petycja w sprawie r=r

Tu wstawiamy wątki odnośnie różnych akcji prozwierzęcych

Postprzez Barb » 2007-11-16, 14:01

Akcja jak najbardziej potrzebna!
Im więcej piesków z wadami tym bardziej ich populacja jest zagrożona.
Właściciele piesków bez rodowodu nie zdają sobie sprawy z zagrożenia jakie niesie rozmnażanie chorych bernusiów (jeśli mają jakieś wady genetyczne). To krzywdzące dla maleństw i przyszłego pokolenia.
Popieramy tą akcję dwoma rękami i czterema łapkami :lol:
Barb

Ostrzeżeń: 0
psy: Hector (Żarty Żurek "Majowy Skarbiec")

Postprzez Szilkowa » 2007-11-16, 14:38

Busola - przyznał mi racje ale nie zabardzo chciał :-|

Barb Super że popierasz akcje :mrgreen: :mrgreen:
Szilkowa

psy: Szila-bpp Tia-bc

Postprzez Apcik » 2007-11-21, 19:29

Od dosyć długiego czasu widziałam ze Kreska zaprasza mnie do udziału w tej akcji, zapewne dla tego że Cezary rodowodu nie ma :roll: ale nie wiem po co miałabym sie czynnie właczać w tę akcje skoro nie reprezentuje sobą nic. Jak mogę np. przekonać kogoś do zakupu psa z rodowodem skoro sama go nie mam :roll: .Ja cała tą akcje rozumiem, ale nie każdy pies bez papierów jest właśnie z takiej hodowli jak pokazujecie tu zdjęcia :-? Nie potepiam tej akcji ani jej czynnie wspierać raczej nie mogę ze względu na Cezarego. Kupując Cezarego nie miałam innego wyjścia bo moi rodzice nie akceptuja psów z rodowodem bo mowia ze pies im po ogrodzie z tymi papierami w pysku nie bedzie ganiał a na wystawy nie mają zamiaru jezdzić, są oni bardzo konserwatywni a ja jako małolata nie mog im nic powiedzieć. TYLKO PROSZĘ NIE WYJEŻDŻAJCIE TERAZ NA MNIE I NIE KRYTKUJCIE ZE MAM PSA BEZ RODOWODU BO MI TO PARE OSOB NA TYM FORUM JUZ WYJAŚNIŁO :oops: proszę o zrozumienie
pozdrowienia dla wszystkich :mrgreen:
Apcik
Moderator Działu

psy: Cezary

Postprzez Szilkowa » 2007-11-21, 20:26

Apcik ja prawie z tych samych przyczyn nie mam psa z rodowo. ma nie chciała się zgodzić.
Ja w całości popieram akcje :-D
Mi udało się przekonać jedną osobe na rodowodowego psa :mrgreen:
Szilkowa

Postprzez Angelika » 2007-11-22, 00:03

Aż wstyd przyznać :oops: , ale ja sama tak bardzo chciałam mieć psa, że też nie liczyło się dla mnie czy ten pies będzie miał papiery, czy nie. Ale po tym jak trafiłam na ten portal szybko zmieniłam zdanie, a jeszcze kilka miesięcy temu powiedzenie, że "rasowy=rodowodowy" wzbudzało we mnie oburzenie. Teraz już wiem, że jest ono jak najbardziej trafne. Rzeczywiście, ma w sobie pewne nieścisłości (zależy kto co rozumie pod pojęciem RASOWY) ale ważne jest to co ta akcja ma na celu.

Apcik - A ma na celu uświadamiać ludzi takich jak ja, Ty, czy twoi rodzice
Apcik napisał(a):bo mowia ze pies im po ogrodzie z tymi papierami w pysku nie bedzie ganiał

jakie znaczenie ma rodowód i że nie jest on tylko świstkiem papieru świadczącym o elitarnym pochodzeniu psa i cenie jaką za niego daliśmy, ani żadnym zobowiązaniem do wystaw!
A jak widzisz (a daję Ci na to przykład z krwi i kości - czyli mnie :lol: , a Posiara podaje Ci inny) akcja daje rezultaty. To wszystko było już powiedziane (sama z tego korzystałam) , ale chyba im więcej się o tym czyta tym więcej zostaje w głowie.

Apcik napisał(a):Nie potepiam tej akcji

Czy to znaczy że ją popierasz? W takim razie Twoja pomoc mile widziana :!: Posiara, jak sama pisze też ma psinkę bez rodowodu, a zobacz jak się udziela :mrgreen: :mrgreen:

PS. Do organizatorów :-P : A może by tak w ramach akcji utworzyć taki wątek w którym tacy jak JA :mrgreen: piszą co ich przekonało, i co pomogło przekonać rodziców (dla tych nieletnich lub mieszkających z rodzicami :lol: )
Apcik napisał(a):a ja jako małolata nie mog im nic powiedzieć.

bo jak widać może się przydać :mrgreen: .

PS.2 Jejku ale dlugi ten post :oops: chyba mój pierwszy na jakiś poważny temat ;-)
Angelika

psy: Szafir z Ustrońskiego Zakątka, w domu Veyron:)

Postprzez Apcik » 2007-11-24, 23:03

ja rozumiem to wszystko o wasze troski i rose itp :mrgreen: . Ale to moi rodzice gdy tylko mowie im cos na temat rodowodu to zaczynaja sie smiac. i mowie im że może jako szczeniak wygladac identycznie jak dorosly pies to mi powiedza: to popatrz na Cezarego widzisz w nim cos nie tak, a jak ja by bylo to i tak malo kto to zauwazy! :roll: . I taka jest rozmowa z moimi rodzicami. a wogole ze mam psa to jest wielki cud bo moj ojcxiec nie lubi niczego co co chodzi na 4 lapach, bo to mu ogrod niszczy zalatwia swoje potrzeby tam gdzie nie powinien chce sie z nim przywitac itp. ale ile razy widze go jak sie z nim bawi :-/ wiec raczej dopoki bede miszkac z rodzicami (napewno przez najblizsze 2 lata) to raczej psa z rodowodem nie bede miala bo dla nich to snobizm i niekonieczny wydatek. Wiec wybaczcie mi :oops:
Apcik
Moderator Działu

Postprzez Natalia i Galwin » 2007-11-25, 21:48

Hmm.. Wiesz co, nie do końca snobizm i niekonieczny wydatek. Można kupić psa z rodowodem już za jakieś 800 zł.

Jak najbardziej rozumiem, że niestety masz nie za wiele do powiedzenia w domu ;-(
Natalia i Galwin

psy: Galwin (*)

Postprzez Kasia » 2007-11-25, 21:58

Apcik Ty robisz i tak duzo - rozmawiasz z rodzicami, sama wiesz o co chodzi z rodowodami - to duzo!
Jak mieszkałam z rodzicami tez nasze psy były bez papierów, do tej pory moi rodzice uwazają, ze to "niepotrzebny" wydatek. Ale widze ze cos tam pomału zaczyna sie zmieniac w ich swiatopoglądzie.
Kasia

Postprzez Aga-2 » 2007-11-28, 17:59

Apcik napisał(a):Od dosyć długiego czasu widziałam ze Kreska zaprasza mnie do udziału w tej akcji, zapewne dla tego że Cezary rodowodu nie ma :roll: ale nie wiem po co miałabym sie czynnie właczać w tę akcje skoro nie reprezentuje sobą nic. Jak mogę np. przekonać kogoś do zakupu psa z rodowodem skoro sama go nie mam :roll: :

Apcik, Co Ty w ogóle opowiadasz! Jak to "nic" sobą nie reprezentujesz :shock: :!:
Jeśli Ty jesteś przekonana o potrzebie posiadania rodowodu przez psa rasowego, to chyba właśnie Ty najlepiej wiesz, dlaczego. To właśnie Ty jesteś w stanie wytłumaczyć komuś dlaczego gdybyś miała kupować kiedyś psa i jego wybór zależał od Ciebie, to wybrałabyś takiego z rodowodem, a nie bez.
Aga-2
Moderator

Postprzez annasm » 2007-11-28, 22:24

Chciałam napisać że akcja rasowy=rodowodowy w moim przypadku odniosła skutek. Kiedy zastanawialiśmy się nad kupnem psa, rozważaliśmy różne warianty. Od adopcji psa ze schroniska zaczynając. Jednak po namyśle i czytaniu książek i wielu postów zdecydowaliśmy sie na berneńczyka z rodowodem. A-psychika, B-zdrowie. Między innymi także dzięki tej akcji. Dziś Czak ma 8,5 miesiąca i jest zdrowym wesołym psem. I wyperswadowaliśmy szwagrowi kupno tańszego psa bo bez rodowodu. (Wprawdzie do tej pory nie ma nadal psa ale to juz inna historia)
annasm
Administrator

psy: CHUCK Tanais(*), WINNIE(*) I COOPERS CHOICE

Postprzez Tess » 2007-11-28, 22:37

A ja dzisiaj o mały włos nie wyszłam z psem ze schroniska. Powstrzymał mnie ostatni zew rozsądku i zaproponowałam pomoc w organizacji otwartych dni schroniska i adopcji. Moim zdaniem akcja rodowodowy=rasowy ma rację bytu wtedy, gdy mówimy o kupnie psa przeznaczonego do hodowli lub osobnika konkretnej ( bardzo konkretnej) rasy. Jeżeli ktoś po prostu chce mieć psa - polecam schroniska. jest tam tyle nieszczęścia, że normalny człowiek po wizycie tam wychodzi po prostu chory. I wstydzi się, że jest człowiekiem - tak jak np. ten gość, co razwalił głowę 15 letniej suni, którą cudem udało się uratować i która teraz szuka nowego domu ( już moja w tym głowa, żeby go znalazła...)
Tess

psy: Niuniuś i Mila ( Maisa Szumiaca Knieja )

Postprzez annasm » 2007-11-28, 22:52

Nie chciałam napisac że dzieki akcji nie wzieliśmy psa ze schroniska. Po pierwsze nie zrobiliśmy tego bo mamy dzieci (które do tej pory chowały się bez psa) i chcieliśmy psa którego charakter będzie w jakimś (niewielkim chociaz) stopniu przewidywalny. To nasz pierwszy pies i nie wiedzieliśmy czy będziemy umieli przekonać psa który został skrzywdzony przez człowieka ze my jesteśmy inni.
A po drugie zobaczyliśmy u znajomej berna i już nie było innego wyjścia...te brązowe ciepłe oczka i uśmiech. A akcja przekonała nas że trzeba kupić psa z rodowodem!
annasm
Administrator

Postprzez annasm » 2007-11-28, 22:54

A pomysł by Czak miał towarzysza, który gdzieś tam na nas czeka w schronisku, dalej gdzieś mi sie plącze po głowie.
annasm
Administrator

Postprzez Tess » 2007-11-28, 22:55

Natychmiastową, nagłą i nieodwołalną miłość do bernusiów rozumiemy doskonale ;-) Też tak mamy. I w 100% zgadzam się z ideą tępienia fabryk szczeniąt. Boję się tylko, żeby akcja nie spowodowała niechęci do brania nierodowodowych przecież psiaków ze schronisk. Bo chyba nie o to w tym chodzi.
Tess

Postprzez Przemo » 2007-11-28, 23:06

hm.....dlatego ja probuje ta akcie zrobic tak by miala dwa kierunki.
zresxta haslo, jedno z nich, tej akcji to \
kup psa z rodowodem lub wez psa ze schroniska.
Przemo

psy: Bera(*)

Postprzez Tess » 2007-11-28, 23:13

W takim razie możemy się do akcji przyłączyć. Jako dziennikarz, redaktor - mogę pomóc jesli chodzi o teksty do ulotek, info do gazet itp. Jakby coś - pisz Przemo na pw.
Tess

Postprzez Apcik » 2007-11-29, 17:47

poczytalam juz co mi napisaliscie po mojej przerwie z powodu złosliwości sprzetu(komputera) i jednak cos mi moze uswiadomiliscie ze to ja moge dac duzy przyklad innym, pomysle nad tym to moze do czegos dojde. Dzieki bardzo za wszystkie słowa
Apcik
Moderator Działu

Postprzez Szilkowa » 2007-11-29, 21:01

Będziemy chcieli zorganizować dyskusje na temat akcji na gadu-gadu :-D
Trzeba tylko ustalić godz. która bedzie większości pasowała :-D
Szilkowa

Postprzez Przemo » 2007-11-29, 21:12

Przypominam o ankietach.
Moze jak macie kontakty z innymi forumowiczami
to pogadajcie z nimi na ten temat.
Przemo

psy: Bera(*)

Postprzez panterka-23 » 2007-11-30, 11:51

Witam
Zabsze uważałam, że posiadanie psa z rodowodem to snobizm. Ale teraz juz rozumiem temat i sama bym chciała berna z rodowdem. TYlko też sie naczytałam o bernach, że są bezmyślnie dobierane itp i czesto chorują (niski poziom hodowli) i stoje własnie przed wyborem hodowli i jest ciężko:(
panterka-23

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Akcje na rzecz zwierząt