Swiat Spartków

Galeria z ogólnym dostępem. Można się tu pochwalić swoją pociechą!

Moderator: Apcik

Postprzez Holka » 2007-10-10, 23:24

Aaa ... Boston znalazl sobie jeszcze jedna idealna - wg Niego- kryjowke na przysmaki ----> kuwete naszych kotow :D jakie bylo zdziwienie mojej mamy, gdy podczas sprzatania kociej toalety natknela sie na ucho Bostona ... :D :D :D
Holka

Ostrzeżeń: 0

Postprzez marzena » 2007-10-11, 01:15

Zdjęcie pt. a to z dzisiejszej wycieczki śmiało może być plakatem reklamującym film sf "Berny opanowały Ziemię"
marzena

Postprzez Cefreud » 2007-10-11, 06:23

dokładnie :mrgreen:
Cefreud

psy: CeFreud (*),Wall-e i Kubuś-sz koty,Pimki(*)

Postprzez anula » 2007-10-11, 07:07

Pani Alu czy Boston to braciszek mojej Sawci? Sawka zakopuje często kości lub nadwyżkę kurzych łapek pod krzaczkami w ogródku. Rozgląda się przy tym uważnie czy nikt nie widzi.
Jak zobaczy, że podglądamy to przenosi swoją spiżarnię w inne "tajne" miejsce. Potem przychodzi strasznie z siebie zadowolona z opiaszczonym nosem. :lol: A w domu dobrym miejscem jest schowek na drewno pod kominkiem.
anula

Hodowla: Astrolabium

Postprzez anula » 2007-10-11, 07:18

Pani Alu, mam jeszcze pytanie: czy pamięta Pani w jakim wieku Misia miała pierwszą cieczkę? Sawa ma już ponad 7 m-cy i zaczynam o tym myśleć. Zastanawiam się jak postępować, bo nas nie ma od rana do ok. 15 (nie licząc babci). Sawa w tym czasie urzęduje na dworze, zwykle punkt obserwacyjny ma w okolicach furtki. Ogrodzenie jest podmurowane, nowe i solidne, ale może zawsze się znaleźć jakiś skoczny pies, amator suczek. Słyszałam o tabletkach chlorofilowych, tłumiących zapach cieczki, tylko czy jest to skuteczne i mogę ją zostawić na dworze, no i czy nie będzie jej szkodzić. Poza tym jak długo trwa taka cieczka.
anula

Postprzez Alicja i Spartki » 2007-10-11, 08:21

Pani Aniu odpowiem szybko na pytania bo zaraz muszę jechać. Boston to brat Sawci.Chowanie mają po mamusi w genach,Spartek nigdy w zyciu nic nie chowałMisia tak ostatnio wogóle cos ja natchnęło i ciagle cos chowa co by to nie było.Po południu dostali po kosci.Rozbiegły sie w róznych kierunkach,każdy zjadł a Misia zakopała i do samego wieczora powarkiwała na nich jak się zbliżali.Misia dostała pierwsza cieczkę jak miała skończone 9 miesiecy ale nie ma reguły,Arcia dostała w 7 miesiącu.dlatego trudno mi powiedzieć kiedy Sawa dostanie . Musicie obserwować i jak tylko zobaczycie ze dostała to zamykać na trzy spustybo albo ucieknie albo jakis kawaler sie od niej podkopie .psy w tym czasie sa bardzo pomysłowe.Ostatnio miałam przeprawę z młodą haską któa uciekła z domu w czasie cieczki i jest kłopot.Sam początek cieczki to nie problem bo sunia nie pozwoli kawalerowi na zaden ruch ale to juz nam mówi żeby być ostroznym i pilnować. pozdrawiam muszę lecieć .
Alicja i Spartki

psy: spartki w ilosci 10 szt
Hodowla: spartanska Osada

Postprzez Roxanka » 2007-10-11, 11:56

Tabletki chlorofilowe trochę tłumią zapach i pomagają jak się wyprowadza sukę na spacer, samiec, który jest w pewnej odległości może dać się nabrać i zanim się połapie zdążymy odejść. Niestety doświadczonego psa żadne tabletki nie oszukają, więc lepiej nie ryzykować.
Roxanka

psy: TUNDRA Maltabar [']

Postprzez anula » 2007-10-11, 15:12

No to klops, musze coś wymyśleć.
anula

Postprzez Alicja i Spartki » 2007-10-13, 14:28

Pani Aniu co do cieczki zacznijcie z małą ćwiczyć czas cieczkowy.Zamykajcie ja jak jesteście na chwilkę w garazu czy jakimś budynku gospodarczym ,jeżeli nie chcecie zostawiać w mieszkaniu. Niech sie przyzwyczaja do zamknięcia w pomieszczeniu .Musi to być takie pomieszczenie zeby żaden pies nie mógł do niej sie dostać ani ona uciec odpadają wszelkie kojce drewniane czy z siatką bo pies po siatce wejdzie ,albo się podkopie. Ja jak juz przyszedł ten czas że wiedzialm że jest płodna-chociaz byłam w domu to zamykałam na klucz w sypialni a panienkę przypinałam smyczą do grzejnika/ oczywiscie miała swoje posłanko w którym siedziała sobie grzecznie/ potem tak juz była przyzwyczajona że sama maszerowała na górę i siadała przy grzejnku. :-) .Jeżeli jechałam gdziekolwiek zabierałam ją ze sobą i wtedy siedziała w spartkowozie lub była ze mną w sklepie. U mnie jest jeszcze w tej chwili ten problem że są 4 sunie i dostają jedna po drugiej cieczkę tak że mam wesoło. A jeszcze jedno nawet jak wychodzą na podwórko czy ogródek na sikanie to jestem z nimi bo boje sie żeby jakiś kumpel sie nie przedostał. Na spacery jadą wtedy dziewczyny cieczkowe same i to dosć daleko żeby nie było przykrych niespodzianek że jakis kawaler sie dołaczy do spacerku.pozdrawiam .alicja
Alicja i Spartki

Postprzez Magda » 2007-10-13, 15:48

alicja napisał(a):Obrazek

Przecuuuudne jest to zdjęcie!!! :-) Przytulańce dla wszystkich Spartków!
Magda

Postprzez Tess » 2007-10-13, 20:05

Po prostu fantastyczne! Robi wrażenie :mrgreen:
Tess

psy: Niuniuś i Mila ( Maisa Szumiaca Knieja )

Postprzez bea » 2007-10-14, 21:55

Bernoinwazja :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: !
bea

Postprzez anula » 2007-10-16, 07:25

Pani Alu, wczoraj byliśmy z Sawą (ja z synem) u najlepszego weta w Toruniu. Czekaliśmy 4 godziny w kolejce, bo dr jest tak kompetentny, że połowa Torunia i okolic leczy u niego psy i to niestety jest jego wadą, że czeka się tak bardzo długo. Poszliśmy na kontrolę stanu zdrowia suni. Ja jestem z tych, co to wolą dmuchać na zimne. Dr obadał psiura szczegółowo, a zaczyna zawsze od zmierzenia temperatury, obadania narządów wewnętrznych (jak on to wymaca?), zaglądał w uszy, oczy i dokładnie wszystkie stawy. Cośmy się jej z synem natrzymali to nasze :mrgreen:, ale ostatecznie stwierdził, że jest fizycznie rozwinięta b.dobrze, a co do stawów nie ma najmniejszej wątpliwości, że rozwijają się świetnie. Teraz mam pewność, że postępuję z nią właściwie, jeśli chodzi o żywienie i ruch, a także że nie mam po co jeździć na takie wizyty sama, bo w życiu jej nie utrzymam. Jest cierpliwa przy mierzeniu temperatury czy zaglądaniu w uszy, ale oczy to już inna sprawa, że nie wspomnę o stawach, gdzie musi leżeć na boku. :lol: To musiało komicznie wyglądać jak trzy osoby włącznie z wetem padły na kolana obok psa :lol: . Pozdrawiam i przyłączam się do zachwytów nad zdjęciami.
anula

Postprzez Alicja i Spartki » 2007-10-16, 10:16

Pani Aniu Bardzo sie cieszę że Sawcia jest zdrowa co nie znaczy że zwalniam Was od bycia czujnym :-D na wszelkie waszym zdaniem dziwne zachowania u suni -tak to nazwę bo nie umiem po medycznemu :-D .Też uważm ze lepiej dmuchać na zimne -jestem taka sama :-D.Pani Aniu mam prośbę jak będziecie na kolejnej wizycie u weta poproszę Was o zrobienie mi zestawienia zdrowotnego potwierdzonego przez weta. Jakie bedą mi potrzebne dane to pani jeszcze napiszę . Dobrze by było zeby takie zestawienie zrobić małej jak skończy rok. Zresztą napisałam juz do kilku włascicieli i odpowiedzieli mi że bardzo chętnie. Oczywiscie zestawienie proszę mi przesłać :-) / sobie zostawcie w domu kopie.Tak to wygląda-to jest półroczne maluszków Saruni :-)
Obrazek
nie zbyt wyraźnie widać,prześlę pani pocztą o jakie wyniki mi chodzi /historia szczepień ,badania zootechniczne/ oczywiscie jak sie zgodzicie bo to przecież wasza sunia :-D
a teraz pozdrowienia od taty :-)
Obrazek
Obrazek
rozpędzonej w zabawie mamy :-)
Obrazek
oznaka jesieni u spartków-jemy orzechy :-)

Obrazek
i wspólnie
Obrazek
iz panem :-)
Obrazek
pozdrawiamy i lecimy do pracy
Alicja i Spartki

Postprzez Cefreud » 2007-10-16, 12:19

biedny Kazik, przy takiej bandzie nieźle się musi nałupać.... :mrgreen:
Cefreud

Postprzez marzena » 2007-10-16, 18:09

Cefreud napisał(a):biedny Kazik, przy takiej bandzie nieźle się musi nałupać....

Trudno. Orzechy są bardzo zdrowe :mrgreen:
marzena

Postprzez anula » 2007-10-16, 19:13

Pani Alu, pozdrowienia od rodziców przekazane, a zaświadczenie oczywiście weźmiemy.
Sawa też śle czochrańce.
anula

Postprzez Alicja i Spartki » 2007-10-29, 13:09

Ponieważ galeria zaczyna porastać mchem :-D postanowiałam wrzucić kilka fotek z odwiedzi Misiowej córeczki Sawci i jej dwunożnej rodzinki. :-D .Powiem tak to co zobaczyałm przerosło moje oczekiwania.Misieńka poznała swoje dziecie a Sawcia poznała mamusie :-D i postanowiła podłączyć sie pod nie czynną juz mleczarnie. :-D
oto dowód.
pierwsze chwile razem
Obrazek
na razie grzecznie Obrazek
szukamy cyca :-D mamo pozwól
Obrazek
powiem wam nie ma cudowniejszego widoku jak radosc w oczach dziecka ze spotkania z mamcią .
Obrazek
Ostatnio edytowano 2007-10-29, 13:13 przez Alicja i Spartki, łącznie edytowano 2 razy
Alicja i Spartki

Postprzez Cefreud » 2007-10-29, 13:11

ale cfaniara ;-) Dodatkowe żarełko to czemu nie skorzystać :mrgreen:
Cefreud

Postprzez Alicja i Spartki » 2007-10-29, 13:15

Oj Karolcia żebyś wiedziąła :-)
Alicja i Spartki

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Galeria psiaków