Moderator: marieanne
iwona_k1 napisał(a):CZy to ma jakieś znaczenie?
Niekoniecznie, jak w regulaminie klubu malamuta możemy sami decydować i zapraszać konkretnego sędziego na przegląd hodowlany, a nie ...pierwszego z brzegu.
Oczywiscie zdajecie sobie sprawe, ze wszystkie wymogu klubu (dodatkowe badania itp itd) beda obejmowaly tylko czlonkow klubu i ich psy, a nie tych spoza klubu??
Szam napisał(a):Oczywiscie zdajecie sobie sprawe, ze wszystkie wymogu klubu (dodatkowe badania itp itd) beda obejmowaly tylko czlonkow klubu i ich psy, a nie tych spoza klubu??
"Cele naszego Klubu to przede wszystkim:
• promowanie hodowli dbających o zdrowie, psychikę i eksterier par rodzicielskich oraz
optymalnie odchowujących i socjalizujących swoje mioty;
• promowanie hodowli oraz reproduktorów spełniających dodatkowe wymagania Klubu
(patrz Regulamin Hodowlany punkty 3-5);
• propagowanie idei „rasowy=rodowodowy” ;
• przeciwstawianie się niekontrolowanemu i nastawionemu wyłącznie na zysk rozmnażaniu
psów;
• intergracja środowiska hodowców, właścicieli i miłośników rasy poprzez organizowanie
wspólnych spacerów, pikników, spotkań, wystaw;
• działalność informacyjna i edukacyjna;
• współpraca i wymiana doświadczeń z innymi klubami rasy na świecie;
• reprezentowanie Klubu i jego wartości na zewnątrz."
Mam kilka ...propozycji personalnych, zaznaczam że nie wszystkie osoby lubię, wymieniam te które w moim mniemaniu mogą sie pozytywnie przyczynic do powstania jak równiez utrzymania i sprawnej działalności klubu,
staram sie trzeźwo podejść do tematu, niezależnie od osobistych "upodobań".
twórcy katalogu (chyba uzasadniac nie trzeba)
Asia Rekinowa
Ten post jest głosem większości osób pracujących nada katalogiem; w tym mnie. Wklejam go jako ukłon w strone Caro. Nie wszędzie została zachowana liczba mnoga, wybaczcie...
CARO
TAK, to prawda, że pseudohodowle moga funkcjonować, bo często udaje im się kupić psa z normalnej hodowli. I taka hodowla nie interesuje się potem specjalnie dalszym losem psa. Znam kilka pseudohodowli, gdzie są psy z topowych polskich hodowli. Czy ktoś z Was słyszał o przypadku - dozwolonego na podstawie zapisów umowy - że w razie nieuzyskania uprawnień hodowlanych i rozmnażania takiego psa, hodowca ma prawo psa odebrać? Ja nie i piwo temu, kto mi taki przypadek wskaże.
Ale mają możliwość stworzenia stowarzysznia? Klubu? Walki o bonitacje? Przeglądy hodowlane? Ograniczenie kryć? Mają... Więc - dlaczego tak się nie dzieje? Powiedzcie nam.
Klub, a potem wszystkie wyżej wymienione kroki.
Nie wiem, czy tylko społeczeństwo. Na każdym kroku dostrzegam olbrzymie braki i w naszej wiedzy. Naszej, w tym i mojej - żeby nie było, iż się wywyższam. A szukam, czytam, koresponduję. Wczoraj miał ruszyć "wiedzowy" dział w katalogu; z przyczyn technicznych nastąpi to dopiero na dniach, ale mam nadzieję, że znajdziecie tam kilka "bomb", że da to nam wszystkim do myślenia.
Wszędzie można stworzyć odpowiednie regulacje; trzeba chcieć.
Do "jz"
Przedstawisz sie nam w końcu? :) Nawet nie wiemy czy dziewczynka czy chłopiec ;)
kreska napisał(a):na dzien dzisiejszy swozyli strone z reproduktorami i hodowlami , ktore z ich strony byly krytykowane na forumze przytocze z innego watku....
- Kod: Zaznacz cały
Asia Rekinowa
Ten post jest głosem większości osób pracujących nada katalogiem; w tym mnie. Wklejam go jako ukłon w strone Caro. Nie wszędzie została zachowana liczba mnoga, wybaczcie...
CARO
TAK, to prawda, że pseudohodowle moga funkcjonować, bo często udaje im się kupić psa z normalnej hodowli. I taka hodowla nie interesuje się potem specjalnie dalszym losem psa. Znam kilka pseudohodowli, gdzie są psy z topowych polskich hodowli. Czy ktoś z Was słyszał o przypadku - dozwolonego na podstawie zapisów umowy - że w razie nieuzyskania uprawnień hodowlanych i rozmnażania takiego psa, hodowca ma prawo psa odebrać? Ja nie i piwo temu, kto mi taki przypadek wskaże.
czy wprowadziliście jakies obostrzenia w katalogu![]()
![]()
Ala Busolowa napisał(a):twórcy katalogu (chyba uzasadniac nie trzeba)
kreska napisał(a): na dzien dzisiejszy swozyli strone z reproduktorami i hodowlami , ktore z ich strony byly krytykowane na forumze przytocze z innego watku....
kreska napisał(a):Asia Rekinowa napisał(a):Ten post jest głosem większości osób pracujących nada katalogiem; w tym mnie. Wklejam go jako ukłon w strone Caro. Nie wszędzie została zachowana liczba mnoga, wybaczcie...
CARO
czy wprowadziliście jakies obostrzenia w katalogu![]()
kreska napisał(a):VPR napisał(a):Ale mają możliwość stworzenia stowarzyszenia? Klubu? Walki o bonitacje? Przeglądy hodowlane? Ograniczenie kryć? Mają... Więc - dlaczego tak się nie dzieje? Powiedzcie nam.
dlaczego nie walczycie
Kreska napisał(a):Klub, a potem wszystkie wyżej wymienione kroki.
jaki Klub , jakimi wartosciami sie kierujacy![]()
Kreska napisał(a):Vel+Pan_Rekin napisał(a):]Nie wiem, czy tylko społeczeństwo. Na każdym kroku dostrzegam olbrzymie braki i w naszej wiedzy. Naszej, w tym i mojej - żeby nie było, iż się wywyższam. A szukam, czytam, koresponduję. Wczoraj miał ruszyć "wiedzowy" dział w katalogu; z przyczyn technicznych nastąpi to dopiero na dniach, ale mam nadzieję, że znajdziecie tam kilka "bomb", że da to nam wszystkim do myślenia.
mam nadzieje , ze w krotce powstanie bo zarejestrowlam sie i czekam na konkrety
Kreska napisał(a):VPR napisał(a):Wszędzie można stworzyć odpowiednie regulacje; trzeba chcieć.
Czy w tym watku sa podane regulacje![]()
halooo orędownicy powstania klubu, gdzie jestescie zeby sie wypowiedziec
alicja napisał(a):no to ja wrzuce cos z archiwum-jeden został mi na pamiątkę dz dzis.Popatrze podumam i tyle.prosze zauwazyć na dole jest numer telefonu chyba Ani RE albo Agaty już dokladnie nie pamiętam
Jeżeli dalej dyskusja i konwersacja będzie prowadzona w takim tonie jak post Kreski możemy być pewni ,że żaden hodowca nie zaszczyci klubu swoją obecnością...Nie można na nikogo napadać,nie można krytykować.
Poniewaz wyzwano niejako nas do obrony naszej pracy... - Kreska, Ty chyba nie rozumiesz generalanie idei katalogu.. Napisalas tu jakies kosmiczne bzdury (przepraszam, ale jak mam to interpretowac inaczej? )
Katalog w zalozeniu ma gromadzic wiedze o calej populacji rasowych bernenskich psow pasterskich w Polsce.
Aniu, zaznaczam, że jest to personalna propozycja Ali, więc nie do końca zgaduję, dlaczego akurat nas wzywasz "do tablicy". Mogę jedynie dodać, że zgadzam się z tym, że w klubie/stowarzyszeniu powinni być reprezentanci różnych okołoberneńskich środowisk.
Szkoda tylko, że tak mało osób chce ją przelewać na papier. W klubowych dyskusjach przewijają się najczęściej te same nicki...
Powrót do Klub Szwajcarskich Psów Pasterskich
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości