Kurs stróżująco obrończy a bernuś

Wszystko na temat szkolenia i psich sportów

Moderator: MartaD

Postprzez Natalia i Galwin » 2007-05-10, 10:51

Ja też zamieniem się w słuch ;-)
Natalia i Galwin

Ostrzeżeń: 0
psy: Galwin (*)

Postprzez Barbapapa » 2007-05-10, 15:23

i ja też....
Barbapapa

psy: Wobler(DSPP,Dublin(7/11/14);Znak Zodiaku(*14/8/10)
Hodowla: Barbapapa-psy

Postprzez nugatika » 2007-05-10, 16:45

i my z Nuskiem... :-)
nugatika

psy: Bystra, Nutka, niedźwiedz berneński Nugat {*}

Postprzez Aga » 2007-05-11, 19:10

Przepraszam, że nie piszę od razu. Mam problem z domowym komputerem, a w pracy nie chcę nadużywać.

Łatwiej pokazać niż pisać o szkoleniu, ale może uda mi się w miarę logicznie.

Psy do IPO pracują na 2 popędach- łupu (polowania, aportownia) i obrony. Aportowanie rozwija się u psów już od szczeniaka. Wtedy jest łatwiej prowadzić psa i pobudzić go do pracy.
Psy o wysokim instynkcie obrony – pobudzają się też szybko jednak, są bardziej nerwowe. Nie traktują tego sportu jako zabawę w zdobywanie aportu, łupu.

Dobry pozorant, jest w stanie poprowadzić psa tak aby nie traktował gryzienia jako element obrony. Wygasza w dużej części instynkt obrony.

Przy tzw.„rozgryzaniu” już widać czy pies napala się na człowieka czy na wałek, szmatkę. Widać, też czy włącza mu się obrona, agresja.

Dlatego tak ważny jest wybór odpowiedniego instruktora- pozoranta. Oczywiście, że decyzja na jakim pracujemy popędzie zależy od nas. Możemy pracować na obrony ale wtedy obrona staje się bardziej użytkowa niż sportowa. Poza tym niepewny pies, który pracuje na popędzie obrony – nie będzie dobrym psem obronnym ani sportowym.

Dla berneńczyka zabawa w gryzienie – może być doskonałym zajęciem, wzmacniającym jego kontakt z przewodnikiem.

Nie wiem co mogłabym jeszcze napisać. Jeśli będą jakieś pytania to chętnie się wypowiem. Jeśli ktoś z W-wy będzie chciał zobaczyć gryzącą Dżetę też zapraszam J

Pozdrawiam,
Agata i Dżeta
Aga

Postprzez bea » 2007-05-12, 21:10

Cieszę się ,ze udało mi się Agatko namówic Ciebie do wypowiedzi,masz olbrzymią wiedzę i już duże doświadczenie i to co szczególnie ważne dla forumowiczów -w specyficznej pracy z bernem.Informacja dla wszystkich zainteresowanych wiedzą na temat szkolenia bernusiów ,kłopotów wychowawczych itp.-Aga dużo wie,ale jest osoba szalenie,szalenie skromną nie lubi narzucać się ze swoimi umiejętnościami i trzeba wywoływac ją do odpowiedzi i raczej nie prywatnie ,bo myślę ,ze więcej osób może skorzystac przy pytaniach i odp. zadawanych na forum . :-) Agata jest tez w kadrze Fundacji Terapeutycznej "pies dla Stasia" i też można jej zadawać pytania w tym temacie,do czego szczerze zachęcam.Bea
Ostatnio edytowano 2007-05-12, 22:28 przez bea, łącznie edytowano 1 raz
bea

Postprzez nugatika » 2007-05-12, 21:39

Aga a wybieracie sie moze w tym roku tez na zawody obedience do Rzeszowa?
Miło by bylo sie z Toba spotkac :-)
nugatika

Postprzez Gość » 2007-05-12, 21:40

Ps.to skrót ze strony Fundacji "Pies dla Stasia" Agata Bąk-pod jej opieką szkoleniową znajdują sie psy z Fund.Terapeutycznej"Pies dla Stasia",jest stażystka sekcji szkolenia .Zw.Kynologicznego..ze swoja suczka rasy berneński pies pasterski,bierze udział w zawodach i mistrzostwach.BURMA Darda czyli Dżeta ma wyszkolenie-PT,PTT.MPTT,IPO I OB 0.OB I ,OB II,ilość nagród i medali zdobytych w zawodach i mistrzostwach zobaczcie sami na str Agaty,ogólnie baaaaardzo dużo,w tym Tytuł dla Najlepszego Przewodnika.Szanowni forumowicze korzystajmy z tego,ze mamy w berneńskiej rodzinie taki skarb i czerpmy wiedze od osób z takim wspaniałym doświadczeniem i pytajmy!bea www.piesn-drogi.republika .pl/
Gość

Postprzez Aga » 2007-05-12, 22:08

:) Ta reklama jest faktycznie dla mnie krępująca - ale niezmiernie miła. Dzięki Bea.
Może to nie moje umiejętności tylko po prostu rewelacyjny pies mi się trafił. Hi Hi

Jestem bardzo otwarta - a z racji, że szkolenie jest moim życiem, podobnie jak berneńczyki to chętnie łącze te 2 pasje.
Uwielbiam łamać wszelkie stereotypy - a takim jest szkolenie berneńczyka. Wiadomo, że berneńczyki nie są uważana za psy dobre do szkolenia sportowego. Tym większą miałam satysfakcję jak na egzaminie IPO - "owczarkarze" (czyt. właściciele owczarków) wytykali mnie palcami i pytali czy ..."ten włochaty też będzie gryzł" I zrobił to lepiej niż niektóre owczary.
Dlatego super byłoby obserwować większą ilość bernów zajmujących miejsce na podium na zawodach. Jeśli ktoś z W-wy będzie miał kiedyś ochotę przygotowywać swoją berneńską pociechę do zawodów to bardzo chętnie pomogę.

Jutro czyli 13.05 będziemy startować w klasie 2 na zawodach Obedience w Warszawie, a 20.05 na MPPT w Krakowie.
A do Rzeszowa jeśli tylko uda się pogodzić z wyjazdem wakacyjnym to bardzo chętnie przybędziemy :)))

p.s. Może kiedyś uda nam się zorganizować szkoleniowy zjazd berneńczyków :)

Pozdrawiam,
Agata i Dżeta
Aga

Postprzez nugatika » 2007-05-12, 22:19

Aga, bo ja strasznie chcialabym zobaczyc Dzete w akcji ;-)
a jak maluszki po niej? Macie jakies wiadomosc od nowych wlascicieli? Moze jakies foty? Czy tez sa takie chetne do szkolenia jak mamuska?

[przepraszam ze zeszlam z tematu]
nugatika

Postprzez bea » 2007-05-12, 22:46

Ago i Dżetko jutro od 13,zaczynamy przesyłkę pozytwnej mocy wspierającej,myślami będziemy z wami,zaciskając kciuki i łapki za wspaniały tandem.bernusie górą!!!!
bea

Postprzez Aga » 2007-05-13, 23:58

nugatika napisał(a):Aga, bo ja strasznie chcialabym zobaczyc Dzete w akcji ;-)
a jak maluszki po niej? Macie jakies wiadomosc od nowych wlascicieli? Moze jakies foty? Czy tez sa takie chetne do szkolenia jak mamuska?

[przepraszam ze zeszlam z tematu]

Maluszki Dżety mają się doskonale. Dla mnie najważniejsze że są zdrowe. 2 z 4 próbują swoich sił w szkoleniu. Piesek (SOLDADO - w domu MAJOR) ma olbrzymie chęci do pracy. Sporo już umie - ładnie łapie kontakt z przewodnikiem. Szkoda tylko, że jest daleko bo w Niemczech :) On faktycznie - poszedł w mamusię - ale od początku było to widać.
Wkrótce pozmieniam fotki na stronie :)
Aga

Postprzez Aga » 2007-05-14, 00:04

bea napisał(a):Ago i Dżetko jutro od 13,zaczynamy przesyłkę pozytwnej mocy wspierającej,myślami będziemy z wami,zaciskając kciuki i łapki za wspaniały tandem.bernusie górą!!!!

Dzięki Beatka - przydały się. Nie było najgorzej ale zawsze mogło być lepiej. 4 pierwsze ćwiczenia - maksymalna ilość punktów, dalej coraz gorzej. Liczyłam się z tym. Dżeta szybko się wypala i końcówka zawsze jest słaba. Jednak dostałyśmy sporo pochwał od sędziego. Między innymi za kontakt i pasje. Ja nagane - za nadmierne motywowanie psa słowami :)
Zajęłyśmy 1 miejsce :) - z racji, że nie było konkurencji. Przestraszyła się, hi hi

W niedzielę 20.05 - Kraków - prosimy o kciukaski. Tam konkurencja będzie spora.
Aga

Postprzez Cefreud » 2007-05-14, 08:55

gdzie będa zawody? Przyjdę kibicowac jesli mozna.
Cefreud

psy: CeFreud (*),Wall-e i Kubuś-sz koty,Pimki(*)

Postprzez bea » 2007-05-14, 09:46

Agatka,napisz kiedy ,gdzie i o której są zawody,opisz na czym polegaja poszczególne konkurencje i tym podobne,kto będzie mógł ten będzie kibicowac na żywo,a reszta wirtualnie.prosimy o zdjęcia z zawodów na forum,a nie tylko na stronę,bo cie pogryzę,albo koza poszczuję.Zdjęcia,prosim bardzo,może byc filmik.DO WSZYSTKICH Bernoprzyjaciól niech ktoś pójdzie na te zawody z aparatem i da szanse na zobaczenie naszych mistrzów w akcji przynajmniej w fotoreportażu.bo wszyscy nie mogą pojechać do Krakowa :-( .Jeszcze raz gratulacje.I może Aguś załóż temat Bernusie i zawody ,dzisiaj Dżeta jutro,kto wie,na forum dużo psich talentów :-D
bea

Postprzez jeta » 2007-05-14, 12:10

Wielkie dzięki za ciepłe słowa. I motywowanie. Przyznam, że każdy start w zawodach jest dla mnie stresem.Im więcej kibiców tym stres większy. Trzeba się jeszcze bardziej starać, żeby nie zawieść. Jednak będzie nam bardzo miło, jeśli komuś uda się kibicować w Krakowie. Może będą jeszcze inne bernolki
Miejsce: Kraków, stadion KS Juvenia ul. Na Błoniach 7 (Błonia Krakowskie); odprawa zawodników o 8.00 start 8.30

Zawody będą według programu MPPT
Konkurencje:
- Chodzenie psa przy nodze przewodnika
- Pozostawanie psa w pozycji siad i przywołanie do mnie i do nogi
- Aportowanie i przyniesienie aportu, drewnianego „koziołka”
do mnie i do nogi
- Rozpoznawanie i przyniesienie własnego „koziołka” wśród „koziołków”
obcych
- Pozostawienie psa w pozycji siedzącej i wykonanie rozkazów słownych lub
optycznych – waruj, siad, stój
- Bieganie na komendę i przywołanie do nogi na rozkaz słowny lub optyczny
- Pozostawienie psa w marszu w pozycji siad, stój, waruj i przywołanie
do nogi przewodnika na rozkaz słowny lub optyczny
- Dawanie głosu przez psa na rozkaz słowny lub optyczny
- Pozostawanie psa w pozycji siad przy próbach odwracania uwagi
- Pozostawanie psa w pozycji waruj przy próbach odwracania uwagi

Nie liczymy na miejsce na podium. Bo sporo psiaków startuje, ale mam nadzieję, że nie będziemy się wstydzić :) I godnie będziemy reprezentować rasę.

trzymajcie kciuki i jeszcze raz wielkie dzięki wszystkim :)))

ps Beatka - Twoja koza faktycznie wygląda groźnie :) Dlatego obiecuję, że umieśczę zdjęcia.
jeta

Postprzez Cefreud » 2007-05-14, 16:04

Ekipa kibiców zmontowana :-) Czy mozna miec transparenty?
Cefreud

Postprzez bea » 2007-05-14, 16:14

No i dobrze,Aga dawaj fotografie jak najszybciej,A dla osób zainteresowanych szkoleniami berneńczyków i ich potencjalnymi umiejetnościami podaje niestety stare,ale innych na razie nie mam statystyki szkoleń szwajcarskich bernów w latach 1987-1996/wg.Szwajcarskiego Klubu Berneńskiego Psa Pasterskiego/Egzamin BH I-[odpowiednik PT I-Psa towarzyszącego I st]-168bernów , egzamin BH II[odp.PT II]-72bernów , SchH I(Pies Obronny I ST-brak polskiego odp.egz)-47 bernów , SchH II-20 bernów , SchH III-23 berny . Egzamin SanH I (Pies Sanitariusz Igo st-brak polskiego odp.tego egz.) przeszło -28 bernów , SanH II-13 bernów , SanH III- 12 bernów.E+gzamin na Psa Lawinowego LawH I st .-przeszły -4 berny , LawH II -4 i LawH III-1 bern. Egzamin Faehrtenhund FH- zdało 8 bernów. Egzamin KA (Pies Ratowniczy) -4 .Egzamin Pies do Poszukiwań SH -1 bern .Egzamin IPO I-3 berny. IPOII-1 ,IPO3- 2.Razem-411 bernusiow przeszło szkolenia roznego typu,Wniosek-Bernusie mogą wiele,a nawet bardzo wiele. :-).No to teraz Aga .pokazcie,ze polskie bernusie to dopiero zuchy,choc 20.05 bedziemy akurat na wystawie w Radomiu i tak nie powstrzyma nas to przed kciukowaniem za Wami.Do boju! :mrgreen:
bea

Postprzez Aga » 2007-05-14, 18:12

Cefreud napisał(a):Ekipa kibiców zmontowana :-) Czy mozna miec transparenty?

Haha - super :) Coś mi się wydaję, że to będą wykosmiczone zawody. W takim razie lecę na trening - żebyśmy nie zawiodły.
Aga

Postprzez AT » 2007-05-18, 02:02

Pani Agato!
jestem fanką Waszych osiągnięć :-D . tym bardziej że sama kilka razy usłyszałam, że berneńczyk nie jest psem ,,sportowym" od naszego instruktora (jednak pomimo tego ostatnio dowiedziałam się że jesteśmy liderem na tym kursie-a ONów jest 5 :mrgreen: ). Póki co chodzimy na kurs PT (za miesiąc egzamin) ale przyznam że zabawa w szkolenie z moją sunią tak mnie wciągneła, że coraz częściej myślę o tym co dalej.
Naszą piętą achillesową jest aport. Mufka bardzo chętnie przynosi mi różne rzeczy ale takie które są ,,naprawdę" moje (nawet już myślałam nad tym żeby jako ,,dowolny przedmiot" na egzaminie użyć portfela :-) ) Z koziołka zrezygnowałam (z racji wielkiego umiłowania maleństwa do gryzienia drewna) i aportujemy gryzak (jutowy taki).
Może (jeśli można tak Panią ,,wykorzystać") jak znajdzie Pani chwilkę to opisze jakieś metody pracy z aportem i w jaki sposób można oduczyć gryzienia aportu (to dla mnie tak na przyszłość bo jak będziemy się dalej szkolić to z koziołkiem się trzeba będzie przeprosić...)
uważam że nic tak nie buduje więzi z psiakiem jak wspólna nauka i dlatego będziemy starały uczyć się dalej.
kciuki trzymać będziemy bardzo mocno (tym bardziej że o wszystkich sukcesach ,,niesportowych" berneńczyków z wielką satysfakcją donosimy naszemu instruktorowi :mrgreen: )
AT

psy: Mufka (*)

Postprzez Cefreud » 2007-05-18, 10:11

Już kiedyś gdzieś pisałam-na egzaminie PT mastino mojej siostry aportowały miotłę tylko bez kija :mrgreen: Innych rzeczy nie przynosiły wogóle, a w regulaminie(przynajmniej te 7 lat temu) nie było sprecyzowane co maja przynosic :-P
Cefreud

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Szkolenie Szwajcarów