorób i zejścia swoich psów. Jeśli pies choruje dłuższy czas to wiadomo na co i nie trzeba dokumentacji medycznej. Natomiast, gdy pies odchodzi nagle to moim zdaniem kazdy właściciel chce poznać przyczynę zgonu. To wlaśnie nam właścicielom potzrebny jest taki katalog. Hodowcy jeżeli są odpowiedzialni to również na stronach swoich hodowli powinni umieszczać inbformacje o psach. Tylko dzięki temu możemy pomóc naszym bernom w przedłużeniu długości ich życia i eliminowaniu chorób genetycznych.
Anna Rozalska

psy: Lamia Aninbernus TM Inzaghi
Hodowla: Kamień Milowy

Postprzez Busola » 2008-04-21, 13:33

Do Kasi
W bazie danych bernusiów do której link podała Szam ( http://www.bernergarde.org/dbaccess/ ),
jest informacja o konieczności potwierdzenia nie tylko rodowodu, ale i wszelkich
informacji dotyczących zdrowia danego ..."osobnika". Jeśli potwierdzenia nie ma, jest
adnotacja że dana informacja nie jest oficjalna, aby wątpliwości nie było.
Poza rejestracją konieczne jest również przesłanie oryginału jakąkolwiek drogą.
I tak to powinno wyglądać.
Nie chodzi tylko o klepanie byle czego byle było ku uciesze gawiedzi,
Szczerze powiem że jestem troche zawiedziona tą bazą , bo szukając informacji o
interesujących mnie psach w zakładce o stanie zdrowia i chorobach zazwyczaj było pusto (może to przypadek)
...ale brawa dla Gucci - ona niczego nie ukrywa.

Jeśli chodzi o drugą część twego postu - fakt, póki jest dobrze, jest dobrze.
trzeba sie liczyć z tym że w pewnym momencie może dojść do konfliktu spowodowanego
umieszczeniem czyichś danych bez jego zgody, dlatego uważam że katalog musi być usankcjonowany,
najlepiej ...klubowym statutem. ...np. każdy członek klubu zobowiązany jest do przekazywania
informacji o zdrowiu swoich podopiecznych - i pozamiatane.

Do Beaty,
pewnie wielu wiadomo o przypadkach podmieniania psów podczas badania chocby na dysplazję.
ale nie możemy zakładać że wszyscy tak robia, bo musielibyśmy w ogóle nic nie robić i tylko czekać na wyginięcie polskich berneńczyków (pamiętasz, syndrom zwielokrotnienia, tak to chyba brzmiało - pięc osób powiedziało ci o takim zdarzeniu, być może o tym samym a ty zakodowałaś to jako 5 różnych)
Przyczyna śmierci - może i weterynarze po wieloletniej współpracy z danym hodowcą
idą na ..."pewne ustępstwa" przy wpisniu przyczyny zgonu, dlatego najlepszy by był
dokument z nekropsji - takową wykonują odpowiednie instytucje, nie zaś lekarz prowadzący.
Do tego poza przyczyną zgonu konieczne są informacje o chorobach jakie przebył pies, często pies pół życia leczy sie na chłoniaka a umiera z powodu skretu żołądka.
Busola

Postprzez Kasia » 2008-04-21, 14:07

Busola - dokładnie o to mi chodzi

Do Anny Rozalskiej - moze dlatego tak uwazam bo jestem na forum duuuuzo dłuzej niż Ty :-/ i miałam okazje "nieco" zobaczyć jak się sprawy moga skomplikowac.
Załóżmy sytuacje gdzie np odchodzi mój Bosiek - załóżmy ze jest to jakis tam rak. Ale pies ma juz 8 lat wiec ja nie robie sekcji tylko podaję do katalogu - "zgon z przyczyn naturalnych" i co? moja informacja jest wiarygona? jak tak ma to wyglądać to szkoda czasu i energii wszystkich zaangazowanych w to osób.
Kasia

Postprzez anula » 2008-04-21, 14:19

Trzebaby chyba opracować definicje przyczyn zgonów. Bo każdy zrozumie przez zgon naturalny to co mu podpasuje. Pomyśli sobie, na ten przykład, że każdy zgon, poza wypadkiem, jest naturalny. :roll:
anula

Hodowla: Astrolabium

Postprzez Busola » 2008-04-21, 19:11

Dlokładnie, Anula ma racje, każda przyczyna poza wypadkiem jest naturalna.
A może jest jakaś klasyfikacja chorób, jak w ...urzędzie statystycznym, każdy rodzaj działalności ma swój numerek. Może jednostka chorobowa też ...tak ma. prosić o numerek i tyle.

Tak sobie klepnełam :roll:
Busola

Postprzez AT » 2008-04-21, 20:12

Uff... przebrnęłam przez cały temat choć nie było łatwo... i mam tylko taką refleksję...
Ciekawe ilu hodowców pozostanie na forum czytajac taki temat?,bo ja mam dosc.

że jak dla mnie to wszyscy hodowcy mogą się ,,obrazić" i nawet mogą przestać hodować psy. Nastały takie czasy, że kupno psa za granicą nie jest aż takim wielkim problemem, przypuszczam, że z roku na rok będzie jeszcze łatwiej i relatywnie taniej niż jest to teraz... więc jeśli ktoś będzie chciał kupić psa rasowego to sobie kupi. :-> (w dodatku z jakąś większą wiedzą o przodkach ;-) )
i mam nadzieję, że świadomość wśród potencjalnych nabywców będzie rosła a wtedy może niektóre środowiska zamiast się wiecznie spierać we własnym interesie się dogadają i zaczną ze sobą współpracować dla dobra zwierząt i ludzi którzy je kochają.
Wszyscy ,,cmokają" nad berneńskim spisem Bena i słusznie bo to wspaniała inicjatywa, nie rozumiem skąd ten ,,zamęt" nad czyś podobnym tylko rozszerzonym o inne informacje (oczywiście sprawdzone w 100%)
Jeśli dziś zaczniemy coś robić to za 20 lat może będziemy dysponować naprawdę fajną bazą danych. Ale może 20 lat to za długa perspektywa z punktu widzenia hodowli :roll: ?...
Osobiście się cieszę, że jest grono zapaleńców którym się chce coś robić i jak tylko będę mogła i umiała to będę im w tym pomagać.
teraz to pewnie w Polsce mi już nikt berna nie sprzeda :->
AT

psy: Mufka (*)

Postprzez Kasia » 2008-04-21, 20:25

Asia to jesteśmy dwie :lol:

Naturalna przyczyna zgonu to zgon ze starości wszystko inne nie jest naturalne - bo nie jest naturalnym, ze ginie pies w wieku dajmy na to 3 lat.To jest wynik choroby/wypadku a nie naturalny zgon.
Kasia

Postprzez Busola » 2008-04-21, 21:12

Asia, Kasia ...kocham was :mrgreen:
Busola

Postprzez saganka » 2008-04-21, 21:16

Matko z corka!! Gdzie tu jest cytuj?? :lol:
NIe ma, trudno..
Asia, dzieki!! Dokladnie tak - a niech sie wszyscy pobrazaja jak musza ;-)
:lol: :lol: :lol:
NIe martw, sie na pewno ktos nam sprzeda rodowodowego psa, a jak nie - to sobie wyhodujemy ;-)
saganka

Postprzez Busola » 2008-04-21, 21:56

NIe martw, sie na pewno ktos nam sprzeda rodowodowego psa, a jak nie - to sobie wyhodujemy

He he, zawsze można sprowadzić piesia z .... Dalekiego Wschodu ;-) , tam Was jeszcze nie znają.

Od razu sie tutaj przytulniej zrobiło.

oops
Busola

Postprzez Szam » 2008-04-22, 09:08

Wiecie co dziewczyny, takimi słowami i zachowaniem obrazacie wiekszosc hodowcow, ktorzy mimo wszystko sie staraja, jezdza dobieraja dlugosc lini zycia, sprawdzaja choroby. Wbrew pozorom nawet za granica nielatwo o takie dane, zeby poznac linie Gucci i psow ktore wybieralam musialam napisac na prawde duzo maili, przegrzebac mase stron i wykonac troche telefonow. Podobnie z Jamajka. Nie mozecie w ten sposob robic, bo czesc hodowli na prawde sie stara i w tym momencie mi osobiscie jest przykro :roll: i podejrzewam, ze nie tylko mnie....
Szam

psy: Jamajka, Lulu, Hummer, Gina & aussiki

Postprzez Szam » 2008-04-22, 09:13

Saganka, powodzenia z wyhodowaniem psa, wtedy zobaczysz ile to staran, pracy, poszukiwan i czasu. Nie mowiac juz o nerwach, nierzadko lzach. Sprobuj szczenietom znalezc odpowiedzialne domy. A po kilku miesiacach zobaczysz jak to milo, jak inni krytykuja efekty Twojej pracy
Szam

Postprzez Cefreud » 2008-04-22, 09:27

Kasia-chyba opatrznie zrozumiałaś dziewczyny.Tu nie chodzi o krytyke hodowców tylko o odpowiedź na wypowiedź Bei.
Dlaczego ktoś miałby się obrażać i mieć dość jak pisze Bea.Zobacz jak niewielu hodowców wypowiada się na forum-dosłownie garstka.Niewielu tak jak ty prowadzi jakies statystyki.Nie sadzę aby dziewczyny krytykowały takich jak Ty, tylko zareagowały spontanicznie na wypowiedź Beaty pisaną w sensie katalog jest krzywdą dla hodowców :-/
Cefreud

psy: CeFreud (*),Wall-e i Kubuś-sz koty,Pimki(*)

Postprzez Szam » 2008-04-22, 09:30

Karolina bo z jednej strony moze byc krzywda, bo wiadomo do czego uzyje go czesc konkurencji (chociaz to dosc smieszne slowo na hodowle psow, gdzie w sumie to wspolna pasja a nie zawody).... :roll: ....bo to polska wlasnie...
Szam

Postprzez Cefreud » 2008-04-22, 09:32

Kasia-chyba większą krzywdą są spekulacje niż podanie potwierdzonych przez weta dokumentów.
Cefreud

psy: CeFreud (*),Wall-e i Kubuś-sz koty,Pimki(*)

Postprzez saganka » 2008-04-22, 09:39

Kasia Szam, rozumiem, ze poczulas sie urazona, ale celem moiego tekstu nie bylo zanizanie wartosci pracy hodowcow, ja wiem ile to poswiecen, pracy i wiedzy trzeba miec.. Ale nie rozumie, czemu taki katalog mialby byc obrazliwy dla jakiegokolwiek hodowcy. Wiem tez, ze sens jego powstania wyjdzie za dobrych pare lat, nie oczekuje efektu juz.
Jednej rzeczy jeszcze nie rozumiem - dlaczego takiego katalogu nie moga wspoltworzyc hodowcy, dlaczego nie chca przylaczyc sie do pracy?? Przeciez jasno juz bylo powiedziane, ze wstawiane beda tylko udokumentowane dane, ze nikt nie bedzie wstawial plotek, ze bedziemy sie opierac o dobre, sprawdzone wzorce, ktore rowniez Ty Kasiu podalas. Co wiec bedzie w nim zlego?? Polska Polska, ale my tez jestesmy "bialymi ludzmi", czyz nie? ;-)
saganka

Postprzez Vel_Pan_Rekin » 2008-04-22, 12:05

Kasia Szamowa, ale tu naprawdę nikt nie powinien sie o nic obrażać... Coś łączy nas wszystkich: rasa psów, które trzymamy w domu. I ich dobro, polepszenie ich warunków, przedłużenie życia poprzez profilaktykę powinno byc naszym nadrzędnym celem.
Duża część hodowców zapomina, że hodowla nie kończy się tam, gdzie się przekazuje szczenię właścicielom. Uwierz mi Kasia, ze jestes jednym z wyjatkow z Twoja pelna informacji i pomocna strona www. Hodowla to tez służenie pomocą, radą i informacją na tematy dotyczące przodków naszych pupili. Przez cale ich zycie. A rzeczywistość jest niestety taka, że nieliczni z nich takowe informacje maja w posiadaniu, a juz w ogóle garstka chce się dzielić swoimi przemysleniami na ten temat.

Ben zechciał, ale zganiła go poniekąd Beata... Ale nie o tym chciałam.

Zobacz, kiedy kupujemy auto - też chcemy znac jego przebieg, termin przeglądu, zmiany silnika, wymiany oleju - takie tam... I nawet, jesli auto było "bite", a wiemy o tym - ów fakt nie oznacza, że go nie weźmiemy. To oznacza głownie tyle, że wiemy. No i że auto jest może troszkę mniej pewne, ale nie możemy nikomu zarzucić, iż o tym nie wiedzieliśmy... Kiedy odchodzi pies (znam to z życia, pochowałam dwa ukochane psy) zawsze zastanawiamy się, czy moglismy to zmienić,czy moglismy mu pomóc... (W jednym przypadku wiedzielismy o chorobach w linii naszej pudlicy i moglismy jej pomóc... W drugim - nie było takiej wiedzy i właściwa diagnoza przyszła za późno.... ) Chcemy wiedzieć. . To nie jest tylko wymysł jakichś "idiotek z forum". My kochamy nasze psy i chcemy, żeby ich życie było szczęśliwe, a śmierc przychodziła późno, we śnie i ze starości. Cierpimy, kiedy cierpią nasze psy. Czy tym wszystkim przeciwnikom katalogu tak trudno to zrozumiec? Czy oni kochaja swoje psy mniej?

Często w hodowli zdarza się tak, że zostawiamy sobie szczeniaki z jakichs mniej lub bardziej wybitnych kryć. Więc takie drzewo genealogiczne pomocne byłoby i w takich przypadkach. Bo w momencie kiedy odchodzi pies, a przyczyna zostałą rozszyforwana za późno..., pojawia się przez moment żal do hodowcy... Że może... chyba... gdyby... można było cofnąć czas...
Vel_Pan_Rekin

Postprzez Kasia » 2008-04-22, 12:25

Asia nie idiotek, tylko "panienek z głowami po sianokosach" - tak to szło :-P
Kasia

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do - Hodowlane dylematy na różne tematy, czyli o wszystkim po trochu; inne problemy i kwestie.