petycja w sprawie r=r

Tu wstawiamy wątki odnośnie różnych akcji prozwierzęcych

Postprzez Przemo » 2008-04-11, 20:38

super :-D
Oby tak dalej :-)
Przemo

Ostrzeżeń: 0
psy: Bera(*)

Postprzez Wydra » 2008-04-11, 20:42

Wasza akcja przynosi pozytywne skutki.Ja jestem tego żywym przykładem.Przez przypadek weszłam na forum i po analizie różnych postów zdecydowaliśmy o zakupie psa rodowodowego.Jest to pierszy pies z papierami w moim domu
Wydra

Postprzez Przemo » 2008-04-11, 20:45

Roma, moze masz jakas propozucje jak urzeczywistnic akcje ??
Bo internet to internet. Nie kazdy ma go lub ma do niego dostep np z powodu czasu.
Przemo

Postprzez AT » 2008-04-11, 20:53

Apcik napisał(a):jedynie moj tata skiwitowal ze jezeli te psy z rodowodem byly by tansze to mniejsza popularnosc mialyby pseudohodowle... i ze nie rozumie dlaczego ta cena jest w niektorych rasach taka wysoka... :roll:

ceny berneńczyków nie są takie wysokie. Można bez problemu kupić wystawowego pieska za 1300-1400 zł a jak się włoży troszkę wysiłku w poszukiwania to i za 1000, podczas gdy ceny ,,podróbek" nie sa wcale takie niskie zważywszy na fakt, że jak wezmę berneńczyka o niewiadomym pochodzeniu ze schroniska to zapłace za niego 100 zł to mnie dziwi, że ktoś za takiego berna może zapłacić 800!
A różnica kilkuset złotych bierze się stąd, że szczeniaki z rodowodem są na ogół lepiej karmione niż te ,,okazyjne" (każdy wie jaki jest koszt dobrej jakości karmy) i masz pewność,że psiak ma na pewno wykonane szczepienie, odrobaczenie itp a nie tak jak to nasza nowa forumowa koleżanka musi się teraz zastanawiać ile naprawdę ma jej szczeniaczek i dla pewności powtarza wszystkie szczepienia - bo nie jest pewne czy pseudohodowca który sprzedał jej pieska faktycznie zaszczepił psiaki :-( (mam nadzieję, że Agusia się nie obrazi, że tu o niej wspominam ale robię to w dobrej wierze i mam dla niej ogromny szacunek za szczerość i ufam, że jej przypadek kilka innych osób może odwieść od kupna szczeniaka w pseudohodowli) i nie wiem czy kilkaset złotych jest warte tych nerwów, które mozna sobie ,,zafundować" kupując pieska o niewiadomym pochodzeniu.
Jest oczywiście jeszcze wiele innych ,,szczegółów" wpływających na cenę pieska ale mnie nic nigdy nie przekona do kupna psa podobnego z wyglądu do jakiejś rasy za 800 zł - bo kundelka mogę zaadoptować za darmo ewentualnie za symboliczne 100 zł.
AT

psy: Mufka (*)

Postprzez Tess » 2008-04-11, 21:12

Saganka - dzieki za wstawienie banerka! Nosiłysmy się z tym z Ewą od dawna, tylko czasu ciągle mało było...
Tess

psy: Niuniuś i Mila ( Maisa Szumiaca Knieja )

Postprzez saganka » 2008-04-11, 21:20

Tess, nawet nie wiesz jakiego stracha mialam, czy czegos nie schrzanie :-D ;-)
saganka

Postprzez Apcik » 2008-04-11, 21:29

AT Ja wiem ale moj ojciec jeszce nie... do niedawna nielubil zwierzat(zmienilo sie) nie wiedzial co to rodowod(uswiadomilam go) teraz pozostalo mi tylko uswiadomienie go z czego ta wyzsza cena sie bierze.. ale mysle ze mi sie uda musze mu dac tylko pare dni odpoczynku od tematow na tem,a psa rodowodu itp i mysle ze mi sie uda :mrgreen:
Apcik
Moderator Działu

psy: Cezary

Postprzez Tess » 2008-04-11, 21:39

Kasia - ja sie boję cały czas, że coś zawalę na forum :oops: Gdyby nie moja córka, czyli osobisty admin techniczny, to nie wiem jakbyśmy wygladali :lol:
Tess

psy: Niuniuś i Mila ( Maisa Szumiaca Knieja )

Postprzez Przemo » 2008-04-11, 21:41

Ja z Magda probujemy ulozyc petycje.
Tylko dokonca niewiemy do kogo ma byc adresowana ta petycja.
Prezydent
sejm
senat
ministerstwo edukacji ????
Przemo

Postprzez Wydra » 2008-04-11, 21:51

Przemo myślę że każdy na swój sposób może propagować R=R My i nasze dorosłe dzieci rozpowiadają wszem i wobec jaki wspaniały jest nasz Dino no i zaczyna się wyszczególnianie zalet a na końcu konkluzja- jest taki wspaniały bo rodowodowy.Mam wnuki które chodzą do przedszkola,no to małżonek 2x w miesiącu jedzie z psem do przedszkola w czasie kiedy rodzice odbierają dzieci.Jest oglądanie zachwycanie a z naszej strony tłumaczenie jak i skąd powinny być psy kupowane.Myślę,że jeżeli zarazimy naszych przyjaciół a oni swoich a tamci swoich to łańcuszek robi się coraz dłuższy a ilość świadomych ludzi wzrasta. :-D :-P
Wydra

Postprzez agusia » 2008-04-11, 23:29

Saganko ogromne dzieki :-) :-)
Ty widzisz te banerki, hasla itp. bo znasz problem. Niestety takich osob jak Wy jest za malo i dlatego wczesniej pisalam tak jak pisalam. Nadal bede sie upierac przy tym, ze takie banerki powinny "walic" po oczach z kazdej mozliwej strony... Jeszcze raz dzieki...

Zakup psa z 'pseudo' to naprawde nie jest interes zycia, ale powazna inwestycja. I w przeliczeniu o wiele drozsza niz rasowy psiak. Bo czy z taka rasowa kluseczka biegasz codzien do weta?? Raczej nie... A ja musze bo ciagle sa jakies zonki :-? No i przekonuje swojego kierownika w worku, zeby kupil rasowca owczarka niemieckiego :mrgreen:

:mrgreen: Asiu jesli nasze problemy maja komus pomoc w podjeciu decyzji co do pochodzenia psiaczkow, to ja jestem jak najbardziej za jej rozglasnianiem!!
agusia

psy: Omena Szumiąca Knieja

Postprzez Hekate » 2008-04-12, 00:17

a ja chciałam dotknąć innego zagadnienia w kwestii r=r, ojciec ma w pracy znajomego hodowce , wszystko fajnie, zarejestrowana w zkwp, tylko że nie wszystkie szczeniaki zgłasza, tzn tylko te na które ma chętnych co chcą z rodowodem, reszte sprzedaje bez metryki. Szczeniaki wszystkie są zadbane, odchowane na dobrej karmie itd, suka ma miot raz do roku, tyle że jeżeli ktoś nie potrzebuje metryki ma tańszego szczeniaka bo hodowca nie odprowadza od niego podatku. No i trudno mi wytłumaczyć w takim wypadku ojcu że pies bez rodowodu nie jest psem rasowym.
Hekate

Postprzez AT » 2008-04-12, 00:45

Moim zdaniem o takim hodowcy powinien dowiedzieć się po pierwsze US po drugie ZKwP a po trzecie ja się pytam czy dużo jest chętnych na psa który od tego z metryką (jeśli podliczyć koszty podatku, przeglądu hodowlanego tatuażu i metryczki) jest tańszy o jakieś 150- 200 zł? nie kupiłabym psa od niego nawet gdyby był moim znajomym bo jeśli oszukuje US, ZKWP to jaką mam pewność, że nie oszuka mnie i jednak nie sprzeda mi szczeniaka wcale nie po tej suce którą mi pokazuje i że faktycznie karmi te szczeniaki tak jak mówi i dalej, że je faktycznie odrobacza ... można by wątpliwości mnożyć w nieskończoność...
Rozumiem że jeśli pieska z metryczką sprzedaje za 1400 zł to tego bez za 1200? skoro to ten sam miot tylko jeden w roku... :roll:
AT

psy: Mufka (*)

Postprzez saganka » 2008-04-12, 09:29

Nie wierze w to, ze suka ma miot tylko raz w roku. To bylby jakis absurd, majac jeden miot, sprzedawac psy bez metryki. Bo to dla niego finansowo to jest zadna oszczednosc, a strata. Bo co? Koszt przegladu i tatuazu jest niewielki, a chyba karmi, szczepi tak samo? Pewnie ma lewa suke, albo nielegalne mioty. Ja bym poinformowala US i ZK. Jest nieuczciwy i to w stosunku do wszystkich.
saganka

Postprzez Hekate » 2008-04-12, 15:37

Z tego co słyszałam, psy karmi eucanubą, wiem bo nam załatwia po cenach dla hodowców, AT dla wielu to 200 zł mniej to duza różnica, zwłaszcza jak chce się psa tylko do towarzystwa i nie chce się go ani rozmnażać ani wystawiać, dla większości naszego społeczeństwa rodowód to tylko nieważna kartka papieru niestety, niewiem jak się to ma do cen szczeniaków, to jest hodowla beagli, ma psa i sukę lub dwie suki, dla niego to nie jest źródło utrzymania bo ma dobrą pracę, raczej hobby. Dla mnie taka nieuczciwiść w stosunku do US nie jest wielkim przestępstwem, większość kombinuje, nieraz wrzucałam coś w koszta, i ogólnie jestem na sprawy podatków cięta, za dużo juz fiskus ode mnie wyciągnął ;-), na szczęście już się tamten przepis zmienił, co nie zmienia faktu że ja musiałam oddac kilkanaście tys :evil: . Ale wracając do tematu, o sprawie dowiedziałm się kiedy próbowałam wytłumaczyć ojcu że pies bez rodowodu nie jest psem rasowym i wtedy zabrakło mi argumentów, no bo jak szczeniak bez rodowodu który ma rodzeństwo rodowodowe, czyli rasowe, po rodowodowych dopuszczonych do hodowli rodzicach może już nie być psem rasowym. I na koniec hodowca ten nie miał interesu ściemniać ojcu, to były takie pogawędki dwóch psiarzy w pracy,nie traktował go jako klienta na jego szczeniaki, chociarz raz chciał nam jednego podarować, bo mu został a chciał aby trafił w dobre ręce.
Hekate

Postprzez agapi » 2008-04-12, 16:00

Hekate napisał(a):AT dla wielu to 200 zł mniej to duza różnica, zwłaszcza jak chce się psa tylko do towarzystwa

Hmmm jeśli to taka wielka różnica to chyba nie powinno sie decydować na taką rasę jak berneńczyk :shock: przecież utrzymanie psa takich gabarytów to nie małe koszta! Trzeba liczyć te 300zł miesięcznie! Poza tym co taka osoba dla której 200zł to dużo zrobi jak pies zachoruje...? Przecież nie raz trzeba jechać do innego miasta na badania, wizyty, leki, operacja!!! Co wtedy zrobi ten właściciel??? Odda psa do schroniska? A może przywiąże do drzewa? Myślę że kupno psa takiego jak berneńczyk to duża odpowiedzialność i gdyby nie było mnie stać na kupno psa z rodowodem to też nie było by mnie stać na utrzymanie i ewentualne leczenia! Ktoś kiedyś na tym forum napisał że berneńczyk to nie pies dla każdego! Wywołało to spore oburzenie u nie których ale moim zdaniem tak właśnie jest! Nie każdego stać na psa tej rasy! A jeżeli ma kupić psa z pseudo hodowli i karmić pedeegre bo chce berneńczyka to BRAK SŁÓW!

Nie traktuj proszę mojej wypowiedzi jako ataku ale zrozum że wszystkim nam zależy tylko na dobru rasy!!! I na tym aby każdy pies trafił w dobre ręce! Aby psy bez uprawnień nie były rozmnażane! I nie chodzi tu o US bo to najmniejszy problem!!! chodzi o dobro żywych stworzeń!
agapi

psy: Pirat "Szczęście Ty Moje"& Astra:)

Postprzez Zuzanda » 2008-04-12, 16:02

Kupując dużej rasy psa to 200 zl to 1 worek karmy .
To o czym my mówimy :shock: :shock:
Każde usprawiedliwienie jest dobre ,jesli kogoś nie stać to po co mu "prawie rasowy " pies , kundelek nie wystarczy ????
I wydaje mi się że gdyby nie tak żenujaca wiedza na temat psów, kotów ,ich pochodzenia to by i tych tzw. "hodowcow hobbystow" było znacznie mniej
:evil: :evil:
Zuzanda

psy: Laponia ,Tomek(*) ,Bleki
Hodowla: Black Velvet

Postprzez Hekate » 2008-04-12, 16:03

agapi ja piszę o hodowli beagli
Hekate

Postprzez Szam » 2008-04-12, 16:04

Podatek od sprzedaży szczeniecia placi kupujacy. Pan po prostu robi przekrety, nic poza tym !! Ehhh....szkoda gadac..
Szam

psy: Jamajka, Lulu, Hummer, Gina & aussiki

Postprzez agapi » 2008-04-12, 16:19

Nawet jeśli chodzi o beagle!!! To szkoda słów!!! Nie popieram i popierać nigdy nie będę czegoś takiego...!!!! :evil:
agapi

psy: Pirat "Szczęście Ty Moje"& Astra:)

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Akcje na rzecz zwierząt