petycja w sprawie r=r

Tu wstawiamy wątki odnośnie różnych akcji prozwierzęcych

Postprzez Dżiani » 2007-12-06, 00:24

Kinga, niestety tak jest. Prawo obowiązujące w PL a regulaminy ZK to dwie inne kwestie. Ktoś kupi od Ciebie sunię, podpisze umowę w której zastrzerzesz sobie Bóg wie co a on i tak zrobi z niej maszynkę do szczeniąt i nic na to nie poradzisz bo polskie prawo tego nie zabrania. Zabrania tego regulamin ZK, ale zapis w umowie że ten ktoś ma się tam wpisac nie jest dla niego wiążący. Oczywiście że możesz go pozwac do sadu za nie dotrzymanie warunków umowy ale jego prawnik to obali a Ty staracisz nerwy, czas i pieniądze - taki jest polski real.
Dżiani

Ostrzeżeń: 0
psy: h. ARESIBO FCI

Postprzez Busola » 2007-12-06, 11:17

a gdyby tak umowa obowiązywała tylko w przypadku gdy kupujący wywiąże się z jej warunków - =niedotrzymanie umowy skutkowałoby jej anulowaniem, jak w przypadku kredytu np. - nie płacisz raty >> musisz wszystko natychmiast zwrócić

wiem, wiem, za chwilę się okaże ze hodowcy dostaną spowrote4m swoje "szczeniaki" - miejmy nadzieję że byłby to tylko straszak

sorki piszę spontanicznie
Busola

Postprzez Przemo » 2007-12-06, 21:28

ti jak sie decydujemy :?:
Jak z ta edukacja :?:
A moze zmiennmy nazwe akcji by bylo lepiej :?:
No iczekam od innych na propozycje plakacikow??
Czy robimy tak by kazdy u siebie wydrukowal pare stron :?:
Moze ktos sie podejmie i napisze do organizatrow akcji.
Przemo

psy: Bera(*)

Hodowla=szczeniaki, rasowy=rodowodowy

Postprzez darek » 2007-12-06, 22:00

Pewnie ponownie błądzę i narozrabiam, ale się wypowiem. Mam wrażenie, że większość z Panstwa, wypowiadających się na tym forum nie ma hodowli ale szczerze kocha psiaki. Jednocześnie masa tu "Dyziów marzycieli". Ech, młodość. Nie namawiam do braku wiary w możność zmieniania świata. Sam jeszcze nie do końca z tego wyrosłem. Jedno wiem: skuteczne i praktyczne działania nie mogą ograniczać się do samej propagandy, czy jak kto chce akcji infomacyjnych. Para pójdzie w gwizdek i tyle. Pokrzyczeć możemy. To dość łatwe. Jeżeli chcemy, aby ludzie nie deptali trawników, to tabliczka "szanuj zieleń" nic nie da. Trzeba wybudować chodniki, tam gdzie ludzie chodzą. Nawet niekiedy na skos trawnika. I już. Tylko wytworzenie mechanizmów , które zniechęcą do pseudohodowli a zachęcą do prawdziwej hodowli w duchu zasad kynologii i po prostu uczciwości coś zmienią. Tyle, że to już nie jest łatwa sprawa. Trzeba nakreślić cel, opracować mechanizmy i wdrażać je może i wiele lat. To już instytucja. Żeby dalej nie filozofować. (Już się boję).
Hodujesz psy. To znaczy rozmnażasz. Co ze szczeniakami? W tym roku miałem ich sporo. Od razu uprzedzam -nie żyję z hodowli. Daje mi to odskocznię od dość stresujacej pracy i wiele radości. Ale czy tylko? Rzadsza rasa, duże psy. Mało kto pyta, bo własnie psy nieznane. Zostaniecie z gromadką? Jak sprzedać, kiedy durne w moim przekonaniu zasady nie pozwalają robić tego np. na wystawach. Czemu? Toż tam właśnie mamy skupienie wszystkiego, co najlepsze. Wystarczy sprawdzić, czy sprzedający jest prawdziwym hodowcą, zapewnił dobre warunki dla szczeniąt, wydzielić teren, wziąć kasę za "placowe" i już. Koty można sprzedawać na wystawach. Kociarze to zbrodniarze? Tworząc różne idiotyczne utrudnienia (bywa, że dla ochrony interesów jakiejś grupy) pchamy ludzi do sprzedaży szczeniąt na allegro, na bazarach itd. Zbudujmy chodniki w dogodnych miejscach a trawa będzie bardziej zielona. Darek
darek

Hodowla: Z Łowickiego Księstwa

Postprzez Przemo » 2007-12-06, 22:25

Drodzy forumowicze.

zbliza sie polowa grudnia.
Ola,panna aleksandra. powiedziala mi ze jej wujek napisze o naszej akcji w gazecie.
Przypomniala mi teraz o tej sytuacji a ja mam puste rece.
Pomozcie cos wymyslec. Tzn mowie o tresci artykulu do gazety. Cos z sensem.
Co tam zamiescic??
Przemo

Postprzez PannaAleksandra » 2007-12-06, 23:02

No właśnie ;] Macie jakieś propozycje, jak ułożyć tekst żeby zainteresować ludzi? Mamy calutką trzecią stronę w Dzienniku Zachodnim więc się postarajmy :) Co zaś do czegoś... Cóż, przez pewien czas byliśmy niezorganizowani - to fakt. Co wy na to, jakbyśmy podzielili się na grupy? Najpierw powinniśmy zrobić temat, w którym zgłosiłyby się osoby mogące i chcące w jakikolwiek sposób pomóc. Jeżeli znalazłaby się nas odpowiednia garstka osób z całej polski, wtedy podzielilibyśmy się na parę grup. Jedna grupa odpowiedzialna byłaby za plakaty i ulotki. Najlepiej jakby w tej grupie znalazły się osoby z różnych stron polski, wtedy mielibyśmy ogólnopolski zasięg i wtedy ulotki i plakaty znalazłyby się w całej Polsce. Druga grupa zajmowałaby się pisaniem artykułów do gazet, artykułów w internecie i redagowaniem stron poświęconych R=R. W trzeciej grupie musiałyby się znaleźć osoby, które mieszkają w dużych lub małych miejscowościach i mają jakikolwiek dostęp do ważnych informacji dotyczących hodowli i prosto mówiąc mają kontakty z ludźmi będącymi ostoją wszystkich plotek i domysłów. W grupie musiałyby się znaleźć osoby z całej polski wtedy się bardziej to uda. Ta grupa będzie odpowiedzialna za wyłapywanie wszystkich plotek i domysłów na temat pseudohodowli w swoim rejonie. Jak już jakaś plotka się znajdzie, wtedy do akcji będzie wkraczać czwarta grupa. Czyli osoby, które zajmą się daną plotką o kolejnej pseudohodowli i postarają się dowiedzieć na ten temat więcej i upewnić czy jest to rzeczywiście pseudohodowla. Jak już będzie jasne, całą akcję z znalezioną hodowlą przesyłamy do twórców całej akcji R=R na .org i oni zajmą się wyłapaniem tej hodowli do końca. Co wy na to? Jakbyśmy się tak zorganizowali? Ja mogę podać, że na terenie Poznania jest najpewniej pseudohodowla berneńczyków bo to z niej miałam Amandę i nadal jest nie znaleziona i nie jest im udowodniona żadna wina z tego co wiem. Jakbyśmy się tak zorganizowali i pokazali do czego jesteśmy zdolni może inne rasy i ich fora by nas poparły i pomogły? Mówię o akcji na skalę ogólnopolską, która mogłaby się udać jakbyśmy naprawdę tego chcieli. Może się to udać! Ważne jest aby znaleźć jak najwięcej osób gotowych nam pomóc! Mój wujek, jak już Przemek wspomniał popiera nas całym sercem i dlatego Dziennik Zachodni opublikuje nasz artykuł i będzie nam pomagać. Jakbyśmy się wszyscy włączyli udałoby się. Poziom pseudohodowli w Polsce na pewno by zmalał, a nie wierzę, że nie ma żadnych plotek i domysłów które można byłoby sprawdzić. No i? Co wy na to? Zorganizujemy się i pomożemy psiakom? Jest ktoś z Poznania, który mógłby pomóc? Byłaby to nasza pierwsza wytropiona pseudohodowla... Pomyślcie ile jesteśmy w stanie zdziałać! Apeluję o szybkie odpowiedzi i proszę teraz Przemka o zrobienie kolejnego pobocznego tematu w którym zapisałyby się osoby będące w stanie i mające chęci pomóc! Napisz tutaj później link do tego pobocznego tematu, abyśmy wszyscy mogli do niego trafić! Zdobędziemy się na taką akcję? Hm?
PannaAleksandra

Postprzez Anya » 2007-12-06, 23:10

hmmmmmmm, Apcik i Angelika, dzięki za wiadomość na pw, teraz Was znalazłam i widze ża mam mase czytania do nadrobienia, jakoś na off topic nie miałam nigdy czasu zaglądać, a akcje popieramy z mężem całym sercem :-> .
Ale żeby się bardziej włłącdzyć zaczynam od czytania :roll:
Anya

Postprzez PannaAleksandra » 2007-12-06, 23:32

A i jak macie czas... To przeglądajcie Telegazetę na programach... Tam jest najwięcej ogłoszeń pseudohodowli.. :evil:
PannaAleksandra

Postprzez izu » 2007-12-07, 00:41

Rodzenie jest hyba meczace i wyczerpujace. To jak to moze pomoc w zdowiu :?:

jako mama dwójki cudnych dzieciaczków mogę powiedzieć, że nic w życiu mnie nie kosztowało tyle wysiłku co ich urodzenie, ale też satysfakcja, szczęście, radość i duma są największe na świecie.
Myślę nieśmiało,że psy odczuwają podobnie i mam nadzieję na szczeniaki od mojej Salmy.
Nie twierdzę jednak, że nieposiadanie potomstwa musi być przyczyną choroby psa, czy suki.
Mam też nadzieję, że będę odebrana jako uczciwy hodowca, kryjąc moim Łobuzem, bo jest psem cudnym, który nigdy mnie nie zawiódł i którego zachowania jestem zawsze pewna(chociaż nie ma championa, bo po pierwsze biel na kufie wychodzi minimalnie za kąciki, a po drugie był wystawiany tylko cztery razy ale raz dostał CWC). Dla mnie jest championem i napewno zostawię po nim szczeniaka. Aż ciarki mnie przechodzą na myśl, że ma już 6,5 roku...Mam nadzieję, że pobije rekord długowieczności ;-)
izu

psy: Łobuz(*)2001-2013 , Demi, Hiko(chin) i Szelma

Postprzez Alicja i Spartki » 2007-12-09, 02:50

Magdo Twoją wiadomość odebrałam bardzo późno ale odpowiem od razu jak to sie mówi na gorąco, bezpośrednio Tobie i Przemkowi. ...Alexis de Tocgueville powiedział
..... Nie ma takiej rzeczy, której wola ludzka nie byłaby zdolna osiagnąć przez dobrowolne działanie jednostek, połączonych we wspólnym wysiłku............... Uważam już za ogromny sukces waszej akcji to że zauwazyły ją osoby dorosłe włączyły sie do dyskusji tu na forum i zaproponowały pomoc. Zdaje sobie sprawę z tego że często gęsto nie przemyślane dzialania innych potrafią ostudzic człowieka zapał i chęci do pracy ,ale spróbujcie nauczyć sie jednej rzeczy-wiem że to trudne -ale można, wiem po sobie ...oczami wyobraźni spróbujcie zobaczyć pozytywne efekty swojej pracy bo na tak zwane szczęśliwe zakończenie u nas w kraju potrzeba jeszcze bardzo długo czekac.. Wtedy wszelkie problemy wydają się o połowę mniejsze i do przeskoczenia. Kolejna sprawa i za razem rada. Niech wasza praca polega na pozytywnym działaniu, uczy
odpowiedzialnosci, szacunku a neguje cwaniactwo i żle pojęty spryt i co najważniesze. Troche wiary we własne siły i bedzie dobrze zobaczycie , a jeżeli tak jak powiedziałam chociaz jedna osoba zatrzyma wzrok na waszym plakacie chociaż jedna zastanowi sie o co chodzi w waszym przesłaniu to znaczy że machina ruszyła a to dobrze...bardzo dobrze rokuje na przyszłosć.
pozdrawiam alicja
P.S -jutro tez mam bardzo zajęty dzień -rano do szkoły z Bosstonkiem i Olą na kurs :-D po południu goscie z bardzo daleka wiec nie wiem czy znajdę chwilkę ale postaram sie chociaż w nocy napisać jak pracuje z dziećmi w szkole może skorzystacie z niektórych pomysłów.
a jeszcze dodam na poparcie swoich słów ze warto o dobre walczyć :-D że akcja R=R ma sens. Jest na forum taka pewna młoda pani co ma na imie Agata.To własnie dzięki jej uporczywosci istnieje Saprtańska osada :-D :-D :-D-Głowa do góry i powodzenia
Alicja i Spartki

psy: spartki w ilosci 10 szt
Hodowla: spartanska Osada

Postprzez Przemo » 2007-12-09, 13:25

dziekuje pani Alicjo za dodanie mi i moim pomocnikom otuchy. :-D
Podejrzewalem ze....ale doszedlem do wniosku ze teraz zblizaja sie swieta i z nimi zwiazane rozne rzeczy.
Mysle ze od stycznia znow mozemy ruszyc pelna para.
Czesc celu zostala osiagnieta.
Jeszcze jak by nam sie udalo napisac l
artykol do gazetki bo wiem ze mamy taka okazje.
Ostatnio edytowano 2007-12-09, 13:44 przez Przemo, łącznie edytowano 1 raz
Przemo

Postprzez Szilkowa » 2007-12-09, 13:42

Pani Alicjo ja też dołańczam do podziękowań to napewno doda nam sił dodalszej pracy jeszcze raz bardzo dziękuje za dadanie nam sił :-D
Szilkowa

psy: Szila-bpp Tia-bc

Postprzez Halina » 2007-12-09, 15:10

Ja chciałam rękoma i nogami oraz wszystkim ąpkami moich stworów podpisać się pod tym co napisała Ala. Madziu jako, że teraz (przez ostatnie dni) rzadziej zaglądałam nawet do poczty więc twoją wiadomość dopiero otworzyłam. Słuchajcie robicie wspaniałą rzecz. Natomiast nie możecie załamywać się nieporozumieniem, a czasem nawet celowym przeciwdziałaniem. Wiem jaką drogę przeszła Magda żeby zrozumieć co to jest świadoma hodowla. Magdo naprawdę na swój wiek wykazujesz się ogromną dojrzałością. Życzyłabym takiej wielu dorosłym. Razem z Przemem i resztą zaangażowanych osób zrobicie dużo nawet gdyby miała zrozumieć cel tej akcji tylko jedna osoba. To warto!!!!!
Trzymajcie się!!!!
Halina
Moderator

psy: Karo, Sotella,Ofra, Kora[*], Bora[*], Berni[*]
Hodowla: Szumiąca Knieja

Postprzez saganka » 2007-12-09, 15:10

Moi drodzy, ja tez dostalam Wasza wiadomosc, przepraszam, ze dopiero teraz, ale roboty mam huk!! Krotko i zwiezle - nikt nie rezygnuje z naszej akcji i nikt Was zle nie ocenia. Na pewno nie ja. Problem polega na tym na razie, ze jest do swiat niecale 2 tyg. I wiekszosc z nas te swieta przygotowuje. Ja oprocz tego wlaczylam sie teraz w akcje Zima w schroniskach i po prostu przez chwilke nie mam czasu. Ale obiecuje swoja pomoc, jak tylko powysylam wszystko do Uli do jej fundacji. Ok??
saganka

Postprzez Szilkowa » 2007-12-09, 15:28

Pani Halinko Bardzo bardzo dziękuje.
Szilkowa

Postprzez Przemo » 2007-12-09, 16:36

super :-D
Wszyustkim dziekujemy i czekamy jak ten ciezki
ale zarazem wspanialy okres swiat minie. :-D
Tylko ze akurat na ten okres wypadlo nam napisanie artykulu.
hm.....moze pare zdan moze nam przytoczycie :-D
Z tego wszystkiego zapomnielismy co napisac.
Pozdrawiam i zycze wspanialych chwil az do swiat :-D
Przemo

Postprzez saganka » 2007-12-09, 16:45

Jasne Przemo, do kiedy trzeba oddac tekst?
saganka

Postprzez Przemo » 2007-12-09, 16:47

eee......zaraz sie dowiem. Hyba do 15.12
Przemo

Postprzez Kasia » 2007-12-09, 19:09

Ja mam taką propozycję - zeby zrobic cos na zasadzie mini wywiadu - czyli troche tekstu który tu juz pisalismy a między to wplecione opowiadanie np Ali Spartowej i Tess o pieskach pracujących
Kasia

Postprzez Szilkowa » 2007-12-09, 19:24

O podoba mi się ten pomysł Pani Kasiu jestem za :-D
Szilkowa

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Akcje na rzecz zwierząt