AniRysTeam napisał(a):AT napisał(a):.... Choć...jest przecież Klub Molosów i Psów Szwajcarskich

to może można się do tego Klubu zwrócić z propozycją wprowadzenia uregulowań w tym zakresie

I kto to zrobi? Była propozycja petycji o obowiązkowe ED i co? Czy w Bydgoszczy na wystawie była lista???
Nie, nie było.
Ja jednak nie o tym. Pomyślmy przez chwilę racjonalnie. Czy w interesie Klubu Molosów jest pisanie jakichkolwiek petycji, zmiana uregulowań, przepisów itp? Przecież ten klub zrzesza hodowców, tak? Oczywiście ja nie mówię o poszczególnych członkach, tylko o ogóle. Mogę mylić pojęcia, więc z góry przepraszam i proszę o wyprowadzenie z błędu, ale wydaje mi się, że każdy hodowca Bernów staje się "z urzędu" członkiem tego klubu. Jeśli tak jest, to czy oczekujemy, że hodowcy będą pisać petycje o utrudnienie sobie życia? To tak jakby prosić posłów, żeby głosowali za obcięciem sobie uposażenia. Oczywiście są tacy, którzy zagłosują, bo są ustawieni finansowo. Reszta jednak będzie zgodnie twierdzić, że pomysł jest chory.
Nikogo nie osądzam i nikogo nie oskarżam, ale obawiam się, że w Klubie Molosów mogą znaleźć się osoby, które pomysł "zaostrzeń hodowlanych" uznają tak samo za chory. Można w tym miejscu filozofować czy ich myślenie jest słuszne czy nie, ale nie o to chodzi w tej wypowiedzi.
Chodzi o to, że jeśli te rozważania o badaniach, testach, imbredzie itp, zostaną tylko rozważaniami, to nic się nie zmieni i nikt do nikogo pretensji mieć nie może. Jeśli ktoś czuje, że sprawy tak zostawić nie może, bo umrze niespełniony niech opracuje konkretny projekt, założy fundację np. Fundację Miłośników Psów Pasterskich, określi cele statutowe, wybierze zarząd i wtedy jako "instytucja" będzie mógł walczyć o cokolwiek.
Ja tego nie zrobię z wielu powodów, ale też pretensji o zmianę czegokolwiek w przepisach nie mam, bo mieć nie mogę. Nie mogę nawet podpisać listy, która miała być w Bydgoszczy

Ale członkiem takiego stowarzyszenia chętnie zostanę
Kiedyś już wzywałem młodych, ambitnych, prężnych forumowiczów do działania. I powtórzę kolejny raz: W kupie siła, w kupie moc! W pojedynkę ciężko coś zdziałać...