saganka napisał(a):Słuchajcie, o co chodzi z tymi internetowymi hodowlami? Ja rozumiem, ze bazprawnie używają zdjęć, ale poza tym? Co jest z tymi sprzedażami itd. Ja chyba jakaś głupia jestem, bo nic z tego nie rozumiem
Zgodnie z art. 1 tegoz prawa, fotografie/grafiki/gify/ilustracje itp. itd. traktuje sie jako utwory w rozumieniu prawa autorskiego i z tego tytułu będą podlegać ochronie na zasadach określonych w ustawie. Samowolne, bez wiedzy i zgody autora ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach www stanowi naruszenie prawa autorskiego.
Jesli chcemy dana fotografie/ilustracje/grafike/gif umiescic/skopiowac na inna strone www, w pierwszej kolejnosci powinnismy dowiedziec sie do kogo naleza prawa majatkowego danego utworu. Nastepnie konieczny jest kontakt z ta osoba oraz ustalenie zasad na jakich wolno nam bedzie umiescic utwor na stronie. Wlasciciel majatkowego prawa do utworu moze zgodzic sie na bezplatne wykorzystanie dziela, moze zazadac okreslonej kwoty pieniedzy, lub innej rekompensaty za utwor.
Aby ukrocic ten proceder moge:
- napisac do wlasciciela danej strony, aby usunal moje zdjecie
- jesli to nie skutkuje, pozostaje mi kontakt z wlascicielem serwera na ktorym jest dana strona www
- jesli i to nie skutkuje, moge wynajac prawnika i na drodze cywilno-prawnej dochodzic swoich praw.
Agata i Baks napisał(a):Jeśli jest podpis/strona www, z której wzięto zdjęcie, to no problem. Gorzej, jak pies Taki-a-taki nagle zmienia się w"koffaną sunię Misię Pysię" czy coś w tym guście...
Gość napisał(a):Potwierdzam :/ i sądzę że jeśli EveL ma w nagłówku jeszcze pod psem napisane B.B. Mocny Akord no to ej sory :/ dlatego nie wiem czemu ta strona znalazła się w linkach... czy ktoś poprostu nie umie czytać ??
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości