petycja w sprawie r=r

Tu wstawiamy wątki odnośnie różnych akcji prozwierzęcych

Postprzez Przemo » 2008-02-29, 22:55

Ponizej podaje przykladowy plan ktorego mozemy sie trzymac przy realizacji akcji
Narazie to ustalmy dobry plan. po tem dzialajmy.
Czekam na propozycje.

1. okreslenie osob do wspolpracy nad akcja
2. spisanie osob wlaczajacych sie do akcji
3. wyszukanie wszelkich informacji dotyczacych akcji
4. zorganizowanie tekstu do wysylania znajomym
5. zorganizowanie ulotek
6. wskazanie osoby odpowiedzialnej za ulotki
7. rozeslanie ulotek po forumowiczach i rozdanie je.
8. umieszczenie artykulu o akcji w gazecie
9 .wyznaczenie osoby odpowiedzialnej za tekst w gazecie
Przemo

Ostrzeżeń: 0
psy: Bera(*)

Postprzez Klaudia1 » 2008-03-02, 15:09

Wiecie co przyznam ze na początku nie popierałam tej akcji ale jak się wczytałam... To co dzieje się w naszym mieście to masakra! Ludzie są tu zacofani i kompletnie nie wiedzą co to jest rodowód(z wyjątkami) a niektórzy ludzie czerpią z tego korzyści i robią biznes na zwierzętach. U nas są aż 2 pseudo hodowle berneńczyków na tak małe miasto. Wiem tylko o bernach bo nimi się tylko interesuje ale jakby się dowiedzieć to spokojnie byłoby więcej takich ludzi. Szczeniaki są po ok 1000 zł! A psy żyją w wiadomo jakich warunkach choć przyznam ze nie w tragicznych. Jest u nas towarzystwo opieki nad zwierzętami i myślę że jakby coś skombinować z ulotkami to bym je tam umieściła ale wątpię że to dużo da bo ludziom się po prostu nie da wytłumaczyć!
Klaudia1

Postprzez Pati94 » 2008-03-02, 16:31

Właśnie bernena ostatnio koleżanka powiedziała mi że jestem jakas dziwna że zdecydowałam sie na psa z rodowodem. Próbowałam jej wyjaśnić ale i tak zdania nie zmieniła i kupuje swojego psa z pseudohodowli mówiąc że dla niej ten papierek nie jest ważny. I niektórym ludziom nie da sie tego wyjaśnić bo nie słuchają.
Pati94

psy: Egan

Postprzez Szam » 2008-03-02, 16:44

bernena napisał(a):Jakby coś to jestem z wami ;-) Wiem ze moje zdanie się zbytnio nie liczy ale zawsze coś. Wiem że to może dziwnie brzmi bo mam psa bez rodowodu (nie będę się tłumaczyć bo historie stworze) ale nie z pseudohodowli, nie taka co robi miot przy każdej cieczce tylko był pierwszy i ostatni(w sumie to jakby pomyślał i dopilnował suczki to tego by nie było ale cóż, ja też gdybym zachowała zdrowy rozum to bym nie wróciła z Bernim do domu ale powtarzam :mrgreen: niczego nie żałuje ale w przyszłości zrealizujemy swoje plany i na pewno weźmiemy z hodowli). Także działajcie, nie trzeba się łudzić że to wiele zmieni ale warto probować ;-)

Klaudia, miot Berniego to nie byl ani pierwszy miot ani ostatni, niestety :(
Ciesze sie ze teraz popierasz akcje rasowy = rodowodowy !
Szam

psy: Jamajka, Lulu, Hummer, Gina & aussiki

Postprzez Szilkowa » 2008-03-02, 19:14

Pati94 napisał(a): Próbowałam jej wyjaśnić ale i tak zdania nie zmieniła i kupuje swojego psa z pseudohodowli mówiąc że dla niej ten papierek nie jest ważny. I niektórym ludziom nie da sie tego wyjaśnić bo nie słuchają.

Tak z kąd ja to znam ''po co mi pies domowy albo podwórkowy z jakimś tam papierkiem''
Człowiek może sie nagadać a oni mają to gdzieś :-/
Szilkowa

psy: Szila-bpp Tia-bc

Postprzez Przemo » 2008-03-02, 19:24

bezuswiadomienia tego co sie dzieje czyli m.in zapelnione schroniska to dojdzie do jeszcze wiekszej katastrofy.
Ludzie albo nie pilnuja swych psow albo je oddaja bo ......
Dlatego mysle ze trza o tym mowic.
Probowalem cos napisac do gazety ale niewiem co. Czy mozze mi ktos poimoc.
Moze oni nam pomoga. :?:
Przemo

Postprzez Klaudia1 » 2008-03-02, 19:56

Szam ja też tak myślę... Po prostu jest mi wstyd że wcześniej nie mogłam popisać się wiedzą... Ale teraz to nadrabiam;] I do końca życia w moim domu będą berneńczyki (z prawdziwych hodowli). A wiecie jak pytaliśmy czym karmić szczeniaka to odpowiedział tam że karmą, mięsem i też jadły zsiadłe mleko :-| Może ja jestem przewrażliwiona ala jak szczeniaka można karmić tego typu jedzeniem...
Klaudia1

Postprzez saganka » 2008-03-02, 20:07

Klaudia, kazdy z nas kiedys dowiedzial sie tego wszystkiego o psach i r=r. Super, ze jestes taka madra mloda osoba! Nie ma sie czego wstydzic. Podziwiam Cie za odwage przyznawania sie do tego i za potrzebe rozwoju, otwieranie sie na wiedze. Serio!
saganka

Postprzez Przemo » 2008-03-02, 20:15

bernena, Moze chcesz nam jakos pomoc lub byc czlonkiem w zespole r=r :?:
Przeczytaj plan jaki dalemn na popszedniej stronie.
Przemo

Postprzez Apcik » 2008-03-02, 21:47

No mój psiak tej jest bezrodowodu(co wiekszosc juz chyba wie) ale jak narazie niestety zdanie moich rodzicow sie nie zmienilo. Wystawy nie dla nich(przeciez to meczarnia dla psow) a po ogrodzie pies mi z papierkiem w pysku ganiac nie bedzie..... i co ja moge?? ja jestem za akcja i wiem ze bede walczyc o to ale kazda rozmowa z moimi rodzicami na ten temat konczy sie stwierdzeniem Idz sie lepiej poucz a nie siedz non stop na tym internecie Ale ja wiem swoje, co z tego wyniknie zobaczymy w przyszlosci...
Apcik
Moderator Działu

psy: Cezary

Postprzez Przemo » 2008-03-02, 22:01

internet dobrze wykorzystywany tez jest skarbnica wiedy
Przemo

Postprzez Apcik » 2008-03-02, 22:11

Przemo napisał(a):internet dobrze wykorzystywany tez jest skarbnica wiedy

tak ale nie dla moich rodzicow w sprawie psów :-?
Apcik
Moderator Działu

Postprzez Pati94 » 2008-03-02, 22:47

Posiara, własnie o to chodzi ludzie tak mówią i jak próbujesz im objaśnić sprawe to i tak nie wpływa to wogóle na nich i rozmowa jest jednostronna. Niewiem co można zrobić by to się zmieniło bo jak ktoś nie chce słuchać to nie dotrze się do niego w żaden sposób, jednak zawsze można spróbować i mieć nadzieje że przynajmniej dwie lub trzy osoby zmienią swój wybór i zamiast psa z pseudohodowli kupią psa zdrowego, radosnego z hodowli. Jestem w 100% za akcją ;-)
Pati94

psy: Egan

Postprzez Klaudia1 » 2008-03-03, 18:05

Jak najbardziej jetem do wszystkiego chętna! Mi się osobiście najbardziej podoba to stwierdzenie i jest bardzo przekonujące że jak kogoś nie stać na rodowód to nie będzie go stać na wychowanie psa... A co do wiedzy to na razie mam jej mało :mrgreen: ale "pasja rodzi wiedzę, wiedza rodzi precyzje" U mnie do końca życia w domu będą berneńczyki i kundelki ze schroniska ;)
Klaudia1

Postprzez Berneska » 2008-03-03, 18:23

No nic, ja też mam Luśkę bez rodowodu, i jestem w podobnej sytuacji jak Klaudia- Bernena. Trzeba się przyznać, że popełniło się błąd kupując bez, ale co ja mogę zdziałać przekonując na psiaka z hodowli ? Jak się ma rodziców upartych to koniec ...

bernena napisał(a):Jakby coś to jestem z wami ;-) Wiem ze moje zdanie się zbytnio nie liczy ale zawsze coś. Wiem że to może dziwnie brzmi bo mam psa bez rodowodu (nie będę się tłumaczyć bo historie stworze) ale nie z pseudohodowli, nie taka co robi miot przy każdej cieczce tylko był pierwszy i ostatni(w sumie to jakby pomyślał i dopilnował suczki to tego by nie było ale cóż, ja też gdybym zachowała zdrowy rozum to bym nie wróciła z Bernim do domu ale powtarzam :mrgreen: niczego nie żałuje ale w przyszłości zrealizujemy swoje plany i na pewno weźmiemy z hodowli). Także działajcie, nie trzeba się łudzić że to wiele zmieni ale warto probować ;-)

W wypowiedzi tutaj "pokrywam" się z Klaudią ;) Że państwo od których mamy Lu, nie wykorzystują psiaków jako maszyny do wytwarzania kasy. Dbają o nie bardzo, mają wyśmienite warunki, i do tego jeszcze piękna okolica na spacery x) Ale żeby się tak trafiały takie osoby ...
Przy następnych kupnach psiaków, będziemy albo pomogać im, wyciągając ze schroniska , albo z hodowli. Trzeba w końcu przekonać rodziców nu!
Z resztą tak narazie nie bd brać/kupować żadnych psiaków, bo z 3 mamy wystarczający kłopot xD No i z kotami [5] . Także wprawdzie mówiąc, berna z hodowli to sobie sprawie jak bd dorosła , i wiecej doświadczona .
Ojej :-> Ale się rozpisałam. Już nic nie pisze, bo bez sensu :roll:

bernena napisał(a):Jak najbardziej jetem do wszystkiego chętna! Mi się osobiście najbardziej podoba to stwierdzenie i jest bardzo przekonujące że jak kogoś nie stać na rodowód to nie będzie go stać na wychowanie psa... A co do wiedzy to na razie mam jej mało :mrgreen: ale "pasja rodzi wiedzę, wiedza rodzi precyzje" U mnie do końca życia w domu będą berneńczyki i kundelki ze schroniska ;)

Z tym to się stanowczo nie zgadzam ...
Berneska

psy: Acco i Luna

Postprzez Przemo » 2008-03-03, 19:15

hm....
raczej jest tak ze skoro niestac na psa z rodowodem to i niestac tego kogos na utrzyumanie psa.
Kilka razy mi sie trafillo ze ktos mi mowi ze niemam psa z rodowodem bo niemialem na to kasy.
Przemo

Postprzez Apcik » 2008-03-03, 19:46

A ja juz wiem, że nastepnego psa nie będę chciała mieć.......
Apcik
Moderator Działu

Postprzez Szilkowa » 2008-03-04, 20:58

No i mam radosną nowinkę udało mi się przeknonać znajomego taty na rodowodowego owczarka niemieckiego :mrgreen:
Szilkowa

psy: Szila-bpp Tia-bc

Postprzez Przemo » 2008-03-04, 22:48

posiara napisał(a):No i mam radosną nowinkę udało mi się przeknonać znajomego taty na rodowodowego owczarka niemieckiego :mrgreen:

super :-D
Przemo

Postprzez agusia » 2008-04-11, 12:57

Kreseczko dziękuję za tak widoczne zaproszenie do akcji :-D

Nie musicie mnie przekonywać o słuszności akcji r=r bo jestem za. To, że Sara nie ma metryczki, cóż trudno... W moim, może i nielogicznym myśleniu, fakt, ze ją zabrałam od tamtych ludzi jest równoznaczny z uratowaniem jej przed losem jej matki. Ale nie o tym chciałam ;-)

Dziwi mnie jedna sprawa. Szukając piesów różnych ras na stronkach hodowli nie spotkałam się z akcją r=r. Przeszukując różne strony internetowe o zwierzętach nie widziałam na stronie głównej (wizytówce potralu) żadnej wzmianki o hasłach "Stop psełdohodowcom", "Rasowy=Rodowodowy" itp. Może ktoś mi wyjaśni dlaczego?? :-?
agusia

psy: Omena Szumiąca Knieja

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Akcje na rzecz zwierząt