Słodka Greta już ma szczęśliwy dom-DT stał się DS

Szczęśliwe zakończenia - czyli udane adopcje

Moderatorzy: Aga-2, Milla

Re: Słodka Greta szuka ciepłego domku

Postprzez daria » 2010-01-05, 15:55

viewtopic.php?f=4&t=4699&view=unread#unread
może Greci przydałaby się ta karma :-)
dzięki za lepsze wieści :-D
daria

Ostrzeżeń: 0
psy: Cometa Balticanis (Birma)

Postprzez Wydra » 2010-01-05, 16:48

Na ten temat już pisałam do opiekunki Greci.Ela bardzo dziękuje ale ma odpowiednią karmę :lol:
Wydra

Postprzez kerovynn » 2010-01-05, 19:25

Dzięki Ela za super opiekę nad tą słodką dziewczynką i dzięki za szczegółowe informacje. Trzymamy mocno kciuki, żeby zdrowotnie wróciła do normy i znalazła fajny DS :-D .
kerovynn

psy: DSPP Ester Czandoria Ogar Pl Nokturn Olfactus

Postprzez Cefreud » 2010-01-06, 21:58

Grecia nie mogła lepiej trafić.
Cefreud

psy: CeFreud (*),Wall-e i Kubuś-sz koty,Pimki(*)

Postprzez kristella_67 » 2010-01-10, 21:15

Czy są jakieś nowe wieści o Gretce? Mam cały czas nadzieję że znajdzie super DS
kristella_67

psy: berneński pies pasterski - Izabella i Indy

Postprzez Wydra » 2010-01-12, 14:37

Pozwoliłam sobie wkleić korespondencję z opiekunką Grety, jednocześnie prosząc forumowiczów o komentarz dotyczący dalszego leczenia suni.
"Witam!
zgodnie z umową posyłam poniżej informację do wątku rozliczeniowego Grety. Jeżeli będą wątpliwości, czy pytania, to oczywiście odpowiem na nie. Greta czuje się bez zmian, przede wszystkim dużo poleguje, a gojenie rany przebiega ładnie.

Przedstawiam informację o leczeniu Grety.

I. Poniżej rozliczenie moich wydatków na Gretę po dwóch wizytach jakie dostałam z Kliniki Therios w Myślenicach.
Rozliczenie:

29.12.: 485 PLN:
Badanie kliniczne
badania krwi (morfologia, profil duży biochemiczny + profil tarczycowy
Idexx)
Surolan
Claritine
Forcid 1000
Karma Arion lamb&rice 3 kg

5.01.: 84 PLN:
Surolan 30 ml
claritine

Z powyższych wydatków proszę o zwrot kwoty 450 zł. Stanowi to wydatek przy pierwszej wizycie w kwocie 485 PLN pomniejszony o kwotę na karmę zakupioną tam dla Grety. Wydatki związane z zakupem leków przy drugiej wizycie pokrywam z własnych środków.

II. Możliwości dalszego leczenia Grety.
1.Zastosowano do dalszego leczenia małą dawkę hormonu tarczycowego (ludzką l-tyroksynę). Receptę odbiorę w tym tygodniu i lek sfinansuję z własnych środków przez okres pobytu Grety u nas. To niewielka kwota, bo nie przekraczająca 20 PLN na leczenie miesięczne.
Lekarze oczekują, że podawanie tego hormonu poprawi kondycję zdrowotną, w tym jej witalność oraz stan skóry.

2.Obiecano wykonać za darmo badania usg. w lutym w ramach praktyk studenckich, jakie będą w Klinice Therios.

3.Guzy. Greta ma co najmniej trzy guzy (narośla). Ich usunięcie wraz z tkanką otaczającą - to zabieg wymagający uśpienia, a koszt zabiegu z badaniem histopatologicznym jest spory. Lekarze proponują więc usunięcie jednego guza bez tkanki otaczającej, tak więc wystarczy wówczas znieczulenie miejscowe. Wydatek na taki zabieg wraz z badaniem histopatologicznym guza nie przekroczy 300 PLN.

Oczekuję na Państwa decyzje w sprawie ewentualnie dalszego leczenia Grety.
Pozdrawiam"
Elżbieta Ł.
Wydra

Postprzez Hekate » 2010-01-12, 15:10

hmm, wydaje mi się ze pani Ela przedyskutowała sprawę z lekarzami i może warto tak jak oni proponują wyciąć jeden guz i przesłać do badania. I wydaje mi sie że to jej opinia jest tu najważniejsza, bo to ona ma całokształt sprawy i rozmawia z wetami na miejscu.
Wiadomo wyciągając Grete wzieliśmy za nią odpowiedzialność również finansową, trzeba zrobić wszystko co dla suni najlepsze, choćby w razie większych wydatków wymagało by to ograniczenia tymczasowego działalności skarpety.
Hekate

Postprzez Aga-2 » 2010-01-12, 15:14

Dla mnie to nie leczenie, tylko półśrodek. Co nam da, że usuną i zbadają Greci jeden guzek? Lekarzom da wiedzę, ale dla psa to bez znaczenia, bo i tak zostaną dwa inne. A ile kosztuje pełny zabieg wycięcia wszystkich guzów w narkozie pełnej? Bo jeśli się je będzie tak po jednym wycinać, to i tak w sumie trzeba będzie zapłacić 900 zł, a pewnie nie będzie to tak fachowo wykonane jak trzeba - tzn. zostaną wycięte bez tkanki otaczającej.
Aga-2
Moderator

Postprzez Cefreud » 2010-01-12, 15:41

ja w Krakowie za wycięcie guza wraz z tkanką otaczającą i wysłanie do histopatologa płaciłam 300 zł.Może spytam w w Krakowie jakie są ceny?Tylko średnice guzów musiała bym znac
Cefreud

Postprzez Szam » 2010-01-12, 16:00

Ceny wydaja mi sie tez z deka wysokie....Moze warto wycenic w innych klinikach??
Szam

psy: Jamajka, Lulu, Hummer, Gina & aussiki

Postprzez kerovynn » 2010-01-12, 16:56

Ja się nie znam na guzach i leczeniu, ale... Jeśli decyzja o wycięciu tylko jednego guzka jest podyktowana oszczędnością finansową i tak naprawdę Greci nie pomoże to nie widzę w tym sensu. Może warto spytać w innych klinikach - jeśli jest taka możliwość- i wykonać taki zabieg jaki będzie dla suni najlepszy. Będzie drogo? - Trudno. Naszym priorytetem jest ratowanie psów. Nie damy rady uratować wszystkich, ale te, które już mamy, wyprowadźmy na prostą do końca.
kerovynn

psy: DSPP Ester Czandoria Ogar Pl Nokturn Olfactus

Postprzez daria » 2010-01-12, 20:15

Na leczenie Brusa poszło przeszło 1400zł.i daliśmy radę,odnośnie Greci ja też nie mam wątpliwości,jestem za konkretnym zdiagnozowaniem a jeśli gdzieś to zrobią równie dobrze i taniej to tylko się cieszyć.
Damy radę,taka ekipa jak my się tak łatwo nie podda :-D :-D
daria

psy: Cometa Balticanis (Birma)

Postprzez kristella_67 » 2010-01-12, 21:03

Ja jestem oczywiście jak najbardziej za dalszym leczeniem Greci.I praktycznie popieram w całości wypowiedź Kerovynna. Ona jest po prostu "NASZA" . :-) Jeżeli jest potrzebna jakaś dodatkowa pomoc (zakup karmy itp) proszę o mnie pamiętać. Leży mi na sercu ta suńka.
kristella_67

psy: berneński pies pasterski - Izabella i Indy

Postprzez Hekate » 2010-01-13, 00:51

Cefreud napisał(a):.Może spytam w w Krakowie jakie są ceny? Tylko średnice guzów musiała bym znac

Karolino myślę ze byłoby super jakbyś popytała, Ela i tak już dużo robi dla suńki i nie wyobrażam sobie by jeszcze musiała po Krakowie z suńką jeździć po wetach prosząc o wycenę :-/ Bo to nie tylko kolejne koszty paliwa które obciążalą Elę ale i czas poświęcony na dojazdy :roll:
Hekate

Postprzez Roxanka » 2010-01-13, 10:47

kerovynn napisał(a):Ja się nie znam na guzach i leczeniu, ale... Jeśli decyzja o wycięciu tylko jednego guzka jest podyktowana oszczędnością finansową i tak naprawdę Greci nie pomoże to nie widzę w tym sensu. Może warto spytać w innych klinikach - jeśli jest taka możliwość- i wykonać taki zabieg jaki będzie dla suni najlepszy. Będzie drogo? - Trudno. Naszym priorytetem jest ratowanie psów. Nie damy rady uratować wszystkich, ale te, które już mamy, wyprowadźmy na prostą do końca.

W pełni się zgadzam.
Roxanka

psy: TUNDRA Maltabar [']

Postprzez ElzaMilicz » 2010-01-13, 13:41

Trzeba pamiętać, że Greta to starsza sunia i nigdy już nie będzie w takiej formie jak młody pies.

Mamy zaprzyjaźnionego weterynarza w Skawinie.
Na pewno zrobi to dobrze i dużo taniej.
Czy Pani Ela może rozważyć zmianę lekarza ?
ElzaMilicz

psy: DONA [Meda], Szila

Postprzez Wydra » 2010-01-13, 14:48

ElzaMilicz napisał(a):Trzeba pamiętać, że Greta to starsza sunia i nigdy już nie będzie w takiej formie jak młody pies.

Napiszę dzisiaj do Eli i przedstawię jej Twoją propozycję :lol:
Wydra

Postprzez Cefreud » 2010-01-13, 17:34

ElzaMilicz napisał(a):Trzeba pamiętać, że Greta to starsza sunia i nigdy już nie będzie w takiej formie jak młody pies.

A czy problemy ruchowe,niemłody wiek suki nie będą przeszkodą do wykonania zabiegów?
A może warto by najpierw poszukac dla psa domu stałego a potem dopiero operować?
Cefreud

Postprzez iwona_k1 » 2010-01-13, 18:30

Moim zdaniem podanie narkozy psu w takim stanie jest ryzykowne i nie jest tu jakoby problemem wycięcie tych guzów tylko zdiagnozowanie psa do końca.Z tego co zostało napisane wynika,że w lutym kiedy będą studenci sunia będzie miała zrobione usg co da pełniejszy obraz stanu jej zdrowia.Jeżeli okaże się ,że coś jeszcze z psiakiem jest nie tak nie wiem czy jest sens męczenie psiaka narkozą.I nie guzy są tutaj największym problemem.Szukanie domu stałego psu w tym stanie jest wielce problematyczne,bo z tego wynika to pies dla konesera tak jak Zoja.Przyszły właściciel musiałby byc poinformowany o wszystkich problemach psa i związanych z tym kosztach.
iwona_k1

psy: Ursa Puchate Kreple,Zorn(*) Agis Petkowskie Wzg

Postprzez Wydra » 2010-01-13, 19:38

Ja sobie myślę, ze skoro Grecia jest u Eli w DT,to ona powinna decydować gdzie leczy psa.My tylko powinnyśmy ustalić czy sunia ma być dalej leczona czy nie.Moim zdaniem nie możemy decydować z usług jakich wetów będzie potencjalny DT korzystał.To opiekun jest bezpośrednio z psiakiem.
Wydra

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Już w nowych domach