AniaRe
nie neguję metod pozytywnych, tylko dla mnie - i moich Klientów ważniejsze są efekty... Doradź mi - przychodzi do mnie kobieta lat 30 i ma 2 letniego rottweilera, który nie przepada za innymi samcami. Za mężczyznami w pobliżu Pani - również. Jakie metody zastosować i na ile spotkań / miesięcy zaplanować "naprawę" zachowania psa, jakimi sposobami? Tylko w miarę szybko - bo to młoda osoba, a jak ona będzie niekonsekwentna a pies uparty, to się pozbędzie psiaka, albo dojdzie do tragedii. Co poradzić jej, jeśli przychodzi na plac, i nie może utrzymać pieszczocha, o którym mówi, że generalnie jest super, tylko czasem nie słucha....
Uważam, że szkolenie 5 miesięcznego szczeniaka labradora/ cockera czy nawet amstaffa; zasadniczo bardzo różni się od przypadku powyżej.
Nie mówię że to niemożliwe, ale smakołyk ciasteczko raczej "przegrywa" z możliwością dziabnięcia innego psa...Na młode psy działa to bardziej...
co do drugiej części...
również chętnie chciałbym radę, jak uczysz rozbrykanego 2 letniego labradora chodzenia przy nodze(który nigdy wcześniej tego nie robił bo "miał hektar ziemi i biegał do woli" jak to mówią moi Klienci) - czy możesz mi to opisać...? Czy właściciele później też sobie radzą dokładnie jak Ty? Mam taki przypadek w Słubicach...
Ja napisałem Ci moją metodę (jedną z ...) - nie chcę analizować słowo po słowie, które metody są lepsze. Z doświadczenia które zdobyłem i z każdej literatury jaką posiadam, staram się wyjąć to, co pomaga mi lepiej uczyć właścicieli, żeby to oni, a nie ja - uczyli swojego psiaka 24 godziny na dobę, żeby dla nich stało się to pasją i zabawą, a posiadanie grzecznego psa - dumą.
Co do posiadanej przeze mnie literatury - proszę:
Posiadane książki na dzień środa, 13 stycznia 2010
nowoczesne szkolenie psów tropiących
amatorskie szkolenie psów
mój pies i ja
twój przyjaciel pies
szkolenie psów myśliwskich
mój pies jest grzeczny
najpierew wytresuj kurczaka
psy stróżujące - tresura i wychowanie
klikier - skuteczne szkolenie psa
szkolenie psów myśliwskich i obronnych
polowanie z psem w polu, w lesie i nad wodą
szkolenie retrievera
po tropie
szkolenie psów - porady praktyczne
posłuszeństwo na codzień
obedience - trening posłuszeństwa
wolny czas z psem
101 psich sztuczek
zabawy z psem
dlaczego mój pies
okiem psa
przesadnik kynologiczny
zapomniany język psów
twój najlepszy przyjaciel
tajemnice psiego umysłu
jak wychować szczenię
pies i człowiek
przechytrzyć psa
pies który kochał zbyt mocno
jak rozmawiać z psem
pies
jak rozmawiać z psem
pies w twoim domu
szczęśliwy pies
dlaczego pies merda ogonem
Czy zwierzęta potrafią leczyć
Pies – terapeuta i przyjaciel rodziny
Psy zaprzęgowe
Pies 300 najważniejszych pytań i odpowiedzi
Psy – pierwsza pomoc
Łowiectwo kynologia myśliwska
Psy myśliwskie
Mój zdrowy pies
Mój piękny pies
Szczenię
Mój pies jest zdrowy
Poradnik dla hodowców psów
Hodowla psów
Choroby zakaźne psów i kotów
Aby mój pies był zdrowy
Pies i kot pierwsza pomoc w nagłych wypadkach
Człowiek i pies - historia przyjaźni
Nie podaję nazwisk - bo większość z nas wie, że wśród autorów są i Brzezicha i Mrzewińska i wielu, wielu innych.
Dodatkowo idą do nas kolejne książki pocztą.
Do tego dochodzi prenumerata
Pies, mój pies, przyjaciel pies, psy myśliwskie...
jak widzisz, nie jestem ograniczony (do Brzezichy

pozdrawiam
maciej