panterka-23 napisał(a):Witam
Zabsze uważałam, że posiadanie psa z rodowodem to snobizm. Ale teraz juz rozumiem temat i sama bym chciała berna z rodowdem. TYlko też sie naczytałam o bernach, że są bezmyślnie dobierane itp i czesto chorują (niski poziom hodowli) i stoje własnie przed wyborem hodowli i jest ciężko:(
AniRysTeam napisał(a): Rodowód jest świadectwem pochodzenia psa i gwarantuje, że berneńczyk to berneńczyk
Roxanka napisał(a):Wszystko zależy od uczciwości hodowcy. Weźmy taki przykład. Nowy regulamin wymagający testów psychicznych mówi o psach urodzonych " PO 1. 01.2002r". Roxa np. urodziła się 1.01.2002r. Z ciekawości dowiadywałam się w związku i wyszło na to że jej testy nie obowiązują. Wystawy zaliczone, prześwietlenie też - może być suką hodowlaną.
I tylko ja wiem, że ma trochę słaby charakterek - takie dziwne czasami strachy, o których nikt inny nie wie, bo na wystawach z badanie zębów problemów nie było, głaskać ją mogą w zasadzie wszyscy, oceny zawsze miała doskonałe. Ale ja wiem, że rozmnażać jej nie powinnam, bo psychikę ma jednak słabą. Ale gdybym chciała - byłyby piękne psiaki i rodowodowe.
Roxanka napisał(a):Wszystko zależy od uczciwości hodowcy.
Tess napisał(a):czy ich dzieci będą rasowe, czy nie?
Powrót do Akcje na rzecz zwierząt
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości