Off

Moderator: Anirysova

Re: XIV Krajowa Miedziowa Wystawa Psów Rasowych - 08.08.2010

Postprzez Aga-2 » 2010-08-05, 17:25

meggy napisał(a):nie chce już "mielić słomy" ale pod planowanym miotem jest zapis
Mamy nadzieję, że wszystko pójdzie zgodnie z planem. Zainteresowanych zachęcamy do obserwowania naszej strony, gdzie na bierząco będziemy zamieszczać informacje dotyczące przyszłego potomstwa.Zachęcamy również do rezerwzcji szczeniąt.

GORĄCO ZAPRASZAMY !
dla mnie jest on czytelny -zgodnie z planem -rozumiem -jeśli suka spełni warunki ,jeśli krycie się uda ,jeśli urodzą się szczenięta.
Czasami dostaję @ z zapytaniem kiedy planuję następny miot ,kim będe kryła ,gdy nawet jeszcze się nie zaczęłam zastanawiać, bo dopiero wyjechały szczonki.
Naprawdę ja nie widzę w tym tekście nic złego.

Gosia, to nie jest kwestia tekstu, tylko kwestia nastawienia do hodowli. Nastawienia odmiennego od tego, które próbujemy wypromować tutaj na forum. Chodzi nam o ulepszanie rasy, a nie o produkcję szczeniąt, choćby i zgodną z wymogami ZK. Te wymogi są naprawdę MINIMALNE. Chodzi o to, żeby robić coś więcej. Związek działa jak gdyby po fakcie. Jak się rozpleniła dysplazja tak, że już sobie z nią hodowcy nie radzili, to wtedy ZK wprowadził obowiązkowe prześwietlenia. Jak nagminne stały się problemy psychiczne ras dużych, to ZK dopiero wtedy wprowadził obowiązek testów. Czy mamy czekać aż będziemy mieli w Polsce problem z łokciami zanim zaczniemy robić badania swoim psom?
Tak się jeszcze do niedawna krzyczało za tym, żeby powstał klub. Ten klub nie powstanie, bo by sobie tacy hodowcy-minimaliści sami założyli pętlę na szyję. Tu, na forum chcemy wypromować, żeby robić więcej badań niż tylko te, które są obowiązkowe. Dobrowolnie. Jak widać nawet i to się nie udaje :-( Tak więc pozostaje tylko ciumkanie i użalanie się nad kolejnym chorym psem, najczęściej młodym i nierzadko z rodowodem.
I nie chcę tutaj "dokopać" Leszczynce, tylko po prostu przemawia przeze mnie zniechęcenie i żal, że zamiast mobilizować młodych hodowców do większej ambicji, to się jeszcze ich minimalistyczne działania pochwala, albo przemilcza :-( :-(
Aga-2
Moderator

Ostrzeżeń: 0

Postprzez Drixon » 2010-08-05, 17:33

Hodowcą nie jestem i nie będę (bo na hodowli się nie znam) ale widziałam że wiele Suczek po pierwszym miocie nabiera dopiero właściwych kształtów (chyba fachowo się to nazywa 'robicie', nawet żartowałam że Oziemu by się przydała ciąża żeby nabrał właściwych kształtów) i być może Ochana po pierszych szczonkach dorobi się właściwej figury podobającej się sędziom, a może Ona potrzebuje jeszcze czasu? może poczekać kilka miesięcy/lat?
jednak Kasiu nie możesz napisać że Ochana będzie miała zdrowe potomstwo- chyba karty gwarancyjnej nie wystawiasz przy sprzedaży? (każdemu marzy się miot idealnie zdrowy i umaszczony 'pod linijkę' ale jak to ktoś kiedyś napisał 'człowiek planuje a Bóg geny nosi')
Życzę Ci zdrowych szczeniaczków i tylko takich - bo sama wiesz jak boli gdy umiera ukochany pies w młodym wieku i chyba nie chciałabyś by któryś przyszły właściciel Szczeniaka z przydomkiem 'Pod Szmaragdową Leszczyną' płakał po Psie jak Wy ...
Drixon

Postprzez meggy » 2010-08-05, 18:36

Wniosek nasuwa się jeden,trzeba robić psom odpowiednie badania,kryć jak najlepszymi pod każdym względem psami,wyciągać wnioski z tego o czym piszemy a przy okazji nie ranić innych.
Oby ta dyskusja była pożyteczna dla nas wszystkich :->
meggy

Hodowla: FCI " Majowy Skarbiec "

Postprzez annasm » 2010-08-05, 19:10

Aga-2 napisał(a):Gosia, to nie jest kwestia tekstu, tylko kwestia nastawienia do hodowli. Nastawienia odmiennego od tego, które próbujemy wypromować tutaj na forum. Chodzi nam o ulepszanie rasy, a nie o produkcję szczeniąt, choćby i zgodną z wymogami ZK. Te wymogi są naprawdę MINIMALNE. Chodzi o to, żeby robić coś więcej. Związek działa jak gdyby po fakcie. Jak się rozpleniła dysplazja tak, że już sobie z nią hodowcy nie radzili, to wtedy ZK wprowadził obowiązkowe prześwietlenia. Jak nagminne stały się problemy psychiczne ras dużych, to ZK dopiero wtedy wprowadził obowiązek testów. Czy mamy czekać aż będziemy mieli w Polsce problem z łokciami zanim zaczniemy robić badania swoim psom?
Tak się jeszcze do niedawna krzyczało za tym, żeby powstał klub. Ten klub nie powstanie, bo by sobie tacy hodowcy-minimaliści sami założyli pętlę na szyję. Tu, na forum chcemy wypromować, żeby robić więcej badań niż tylko te, które są obowiązkowe. Dobrowolnie. Jak widać nawet i to się nie udaje :-( Tak więc pozostaje tylko ciumkanie i użalanie się nad kolejnym chorym psem, najczęściej młodym i nierzadko z rodowodem.
I nie chcę tutaj "dokopać" Leszczynce, tylko po prostu przemawia przeze mnie zniechęcenie i żal, że zamiast mobilizować młodych hodowców do większej ambicji, to się jeszcze ich minimalistyczne działania pochwala, albo przemilcza :-( :-(

Mój post odnosi się do jednego zdania cytowanego powyżej ale nie wycięłam go z kontekstu żeby nie straciło sensu. "Jak widać nawet i to się nie udaje"
Czak jest moim pierwszym psem - w ogóle - kupując go nie myślałam o wystawianiu - no ale trafiliśmy na wystawę jedną i drugą. Gdy doszło do myśleniu o statusie reproduktora to właśnie dzięki temu forum i dyskusjom które się tu toczą zrobiłam mu oprócz HD i testów psychicznych, łokcie, badania oczu i serca. OCD nie (dałam ciała) bo doczytałam o tym już po prześwietleniu psa a do rozszerzenia kompletu potrzebne by było kolejne znieczulenie.
Po moim przykładzie widać że dyskusje toczone na forum dają jakiś skutek. I myślę że nie jestem jedyna. "Kropla drąży skałę".
I nie zgadzam się ze zdaniem iwony_k1 - "biedne i nieszczęśliwe psy". Mój jest bogaty i szczęśliwy (jak mi nie przyjdzie do głowy jakaś głupota z jechaniem na drugi koniec świata :lol: ) ;-)
annasm
Administrator

psy: CHUCK Tanais(*), WINNIE(*) I COOPERS CHOICE

Postprzez Leszczyna » 2010-08-05, 20:20

meggy napisał(a):Wniosek nasuwa się jeden,trzeba robić psom odpowiednie badania,kryć jak najlepszymi pod każdym względem psami,wyciągać wnioski z tego o czym piszemy a przy okazji nie ranić innych.
Oby ta dyskusja była pożyteczna dla nas wszystkich :->

Przeczytałam wszystko od deski do deski. I jakaś nauka z tego wypływa. Rzeczywiście nie jestem w stanie nikomu zagwarantować że Ochana da zdrowe potomstwo. Po wystawach jak na razie śmigałam z każdym psiakiem sporo. Nie odbębinłam z żadnym psem trzech wystaw po 15 miesiącu życia. Nie zaniedbuje ich i nie traktuje jako maszynki do rozmnażania ( a właśnie takie odniosłam wrażenie po waszych wypowiedziach z wyjątkiem Gosi ) Faktem jest że Ochanę chciałam pokryć ale nie dlatego żeby mi się zwróciła byle szybko ale dlatego żeby jak ktoś słusznie zauważył trochę wyładniała. Faktem jest że jest na stronie info odnośnie potomstwa ale tylko dlatego że gdy jej nie było miałam kupę telefonów kiedy będą itd. Ja sama gdy szukałam dla siebie psa widziałam że na wielu stronach hodowcy zapowiadają mioty dużo dużo wcześniej - więc myślałam że tak się robi, i być może tak ma być. Zamiast krytykować mnie że nie zrobiłam psom stawów łokciowych i drwić sobie ze mnie że robię minimum byle szybko, tanio może należało by podać rękę i odesłać do jakiejś lektury - niech się baba dowie więcej i podniesie poziom hodowli ,, przecież ja też kiedyś stawiałem pierwsze kroki ,, Nie... po co pomagać... Ja mam nadzieję i wierzę w to mocno że mi się uda. I tymi słowami zakończę całą moją przygodę z FORUM które tak miało mi pomóc. Proszę moderatorów o usunięcie mnie z tond. Mojej galerii psiaków i w ogóle. Serdecznie Was pozdrawiam Kasia.
Leszczyna

Postprzez meggy » 2010-08-05, 21:01

"świetnie" :-/
meggy

Postprzez annasm » 2010-08-05, 21:19

No i klops.
Myślę że nikt nie chciał "dokopać" Leszczynce ale tak naprawdę tak się stało.
Myślę że Kasia chciała napisać tylko to że Ochanka wyleniała i nie odniesie wielkich sukcesów na wystawie.
I tyle.
A wynikła z tego dyskusja sugeruje że jeździ Ona tylko z psami by zrobić "hodowlankę". A myślę tak nie jest.

A może zamiast przy okazji jakiegoś postu wyciągać różne rzeczy napisać na głównej stronie poradnik co warto zrobić rozmnażanemu psu - czarno na białym, dużymi literami. Aby każdy nowy na forum mógł przeczytać co i jak.
annasm
Administrator

Postprzez meggy » 2010-08-05, 21:25

-PORADNIK POCZĄTKUJĄCEGO HODOWCY-
meggy

Postprzez MartaD » 2010-08-05, 21:28

Dziewczyny, ale to wszystko na stronie głównej portalu pisze....czarno na białym ;-)
MartaD
Administrator

psy: Lusionki
Hodowla: Lusion

Postprzez Cefreud » 2010-08-05, 21:36

portal_page.09.php

badania ze strony głównej portalu.Jak założyć hodowlę,namiary na lekarzy wszystko jest na stronie głównej portalu!
Cefreud

psy: CeFreud (*),Wall-e i Kubuś-sz koty,Pimki(*)

Postprzez meggy » 2010-08-05, 21:38

Kurcze no niby tak jest,ale może to za mało czytelne dla niektórych.
jest też wątek Hodowla i Rozród.Może trzeba to jakoś wyróżnić.-inny kolor?
Wypisać w punktach że to i to obowiązkowe ,ale powinno się jeszcze zbadać łokcie i barki i dlaczego,wykorzystując jedną narkozę.
Że mile widziane badanie oczu i serca ,że podnosi to prestiż i wiarygodność hodowli -sama nie wiem. Ktoś gdzieś przeczyta ,że ma być HD i wystarczy i nie drąży dalej tematu z różnych przyczyn.Z czasem człowiek dojdzie ,doczyta co i jak powinien zrobić. Nie zawsze udaje się to od razu.
Najstarsze moje bydlaczki też mają wstęplowane tylko HD na forum trafiłam w zaawansowanej ciąży ;-) psiej.
A tak naprawdę to ZK powinien zorganizować obowiązkowe ,nawet odpłatne warsztaty zanim przybije repro i suka hodowlana , albo choć dać materiały o rozrodzie ,chorobach , badaniach itd. dotyczących danej rasy.
Ostatnio edytowano 2010-08-05, 21:56 przez meggy, łącznie edytowano 4 razy
meggy

Postprzez MartaD » 2010-08-05, 21:48

Gosia a wierzysz, ze to coś zmieni...już wiele razy były przykłady tego, że można ludziom wyłożyć wszystko na tacy a i tak z tego nie skorzystają. Moim zdaniem jak ktoś chce to znajdzie, wiele wysiłku to nie wymaga.
MartaD
Administrator

psy: Lusionki
Hodowla: Lusion

Postprzez Ada i Bruno » 2010-08-05, 21:55

Wybierając Adę oraz Bruna zwracałyśmy uwagę właśnie na takie dane jak przyczyna śmierci oraz dane dotyczące WSZYSTKICH szczeniąt z miotu, a nie tylko wybranych najlepszych. Dlatego właśnie padło na Bermondo Bohemia oraz Moravian Hurricane. Zajrzyjcie na strony: http://www.moravianhurricane.cz oraz http://bermondobohemia.cz Każdy szczeniak z tych hodowli ma wpisane info o badaniu, są informacje na temat przyczyny śmierci. W umowach kupna hodowca brał na siebie częściową odpowiedzialność w przypadku wykrycia wad genetycznych -zwrot kasy pod warunkiem kastracji/sterylizacji. Dodatkowo w umowie jest zapis o zakazie rozmnażania danych szczeniąt bez uprawnień hodowlanych. Właśnie mamy pierwszy miot Ady u siebie i kontynuujemy czeskie rozwiązania... Inna sprawa to to, że czeski przegląd hodowlany jest dużo dokładniejszy niż polski...
Nasz Związek kynologiczny dopuszcza suki bdb do hodowli i nic w tym złego, nie każdy pies musi być czempionem. Ważne, żeby wszystko to było jawne. Czy któryś z hodowców kupi psa/sukę z myślą o rozwoju wiedząc, że to ledwo zdobyte uprawnienia? Raczej nie... Są ludzie którzy chcą mieć Berneńczyka wcale nie z myślą o hodowli i właśnie to jest rynek zbytu dla takich szczeniąt.
Ada i Bruno

Lokalizacja: Warszawa, Szafirowa 32 tel: +48607260310 lub +48667 733 333
psy: Bruno, Adelaide i Walkiria
Hodowla: Consensus FCI

Postprzez annasm » 2010-08-05, 21:57

Ja myślę że edukacja coś zmieni - im częściej będziemy o czymś mówili tym więcej ludzi o tym usłyszy. Nie można oczekiwać że 100% hodowców będzie to robiło ale jeśli 10% to już coś a za kilka lat może więcej.
Tylko nie może się to odbywać w formie "linczu".

To tak jak z kampania społeczną w sprawie nie picia alkoholu przez kobiety w ciąży - wszędzie jest i dostępna dla każdego. A dalej rodzą się noworodki w stanie upojenia alkoholowego.
annasm
Administrator

Postprzez Cefreud » 2010-08-05, 22:01

Gosia-ale wszystko na forum jest.Na portalu też.Za kazdym razem,gdy ktoś podaje wynik HD ktoś zadaje pytanie a dlaczego nie komplet?Seminaria dotyczące rozrodu były.Nawet linki na forum były podane,jednak mało kto z nich skorzystał.Wiele "starszych" psów ma tylko HD,ale już kolejne u tego samego właściciela maja już komplet.
Jesli ktoś chce się zabrać za hodowlę powinien zacząć nie od miotu tylko od teori.
Wybaczcie,ale ja czasem naprawdę trace siły widząć,jak czynny uczestnik forum wyrabia takie rzeczy.
Kasia pisze że nikt jej nie doradził , a przepraszam gdzieś się pytała? Irek włożył wiele trudu,by posty i działy były czytelne.
Cefreud

psy: CeFreud (*),Wall-e i Kubuś-sz koty,Pimki(*)

Re: Off

Postprzez brendy » 2010-08-05, 23:27

Witajcie . Często czytam forum. Czytam bo lubię czytać, czerpię z Waszej wiedzy ile wlezie. Ale dzisiejsza Wasza rozmowa była okropna. Pozbyłyście się Kasi i tyle. Czy Ktoś jest usatysfakcjonowany?
brendy

psy: Brendy i Reksio

Postprzez Hekate » 2010-08-06, 01:15

Brendy forum nie jest tylko od głaskania po główkach i ciumkania. Zapewniam że gdy pojawiłam się na forum i zaczełam pisać herezje typu rodowód nie jest ważny dostałam o wiele ostrzej po głowie i na złe to mi nie wyszło :-P Bo nie chodzi o to by obrócić się na pięcie, tylko aby wyciągać wnioski i przyjąć że to czasem inne spojrzenie na sprawę może być właściwe. Naprawdę na forum potrafiły być o wiele ostrzejsze rozmowy i zapewne wiele osób starało sie wszystko pisać w tym wątku jak najdelikatniej. Ale gdy zauważy się problem nie można udawać że nie istnieje. Tu akurat wyszło od jednego nie fortunnego zdania które napisała Kasia, ale dalej ciągnie sie to nie po to by jej dopiec, ale by zwrócić uwagę na problem. Skoro nie ma jak na razie klubu to jedyna szansą na poprawę jest presja forum.
Kasiu naprawde szkoda że się obrażasz (najłatwiej jest przyjąć że to my jesteśmy wredni), zamiast znieść godnie krytykę i wynieść z niej wnioski co do poprawienia pracy hodowlanej. I nikt już dawno nie twierdzi że chciałaś zrobić tylko 3 wystawy do hodowlanki.
Ale jesteś hodowcą a do hodowcy nabywca, zwłaszcza ten nie mający doświadczenia z rasą, chce mieć zaufanie że ma kompetencje do tego co robi. Fajnie pytałaś skąd wziąść sunię, super. Ale nie koniecznie trzeba lecieć po pieczątkę suka hodowlana po trzeciej uprawniającej do tego wystawie, ale już dajmy spokój tym wystawom i bdb, bo i tak zdrowie od eksterieru ważniejsze.
Leszczynka napisał(a):Zamiast krytykować mnie że nie zrobiłam psom stawów łokciowych i drwić sobie ze mnie że robię minimum byle szybko, tanio może należało by podać rękę i odesłać do jakiejś lektury - niech się baba dowie więcej i podniesie poziom hodowli

Kasiu ale czy od wszelkiej możliwej lektury nie powinno się zacząć nim się w ogóle zacznie zastanawiać nad założeniem hodowli? Dzięki internetowi komunikacja z większą ilością osób i dostęp do wiedzy jest o wiele większy. Forum to nie tylko galeria ale także bogate źródło informacji. Mogłaś sama założyć wątek i pytać sie bardziej doświadczonych, po to jest dział "Doświadczeni hodowcy podpowiedzcie, proszę (czyli dziś pytanie, dzis odpowiedź)". Co do niezbędnych badań, na forum temat poruszany był nie raz. Wątek badań RTG regularnie jest podnoszony. Ba, istnieje dział "Początki hodowli, czyli co każdy hodowca wiedzieć powinien. Nie tylko sprawy papierkowe.", klikając zaraz u góry znajdziesz wątek "Badajcie łokcie swoim psom!!!!". Kasiu ty na forum jesteś już prawie 9 miesięcy, a jeszcze przy zwróceniu uwagi masz pretensje że nie odesłaliśmy cię do lektury, którą sama z siebie jako początkujący hodowca powinnaś śledzić.
Ja rozumię hodowca też człowiek, ciągle sie uczy. Niewymagam niemożliwego choćby gwarancji zdrowia. Może część z was uzna że sie mądrzę nie mając doświadczenia w hodowli, ale właśnie to że jestem zwykłym szarym właścicielem czworonoga sprawia że od hodowcy wymagam więcej niż od siebie.
Hekate

Postprzez kruszon » 2010-08-06, 07:32

Ja tam mam mieszane uczucia co do powyższych postów. Niejednokrotnie na tym forum "ciumka" się nad miotami z przeciętnych skojarzeń lub repro czy sukami hodowlanymi, które też do świetnych eksterierowo nie należą..., że o chorobach u przodków nie wspomnę - bo albo właściciel sam nie wie albo udaje że nie wie :roll:
Z drugiej strony jak ktoś pisze, że ma przeciętną sukę (przynajmniej na razie w oczach sędziów) i chce ją rozmnażać to od razu robi się nagonka.
Wydaje mi się, że jeżeli forum ma pełnić rolę opiniotwórczą to powinno stosować te same standardy do wszystkich repro i suk hodowlanych i poddawać je takiej samej konstruktywnej, a nie wybiórczej krytyce. Tylko żeby to zrobić trzeba dysponować bardzo dużą wiedzą i chcieć się nią dzielić z innymi i nie bać się narażenia na ostracyzm.
Oczywiście jeżeli ktoś, tak jak wielu z nas "nie hodowców" ma psa/sukę bez uprawnień to "ciumkajmy" sobie do woli, ale jeżeli ktoś prezentuje miot z przeciętnego skojarzenia, a zdarza się, że inni na podstawie zdjęć kilku dniowych kretów piszą, że bardzo dobrze rokują wystawowo, to jest dopiero nie w porządku w stosunku do potencjalnych, niezorientowanych nabywców szczeniąt...
Nie oceniam tej konkretnej sytuacji bo mnie akurat ta hodowla nie interesuje, ale wydaje mi się, że fakt spełnienia minimalnych wymagań nie jest najgorszą rzeczą jaka może się przydarzyć... :shock:
Oczywiście wszyscy hodowcy powinni dążyć do spełnienia jak najwyższych wymagań odnosnie badań, ale już co do kwestii wystaw to nie byłbym tak stanowczy. Nie zawsze Champion musi się równać piękne, a co najważniejsze zdrowe potomstwo!!!
Według mnie dużo gorzej się dzieje, jeżeli o jakiejś ładnej i utytułowanej suce hodowlanej czy repro część osób posiada potwierdzone informacje np. z zagranicznych klubów, że ich przodkowie byli obciążeni ciężkimi genetycznymi chorobami, a informacji takich nie ujawnia, a zamiast tego w ich galeriach lub o zgrozo galeriach ich miotów wypisuje jakie to są piękne... Niedobrze jest także jak przeciętnego repro czy sukę hodowlaną "kreuje" się na Inter Championa...
Jeżeli ktoś ma sukę hodowlaną lub repro to według mnie spoczywają na nim szczególne obowiązki, a do najważniejszych z nich należy dbałość o zdrowie rasy, która powinna przejawiać się m.in. w bezwzględnym i konsekwentnym eliminowaniu z hodowli osobników, które nie powinny być z obiektywnych przyczyn rozmnażane pomimo, iż nawet mają HD A ED 0/0 i Championat.
kruszon

psy: Kruszon

Postprzez Busola » 2010-08-06, 09:49

o mamuniu, ale wykład :shock:
trafiłam tu dopiero po przeniesieniu postów
właściwie to nie wiem od czego zacząć :-P
więc na początek zapytam
DLACZEGO SIĘ DZIWICIE????
Nie znam Ochanki ani Kasi, ale
każdy kto choć raz pociumkał w ich galerii nie ma prawa teraz na nią napadać
wiecie cooo, mdli mnie, wypisujecie nieszczere słodkie epitety w galeriach a potem jak już się danemu osobnikowi "nazbiera" chórem wybuchacie i puszczacie salwy armatnie - w wielu kwestiach macie rację, jednak to nie usprawiedliwia nieszczerości. Cóż, to nie pierwszy taki przypadek :roll:
Proponuję poszukać dalej wśród forumowiczów a na pewno znajdą sie tacy którzy zasługują na lincz i załatwić sprawę za jednym zamachem (nawet wypowiadający sie w tym wątku).
Wadą Kasi jest jej szczerość - jest tu wielu którzy tylko galerie uzupełniają i nie "chwalą" się poczynaniami - im się na pewno upiecze ;-)

Powtarzać się nie chcę, więc tylko dołożę :-P
suka - każda rozwija się indywidualnie (nie wiem w jakim wieku jest Ochana) czasem w klasie młodzieży staje na pudłach na każdej wystawie a jak podrośnie to w otwartej ma problem stanąc na lokacie nie mówiąc o CWC.
Możliwa jest też sytuacja odwrotna - suka w młodzieży jest "marna" a w otwartej migiem robi championa.
Ciumkając w galerii Kasi dajecie jej poczucie że jej suka jest warta hodowli - skoro wszystkim sie podoba to kilku sędziów może sie mylić (a często tak faktycznie jest ;-) )
...a właśnie, czy aby ciąża ma taki zbawienny wpływ na wygląd suki? Czy ktos kiedyś porównywał dwie suki o podobnym wyglądzie gdzie jedna miała szczeniaki a druga nie i jak się panienki dalej rozwinęły? Nie słyszałam. ;-)
Czasem mam wrażenie że twierdzenie jakoby suka po szczeniakach "mężniała" jest świetnym usprawiedliwieniem dla wczesnych miotów. A głoszenie takich twierdzeń tylko zachęca do szybkiego robienia hodowlanki - nooo, by suka wyładniała. :roll:
Kontrprzykładem może być moja Dalmiska (innych przykładów nie dam bo jeszcze po głowie dostanę) - rozwija sie powoli, skończyła dwa lata, szczeniaków brak, a wygląda coraz lepiej (mam nadzieje że ta tendencja się utrzyma ;-) :oops: :-P ), w miesiąc uzyskała 2 CWC, a jest w wieku w którym suki w większości hodowli są już po pierwszych szczeniakach - średniointeligentni sami wyciągną wnioski
Kasiu, jeśli suka ma ładną budowę to nie ma co się wsydzić wystawiania jej gdy jest łysa ;-)

Co do badań i trzeźwego spoglądania na swoje psy i hodowlę - moje zdanie jest znane i zgodne z Waszym ;-) więc powtarzać sie nie będę, ale radziłabym konsekwencję w ocenianiu innych - Kasi się dostało bo jest aktywnym forumowiczem - ci mniej aktywni a odwalający niezłą fuszerkę po łbie nie dostają.
A z innej beczki, czy ktoś kiedyś skrytykował repro/sukę hod. którzy są przerasowieni? A takie też mamy, widoczne jest to zwłaszcza u psów - wielkie bernardyńskie głowy, wysokość ponad normę i wiele innych. Ja zauwazyłam jedynie zachwycanie się miśkami.
Busola

Postprzez asia78 » 2010-08-06, 10:24

To jest powtarzająca się sytuacja.
Wszyscy "ciumkają", aż ktoś jeden się wyłamie, a wtedy krytyka się sypie ze zdwojoną siłą.
A osoba skrytykowana w ten sposób odchodzi.
asia78

psy: Appenzellerka Amanda

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do - Hodowlane dylematy na różne tematy, czyli o wszystkim po trochu; inne problemy i kwestie.