petycja w sprawie r=r

Tu wstawiamy wątki odnośnie różnych akcji prozwierzęcych

Postprzez Bernerin » 2007-12-04, 13:35

Busola napisał(a):chciałabym dodać że swojej suni nie mam zamiaru rozmnażać jeśli nie uzyska uprawnień hodowlanych

A widzialas juz bernenke, ktora byla wystawiana i nie dostala uprawnien hodowlanych??? Znikomy procent! W momencie gdy wielu sedziow nie czuje rasy, weterynarze sa przekupni, a testy psychiczne to farsa - to na nas, wlascicielach suk, spoczywa ostateczna odpowiedzialnosc, czy mozemy z czystym sumieniem dac pokryc nasza suczke!

Ja zawsze pytam ludzi, ktorzy koniecznie chca miec szczenieta po swojej suce (niewazne jakiej rasy): "Czy miot jest dla Ciebie tak wazny, ze jestes gotowy zaryzykowac zycie swojej ukochanej suni?" Wiele osob nie wie, co ma odpowiedziec, czesc rezygnuje, czesc macha reka, ze uprawiam czarnowidztwo.
Ale jak widac na roznych przypadkach, m.in. Zuzinej Bianki, takie ryzyko jest jak najbardziej realne!!!
Bernerin

Ostrzeżeń: 0
psy: Kiss i Ronja (CKCS)

Postprzez Kasia » 2007-12-04, 13:36

Aga całkowice na pewno nie, bo jest to po prostu niemozliwe ;-)
Kasia

Postprzez Busola » 2007-12-04, 13:44

Nie , nie widziałam wystawianej bernenki która nie uzyskała uprawnień.
Póki co, poza Koją widziałam jeszcze tylko jej matkę.

To o co własciwie się toczy ta gra, niby akcja ma promowac rodowodowe psy a jednoczesnie krytykuje zasady przyznawania uprawnień hodowlanych.
Trochę się w tym pogubiłam. :roll:
Busola

Postprzez Kasia » 2007-12-04, 13:51

Alicja mysle, ze w duzej mierze winę za to ponosi fakt, ze w dziedzinie szacunku dla zwierząt i prawa w tej dzidzinie jestesmy 100 lat za...cywilizowanymi krajami. Ja mam wrazenie, ze dzieje naszego kraju wciąż odbijają się pietnem na wszystkich dziedzinach zycia. Lata komuny uczyły ludzi kombinowania i nauczyły tak dobrze, ze ciągle zbieramy z tego zniwo.

Dlatego tak wazne jest zeby uczyc szczególnie młodych pewnych pozytywnych zachowań. Pamietam jaki szok przezyli moi kuzyni w niemieckiej szkole, kiedy kolega nie pozwolił im od siebie ściągać na sprawdzianie. I u nas tez jeszcze pokutuje to, ze jesli skąds - tam znamy sedziego/weta/egzaminatora na testach, to się liczy na jego przychylnosc (nie mówie ze wszyscy).

To ze nasze prawo czy pewne zasady hodowlane nie sa idealne nie zwalnia nas z obowiązku myslenia i brania odpowiedzialnosci za to co robimy.
Kasia

Postprzez Busola » 2007-12-04, 14:03

Kasiu, całkowicie się z tobą zgadzam, dlatego uważam że próby zmiany mentalnosci spełzną na niczym jeśli nie będzie to podparte przez ustawodawcę. Polak już taki jest że kombinuje w każdej dziedzinie życia by "coś posiąść a sie nie narobić" - wszyscy są tacy mądrzy dopóki nie muszą portfela otwierać, smutne, ale niestety to są nasze realia.
Busola

Postprzez marzena » 2007-12-04, 14:47

Czasami można się zastanawiać, czy nasz troska o zwierzęta nie idzie jednak w złym kierunku, czy nie powinna jednak dotyczyć bardziej człowieka i jego podejścia do braci mniejszych zamiast ingerencji w podstawowe naturalne ich prawa. No bo jeśli zabieg JPS w USA, jak pisze Dźiani jest wykonywany profilaktycznie u wszystkich ras dużych, to dla mnie jest to jednak paranoja. Kaleczyć psy, każdego bez wyjątku? :evil: Tak sprawę traktując można przeciez iść o kroczek dalej i zakazać rozrodu ras dużych, bo mogą zachorować na dysplazję :evil: . Człowiek ma narzędzia do ustanowienia takiego prawa, jeśli zechce. Ciąża może być niebezpieczna dla suki? No może, niestety. Zamiast wstrzymywania rozrodu nie lepiej byłoby zwiększyć opiekę okołoporodową? Poród jest bolesny? No jest, niestety.Wiele z nas coś wie na ten temat. Tak to nieszczęśliwie urządziła natura. Ale i ludzie, i zwierzęta od wieków mają potomstwo.
Aga-2 zapytała czy na końcu tej drogi, którą w trosce o zdrowie i jakość życia naszych ukochanych psów przemierzamy małymi kroczkami będą już tylko psy rodowodowe. Ja mam nadzieję jednak, że nie. Uroda świata, natury tkwi także w jej różnorodności i nieprzewidywalności. Dzięki temu zjawisku, między innymi, cieszymy się dziś rasą Berneński Pies Pasterski.
marzena

Postprzez Busola » 2007-12-04, 15:03

Jeśli zaczyna się coś robić trzeba przewidywac dalekoidące skutki.

jest sobie fajna akcja mająca na celu promowanie psów rodowodowych (ze względu na ich dobro oczywiście), jest fajnie, ale należy brać pod uwagę że akcja odniesie odzew - po to to chyba jest. więc nalezy się spodziewać że za jakiś czas (hipotetyxcznie oczywiście bo nie bardzo w to wierzę) wszyscy bedą nabywac rasowe=rodowodowe psy, a co za tym idzie kundelki wyginą.
Jeśli coś robić to z nadzieją na sukces.

A co do natury to się zgadzam: nie chodzi tu tylko o zdrowie fizyczne, ale o potrzebę posiadania potomstwa: ludzie ją mają a zwierzaki tym bardziej.
Busola

Postprzez Natalia i Galwin » 2007-12-04, 15:05

Busola napisał(a):potrzebę posiadania potomstwa: ludzie ją mają a zwierzaki tym bardziej.

W stadzie (np wilków) tylko samce i samice alfa mają dzieci, a cała reszta stada nie ma potomstwa. Z tego wynika prosty wniosek - nie każde zwierze musi mieć dzieci.
Natalia i Galwin

psy: Galwin (*)

Postprzez Kasia » 2007-12-04, 15:06

Marzenko zgadzam sie co do zabiegu JPS, jestem temu przeciwna tak samo jak kopiowaniu uszu i ogonów oraz wszyskich zabiegów poprawiających psią urodę.

Ale jestem tez przeciwna rozmnazaniu wszystkiego jak leci - ktos kiedys wybrał najlepsze osobniki BBP, odpowiednio je łączył, wybierał odpowiednie psy do odpowiednich suk itd. i my dziś, dzieki czyjejś mrówczej pracy mozemy sie cieszyc bernami. Mam powazne obawy, ze brak kontroli nad tym co i jak sie rozmnaza ( w sensie rozmnazania bezpapierowego) doprowadzi do powstanie czegos berneńskopodobnego co smiało i juz raczej nie dla zartu bedzie mozna nazwac bernardynerem czy czymś podobnym.

Ja wogóle w rasie BBP byłabym za podziałem hodowli ze wzgledu na eksterier i uzytkowosc i inaczej bym widziała przyznawanie uprawnien hodowlanych jednym i drugim (na innych zasadach), bo w tej chwili mam wrazenie ze nabywcy najchętniej widzieliby u siebie w ogródku słonia berneńskiego.....

Mysle ze za bardzo w naszej dyskusji skupilismy sie na eliminacji psów bez papieru. A wejdźcie na strone akcji - przede wszystkim chodzi o dobro zwierząt i w rozumieniu twórców akcji psy hodowane pod ZK POWINNY byc prawidłowo prowadzone, zadbane, zaszczepione itp. Bo co z tego, ze ktos kupi psa z papierami od kogos kto je trzyma w piwnicy, karmi ziemniakami i skórkami ze starego chleba zalanymi wodą?

Ja uwazam, ze wszystkie psy powinny byc zaczipowane, na włascicieli powinien byc nakładany obowiązek szczepien i profilaktyki zdrowotnej, płacenia podatków i rejestrowania kazdego nabywanego i sprzedawanego psa.Ale powinno to byc objete w miare prostą procedurą (np via net).
Kasia

Postprzez Natalia i Galwin » 2007-12-04, 15:13

Kasia napisał(a):Ja uwazam, ze wszystkie psy powinny byc zaczipowane, na włascicieli powinien byc nakładany obowiązek szczepien i profilaktyki zdrowotnej, płacenia podatków i rejestrowania kazdego nabywanego i sprzedawanego psa.

Aj Kasia, Kasia - mądra kobieta z Ciebie ;-) Popieram w 100% Twoje słowa :!:
Natalia i Galwin

psy: Galwin (*)

Postprzez Halina » 2007-12-04, 15:18

A wejdźcie na strone akcji - przede wszystkim chodzi o dobro zwierząt i w rozumieniu twórców akcji psy hodowane pod ZK POWINNY byc prawidłowo prowadzone, zadbane, zaszczepione itp. Bo co z tego, ze ktos kupi psa z papierami od kogos kto je trzyma w piwnicy, karmi ziemniakami i skórkami ze starego chleba zalanymi wodą?

A ja jeszcze 4 rękami się pod tym podpisuję!!!!!
Halina
Moderator

psy: Karo, Sotella,Ofra, Kora[*], Bora[*], Berni[*]
Hodowla: Szumiąca Knieja

Postprzez MartaD » 2007-12-04, 15:20

A ja mam trochę inne zdanie na temat JPS ;-)
Po pierwsze to nie jest zabieg poprawiający urodę, tylko mogący oszczędzić psu wiele cierpienia.
Po drugie jest on mało inwazyjny dla psa, a dla właściciela niedrogi.
Więc jeśli nie ma skutecznej metody na to, żeby wyeliminować dysplazję, to może ten zabieg jest jednak wart przemyślenia......
A czy dopuszczać psa po nim do hodowli to już inna kwestia :-)
MartaD
Administrator

psy: Lusionki
Hodowla: Lusion

Postprzez Tess » 2007-12-04, 15:24

Po pierwsze nie szkodzić - taka , myślę powinna być podstawowa zasada kazdej akcji. Boję się, że akcja rodowodowy=rasowy może odbić się czkawką w postaci większej liczby zwierząt w schroniskach i mniejszej liczby adopcji. Nie każdy musi mieć psa z rodowodem, nie kazdy musi rejestrować się w ZK. Próba wprowadzenia prawa zakazującego rozmnażania psów bez papierów też może mieć skutki opłakane. Wyobraźcie sobie wieś. Już widzę rolnika jak leci wysterylizować suczkę.... Jeżeli groziłyby mu jakieś sankcje - bez chwili namysłu zabije ją, a w najlepszym wypadku zabije szczeniaki - i już. Po kłopocie. Ja myślę, że akcja powinna skupić się na właścicielach i przyszłych właścicielach psów rasowych - tu rzeczywiście mógłby pomóc ZK - Jeżeli każdy hodowca do wyprawki szczeniaka dołączałby info na temat rodowodowy=rasowy, jeżeli związek się w to włączy, jeżeli jasno zostaną ustalone zasady samej akcji - tzn, nie może być ona odbierana jako atak na osoby mające psy nierasowe i bez rodowodu. Taka akcja się nie przyjmie i nie zdobędzie przychylności. Jeśli chcemy wyeliminować fabryki szczeniąt warto pomyśleć o współpracy z pismami kynologicznymi ale nie oszukujmy się. Mamy prawa rynku. Są proste. Klient myśli: nie będę psa wystawiać, nie będę rejestrował się w ZK, to po co mam bulić 1500-2000 tys. skoro mogę mieć takiego samego psa za 600? I tu może pomóc prasa, może tv. Lecz podkreślam - akcja w żadnym stopniu nie powinna dyskryminować psów nierasowych i ich właścicieli. Bo z góry skazana zostanie na niepowodzenie.
Tess

psy: Niuniuś i Mila ( Maisa Szumiaca Knieja )

Postprzez Kasia » 2007-12-04, 15:25

Marta ale załózmy ze pani X kupi takiego pieska i potem zechce miec raz szczeniaki (dla zdrowia suni) a potem spotka tą sunię z pieskiem od pana Y (no pech, ze tez po takim zabiegu) który chce zeby piesek sobie poszalał...a potem ok 10 nabywców buja się z psami które trzeba przytrzymywac przy sikaniu - no wiem - najczarniejszy ze scnariuszy. Ale możliwy?
Kasia

Postprzez marzena » 2007-12-04, 15:26

Ja nie popieram niekontrolowanego rozmnażania berneńczyków "porodowodowych". Zwracam tylko uwagę na fakt, że natura i tak nam płata figle i najbardziej rasowy samiec może dopaść jednak w lesie jakąś atrakcyjnie pachnącą kundelkę i dostarczyć berneńskich genów jakiejś psiej rodzinie. Tak właśnie krzyżowały się różne gatunki i powstawały uznane dziś rasy. (Podobnie jak temperament niektórych arystokratek chronił zacne rody przed nieuchronną degeneracją zdrowotną :-P )
marzena

Postprzez Kasia » 2007-12-04, 15:28

Tess - ja nie mysle nawet ze kazdy musiałby rejstrowac psa w ZK
Ale np przy zakupie - wysłać maila do UG czy UM info o zakupie psa, rasie czy cos podobnego. No to żadna mecyja, tym bardziej w dzisiejszych czasach.

Szukam (jeszcze chwilka) zdjec, zeby Wam pokazac co ja mam na mysli popierając ta akcję
Kasia

Postprzez bea » 2007-12-04, 15:41

Ja dorzuce tylko cegiełke do rozważań.W Holandii ponoc jest juz od kilku lat nakaz sterylizacji psów niepapierowych,kundelki ktore tam sie pojaiwaja sa podobno rarytasem sprowadzanym ze schronisk polskich(oczywiscie jako wysterylizowane)wiadomosc ta mam od swojego profesora wielkiego miłosnika kundelków i stalego goscia Holandii.Wiec takie rozwiazanie prawne sa mozliwe,tylko,czy aby na pewno dobre?Druga rzecz,a propos sterylizacji.Tu podepre sie rozmowa moja rozmowa wg.mnie z autorytetem w dziedzinie rozmnazania psów dr.Maxem.Zapytałam o strylizację suczek,wg.wielu autorów zmniejsza ona prawdopodobieństwo wystapienia raka sutka.>Pan dr,zgodził sie,ze rzeczywiscie zmniejsza i jestzalecana w wypadku stweirdzenia nowotworu sutka,ale nie mozna jej uwazac za złoty srodek profilaktyczny.Sterylizacja jest bowiem głeboką interwencja w układ hormonaly i zmniejszajac ryzyko jednej choroby zwiekszamy ryzyko innej.Temat jest bardzo złozony.Wg.mnie byłoby dobrze gdyby wprowadzono zakaz sprzedazy psów bez uprawnień hodowlanych,mysle,zeby mimo wszystko mocno ograniczyło to proceder handlu psiakmi i ch produkcja.
bea

Postprzez Halina » 2007-12-04, 15:47

Jeżeli groziłyby mu jakieś sankcje - bez chwili namysłu zabije ją, a w najlepszym wypadku zabije szczeniaki - i już

Oj Asiu to się dzieje w tej chwili nagminnie, mimo iż żadnych sankcji nie nie ma za rozmnażanie psów. Każdy we wsi ma psy. Suki prędzej czy później mają szczeniaki. Najczęściej jak tylko pojawi się cieczka. Cały miot odrazu jest zabijany, zostawiają jednego szczeniaka, żeby suka nie wariowała, no i żeby sutki opróżnił. Jak podrośnie to komuś go dają a jak nikt nie chce tlo też zabijają (najczęściej topią), bo za uśpienie wetowi trzeba płacić. Nie mówię, że wszyscy tak robią ale zdecydowana większość tak zwłaszcza na takich wsiach po - PGRowskich.
Halina
Moderator

psy: Karo, Sotella,Ofra, Kora[*], Bora[*], Berni[*]
Hodowla: Szumiąca Knieja

Postprzez Busola » 2007-12-04, 15:54

Noooo, niestety :-(
Busola

Postprzez Kasia » 2007-12-04, 16:07

Znalazłam...źródło http://www.cavalierworld.eu/cavisiowo/v ... c&start=15

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dlatego własnie jestem przeciwna rozmnazaniu wszystkiego, wszystkim i przez wszystkich
Kasia

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Akcje na rzecz zwierząt