petycja w sprawie r=r

Tu wstawiamy wątki odnośnie różnych akcji prozwierzęcych

Postprzez Przemo » 2008-04-13, 15:07

tam trza zmazac zdanie o ustawie.
Poprawic by bylo logiczne i zrozumiale.
Przemo

Ostrzeżeń: 0
psy: Bera(*)

Postprzez Szilkowa » 2008-04-13, 20:36

Apcik napisał(a):Hekate ze mną było tak samo.... przecież ja przeczytałam wiele na temat ras wychowania itp... jednak uwierzcie mi nigdzie nie rzucilo mi sie w oczy KUP TYLKO RODOWODOWEGO owszem na niektorych stronkach jest napisane ale gdzies tam i pobieżnie.... Gdybym trafia na to forum wczesniej to może by sie wszystko inaczej potoczyło....i napewno nie kupiłam psa pod wpływem impulsu.. bo mój ojciec na to by nie pozwolił( mniej wiecej od pół roku z mamą usiłowałyśmy go przekonać do zakupu zanim doszło to decyzji)

Ze mną też było identycznie.Nad wyborem psa zastanawiałam się ponad rok a drugi rok zbierałąm pieniądze i przez ten czas nadal czytałąm o berniach. Mam 20 książek na temat rasy,utrzymania,wychowania,rasy psów itd. I Tak fakt jak bym szybciej trafiła na forum z pewnością wszystko potoczyło by sie inaczej.
Szilkowa

psy: Szila-bpp Tia-bc

Postprzez Cefreud » 2008-04-14, 08:21

powiem tak-na około 50 osób którym tłumaczyłam czym jest rodowód pojęły tylko dwie :-/
Dla większośći to: objaw snobizmu,kajdany zmuszające do wystaw itp.
Wszystkie moje tłumaczenia spełzały na niczym, dopiero gadka o krzyżowaniu spokrewnionych osobników zaczęła dawać do myslenia :roll:

Powiem,ze choroby Freuda nie ułatwiają mi zadania, bo jak z rodowodem to powinien być jak "Zelmer"-min 3 lata gwarancji :mrgreen:
Cefreud

psy: CeFreud (*),Wall-e i Kubuś-sz koty,Pimki(*)

Postprzez Betty i Bax » 2008-04-14, 08:40

A ja się wczoraj milo zdziwiłam, gdy zostałam pod blokiem zapytana przez przechodzącą parę Państwa co to za rasa, bo znajomi mają, ale zapomnieli nazwy. I jak zaczęliśmy rozmawiać na temat kupna, to się okazało, że wiedzą, że rodowód to nie tylko papierek, ale przede wszystkim gwarancja na cechy charakteru :mrgreen: I że przymierzają sie do kupna oczywiście rasowego :-D
Przy okazji skierowałam Ich do nas na forum, jeżeli chcą zgłębić wiedzę o rasie :-D
Betty i Bax

psy: Bax[*], Eddi[*], Kortez

Postprzez agapi » 2008-04-14, 10:12

posiara napisał(a):Nad wyborem psa zastanawiałam się ponad rok a drugi rok zbierałąm pieniądze i przez ten czas nadal czytałąm o berniach. Mam 20 książek na temat rasy,utrzymania,wychowania,rasy psów itd.

:shock: to bardzo dziwne że przez dwa lata nie dowiedziałaś się nic na temat rodowodu? I skąd te 20 ksiązek, podaj tytuły? Bo ja znam tylko 3 polsko języczne na temat bernów z czego ta 3 na rynku jest od niedawna!!!

Ja jak zdecydowałam sie na Berna to 1 co zrobiłam to wpisałam w google Berneński Pies Pasterski i już na 1 stronie hodowli w ktorą weszłam znalazłam informacje na temat rodowodu, bardzo obszerną!!!

Później kupiłam książkę z serii hobby a tam to samo!!!

Fakt że już wpisujac w google nazwę rasy byłam zdecydowana tylko na psa z rodowodem!!! Ale napewno gdyby tak nie było to po tym co przeczytałam zmieniła bym zdanie na 100%!!!
agapi

psy: Pirat "Szczęście Ty Moje"& Astra:)

Postprzez Hekate » 2008-04-14, 10:13

Cefreud napisał(a):powiem tak-na około 50 osób którym tłumaczyłam czym jest rodowód pojęły tylko dwie :-/
Dla większośći to: objaw snobizmu,kajdany zmuszające do wystaw itp.
Wszystkie moje tłumaczenia spełzały na niczym, dopiero gadka o krzyżowaniu spokrewnionych osobników zaczęła dawać do myslenia :roll:

I tak jest niestety, tak jak ktoś wcześniej napisał tak i według mnie bardzo ważna jest edukacja w szkołach, dorośli często podchodzą do tej sprawy nieufnie, że się wychwala bo samemu ma się psa z rodowodem, a hodowcy mówią bo chcą sprzedać swoje szczonki, wiele osób ma psy bez rodowodu i jeżeli te psy z tego powodu nie mają poważnych problemów ze zdrowiem lub psychiką, wytłumaczenie sprawy jest jeszcze gorsze, dla mnie decydującą kwestią była sprawa traktowania zwierząt w takich hodowlach, z myslą tylko o zysku, niestety ważna jest też edukacja że jak się kupuje psa z rodowodem to też trzeba byc ostrożnym, wszędzie można się naciąć, rodowód daje gwarancję że rodzice przeszli "przeglad", co do odchowu szczeniat już takiej nie mamy. Pyt. czy każda sprzedaż szczonka z rodowodem wiąże się z podpisaniem umowy kupna- sprzedaży, czy to dają tylko te hodowle co chcą?
Hekate

Postprzez agapi » 2008-04-14, 10:48

Hekate napisał(a):Pyt. czy każda sprzedaż szczonka z rodowodem wiąże się z podpisaniem umowy kupna- sprzedaży, czy to dają tylko te hodowle co chcą?

Z tego co mi wiadomo to jest obowiązkowe!
Ale chyba każdy odpowiedzialny hodowca chce podpisać umowę aby w przyszłości w razie jakiś problemów mieć możliwość odebrania psa właścicielowi!

Hekate napisał(a):rodowód daje gwarancję że rodzice przeszli "przeglad", co do odchowu szczeniat już takiej nie mamy

oczywiście że nie!!! spotkałam się z hodowlą co prawda innej rasy, która sprzedawała chore psy i doskonale o tym wiedziała :-(

Myślę że aby mieć pewność należy dobrze poznać hodowcę!!! Najlepiej odwiedzić hodowlę przed planowanym kryciem zobaczyć jak żyją ich własne psy! Poźniej odwiedzać szczeniaka! Mamy wtedy możliwość rozmów z hodowcą, widzimy w jakich warunkach żyją psy, czym są karmione itp itd!
agapi

Postprzez agapi » 2008-04-14, 11:52

Ja mogę napisać petycję wkleję ją tutaj i ocenicie!!!! Dajcie mi czas do wieczora ;-) Dopiero zauważyłam ten wątek!
agapi

Postprzez Beata i Fiona » 2008-04-14, 12:20

Hekate napisał(a):Pyt. czy każda sprzedaż szczonka z rodowodem wiąże się z podpisaniem umowy kupna- sprzedaży, czy to dają tylko te hodowle co chcą?

nie jest to obowiązkowe, my kupiliśmy Fionkę bez takowej umowy - a mino to zawsze możemy liczyć na pomoc hodowcy :->

agapi napisał(a):Hekate napisał/a:
rodowód daje gwarancję że rodzice przeszli "przeglad", co do odchowu szczeniat już takiej nie mamy

oczywiście że nie!!! spotkałam się z hodowlą co prawda innej rasy, która sprzedawała chore psy i doskonale o tym wiedziała

popieram, rodowód jest świadectwem pochodzenia a nie jakości
Beata i Fiona

psy: TREY, VARIA i KAGURA von Romanshof & YARA
Hodowla: von Romanshof

Postprzez agapi » 2008-04-14, 13:28

To moja propozycja petycji w sprawie r=r! Wymaga ona jeszcze zgody portalu r=r na wykorzystanie zamieszczonych przez nich tekstów oraz zgady szam na zcytowanie jej jednego postu! No i oczywiście waszego poparcia poniżej wklejam:

Szanowni….

Jako przedstawiciele internetowego forum „Szwajcary” chcielibyśmy zwrócić się do Państwa z prośbą o poparcie promowanego przez nas hasła r=r! Pozwolę sobie wyjaśnić poniżej co dokładnie oznacza ten skrót:
Rasowy=rodowodowy
1. Czym jest rodowód?
Rodowód to nie kawałek bezużytecznego papieru z imionami przodków naszego psa. Rodowód przede wszystkim świadczy o pochodzeniu psa, o tym, że jego rodzice i przodkowie też byli psami określonej rasy. Gwarantuje nam, że nasz szczeniaczek powinien wyrosnąć na psa o określonych cechach charakteru, wyglądzie i predyspozycjach. Niestety kupno szczeniaka bez rodowodu może się skończyć posiadaniem całkiem innego pieska, tylko w niewielkim stopniu przypominającego daną rasę. Zamiast miłego, spokojnego psa możemy mieć np. agresora.
Świadczy o tym, że rodzice szczeniaka byli przynajmniej 3 razy ocenieni przez ekspertów, nie tylko pod względem eksterieru, ale także charakteru, przeszli niezbędne badania (np. zdjęcie RTG wykluczające dysplazję) oraz testy psychiczne (obowiązkowe u niektórych ras).
Wiadomo, że szczeniak został obejrzany przez osobę znającą się na rasie, zaszczepiony i odrobaczony, a wszelkie wady i niedoskonałości zostały odnotowane w Karcie przeglądu miotu.

2. Co daje kupno psa z rodowodem?
Kupno psa z legalnej hodowli, czyli takiej, która należy od Związku Kynologicznego w Polsce
daje nam przede wszystkim pewność co do tego, że:

Ze szczeniaka wyrośnie taki pies, jakiego chcieliśmy. Powinien mieć określony wygląd i charakter. Kupując np. rodowodowego Berneńczyka mamy pewność, że wyrośnie nam Berneńczyk, a nie mieszanka owczarka niemieckiego z bernardynem. Pochodzenie szczeniaka bez rodowodu nie jest udokumentowane, więc kompletnie nie mamy pojęcia o jego przodkach.
Psychika szczenięcia powinna być taka, jak określona we wzorcu. To wynik dokładnego sprawdzania charakteru przyszłych rodziców na wystawach oraz (dotyczy to niektórych ras) testach psychicznych.
Kupiony szczeniaczek jest zdrowy fizycznie, został odchowany w należytych warunkach i karmiony właściwą karmą.
Wszystkie szczepienia i odrobaczenia są odnotowywane w książeczce zdrowia.
W wieku 6-7 tygodni szczeniaki przechodzą przegląd, podczas którego fachowiec określa ich wygląd, ale także kondycję oraz warunki w hodowli. Wszystkie spostrzeżenia są zapisywane w Karcie przeglądu miotu .

3. Psy bez rodowodu.

Ostatnio pojawiło się mnóstwo handlarzy oferujących "psy rasowe bez rodowodu". Takie pseudohodowle należy omijać, ponieważ osobom rozmnażającym psy bez rodowodu, bez jakiegokolwiek dozoru, zależy tylko i wyłącznie na zysku. Szczeniaki są najczęściej trzymane w złych warunkach, suka i pieski nie są właściwie żywione, nie odrobaczone, często w ogóle nie szczepione. Małe pieski są najczęściej sprzedawane dużo wcześniej niż w licencjonowanych hodowlach, przed 7 tygodniem (w celu obniżenia kosztów), co ma duży wpływ na ich psychikę i późniejszą socjalizację z człowiekiem. Rodzice szczeniaków nie mają żadnych badań, nie zostali przez nikogo ocenieni pod względem przydatności do hodowli. W tym momencie nie możemy mieć żadnej pewności, że szczenię będzie zdrowe fizycznie i psychicznie, ani, że będzie przypominało określoną rasę.

4.Mity pseudohodowców
Pseudohodowcy wysnuli całą masę mitów, którymi raczą przyszłych właścicieli psów. Są one oczywiście nieprawdą: Tylko 6 szczeniaków w miocie otrzymuje metrykę
- od 1992 roku wszystkie szczeniaki w miocie otrzymują metrykę, nawet te ze znacznymi wadami (mają w niej adnotację np. nie hodowlany).
Metryka zostanie dosłana pocztą
- metrykę powinniśmy dostać razem ze szczenięciem, powinien być na niej numer tatuażu zgodny z numerem w uchu lub pachwinie psa.
Rodzice są rodowodowi, ale nie wystawiani, bo "hodowcy" nie stać na wystawy
- jeżeli nie stać go na wystawy, zapewne nie stać go też na badania i właściwe prowadzenie matki i szczeniąt.
Rodzicom przysługiwały rodowody, ale nie zostały odebrane, bo za rodowód trzeba zapłacić
- sam rodowód rodziców nie gwarantuje jeszcze, że szczeniaki otrzymają metryczki.
Z rodowodowym szczeniakiem trzeba koniecznie jeździć na wystawy
- rodowodowego szczeniaka wcale nie trzeba wystawiać, to tylko decyzja właściciela, czy chce pupila pokazać na wystawach, czy nie.

Zgodnie z w/w ustawą o „ochronie praw zwierząt” z dnia 21.08.1997r.:

*Zwierzę, jako istota żyjąca, zdolna do odczuwania cierpienia, nie jest rzeczą. Człowiek jest mu winien poszanowanie, ochronę i opiekę,
* Ilekroć w ustawie jest mowa o humanitarnym traktowaniu zwierząt - rozumie się przez to traktowanie uwzględniające potrzeby zwierzęcia i zapewniające mu opiekę i ochronę,
* pielęgnacji - rozumie się przez to wszystkie aspekty relacji pomiędzy
człowiekiem a zwierzęciem, w szczególności uruchamiane przez człowieka
zasoby materialne i niematerialne, aby uzyskać i utrzymać u
zwierzęcia stan fizyczny i psychiczny, w którym najlepiej ono znosi

*pielęgnacji - rozumie się przez to wszystkie aspekty relacji pomiędzy
człowiekiem a zwierzęciem, w szczególności uruchamiane przez człowieka
zasoby materialne i niematerialne, aby uzyskać i utrzymać u
zwierzęcia stan fizyczny i psychiczny, w którym najlepiej ono znosi warunki bytowania narzucone przez człowieka,

* rażącym zaniedbaniu - rozumie się przez to drastyczne odstępstwo od
określonych w ustawie norm postępowania ze zwierzęciem, a w szczególności
w zakresie utrzymywania zwierzęcia w stanie zagłodzenia, brudu,
nie leczonej choroby, w niewłaściwym pomieszczeniu i nadmiernej
ciasnocie,

*właściwych warunkach bytowania - rozumie się przez to zapewnienie
zwierzęciu możliwości egzystencji, zgodnie z potrzebami danego gatunku,
rasy, płci i wieku,
* Każde zwierzę wymaga humanitarnego traktowania.
*utrzymywanie zwierząt w niewłaściwych warunkach bytowania, w tym
utrzymywanie ich w stanie rażącego niechlujstwa oraz w pomieszczeniach
albo klatkach uniemożliwiających im zachowanie naturalnej pozycji,
* Kto utrzymuje zwierzę domowe, ma obowiązek zapewnić mu pomieszczenie
chroniące je przed zimnem, upałami i opadami atmosferycznymi, z dostępem
do światła dziennego, umożliwiające swobodną zmianę pozycji ciała,
odpowiednią karmę i stały dostęp do wody.

Osoby posiadające pseudowchodowlę tzn. rozmnażające psy bez uprawnień są zainteresowani tylko i wyłącznie zyskiem i niejednokrotnie lamią punkty zacytowane w powyższym fragmencie! Przytoczę tu może post z naszego forum, który napisała pani Katarzyna Nocoń właścicielka hodowli Altura na temat kosztów ciąży oraz odchowu szczeniąt:
„- w ciąży zwiększone dawki doskonalej jakości jedzenia (500pln)
- dojazd do psa (200-1500pln)
- koszt krycia (2000 pln)
- inseminacja (ok. 100pln za 1)
- koszt badan przed kryciem (200pln)
- koszt usg (40pln)
- koszt prowadzenia ciąży u weta (ok. 100-200pln)
- koszt opieki weta przy porodzie (300-400pln)
- koszt cesarki jak trzeba (1000-1500pln)
- kojec (ok. 200-300pln)
- koszt obcięcia wilczych pazurków (100-400pln, ok. 30-40pln za komplet)
- koszt odrobaczeń szczeniąt (ok. 100-300pln)
- mleko dla szczeniąt (ok. 300-400pln)
- koszt suchej karmy dla szczeniąt (tu rożnie w zależności od miotu, ale ok. 2000pln)
- koszt dodatków - serek, mięsko itd (j.w. zależy od miotu ale min. 800pln)
- tatuaż (ok. 15-20pln za szczenię)
- szczepienia (ok. 15-35pln za szczenię)
- metryki (22pln za szczenię)
- ogłoszenia (ok. 200pln)

Plus masa rzeczy które wychodzą w trakcie odchowu, ciąży, porodu. Koszt cesarki jeżeli sa komplikacje i trzeba leki jest czasem 2 x wyższy. Jeżeli sa problemy przy porodzie także. Jeżeli trzeba leczyć szczenię także koszty zastraszająco rosną.”

Jak widać powyżej koszt odchowania miotu jest pokaźny dochodzi do tego również czas, który jest niezbędny przy odchowie miotu!

Czy pseudohodowca któremu zależy wyłącznie na zysku poniesie tak pokaźne koszta? Czy weźmie urlop na 2 miesiące aby odchować miot? Na pewno nie!!! Nie będzie również walczył o chore szczenię, pozwoli mu odejść!
W pseudochodowlach kojarzone są psy które nie zostały przebadane ani pod katem zdrowotnym ani pod kątem psychicznym! Ponad to kojarzy się psy w bardzo bliskim pokrewieństwie! Psy nie są odpowiednio socjalizowane przez co bardzo często w przyszłości są agresywne oraz przejawiają zachowania nie zgodne ze wzorcem!!!

Zakup psa powinien być w pełni przemyślaną i odpowiedzialną decyzją! Bierzemy przecież na nasze sumienie żywa istotę która czuje! Podobnie jak człowiek potrzebuje doskonałej opieki! Ponieważ większość z nas forumowiczów posiada Berneńskie psy pasterskie pozwolimy sobie przytoczyć ile kosztuje utrzymanie psa tej rasy:
-dobrej jakości karma 180-350zł miesięcznie
-szczepienia i odrobaczenia w skali roku ok. 120 zł
-zabezpieczenie psa przed pasożytami ok. 100zł w skali roku

Nie wspominam tu o kosztach takich jak okresowe badania lekarskie, produkty do pielęgnacji, zabawki….

Biorąc pod uwagę iż pies jako istota żywa ma prawo zachorować a nieraz napotykają nas ciężkie choroby! Właściciel powinien się liczyć z tym iż leczenie znacznie może przewyższyć zakup rodowodowego psa!!!!

Co zrobi osoba której nie stać na utrzymanie w odpowiednich warunkach psa gdy ten zachoruje…???
Zapewne porzuci bądź odda do schroniska!!!

Polskie schroniska pękają w szwach, zwierzęta żyjące w nich mają tragiczne warunki, po ulicach snują się tysiące bezpańskich psów!!!! Ukróćmy to zabrońmy ludziom nieodpowiedzialnym krzywdzić żywe istoty!!! Pozostawmy rozród i hodowle profesjonalistom, którzy świadomie i odpowiedzialnie kojarzą psy!

Jako forumowicze zwracamy się z prośbą o podjęcie jakiś kroków w tej sprawie!!!!
Nasze sugestie to:
- karanie pseudohodowców wysokimi karami pieniężnymi!
- edukacja dzieci w szkołach, programy uczące poczucia odpowiedzialności za czworonogi!
- kampanie telewizyjne uświadamiające czym tak naprawdę jest rodowód!!!
agapi

Postprzez Hekate » 2008-04-14, 14:18

Według mnie jest dobrze napisana, ma bardzo dużo ważnych informacji, może któraś tv zainteresowała by sie tą sprawą, można by powysyłać do redakcji różnych gazet, niekiedy brakuje im tematów. Szkodaże światowy dzień zwierząt jest dopiero w październiku
Hekate

Postprzez agapi » 2008-04-14, 14:54

Moim zdaniem należy skontaktować się z TOZem może nas wespraą! Program uwaga ma durzą popularnosć! Możemy do nich napisać i zaproponować akcje r=r dobrze by tu też było podać namiary na jaką pseudohodowlę w której panują naprawdę bardzo złe warunki, żeby zrobić duże wrażenie! Może gazety o psiej tematyce! Również jakiś dodatek do gazety no Wyborcza! to może być trudne ale dla chcacego nic trudnego! Ulotki w gabinetach weterynaryjnych jeśli chodzi o trójmiasto to jestem do dyspozycji napewno też nasza berneńska ekipa z trójmiasta pomoże :mrgreen: Wiem też że jest cos takiego że jak dużo osób podpisze petycje (podpis typu-imie nazwisko, adres, pesel i osobisty podpis) to można iść z tym do sejmu! Niewiem może jestem marzycielką :-P ale wydaje mni się że jakby więcej osób sie włączyło to można by naprawdę DUZO zrobić!!!!
agapi

Postprzez Tess » 2008-04-14, 15:15

Moim zdaniem nad treścią petycji trzeba jeszcze popracować. treść musi być rzeczowa, wyważona, pozbawiona wykrzykników. Nie może być w najmniejszym stopniu egzaltowana. Nie może również jednoznacznie stwierdzać, że wszystkie mioty psów bez rodowodu trzymane są w złych warunkach - tak nie jest. Nie może obrażać właścicieli psów bez rodowodu, nie powinna również ich zniechęcać do portalu. Trzeba poprawić błędy ortograficzne, stylistyczne i interpunkcyjne. Popracuje nad tym w wolnej chwili. Przed wysłaniem petycji, czy jakiegokolwiek pisma sygnowanego przez forum lub portal - pismo to musi najpierw trafić do mnie na skrzynkę do sprawdzenia i akceptacji.
Wasz Admin Tess
Tess

psy: Niuniuś i Mila ( Maisa Szumiaca Knieja )

Postprzez Apcik » 2008-04-14, 15:22

ja jeszcze wstawię poprawioną petycje którą napisała Posiara... Czekam tylko na odp. Asi Bromkowej :mrgreen: Miała ją troszke przestudiować itp... jak dostane odp. to wstawię ją tutaj :lol: A takie małe pytanko mam czy gazety lokalne też mogą być :?: bo mam pewnien pomysł.. tyle że musze sprawdzić czy ogloszenie to jest aktualne :lol:
Apcik
Moderator Działu

psy: Cezary

Postprzez Szilkowa » 2008-04-14, 16:44

Petycja bardzo mi się podoba :-D

Tak im więcej osób tym możemy więcej zdziałać :-)
Szilkowa

psy: Szila-bpp Tia-bc

Postprzez Przemo » 2008-04-14, 17:51

petycja fajna. :-D
Przemo

psy: Bera(*)

Postprzez Angelika » 2008-04-14, 18:52

Ja trafiłam na forum w samą porę :mrgreen: Też miałam w zamiarach kupno nierodowodowego berna, napisałam nawet do "posiadaczki" Bernusia bez rodowodu, aby się dowiedzieć czegoś więcej np. czym się różni rodowodowy od nierodowodowego :shock: :-/ (tak, tak, własnie taki jest tok myslenia, kiedy wokół same podróbki, dlatego akcja jest jak najbardziej potrzebna!) No i zostałam odwiedziona od swojej decyzji, dostałam adres tego forum i się tak zaczytałam że pół roku później do mojego domku zawitała piękna, berneńska rodowodowa mordeczka :mrgreen: :mrgreen: Jestem bardzo zadowolona z tej decyzji i dziękuję wszystkim którzy propagują tę akcję :!: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

PS. Psiaka kupiłam za niedużą kwotę, taką na którą mogłam sobie pozwolić, (albo raczej taką na jaką rodzice się zgodzili ;-) udało mi się ich przekonać żeby wydać te 200-300 zł. więcej i mieć pewność że to 100% BERN. Aha no i Veyron z założenia miał być niewystawowy (biała łatka na karku), a w maju, dla rozrywki, nowych doświadczeń i znajomości idziemy na pierwszą wystawę :mrgreen:
Angelika

psy: Szafir z Ustrońskiego Zakątka, w domu Veyron:)

Postprzez agapi » 2008-04-14, 20:12

Tess oczywiście jeżeli tylko masz czas popracuj nad petycja!!! wiadomo że to jest wersja pierwotna i że wymaga poprawek! Pisana w pewnym sensie pod wpływem emocji i w pospiechu! :-P Jak poprawisz to bardzo proszę wrzuć w ten wątek :mrgreen:

czy ktoś skontaktuje sie z TOZ czy ja mam to zrobić? Przedstawię sprawę powiem że prześlemy ostateczna wer4sje petycji do nich! Musimy podzielić sie obowiązkami! Niech każdy napisze jaki ma pomysł i wtedy ustalimy co kto może zrobić! Taka jest moja propozycja :mrgreen:
agapi

Postprzez agapi » 2008-04-14, 20:16

a i mam jeszcze jeden pomysł :-> czasami rzeczywisie ludzie żyją w niewiedzy i kryją swoją sunie tak jak to się zazwyczaj mówi dla zdrowia i wcale nie mają jakiś złych zamiarów myślę że na każde ogłoszenie "sprzedam psa bez rodowodu" powinniśmy wysyłać link r=r! Co wy na to? :mrgreen:
agapi

Postprzez Hekate » 2008-04-14, 22:05

myslę że lokalne gazety też, co szkodzi wysłać maila do redakcji, może ich zainteresuje temat, ja myślałam bardziej o prasie brukowej, one mają największą czytalność, o takich bzdurach nieraz piszą że mogli by wydrukować w końcu coś ważnego, nie koniecznie w formie petycji, ważne aby zainteresować ich tematem, tu chodzi aby dotrzeć do jak największej liczby osób. Jeżeli będziemy potrzebowali dużego poparcia(podpisy) to gdy juz będziemy mieli opracowane szczegóły to warto będzie połączyć siły i umieścić temat na dogomani i molosach
Hekate

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Akcje na rzecz zwierząt