DAISY - BEASTIE BABY Majowy Skarbiec

Galeria z ogólnym dostępem. Można się tu pochwalić swoją pociechą!

Moderator: Apcik

Re: DAISY - BEASTIE BABY Majowy Skarbiec

Postprzez majawn » 2009-06-10, 18:39

Cześć to ja Kelly.

To Wam powiem o Mistrzostwach Polski w Pasieniu, styl farmerski.

Są one tak nazywane, żeby je od różnić od zawodów w stylu angielskim. W wielu rzeczach są one podobne oczywiście, bo pasienie to pasienie, ale styl farmerski bardziej stara się przypominać swoją formą faktyczną prace w gospodarstwie.

Dlatego sa tam elementy takie jak tu:

Tu jest początek przejścia przez mostek. wykonuje go Michał z Niko. Niko to w ogóle pies, który wygrał zawody. Jest naprawdę dobry.

Obrazek

A tu jest koniec mostka, wykonuje go Iwona z Ness.
Obrazek

A tu jest Ola z Rojkiem. Zajęli trzecie miejsce, co mnie cieszy ogromnie, bo Rojek to mój kumpel, a Ola to kumpela Bossów.
Obrazek
Rojek bez Oli
Obrazek

Praca pasterska polega na tym, ze pies- np. ja- pracuje opierając się na instynkcie. Większość ludzi mówi, ze instynkt pasterski, to zmodyfikowany instynkt łowiecki, ale to tylko część prawdy. Rzeczywistość jest dużo bardziej skomplikowana. Bo widzicie, ja np. jak mam nowe stado to patrzę gdzie jest jego lider i najpierw i go/ją sobie ustawiam. Bo gdybym chciała polować to co za sens ma stawanie w szranki z Trykiem, kiedy po obrzeżach stada słabe głupie jagnięta się wałęsają?
Ale powracając, więc ja pracuję na instynkcie, ale muszę się słuchać Bossów i tu tkwi szkopuł: bo jak Boss nie wie kiedy komendę i jaką dać, to ja wtedy nie pracuje na instynkcie tylko na posłuszeństwie i wtedy nie jest dobrze, albo tez ewentualnie się nie słucham, bo wiem lepiej. Dlatego bardzo duża odpowiedzialność jest na barkach Bossów. pasterz tez musi miec instynkt Bo jak coś jest źle to zawsze jego wina.

No to na razie tyle.
Kelly.
P.S. Niestety sianokosy w pełni, więc nawet nie mam czasu zajrzeć do innych galerii, ale nadrobię! Maja
majawn

Ostrzeżeń: 0
psy: bern, border i border

Postprzez Hekate » 2009-06-10, 19:22

Brawo, jestem pod wrażeniem, tylko dlaczego nie ma fotek z Kelly :-/
Hekate

Postprzez EwaM » 2009-06-10, 19:33

Ale ty mądra dziewczyna Kellusiu jesteś :!: :-) Ja tam na Pasieniu się nie znam,ale wygląda,że Twój Kumpel Rojek zasłużył na to 3miejsce :-D Na zdjęciu widać jaki skupiony na swojej robocie i ile serca w nią wkłada.Pogratuluj mu od nas jak go spotkasz :-) A Ty brałaś udział w Mistrzostwach :?:
EwaM

psy: Nera-prawie BPP i Bora-prawie bokser:))))

Postprzez Apcik » 2009-06-10, 21:01

No wiesz Daisy... ja to już stary wyjadacz z owieczkami jestem :lol: :lol: :lol: te dwa lata spędzone z 8 sztukowym stadem ;-) jednak w tym roku mam ich troszeczkę mniej do pilnowania... nie wiem czemu bo jak się nowe maluchy rodziły to Pani była bardzo zła i smutna :-? zawsze chodziłem z Panem do tych owieczek, sprawdzałem czy ogrodzenie jest w całości, wieczorkiem zaganiałem je do zagrody :-> ale ostatnimi czasami Pan sie na mnie zdenerwował i już mnie ze sobą nie zabiera. Strasznie krzyczał po mnie gdy sobie goniłem najmłodsze owieczki po pastwisku a potem jedną przewróciłem i sie chciałem z nią bawić ale ona nie chciała :-( więc teraz pilnuje je przez ogrodzenie no i pomagam przy sianokosach :mrgreen: :mrgreen:
jednak nie mam pojecia co to Ci twoi koledzy robią z tym skradaniem się, zaganianiem, itp...

Pozdrawiam
Cezary
Apcik
Moderator Działu

psy: Cezary

Postprzez majawn » 2009-06-11, 08:55

Hekate napisał(a):Brawo, jestem pod wrażeniem, tylko dlaczego nie ma fotek z Kelly :-/

Ja tylko siedziałam i oglądałam, bo nie jestem przygotowana jeszcze na zawody. Może w przyszłym roku. Moi Bossowie nie wiedzieli co i jak na początku i nie mieli nauczyciela, żeby im pokazał, więc ja trochę nabrałam nawyku robienia tego co ja uważam za właściwe, choć oczywiście robię to co myślę , że boss chce, żebym zrobiła, ale nie zawsze jest to, to co Boss mówi mi, ze mam zrobić. No i Boss chce się najpierw nauczyć używac gwizdka pasterskiego, bo to jest dużo lepsze nić wołanie na psa.
Kelly

Cezary,
Szkoda, ze musisz być przez ogrodzenie z owieczkami. Mnie Bossowie szkolą specjalnie, żebym mogła być z owieczkami w każdej sytuacji i je bronic przed psami sąsiadów. Bossowa mi powiedziała, ze to zabiera prawie dwa lata, i do końca nie wiadomo co z tego wyjdzie. Właśnie z małymi m. in. jest problem, nawet u psów typowo pasterskich stróżujących.

Teraz to nic nie robię tylko dużo z nimi jestem, tak żebym je widziała, ale żeby mi one nie zrobiły krzywdy, bo jestem malutka. Zoe - przewodniczka stada chciała mi przyłożyć z bańki, ale Boss jest czujny jak ważka i nie dał jej. Za tydzień skończy się u mnie ważny okres budowania więzi z owieczkami. Specjalnie nie zauważyłam, żeby się coś zbudowało- zagroda wygląda jak przedtem. Ale Bossy są bardzo szczęśliwe, bo nie dyrdam za owieczkami jak je widzę, tylko na nie patrzę.
Bossowa teraz kombinuje jak zrobić przejście dla mnie żebym mogła być i na podwórku i pójść na pastwisko, ale żeby owce nie mogły przejść.
Daisy
majawn

Postprzez majawn » 2009-06-11, 20:39

Trochę Daisy. Mała jest taka kochana, ze chyba ją zamiziam :mrgreen:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
majawn

Postprzez Hekate » 2009-06-11, 20:49

a jakie ma zadziorne spojrzenie :mrgreen:
Hekate

Postprzez Boyowa » 2009-06-11, 21:39

Ślicznotka :mrgreen: Buziaaki ! ;-)
Boyowa

psy: Beastie Boy Majowy Skarbiec

Postprzez Roxanka » 2009-06-11, 23:06

cuuudo :!: :!:
Roxanka

psy: TUNDRA Maltabar [']

Postprzez meggy » 2009-06-12, 18:07

Obrazek
:-P
meggy

Hodowla: FCI " Majowy Skarbiec "

Postprzez majawn » 2009-06-12, 19:44

http://images39.fotosik.pl/139/c13e7881f6d4ecb4.jpg
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: Oejej, jakie śliczne!!! :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Hekate napisał(a):a jakie ma zadziorne spojrzenie :mrgreen:

:mrgreen: E tam zadziorne. toż to aniołeczek! :mrgreen:

Jak byłam z nią u weta, to myślałam, ze mi jej nie odda. To jest taki wet behawiorysta, więc ją sprawdzał, podnosił, to tamto, a Daisy była oczywiście odlotowo wspaniała.

Daisy dzisiaj zrobiła głupawkę . No i się uśmiałam strasznie, to to taka głupaaawka powoooolna berneeenska byyyyła. Nie taka superszybkaborderwoszalona jak u Kelly :mrgreen: . Kiedyś, jak miałam bordera, to się zastanawiałam czy możne to był błąd, ze kupiłam bordera. Szczególnie na początku, jak się bałam, ze nie dam rady jej wychować. Teraz wiem na 100%, ze border byl mi pisany, a dokładnie do borderski pies pasterski oraz berner collie :mrgreen: :mrgreen: . One sie wspaniale uzupełniają.

Daisy bardzo dzielnie nam pomaga przy sianokosach :mrgreen: . Wymyśliła sobie zabawę: obracanie kopczyków siana w perzynę :mrgreen: .

No dobra, Drodzy Właściciele Bernów: teraz mój mąż i ja jesteśmy wdrukowani na Daisy i już jej nie oddamy nikomu, więc naszedł moment prawdy. Mówcie, kiedy ona zamieni się w potwora? Kiedy przestanie być aniołkiem? No, prosze się przyznawac teraz :)
maja
majawn

Postprzez EwaM » 2009-06-12, 20:00

No coś Ty,Maju :-D Berneńczyk potworem :?: :-D Nigdy w życiu :!: :!: :mrgreen: :mrgreen: To mądre,kulturalne,rozsądne i zrównoważone stworzenia :-D Oburzona jestem,że mogłaś pomyśleć inaczej :!: :mrgreen: myślicie,że Maja uwierzy?
EwaM

psy: Nera-prawie BPP i Bora-prawie bokser:))))

Postprzez Hekate » 2009-06-12, 20:01

majawn napisał(a):Mówcie, kiedy ona zamieni się w potwora? Kiedy przestanie być aniołkiem?

to wszystko zależy kto patrzy :mrgreen: w oczach właściciela nigdy :-P
Hekate

Postprzez majawn » 2009-06-12, 21:15

Hmmm, chyba jakieś mydlenie oczu tu się odbywa ;-) :mrgreen: :lol: .
Maja
majawn

Postprzez annasm » 2009-06-12, 21:51

SPOJRZYJ GŁĘBOKO W TE MIGDAŁOWE OCZY....
POTWÓR....
NIGDY W ŻYCIU....
One zawsze tak patrzą - nawet po zeżarciu, rozszarpaniu, wykopaniu dołów, błotnych kąpielach i innych atrakcyjnych rozrywkach, którymi umilają sobie czas.
annasm
Administrator

psy: CHUCK Tanais(*), WINNIE(*) I COOPERS CHOICE

Postprzez Madziula » 2009-06-12, 22:00

Siostrzyczko, ale ty masz odjazdowe towarzystwo :-P no po prostu nie ma czasu na nudę. To ty dlatego taka grzeczna jesteś ;-). Pardon, taka nasza natura :mrgreen: oczywiście - my przecież jesteśmy aniołki berniołki. Fajsko :!: Ale jak sobie poczytałam o tych zawodach :shock: cudeńka śliczne. Dasz radę - Kelly też sprosta trudnym zadaniom- trzymam kciuki.
Bianka
Madziula

psy: Beastie Bianka Majowy Skarbiec, Gina Stróż Zagrody
Hodowla: Spełniony

Postprzez Agama » 2009-06-12, 22:08

Aniołkiem to będzie zawsze ,a czy wiecznym szczeniaczkiem to się okaże :lol: Ja mam jednego w domu :mrgreen: no może dwa........
Agama

psy: Philadelphia, Alhambra, Fiona, Kayah i Nemezis
Hodowla: Z CICHEJ GÓRKI

Postprzez majawn » 2009-06-13, 10:08

Widzę, ze bernusie okręciły sobie większość właścicieli wokół białego pędzelka swojego ogonka :lol: :mrgreen:

Madziula napisał(a): Pardon, taka nasza natura :mrgreen: oczywiście - my przecież jesteśmy aniołki berniołki. Fajsko :!:
Bianka

No właśnie, tylko trzeba właścicieli psiekonac, ze tak jest. Ja psiekonałam, a teraz tylko zajmij się tym kumplem co Cię do psieczkola wysyła. Z tego tu piszą, to większość bernusiów ma dużą silę psiejswazji.
Boycio,
Bossowa prawie mnie nauczyła "psibij piątkę". Kurcze, ona liczyć nie umie?
Daisy

nawet po zeżarciu, rozszarpaniu, wykopaniu dołów, błotnych kąpielach i innych atrakcyjnych rozrywkach, którymi umilają sobie czas.

No właśnie wreszcie szydło z worka wylazło niechcący :mrgreen:
Maja
majawn

Postprzez Poker » 2009-06-13, 11:51

ale to pisał Chuck :mrgreen: Chuck Norris Tanais :-P , no wiesz, On z półobrotu itd, to czegoś Ty się Maju spodziewała
reszta to aniołki :mrgreen:
Poker

psy: Poker (*)Hugo(*)O MójTySmutku, Porto CzarująceOczy

Postprzez majawn » 2009-06-13, 19:57

No to reportaż z postępów naszego berniołka :mrgreen:

Siad i patrz na mnie :mrgreen:
Obrazek
Podaj łapę :mrgreen:
Obrazek
Przybij piatkę :mrgreen:
Obrazek
Waruj i wpatruj się we mnie z miłością :mrgreen:
Obrazek
Przepraszam za mało malownicze tło ale leje cały dzień.

A po godzinach atakujemy kumpelę Kelly :mrgreen: :
Obrazek
Ostatnio edytowano 2009-06-13, 20:57 przez majawn, łącznie edytowano 1 raz
majawn

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Galeria psiaków